Priče tragača za poslom

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Priče tragača za poslom

Post by Fair Life » 08/03/2007 07:20

Image
[size=100]05.03.2007. - Broj 215[/size] wrote:
Život: Kako bez Štele dobiti posao u Sarajevu

Traže se mladi, zdravi, ponizni i bez obaveza

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu (CIN) istraživali su kako dobiti posao ako nemate radnog iskustva, a ni veza među poslodavcima. Javljali su se na novinske ili online oglase za koje nisu potrebne posebne kvalifikacije. Probali su da se zaposle kao trgovački putnici, radnici u proizvodnji, konobari, recepcioneri...

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Prema riječima mladih a nezaposlenih, potraga za poslom u Bosni i Hercegovini (BiH) često liči na lutriju u kojoj je sreća na strani poslodavca.

Prema podacima Svjetske banke, nezaposlenost među mladima iznosi oko 50 odsto i vlada žestoka konkurencija za ono malo dostupnih poslova. Da biste dobili posao morate odgovarati slici savršenog radnika. Poželjno je i zaboraviti na osnovna radnička prava kao što je četrdesetosatna radna sedmica, plaćeni prekovremeni rad. O doprinosima za zdravstveno i penziono osiguranje zabranjeno je i maštati.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu (CIN) istraživali su kako se mogu zaposliti osobe koje nemaju radnog iskustva, a ni bilo kakvih veza među poslodavcima u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Javljali su se na novinske i online oglase za koje nisu potrebne posebne kvalifikacije. U pekari su tražili pomoćnog radnika, u autopraonici čistača, u kafićima konobara ili konobaricu, recepcionera u hotelima. Probali su da se zaposle i kao trgovački putnici i radnici u proizvodnji. Nisu lagali o svojim kvalifikacijama, ali se nisu ni izjašnjavali o tome gdje trenutno rade. Cilj je bio saznati da li će biti prijavljeni i kakva prava im garantuju vlasnici. Samo jednoj novinarki je ponuđen posao konobarice.

Profil savršenog kandidata
Istraživanje na uzorku od 1.550 građana, koje je za potrebe CIN-a tokom decembra 2006. provela agencija za ispitivanje javnog mnjenja Prism Research, pokazao je da su radom na crno najviše pogođeni uposlenici iz starosne grupe između 18 i 35 godina. Više od 20 odsto ispitanih je izjavilo da su nekad radili nacrno, dok 19 odsto nije željelo da odgovori na ovo pitanje.

Nadajući se da će ugrabiti posao konobara, desetak mladića i par djevojaka, uključujući i CIN-ovog novinara, čekali su na ulazu poznate kafe-diskoteke Sa-club. Većina njih imali su oko dvadesetak godina i očekivali su da posao u diskoteci bude mješavina zabave i enormnih napojnica.

Ušli su u zamračeni kafić u kojem je prigušeno svirala muzika. Tamo im se pridružuje konobar u kasnim dvadesetim koji odmah prelazi na stvar: plata je 400 KM i on tvrdi da je da ona realna u odnosu na druge lokale u kojim konobarima nude obećanja o visokim platama. Nakon što je objasnio kako funkcionišu smjene, te odnos prema gostima, konobar pita kandidate da li im je sve jasno. Javlja se novinar CIN-a koji postavlja pitanje – šta je sa penzionim i zdravstvenim osiguranjem?

Konobar odgovara da penziono i zdravstveno osiguranje nisu uključeni, ali da ako se posao dobro razvije ništa nije isključeno, čak ni veće plate.

Niko drugi ne postavlja pitanja o svojim pravima. Kandidati se predstavljaju redom, pričaju o svom dosadašnjem radnom iskustvu i tako sve završava.

Novinaru nije ponuđen posao.

U kasnijem intervjuu, vlasnik kluba Semir Redžepović je izjavio da radi u skladu sa regulativom i da je prošao inspekcijsku kontrolu.

Iskustvo i mladost
U restoranu Barsa u Hrasnom isti novinar ponovo je okušao sreću. Ovoga puta razgovor se brzo okončao nakon što je novinar priznao da nema iskustva. Nije mu pomoglo ni što je rekao da brzo uči.

