Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
danas wrote:
moje je prezime nemoguce za izgovorit cak i na nasem...
Ma oni to spetljaju pa u najgorem slucaju jos preokrenu na gluho bilo i ne ponovilo se.
Mene neki dan zovu iz drugog odjeljenja u bolnici, javila se sekretarica i kaze joj ovaj tip iz drugog odjeljenja: da li mogu da razgovaram sa Milosevic
Moje prezime jedino pocinje sa M i zavrsava sa IC.
E cini, mi se da poredimo, jabuke, kruske i ostalo povrce...
koliko ja znam rijeci udati se i ozeniti se ne znace isto sto i vjencanje ... vjencanje je samo cin i procedura i traje jedan dan ... a ako si otisla sto bi nas narod rekao od kuce, bit ce da si se udala ... ili sta kazu tvoji ... da si se samo vjencala ili ipak udala
Smotani ljudi.
Ima ih s` kojima sam redovno u kontaktu, znaju ko sam, gdje radim a opet kad dodje na kraju da registruju moj "problem" uvijek pitanje: a kako se ono ti prezivas?
kako kazes na englekom da si se udala ? cini mi se da ce u odgovoru biti rijec "married" ili se varam ...
Ah inace moj stav o svemu ovome ti je sljedeci...posto sam u srcu iskreni demokrata, znaci da svako ima pravo na svoj izbor i da radi sta hoce ALI isto tako snosi i odgovornost za posljedice svog demokratskog odlucivanja i djelovanja ...
sanaman wrote:
Ah inace moj stav o svemu ovome ti je sljedeci...posto sam u srcu iskreni demokrata, znaci da svako ima pravo na svoj izbor i da radi sta hoce ALI isto tako snosi i odgovornost za posljedice svog demokratskog odlucivanja i djelovanja ...
ako djevojka odluci da zadzi svoje prezime, a on hoce da ona uzme njegovo ... mozda nastane problem ... kao sto sam vec rekao, poznavajuci nas mentalitet na ovim prostorima nece se bas svi u porodicnom krugu slagati sa tom odlukom i izborom da zena ili u tom slucaja snaha zadrzi svoje prezime.. ( nekim je bitniji porodicni ponos i sta ja znam sve ) pa onda to dovodi takodjer do problema ...
ali istu tu rijec koristi i moj muz da kaze da se ozenio
e vidis na ovim prostorima se to ipak razlikuje, pa ljudi tacno razlikuju, ko se ozenio a ko udao...vjerovatno je to na ovim prostorima bitno da se zna ... vidis ovaj nas jezik je pravo bogat ... sve se moze u detalj objasniti ... nema globalnih pojmova
sanaman wrote:ako djevojka odluci da zadzi svoje prezime, a on hoce da ona uzme njegovo ... mozda nastane problem ... kao sto sam vec rekao, poznavajuci nas mentalitet na ovim prostorima nece se bas svi u porodicnom krugu slagati sa tom odlukom i izborom da zena ili u tom slucaja snaha zadrzi svoje prezime.. ( nekim je bitniji porodicni ponos i sta ja znam sve ) pa onda to dovodi takodjer do problema ...
Vidis... sve ovo sto si napisao pokazuje da i dan danas je manjak respekta prema nasim izborima na nasem podrucju.
Ja ipak mislim da je vrijeme da se taj "primitivni" krug probudi i prihvati odluku djevojke koja hoce da zadrzi svoje prezime.
U ovakvim stvarima sam samo gledala ono sto ja zelim i osjecam a ne kako bi to krug novih clanova prihvatio.
U ovakvim stvarima sam samo gledala ono sto ja zelim i osjecam a ne kako bi to krug novih clanova prihvatio.
kada covjek ulazi u neku zajednicu, nije bitno gdje...potrebno je da se integrise ... jer je to dokaz da uistinu zeli biti dio te zajednice, a zajednica kao dokaz trazi da se nesto zrtvuje ... mozda prezime ...