Prezime

Rasprave o vjerskim temama.
Sunii

Post by Sunii »

Shoshana wrote:
Sunii wrote:
Nema nas i njihov, islam je svugdje isti, postoje razliciti obicaji, a ne razliciti islami, mislim da brkas neke stvari.
Nista ja ne brkam, nego ti slabo kapiras... Iza ove recenice:
"Samo, ovaj nas je, naravno, ispravan, a ovi ostali sto tumace - bas i nisu neki dobri muslimani"
stoji ovo:
:D

Sto bi trebalo da ti omoguci da shvatis da je ta recenica sprdnja vis-a-vis svakodnevnih izjava ljudi da je bas njihovo praktikovanja islama ispravno. S obzirom da i sve i jedna strana cija se tumacenja islama razlikuju od ostalih smatra da je bas njihovo tumacenje ispravno - ta recenica je savim na mjestu.

A razlicitih tumacenja hadisa i ajeta ima hejbet, i kome se ta cinjenica ne svidja - ostaje mu da tvrdi (ako se usudjuje) da zagovornici suprotnih misljenja nisu dobri muslimani.

ok, moze biti da je do mene, da slabo kapiram,al ti si od starta se pogresno izjasnjavala,dvosmisleno. ja sam samo htjela da kazem da je islam od pocetka pa do danas ostao isti i da se nista nije izmijenilo, i da pravila koja su vazila prije, vaze i sad, to sto narod nije znao ok, ali sada se zna i sve sto zelis da znas je dostupno.
Shoshana

Post by Shoshana »

Izvini, ne htjedoh te uvrijediti...

Potpuno mi je jasno da ti zelis reci da Islam, put koji je bog kroz Muhameda pokazao ljudima (da pojednostavim) nije promjenljiv. Tvrditi bilo sta suprotno tome bi bilo krajnje nelogicno - ako nista drugo.

Ono sto ja zelim reci je da tumacenja "sta tacno je bog (ili u datom trenutku Muhamed - kao bezgresan) izvjesnom recenicom ili postupkom htio reci" se jesu mijenjala, i vjerovatno ce se i dalje nastaviti mijenjati. Nije istina da ljudi ranije nisu znali... Ljudi su ranije (bas kao i ljudi danas) mislili da znaju. I, ljudi ce za sto godina vjerovatno misliti da znaju - mada ce njihovo 'znanje' biti drugacije od nasega. I potpuno mi je neshvatljivo da bilo ko, ko je svjestan svega toga, i dalje tvrdi da je bas ovo 'kako mi to vidimo' jedino ispravno i da je bas 'sve sto zelis da znas' - dostupno.

Neki ljudi do te mjere govore u ima boga da povremeno potpuno zaborave ko je ko.
lolita_xx

Post by lolita_xx »

Shoshana wrote:Izvini, ne htjedoh te uvrijediti...

Potpuno mi je jasno da ti zelis reci da Islam, put koji je bog kroz Muhameda pokazao ljudima (da pojednostavim) nije promjenljiv. Tvrditi bilo sta suprotno tome bi bilo krajnje nelogicno - ako nista drugo.

Ono sto ja zelim reci je da tumacenja "sta tacno je bog (ili u datom trenutku Muhamed - kao bezgresan) izvjesnom recenicom ili postupkom htio reci" se jesu mijenjala, i vjerovatno ce se i dalje nastaviti mijenjati. Nije istina da ljudi ranije nisu znali... Ljudi su ranije (bas kao i ljudi danas) mislili da znaju. I, ljudi ce za sto godina vjerovatno misliti da znaju - mada ce njihovo 'znanje' biti drugacije od nasega. I potpuno mi je neshvatljivo da bilo ko, ko je svjestan svega toga, i dalje tvrdi da je bas ovo 'kako mi to vidimo' jedino ispravno i da je bas 'sve sto zelis da znas' - dostupno.

Neki ljudi do te mjere govore u ima boga da povremeno potpuno zaborave ko je ko.
:thumbup:
Tesnim

Post by Tesnim »

u vrijeme poslanika a.s. a i sada u arapskom svijetu nema klasicno prezime kao kod nas..kod njih je sin recimo mustafe, kcerka ibrahima..sto znaci da ti ne mozes biti kcerka mustafe kad se udas za njegovog sina...to je iz tog razloga....
ma i logicno mi je nekako da zena zadrzi svoje prezime...cuj to 25 godina bila recimo Pasic, i onda vise nije to nego Begovic :)..... ali nejse... :)
kad se udam ostavit cu svoje prezime i dodati muzevo samo zato da ja ne bih kasnije morala dokazivati sa sam majka moje djece :)....
nije haram da promjenis prezime... ali se i ne potice da se to uradi
Tesnim

Post by Tesnim »

podstice :)...cuj mene potice :)
district-beg

Post by district-beg »

oovo je najgora tema koju sam zatekao na ovom forumu...fakat ne znam odakle se razvi ovolika diskusija
abdali

Post by abdali »

tema je zanimljiva nemora svaka tema voditi u raspravu i prepucavanje lijepo je vidjeti teme o kojima se govori bez emocija a sa ciljemda se nesto nauci o nekom pitanju koje islam tretira
neprilagodjena

#83 Re: Prezime

Post by neprilagodjena »

sahan wrote:
Vodenjak wrote:
venera888 wrote: Posto znamo da je u islamu zeni zabranjeno da mjenja prezime(t..j da promjeni svoje rodjeno prezime u muzevo nakon udaje),zna li ko kakav je propis za one koje nisu bile u vjeri za vrijeme kad su se udale ,,i uzele muzevo prezime...dali je sad obaveza da se vrati rodjeno prezime ? ili se to ne broji kao grijeh jer je to uradila iz neznanja? ako neko zna neka odgovori s dokazima :D
Mora da sam ja s Marsa pao kad ovo nikad u zivotu nisam cuo? :?

:D :D
Nisi ti sa Marsa pao nego je ovdje sad moderna verzija islama 2.0 :D
Nemogu da dodjem sebi od smijeha :lol: :lol:
ljubav_aha

#84 Re: Prezime

Post by ljubav_aha »

ako je dijete usvojeno,treba zadrzati njegovor prezime,kao i reci mu istinu o njegovom usvajanju prije puberteta /logicno/
ja71

#85 Re: Prezime

Post by ja71 »

a to je to znaci sto nas muslimane cijelo vrijeme je*e
fala sto ste mi otvorili oci
ljubav_aha

#86 Re: Prezime

Post by ljubav_aha »

ja71 wrote:a to je to znaci sto nas muslimane cijelo vrijeme je*e
fala sto ste mi otvorili oci
ovdje je rijec o problemu koji nije obrazlozen,pisi u jednini :D
Post Reply