Nakon što je kandidat sa naivnim izrazom lica upitao kolika je plata i da li će biti prijavljiven, šefica se osmjehnula. Plata koju ona naziva standardnom iznosi 350 KM, a što se doprinosa tiče, ona odgovara: Ne, znate da u lokalima ne prijavljuju.

Vlasnica bara Elzana Mašović je kasnije izjavila da su njeni radnici prijavljeni; to nije rekla kandidatu da bi ga se riješila, jer je mislila da nije ozbiljan u traženju posla.

Kako su u razgovorima za posao saznali novinari CIN-a, ovakvo mišljenje je uobičajeno. Tebi se ovdje može ne svidjeti, a ja te prijavila, rekla je vlasnica fast food kioska na Dobrinji, odgovarajući na pitanje da li prijavljuje radnike.

U mnogobrojnim razgovorima za posao, od novinara je traženo da odgovore gdje žive, kakvi im je bračno stanje i porodični planovi, koliko nezaposlenih ima u njihovom domaćinstvu kao i druga pitanja lične prirode.

Javljajući se na oglas objavljen u dnevnim novinama, novinarka CIN-a nije pozvana ni na razgovor kada se javila u klub Incognito u kojem su tražili mlađu djevojku za posao šankera.

Na pitanje novinarke šta podrazumijevaju pod mlađom djevojkom, konobarica je odgovorila: Pa mlađa, ne znam šta da kažem, mlađa djevojka. Koliko imate godina?

Četredeset tri, rekla je novinarka.

Aaauh, rekla je konobarica. Na insistiranje da kaže zašto je potrebna mlađa radnica, konobarica kaže: Brža je.

Prekovremeni rad, zašto ne?
Dvadesetdevetogodišnja novinarka se javila na oglas za posao u piceriji Galija. Tražene su dvije djevojke sa znanjem engleskog kako bi posluživale u restoranu. Ni ona nije bolje prošla.

Rekli su joj da, s obzirom da je udata i da ima dijete, spada u kategoriju žene sa obavezama.

Gazda je objasnio da su idealne djevojke bez obaveza. On također traži radnice koje su komunikativne, ni puno mlade (ispod 18 godina) niti puno stare; da nisu mršave, jer je posao naporan, ali niti debele, pa da ne mogu ići uz stepenice.

Njegove konobarice rade šest dana u sedmici, u dvije smjene, od 8 do 15 sati i od 15 sati do ponoći. Praznikom rade, a godišnji odmor im traje deset dana. Ne mogu uzeti bolovanje ako ne nađu zamjenu. Prijavljene su na radno vrijeme od četiri sata, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i dobijaju standardnu platu od 350 do 400 KM, plus napojnice.

Vlasnik Almir Karaman tvrdi da nije nudio četverosatnu prijavu za osmosatno radno vrijeme. Postavljate pitanja kao da ste inspektor, rekao je i dodao da, ako CIN zna nekoga ko traži posao, da mu ga pošalju. Obećao je da će biti prijavljeni.

U Bono piceriji nude platu od 400 KM sa mogućnošću da radnik bude prijavljen nakon tri mjeseca, ako se dobro pokaže. Radnici rade u dvije smjene i to od 6.30 do 15, te od 15 do 23 sata. Konobarice imaju pravo na slobodan dan svake dvije sedmice. Ako se razbole ili imaju porodične probleme, moraju naći zamjenu.

U razgovoru sa novinarem CIN-a vlasnik picerije je rekao da je jedini ozbiljan pristup pitanju prijave da se prvo sačeka i vidi da li će novi zaposlenik ostati na poslu.

Azra Šehbajramović, predsjednica sindikata trgovine BiH, kaže da je uobičajeno da se od trgovačkih i radnika u ugostiteljstvu, koji su često mladi i neprijavljeni, traži da rade prekovremeno. Iako je zakon propisao da je radna sedmica 40 sati i da je raspoređena na šest radnih dana, tipično radno vrijeme u maloprodaji je i po 12 sati. Šehbajramović kaže da ako se radnik pobuni ili odbije da radi lako mu je dati otkaz, jer ima dovoljno nezaposlenih ljudi koji će zauzeti njegovo mjesto.

