joj s tobom se ne moze razgovaratdistrict-beg wrote:ne znam ja ko kome upada u rijec, bontonjaronocna_mora1001_noci wrote:kad mi stalno upadas u rijec, joj ti bontonadistrict-beg wrote: u to slucaju bi vjerovatno bilo "8888" ili "881988"... ne znam zasto bi bile samo tri osmice![]()
haman cemo mi i ovdje zeznut temu
Prezime
-
nocna_mora1001_noci
-
district-beg
jesam vala nevaspitannocna_mora1001_noci wrote: joj s tobom se ne moze razgovarat
-
howyesno
vidim da si dobila fine odgovore od sahana i sinusa, ipak bih ti preporucio da se obratis direktno u rijaset na [email protected] , tu ces sigurno dobiti najbolji odgovor a ne stupidne komentare kao sto si ih se ovdje nacitala. i super ti je tema, davno sam vec za ovo cuo ali nisam nista detaljnije znao o ovome do sada.
-
WizzardFromBOZ
evo jos jednog "stupidnog" komentara: cime li se vi bavite...howyesno wrote:vidim da si dobila fine odgovore od sahana i sinusa, ipak bih ti preporucio da se obratis direktno u rijaset na [email protected] , tu ces sigurno dobiti najbolji odgovor a ne stupidne komentare kao sto si ih se ovdje nacitala. i super ti je tema, davno sam vec za ovo cuo ali nisam nista detaljnije znao o ovome do sada.
nego kad smo vec toliko precizni. da vas priupitam nesto. birvaktile, jedan stari musliman (recimo u arabiji, da se ne bi odmah neki pobunili da govorim protiv bosne i islama u njoj) imao cetiri zene i umre on. ili pogine u borbi, whatever. da se zene same ne bi mucile (nije bilo state social security) dvije uzme sebi za zene jedan brat, a dvije drugi brat starog muslimana. ali u ratu uskoro poginu i druga dva brata i njih "ozene" cetiri druga njihova rodjaka. na "sudnjeg danu" cije ce zene one biti? hvala.
btw, meni odgovor nije potreban, mozda za razmisljanje bude trebao onima koji se toliko brinu je li pred Bogom ispravno ili nije uzeti prezime muza...
inace, nisam dosad jos procitao nijednu temu s pitanjem da li se smije varati muza. valjda i o tome rijaset nesto kaze. a mozda ima i neka olaksavajuca okolnost. sto da ne...
-----------------------------------------------------
"Sta se mene tice sto Srbi imaju Dobricu Cosica?
Ja necu da "imam" bracu Latice i Fuckmira Alispahica, tu je za mene kraj... price."
- sffovac
mislim da nije dozvoljeno uzeti bratovu zenu za zenu, ali to mozda i nije u islamu, pa me ne uzimaj za rijecWizzardFromBOZ wrote:evo jos jednog "stupidnog" komentara: cime li se vi bavite...howyesno wrote:vidim da si dobila fine odgovore od sahana i sinusa, ipak bih ti preporucio da se obratis direktno u rijaset na [email protected] , tu ces sigurno dobiti najbolji odgovor a ne stupidne komentare kao sto si ih se ovdje nacitala. i super ti je tema, davno sam vec za ovo cuo ali nisam nista detaljnije znao o ovome do sada.![]()
nego kad smo vec toliko precizni. da vas priupitam nesto. birvaktile, jedan stari musliman (recimo u arabiji, da se ne bi odmah neki pobunili da govorim protiv bosne i islama u njoj) imao cetiri zene i umre on. ili pogine u borbi, whatever. da se zene same ne bi mucile (nije bilo state social security) dvije uzme sebi za zene jedan brat, a dvije drugi brat starog muslimana. ali u ratu uskoro poginu i druga dva brata i njih "ozene" cetiri druga njihova rodjaka. na "sudnjeg danu" cije ce zene one biti? hvala.
btw, meni odgovor nije potreban, mozda za razmisljanje bude trebao onima koji se toliko brinu je li pred Bogom ispravno ili nije uzeti prezime muza...
inace, nisam dosad jos procitao nijednu temu s pitanjem da li se smije varati muza. valjda i o tome rijaset nesto kaze. a mozda ima i neka olaksavajuca okolnost. sto da ne...
