cyprus wrote:Oni koji se identifikuju isključivo sa državom, a nikako sa etnijom? Pa ne znam, da li su takvi ikad razmišljali da nema ništa loše u tome da se identifikuju sa etnijom? Da npr. ako se izjasne kao Bošnjaci ne moraju automatski zavolit Cerića i Aliju? Recimo, da sam ja Bošnjak, ne bih imao nikakav problem da se tako i izjasnim... To bi naravno bilo najlakše rješenje, da se prestane izmišljat topla voda...pemanapemani wrote:cyprus wrote:Konačno moj istomišljenik... Naravno, nije tako lako, pa ni uredu, ograničiti nekome pravo da se izjasni kako je njemu ćeif, ali mislim da su za interese Ostalih definitivno veća prijetnja Alaimi, Dodikovi Crnogorci, Ganićevi Jugoslaveni i sl, nego sporazum Lagumdžija - Čović... Ja savjetujem Sejdiću i Finciju da više pažnje obrate na to...
Dobro, ali šta ćemo sa ovima iz mog pitanja?
Međutim, obzirom da ima 100 ljudi 100 ćudi, takvo rješenje otpada, jer ima i dosta onih koji će se ako ništa iz inata htjeti izjasniti drugačije... Da ne bude zabune, ne izjašnjava se drugačije samo iz inata, nekada to može biti i iz koristi... Ne znam, ne pada mi više ništa na um... Ustvari pada, ono kako je NR Kina to uredila... Tamo ima 56 priznatih etničkih grupa i država te svrstava u njih, ne možeš ti pisat šta je tebi čeif... Ali nećemo ni to, mi smo visoko demokratska država...
Ništa, preostaje nam natezanje ko i dosad, rješenja nema... Ali kad se već svi žale na ugrožavanje njihovih vitalnih interesa, možda bi i ostali Ostali to trebali konačno počet...
Niko nije rekao da ima nešto loše u identificiranju sa etnijom. Jednostavno, postoje ljudi koji nikad nisu imali ništa sa etnijom i zaista nema potrebe da na popisu izaberu istu.
Znam da izgleda preseravajuće, ali nikako da se shvati da postoji određen broj ljudi koji je povezan samo i isključivo sa državom BiH. Oni ne trebaju imati neki poseban status, niti su neka endemska vrsta kojoj treba ugađati. Oni samo traže da budu ravnopravni sa drugim građanima ove zemlje kojima je etnija bitna.
Mislim da je takvih "ostalih" i najveći broj, bili oni iz mješanih brakova ili ne.
Ti nemaš ništa protiv sporazuma Lagumdžija - Čović, a upravo taj sporazum forsira "ostalost" po mjeri Dodika, Čovića, Silajdžića i ostalih.