Vlasnici picerija i radnji investiraju svoju zaradu u posao kako bi opstali. Gazde sa kojima su razgovarali CIN-ovi novinari u toku ovog istraživanja izjavljuju da se bore da prežive – i traže od radnika da podijele sa njima taj teret.

Priče tragača za poslom
U potrazi za poslom novinari su upoznali istinske tragače za prvim radnim mjestom.

Dvadesettrogodišnji Sarajlija Armin Varešanović već tri godine traga za stalnim poslom. Varešanović je bio pun optimizma kada je završio srednju medicinsku školu na Bjelavama gdje je stekao zvanje sanitarno-ekološkog tehničara. Profesori su im u školi govorili da će lako naći posao sa platom od 3.000 KM pošto se radi o novom smjeru. Tokom šest mjeseci provedenih na stažiranju u Domu zdravlja na Ilidži, Armin se ponadao da će tu zasnovati radni odnos, no to se nije desilo.

Prodavao je CD-ove i dijelio vizitke po kafićima dok jednog dana nije saznao da je konobar u kafiću Nana na Skenderiji dobio otkaz.

- Na interviewu nisam pitao ni za platu a osiguranje nisam ni pominjao jer znam da je praksa da se radnici tamo ne prijavljuju i da će to biti shvaćeno kao provokacija, pa će mi reći hajde, bježi sada - priča Varešanović.

Nakon nekoliko dana probnog rada dobio je dnevnicu od 10 KM. Osim konobarskog, Varešanović je radio i kao dostavljač pizza i tvrdi da mu je solidno išlo.

- Za doprinose i prijavljivanje me niko nije pitao, niti sam ja sebe pitao zašto se ne plaća, znao sam da je to jednostavno praksa. Šta ću mu govoriti kada znam da mu se ne isplati da me prijavi - kaže on.

Na tom poslu se zadržao nekoliko sedmica, sve dok gazda jednog dana i njega i kuharicu nije otjerao zato što je primijetio dlačicu na tanjiru. Sada je bez posla i spreman je, kako kaže, da radi nacrno za bilo kakav novac.

Dvadesetčetverogodišnja Emina Drljo, studentica porijeklom iz Srbije, promijenila je kao konobarica više od dvadeset radnih mjesta u zadnjih godinu dana. Ni na jednom nije bila prijavljena.

- Nisam imala izbora - kaže ona: Od nečega treba platiti kiriju, a roditelji mi ne mogu poslati puno novca. Iako nikada nisam htjela biti konobarica, rad u ugostiteljstvu ti stvori dojam da ne možeš raditi ništa drugo i ti izgubiš volju.

Ona tvrdi da je mladim djevojkama na ovim poslovima mnogo teže nego muškarcima. Vlasnici ih često tretiraju kao osobe koje bi im zahvalnost za posao trebale pokazati na prisniji način. Jedan gazda joj je ponudio druženje.

- Sve je bilo popraćeno pričom o tome kako je on bogat, kako ona zna šta muškarci žele... Ustala sam i otišla čim je progovorio o tome - kaže ona.

Drugi vlasnik kafića pravio je neukusne komentare na račun njenog fizičkog izgleda i nudio joj je da spava u njegovom kafiću. Ona kaže da je samo čekala da uzme prvi dio plate kako bi mogla platiti kiriju.

Kako u kasnijim smjenama ne bi ostajala sama s vlasnikom, u kafić je svake večeri pozivala svoje prijatelje.

- Ta tri dana s njim bila su mi kao tri godine - prisjeća se Emina: Nakon svega, samo želim da završim fakultet i nađem neki normalan posao.


Santos
Posts: 1552
Joined: 24/10/2004 22:29

Post by Santos » 08/03/2007 11:34

Uf jebote zar je to stvarno tako.Ja kad se vratim posto cu najvjerovatnije nesto i otvorit javno obecajem da necu diskriminirat svoje radnike.Dakle nastojacu da bude sve kako i dolikuje jednom covjeku a to je da plati radnika kako treba i da postuje njegova prava. Stvarno sta glume ove sadasnje gazde.Ufatili se para pa se izivljavaju.