Ja necu da "imam" bracu Latice i Fuckmira Alispahica, tu je za mene kraj... price."
a ko odgovor na pitanje, pa logicno, kcerka svoga oca, nisu one vlasnitvo svojih muzeva, da bi bile njihove, bar je to moje misljenje
-
district-beg
pogresno tumacenje hadisa:"Dajite djeci lijepa imena, jer cete po svojim i po imenima vasih oceva biti prozivani"...pod "imenima vasih oceva" podrazumjeva se upravo ime oca, a ne prezime, npr: Ademovic Adema Admir, Iksovic Ipsilona Iks itd...
-
nocna_mora1001_noci
prvi put da se slazemo, o tome sam ja vec i govorila, nije bitno prezime uopste ni na jednom svijetu, to je ovosvjetska stvar...district-beg wrote:pogresno tumacenje hadisa:"Dajite djeci lijepa imena, jer cete po svojim i po imenima vasih oceva biti prozivani"...pod "imenima vasih oceva" podrazumjeva se upravo ime oca, a ne prezime, npr: Ademovic Adema Admir, Iksovic Ipsilona Iks itd...
-
HomeArt
Pa sta si skontala, jedno ili dvanocna_mora1001_noci wrote:prvi put da se slazemo, o tome sam ja vec i govorila, nije bitno prezime uopste ni na jednom svijetu, to je ovosvjetska stvar...district-beg wrote:pogresno tumacenje hadisa:"Dajite djeci lijepa imena, jer cete po svojim i po imenima vasih oceva biti prozivani"...pod "imenima vasih oceva" podrazumjeva se upravo ime oca, a ne prezime, npr: Ademovic Adema Admir, Iksovic Ipsilona Iks itd...
-
encian
WizzardFromBOZ wrote:evo jos jednog "stupidnog" komentara: cime li se vi bavite...howyesno wrote:vidim da si dobila fine odgovore od sahana i sinusa, ipak bih ti preporucio da se obratis direktno u rijaset na [email protected] , tu ces sigurno dobiti najbolji odgovor a ne stupidne komentare kao sto si ih se ovdje nacitala. i super ti je tema, davno sam vec za ovo cuo ali nisam nista detaljnije znao o ovome do sada.![]()
i ja sam ovo pitala
nego koliko znam, nije grijeh uzeti bratovu udovicu. a mozda i grijesim.
-
district-beg
uuu, sad ces i ti biti izlozen giljotinisalihh wrote:samo cekam da se javi kgkg.... sve bi vam ona rastumacila kako treba...
fakat su ljudi napravili papazjaniju od islama... islam je jednostavan i lagan, sve ovo je talasika, i vi to znate...
to sam i ja rekao, manje vazne teme nemaju mjesta dok se ne ispune one glavne, i napadose me ko da sam ne znam ti ni ja sta
a im'o sam dobru namjeru...
-
venera888
Zena udovica koja se preuda ce na onom svijetu biti sa zadnjim muzem.Ima jedan hadis gdje se govori o nekoj ashabijki koja nije htjela da se preuda nakon smrti muza,u bitci,jer je zeljela s njim da bude na Ahiretunego kad smo vec toliko precizni. da vas priupitam nesto. birvaktile, jedan stari musliman (recimo u arabiji, da se ne bi odmah neki pobunili da govorim protiv bosne i islama u njoj) imao cetiri zene i umre on. ili pogine u borbi, whatever. da se zene same ne bi mucile (nije bilo state social security) dvije uzme sebi za zene jedan brat, a dvije drugi brat starog muslimana. ali u ratu uskoro poginu i druga dva brata i njih "ozene" cetiri druga njihova rodjaka. na "sudnjeg danu" cije ce zene one biti? hvala.
-
Rottweiler
Od najjednostavnijih stvari mi vazda iskompliciramo sami sebi. Otezavamo sami sebi vjeru iako je ona vrlo jednostavna.