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Post by Black swan » 08/03/2007 11:49

ja mrzim ovu zemlju i ovaj region tamo sve do milana ...


šta se sve doživjelo i šta se sve nagledalo i naslušalo...

fuj

najbolje je pitanje kad dolaziš na neki konkurs biste li volontirali...

User avatar
Lace
Posts: 8156
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Lace » 08/03/2007 11:51

masa ljudi nakon neuspjesne potrage za poslom...ide na opciju volontiranja uz nadu da ce na taj nacini, mozda, sebi otvoriti put do radnog mjesta :-?

Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Post by Vertigo » 08/03/2007 11:54

Sve vec poznato, to je i razlog zasto uvijek ostavljam napojnicu u ugostiteljski objektima.
Meni marka tamo-vamo.

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 08/03/2007 12:00

ja sam isao na neke intervjue ... cisto da bih se zajebavao sa "mangup gazdama" :D

uh... kako ih ne mogu ...doduse uvijek sam bio u poziciji (tako sam je postavljao) da ja njima trebam ... i onda podjebavao... neki moj nacin da se osvetim za one kolege koje su oni handrili...

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Post by Black swan » 08/03/2007 12:17

Lace wrote:masa ljudi nakon neuspjesne potrage za poslom...ide na opciju volontiranja uz nadu da ce na taj nacini, mozda, sebi otvoriti put do radnog mjesta :-?


ma to možeš dok studiraš i imaš roditelje...

ali šta poslodavca briga za moje moguće stalno zaposlenje... on može nakon moga volontiranja dovesti nekog novog ...

inače ja sam se javljao na konkurs za posao :D
što nije dao oglas tržimo volontere :D


samo još jednom da kažem... po***** se na čitavu zemlju i sistem :x fuj

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

Post by Svemirski_Jebach » 08/03/2007 15:19

i ja se trudim da ostavim makar marku konobarima...osim ako bas nije supak neki. znam kako im je i da im nije lako...nimalo. kao ni drugima ali eto...tu marku definitivno zasluze.

a st ose tice prijavljivanja - koliko znam nigdje konobari u kaficima nisu prijavljeni - ovdje u americi niko nije "prijavljen" (uslovno receno) nego rade za platu ispod minimalne (minimalna u NYC je sada 7.25 $ na sat) ali zato napojnica je 20% i to ide njemu odnosno njima.

AA CA
Posts: 152
Joined: 23/12/2005 22:47
Location: ptica selica

Post by AA CA » 08/03/2007 17:48

Santos wrote:Uf jebote zar je to stvarno tako.Ja kad se vratim posto cu najvjerovatnije nesto i otvorit javno obecajem da necu diskriminirat svoje radnike.Dakle nastojacu da bude sve kako i dolikuje jednom covjeku a to je da plati radnika kako treba i da postuje njegova prava. Stvarno sta glume ove sadasnje gazde.Ufatili se para pa se izivljavaju.Jeste, tako je... :(

A šta glume sadašnje gazde ?!? :? Pa to su GAZDE, sami sebi dovoljni i u ogledalu veliki, a ogromna većina njih nije dorasla (sazrela) za zvanje koje ima - Direktor :shock:

Za njih pojam "vlasnik" ne završava na imovini firme, oni to "malkice" prošire, i tako postaju (robo)vlasnici. :x

Raspolažu slobodnim vremenom, petljaju se u lične stvari (brak, broj djece, bolovanje, odmor)...

I nažalost, najgore prolazi mlada generacija. Momci i djevojke od 18-30 godina... :sad:

Kafići, kafane i granapi su tamni vilajet... Imala sam priliku da razgovaram sa tim mladim ljudima...užas...
Neki od njih su na velika zvona bili prijavljeni, i onda nakon 15-tak dana odjavljeni a da ih o tome niko nije obavijestio...
O ponudama lične prirode ne treba ni govoriti... :(

Proći će jako puno vremena dok robovlasništvo na ovim prostorima pređe u kapitalizam... :roll:

User avatar
Abu FEED el-Castro
Posts: 1662
Joined: 19/04/2006 11:41
Location: BH Teheran

Post by Abu FEED el-Castro » 08/03/2007 17:51

ponovicu još jednom - puč !

Smartex
Posts: 183
Joined: 07/02/2007 00:01
Location: San Diego

Post by Smartex » 08/03/2007 18:11

Najbolji i najbezbolniji nacin je napustiti ovu propast koja se jos naziva BiH i naci pristojan posao u inostranstvu. Sta da ja ocekujem sa 23-god, od zemlje gdje je nezaposlenost 50%, dok ja ovdje sacekam bolja vremena utom ce i starost. Znaci moj put je i n o s t r a n s t v o!

User avatar
SaraLe
Posts: 2281
Joined: 21/11/2006 10:45

Post by SaraLe » 08/03/2007 21:24

Poslije par "sokantnih" razgovora za posao i gazdinih prica, "kako trebam ovo ono" :x
Nasla sam odlican posao i gazdu, koji je skroz Ok. i pristojan covjek :)

Smartex
Posts: 183
Joined: 07/02/2007 00:01
Location: San Diego

Post by Smartex » 08/03/2007 21:30

SaraLe wrote:Poslije par "sokantnih" razgovora za posao i gazdinih prica, "kako trebam ovo ono" :x
Nasla sam odlican posao i gazdu, koji je skroz Ok. i pristojan covjek :)


A jel mlad i lijep i pritom ne ozenjen?

User avatar
SaraLe
Posts: 2281
Joined: 21/11/2006 10:45

Post by SaraLe » 08/03/2007 21:38

Smartex wrote:
SaraLe wrote:Poslije par "sokantnih" razgovora za posao i gazdinih prica, "kako trebam ovo ono" :x
Nasla sam odlican posao i gazdu, koji je skroz Ok. i pristojan covjek :)


A jel mlad i lijep i pritom ne ozenjen?


I da jest, neMre biti moj tip :oops:

Smartex
Posts: 183
Joined: 07/02/2007 00:01
Location: San Diego

Post by Smartex » 08/03/2007 21:45

SaraLe wrote:
Smartex wrote:
SaraLe wrote:Poslije par "sokantnih" razgovora za posao i gazdinih prica, "kako trebam ovo ono" :x
Nasla sam odlican posao i gazdu, koji je skroz Ok. i pristojan covjek :)


A jel mlad i lijep i pritom ne ozenjen?


I da jest, neMre biti moj tip :oops:


A ako ti ponudi da budes gazdarica?

User avatar
SaraLe
Posts: 2281
Joined: 21/11/2006 10:45

Post by SaraLe » 08/03/2007 22:17

Smartex wrote:
SaraLe wrote:
Smartex wrote:
SaraLe wrote:Poslije par "sokantnih" razgovora za posao i gazdinih prica, "kako trebam ovo ono" :x
Nasla sam odlican posao i gazdu, koji je skroz Ok. i pristojan covjek :)


A jel mlad i lijep i pritom ne ozenjen?


I da jest, neMre biti moj tip :oops:


A ako ti ponudi da budes gazdarica?


Nisam zainteresovana za udaju :zzzz:

User avatar
Lace
Posts: 8156
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Lace » 08/03/2007 23:56

tebi se raspravlja...kazes nisam raspolozena za muskarce i EOD :D

User avatar
SaraLe
Posts: 2281
Joined: 21/11/2006 10:45

Post by SaraLe » 09/03/2007 00:08

Lace wrote:tebi se raspravlja...kazes nisam raspolozena za muskarce i EOD :D


Trudim se da budem fina :)

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 09/03/2007 08:29

Kao sto napisah vec bezbroj puta: kapitalizam na BH nacin.

Trazili ste - gledajte :oops:

Sarafcina
Posts: 2260
Joined: 19/09/2005 00:59

Post by Sarafcina » 09/03/2007 08:59

_BosanaC wrote:Kao sto napisah vec bezbroj puta: kapitalizam na BH nacin.