Ova lupetanja i nagadjanja i ti neki "izvori" su totalno bezveze.
U arapskom svijetu i nema prezimena nego se po ocevima zovu, kao npr. Ahmed sin Muhamedov sin Abdullahov itd...
I to se odnosi samo na tu stvar, znaci prezimena ni po kojem osnovu nisu zabranjena da se mijenjaju, samo porijeklo zanijekati je HARAM.
I zato nemojte brkati zabe i babe
U arapskom svijetu i nema prezimena nego se po ocevima zovu, kao npr. Ahmed sin Muhamedov sin Abdullahov itd...
I to se odnosi samo na tu stvar, znaci prezimena ni po kojem osnovu nisu zabranjena da se mijenjaju, samo porijeklo zanijekati je HARAM.
-
Rottweiler
Zaboravih gore napisati pa da dodam u novom postu.
Ova vehabijska ucenja i tumacenja ajeta i hadisa od njihive uleme ima samo jednu svrhu a to je da nam zamrsi islam i da od nas napravi krdo ovaca a oni da nam budu cobani. E pa gospodo vehabije vi sigurno jeste cobani ali mi nismo niti zelimo da budemo vase ovce.
Ova vehabijska ucenja i tumacenja ajeta i hadisa od njihive uleme ima samo jednu svrhu a to je da nam zamrsi islam i da od nas napravi krdo ovaca a oni da nam budu cobani. E pa gospodo vehabije vi sigurno jeste cobani ali mi nismo niti zelimo da budemo vase ovce.
-
Ludi Kure
Odavno, gluplje teme a pametnijeg odgovora nisam vidjeo.Rottweiler wrote:Zaboravih gore napisati pa da dodam u novom postu.
-
venera888
Rottweiler wrote:Od najjednostavnijih stvari mi vazda iskompliciramo sami sebi. Otezavamo sami sebi vjeru iako je ona vrlo jednostavna.
a zasto je onda Islamska Zajednica stava da se nesmije mjenjati? jeli to i IZ postala vehabijska?
-
Shoshana
Jel' ko Ranji dohaberio? Da se mijenja dok je vakta
Sto ne mogu perfidne politike... Sto ste dosad radili, u redu je, niste znali, ali evo, sad znate, pa ko ne vjeruje mom tumacenju islama - ide u pakao. A da ne bude zabune, necete morati cekati sudnji dan da se nadjete u paklu, ulema ce se potruditi da vam sitna iskustva iz pakla priusti vec u ovom zivotu..
E, stvarno sta napravise od islama; od onako lijepe religije koja je ljudima donosila mir, spokoj i vjeru u zivot i ljude, napravise religiju straha i prijetnji...*ebo te, ne smijes vise prdnut, a da ti neko ne prileti i kaze da je haram
-
Sunii
Shoshana wrote:![]()
Jel' ko Ranji dohaberio? Da se mijenja dok je vakta![]()
Sto ne mogu perfidne politike... Sto ste dosad radili, u redu je, niste znali, ali evo, sad znate, pa ko ne vjeruje mom tumacenju islama - ide u pakao. A da ne bude zabune, necete morati cekati sudnji dan da se nadjete u paklu, ulema ce se potruditi da vam sitna iskustva iz pakla priusti vec u ovom zivotu..
E, stvarno sta napravise od islama; od onako lijepe religije koja je ljudima donosila mir, spokoj i vjeru u zivot i ljude, napravise religiju straha i prijetnji...*ebo te, ne smijes vise prdnut, a da ti neko ne prileti i kaze da je haram
Sta je ko napravio od islama, islam je i dalje ono sto je bio, sa istim zakonima i pravilima, nije se promijenio, ali ljudi jesu.
To sto nekoga interesuju "sitnice" u islamu, pa to je njegovo pravo da pita, da se informise.
Stvarno ne znam zasto se svaki put skace kad neko postavi pitanje i komentari tipa ima vaznijih stvari. ok ima, ne kazem da nema, ali ljudi nesto cuju pa pitaju i sta sad!