Trazili ste - gledajte :oops:


cika marks je to daaavno napisao ;) ... akumulacija kapitala ;) se zove pojava ... a ovo ce ovako trajati dok se protivrjecnosti ne nagomilaju i pojavi neko (Neo ;)) ...
do tada... kapital ce se ukrupniti.... djeca danasnjih izrabljivaca ce studirati vani... i onda ce legalno upravljati legalno stecenim kapitalom. avaz ce neke od njih proglasavati licnostima godine... perspektivnim biznismenima... obrazovanom elitom .. oni ce dijelom ici u parlamente.. mi cemo se svi cuditi kako neko, ko nema tri ciste, moze uopste imati diplomu zavrsenog kursa engleskog, a kamoli fakultetsku... a svi ce ionako zaboraviti kako je neko dosao do novca .... Boze moj, pa daje mi platu. I dobar topli obrok. Cak me je i osigurao....
welcome to .... kapitalizam ;) ... to je svugdje isto, samo sto su neki ovu nasu sadasnju fazu ...prosli prije sto i kusur godina :). Kod nas tek treba da se pojavi sloj ljudi koji ce se obogatiti na nasoj (spekulativnoj) berzi... (gleda li ko one filmove o tim situacijama....ono scenografija haman pa Oliver Tvist...)

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 09/03/2007 09:29

Sarafcina wrote:
_BosanaC wrote:Kao sto napisah vec bezbroj puta: kapitalizam na BH nacin.

Trazili ste - gledajte :oops:


cika marks je to daaavno napisao ;) ... akumulacija kapitala ;) se zove pojava ... a ovo ce ovako trajati dok se protivrjecnosti ne nagomilaju i pojavi neko (Neo ;)) ...
do tada... kapital ce se ukrupniti.... djeca danasnjih izrabljivaca ce studirati vani... i onda ce legalno upravljati legalno stecenim kapitalom. avaz ce neke od njih proglasavati licnostima godine... perspektivnim biznismenima... obrazovanom elitom .. oni ce dijelom ici u parlamente.. mi cemo se svi cuditi kako neko, ko nema tri ciste, moze uopste imati diplomu zavrsenog kursa engleskog, a kamoli fakultetsku... a svi ce ionako zaboraviti kako je neko dosao do novca .... Boze moj, pa daje mi platu. I dobar topli obrok. Cak me je i osigurao....
welcome to .... kapitalizam ;) ... to je svugdje isto, samo sto su neki ovu nasu sadasnju fazu ...prosli prije sto i kusur godina :). Kod nas tek treba da se pojavi sloj ljudi koji ce se obogatiti na nasoj (spekulativnoj) berzi... (gleda li ko one filmove o tim situacijama....ono scenografija haman pa Oliver Tvist...)


Upravo tako :-)

Samo sto je kapitalizam prije 100 godina nastajao, pa mi je donekle i jasno da su zemlje prolazile kroz ovo... A mi koristimo gotov recept... Vidimo kako to drugi rade i kako se inace radi... Ali zasto preskociti ovu najsladju fazu :-)

U BiH, pored svih mogucih kriterija, mislim da je uveden i jedan novi pojam, koji je autentican za ovo podrucje, a zove se GAZDA.

GAZDA je lik koji je, na ko zna kakav nacin, dosao do malo para, pokrenuo nesto, skontao da je svu pamet svijeta pokupio i samog Boga za jaja uhvatio, digao bar tri kredita i sa zenom promjenio stvari u stanu i kupio novog golfa peticu, vikendicu na Vlasicu, i tek onda sjeo i razmislio sta dalje. Taj gazda se cudom cudi zasto radnici nece da budu solidarni sa njegovim problemima (pa kako ne razumijes da su rate visoke a banke nemilosrdne, koji ce ti qrac osiguranje bilo kakvo, znas kakva je situacija danas) a o vikendima, praznicima, godisnjem, bolovanju necemo ni pricati. Taj gazda konta sistem u potpunosti, pije kafe sa "kremom" iz opstine, dobar je s Melihom iz finansijske, a svi su skupa u stranci koja im je svjetlo upalila, nakon 50 godina komunistickog mraka, terora i torture :oops:

A stranku na vlast dovode ti isti ljudi, kao i oni kojim je ispod casti potrositi deset minuta do pola sata jednom u dvije godine i izaci glasati.

Kao sto rekoh - trazili ste: gledajte :oops:

Svjetlo je upaljeno, GAZDE su tu.

User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Post by Black swan » 09/03/2007 10:23

:D ma šuti bolan dobro je
zamisli da ti je gazda ustaša/baljo/ćeto :D naš je čovjek dobro je :x

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 09/03/2007 10:31

komi wrote::D ma šuti bolan dobro je
zamisli da ti je gazda ustaša/baljo/ćeto :D naš je čovjek dobro je :x


:thumbup:

User avatar
R2D2_SA
Posts: 1268
Joined: 19/02/2007 11:45
Location: Sarajevo

Post by R2D2_SA » 09/03/2007 11:21

_BosanaC wrote:Kao sto napisah vec bezbroj puta: kapitalizam na BH nacin.

Trazili ste - gledajte :oops:


Na sta ovdje mislis?...ako mislis na Glasali ste, eto vam (Zaiskali ste ga, eto vam ga) slazem se u potpunosti sa tobom.

Ja sam zurnalistiku zavrsio...kao novinar covjek i moze posao naci, samo zato jer ljudi od toga odustaju ili ne mogu dugo ostati na istom mjestu jer takav je posao pa mozes nekad naletiti na slobodno mjesto ali i tu te niko ne prijavljuje. Ja sam imao srecu nakon diplomiranja, bez stele, jednostavno me ljudi znali i pozvali da radim za njih. Neka slaba plata, vremenom se povecavala ali je bila redovna barem i tako godinu i po.Evo plate mi nema 3 debela mjeseca,,,,trazim posao (PR, Media assistent, marketing.ne novinarstvo) NIkada prijavljen....starci mi non stop o tome govorili, kao kako cu penziju zaraditi,,,najgore je njima objasniti da toga nema, da te ne jebe niko ni dva posto. Drzava je naravno ovdje najgora. Imamo udruzenje poslodavaca, od njih 99 posto su u strankama...i kako ocekivati da drzava uradi nesto konkretno. Mene su nedavno inspektori rada uhvatili na poslu...bivsi radnik poslao prijavu jer mu ovi nisu uplacivali doprinose 2 zadnje godine (ovaj je doduse imao platu 1400) i covjek hoce svoje. I meni inspektor govori pa kako mogu drzavu da varam bla bla....a ja nakon sto sam mu supljirao da sam tu slkucajno, radim u stvari honorarnom odrzavam racunare, navratim ponekad samo....mu kazem da ne se prodje ,,,,bitno mi je da imam posao ikako a o prijavljivanju i ne razmisljam...

Ja konobarima kad imam dvije marke ostavim jednu,,radio sam kao student , konobario tri cetiri godine, znam kako je....

EI Presidente
Posts: 766
Joined: 17/11/2004 21:24

Post by EI Presidente » 09/03/2007 13:59

Svemirski_Jebach wrote:i ja se trudim da ostavim makar marku konobarima...osim ako bas nije supak neki. znam kako im je i da im nije lako...nimalo. kao ni drugima ali eto...tu marku definitivno zasluze.

a st ose tice prijavljivanja - koliko znam nigdje konobari u kaficima nisu prijavljeni - ovdje u americi niko nije "prijavljen" (uslovno receno) nego rade za platu ispod minimalne (minimalna u NYC je sada 7.25 $ na sat) ali zato napojnica je 20% i to ide njemu odnosno njima.


Prijavljen je on samo mu poslodavac ne placa nista, a i tu napojnicu konobar mora prijavit i platit porez svake godine, i ako je pametan otvorice sebi penzioni racun i sam uplacivat penziju bez kontribucije poslodavca, isto vazi i za zdravstveno....

u bosni je fakat zajebano...mnostvo raje sto znam gaze 20te i 30te bez staza, zdravstvenog, i totalno su zaglavili...zbog toga mi najvise u puca film kad slusam BH politicare, i vidim kako se glasa...

Post Reply