To problem? Meni nije, meni su veci problem oni koji se udaraju u prsa i govore ja sam vijernik, a nigdje pet dnevnih namaza, a opravdanje mu je za to kako je dobar covjek, kako ne laze, ne misli nikom zlo, nije zavidan..., a vrlo je jasan stav islama po ovom pitanju, zasnovan na Kur'anu i Sunnetu.
-
venera888
Shoshana wrote:![]()
Islam je uvijek bio ovakav-samo sto se to prije nije znalo,sad ljudi znaju puno vise o vjeri islamu
kome smeta eto mu budizma,krscanstva,hinduizma..veliki su izbori
-
Shoshana
To rece i onaj sto ga je tumacio u osmom vijeku, i onaj sto ga je tumacio u desetom vijeku, i onaj sto ga je tumacio juce... A tumacenja, dao bog, ima na bacanje... Samo, ovaj nas je, naravno, ispravan, a ovi ostali sto tumace - bas i nisu neki dobri muslimanivenera888 wrote:Shoshana wrote:![]()
Islam je uvijek bio ovakav-samo sto se to prije nije znalo,sad ljudi znaju puno vise o vjeri islamu
-
venera888
nema tu tumacenja,vec hadisi i ajeti,Kur'an i sunnet
nije islam baklava uz bajram,,,i iftar uz ramazan...prosla su ta vremena.Sad ljudi poznaju vjeru bolje i drze se vise
Ko je znao prije 20 godina da islam zabranjuje mjenjanje prezimena? niko.Danas svi oni koji poznaju vjeru znaju to!
nije islam baklava uz bajram,,,i iftar uz ramazan...prosla su ta vremena.Sad ljudi poznaju vjeru bolje i drze se vise
Ko je znao prije 20 godina da islam zabranjuje mjenjanje prezimena? niko.Danas svi oni koji poznaju vjeru znaju to!
-
Shoshana
Cuj nema tumacenja u islamuvenera888 wrote:nema tu tumacenja,vec hadisi i ajeti,Kur'an i sunnet
-
Sunii
Shoshana wrote:To rece i onaj sto ga je tumacio u osmom vijeku, i onaj sto ga je tumacio u desetom vijeku, i onaj sto ga je tumacio juce... A tumacenja, dao bog, ima na bacanje... Samo, ovaj nas je, naravno, ispravan, a ovi ostali sto tumace - bas i nisu neki dobri muslimanivenera888 wrote:Shoshana wrote:![]()
Nema nas i njihov, islam je svugdje isti, postoje razliciti obicaji, a ne razliciti islami, mislim da brkas neke stvari.
-
venera888
tako jeSunii wrote:Shoshana wrote:To rece i onaj sto ga je tumacio u osmom vijeku, i onaj sto ga je tumacio u desetom vijeku, i onaj sto ga je tumacio juce... A tumacenja, dao bog, ima na bacanje... Samo, ovaj nas je, naravno, ispravan, a ovi ostali sto tumace - bas i nisu neki dobri muslimanivenera888 wrote:
Nema nas i njihov, islam je svugdje isti, postoje razliciti obicaji, a ne razliciti islami, mislim da brkas neke stvari.
-
Shoshana
Nista ja ne brkam, nego ti slabo kapiras... Iza ove recenice:Sunii wrote:
"Samo, ovaj nas je, naravno, ispravan, a ovi ostali sto tumace - bas i nisu neki dobri muslimani"
stoji ovo:
Sto bi trebalo da ti omoguci da shvatis da je ta recenica sprdnja vis-a-vis svakodnevnih izjava ljudi da je bas njihovo praktikovanja islama ispravno. S obzirom da i sve i jedna strana cija se tumacenja islama razlikuju od ostalih smatra da je bas njihovo tumacenje ispravno - ta recenica je savim na mjestu.
A razlicitih tumacenja hadisa i ajeta ima hejbet, i kome se ta cinjenica ne svidja - ostaje mu da tvrdi (ako se usudjuje) da zagovornici suprotnih misljenja nisu dobri muslimani.