Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Locked
Vitez Koja

#501 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by Vitez Koja »

muha_sa wrote:
draganbl wrote:
"Etničkog čišćenja nije bilo jer vojska nije nikoga protjerala , stanovništvo je samo pobjeglo. Možda su imali opravdan razlog, ali teritorij su napustili prije dolaska hrvatskih vojnih snaga - ustvrdio je nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj".
Koje licemjerstvo. Prvo kaže da nije bilo etničkog čišćenja, pa onda kaže, MOŽDA su imali OPRAVDAN razlog za bježanje.
Grozim se ovoga što je napisano. Da li su onda i mnogi moji sugrađani 1992. "sami pobjegli" iz Banjaluke. Da li su i oni samo "možda" imali nekakav "opravdan" razlog za bježanje?
Kako ga nije sramota, pa stanovništvo je iz Krajine bježalo glavom bez obzira, spašavajući živu glavu, kao što su to radili i moji sugrađani, bježeći od razularenih zločinaca koji su ih htjeli pozatvarati u logore ili pobiti.
postujem.

volio bih cut tvoje misljenje o napustanju Sarajevskih opstina poslije Dejtona---ako nisi znao 150.000. moji sugradjana je na poziv Krajisnika,Klickovica i kompanije napustilo svoja vjekovna ognjista i otislo za "svojim" narodom.
nakon par mjeseci il godinu dana su dolazili i prodali svoju imovinu te ostali da zive sirom ponosne r.s.
Da su ostali i u RS....vecina njih je otislo u Srbiju, od Beograda, pa do Novog Sada....
draganbl

#502 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by draganbl »

muha_sa wrote:
draganbl wrote:
"Etničkog čišćenja nije bilo jer vojska nije nikoga protjerala , stanovništvo je samo pobjeglo. Možda su imali opravdan razlog, ali teritorij su napustili prije dolaska hrvatskih vojnih snaga - ustvrdio je nekadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj".
Koje licemjerstvo. Prvo kaže da nije bilo etničkog čišćenja, pa onda kaže, MOŽDA su imali OPRAVDAN razlog za bježanje.
Grozim se ovoga što je napisano. Da li su onda i mnogi moji sugrađani 1992. "sami pobjegli" iz Banjaluke. Da li su i oni samo "možda" imali nekakav "opravdan" razlog za bježanje?
Kako ga nije sramota, pa stanovništvo je iz Krajine bježalo glavom bez obzira, spašavajući živu glavu, kao što su to radili i moji sugrađani, bježeći od razularenih zločinaca koji su ih htjeli pozatvarati u logore ili pobiti.
postujem.

volio bih cut tvoje misljenje o napustanju Sarajevskih opstina poslije Dejtona---ako nisi znao 150.000. moji sugradjana je na poziv Krajisnika,Klickovica i kompanije napustilo svoja vjekovna ognjista i otislo za "svojim" narodom.
nakon par mjeseci il godinu dana su dolazili i prodali svoju imovinu te ostali da zive sirom ponosne r.s.
Naravno da znam da su desetine hiljada ljudi napustile sarajevske opštine.
Mislim da se te dvije situacije ne mogu baš uporediti, jer je Krajina pala vojno, dok su sarajevske opštine pripale Federaciji mirovnim sporazumom.
Ne znam šta bi se desilo da su Srbi ostali i zašto su zapravo otišli. Mislim da je tu bilo svega, i srpske propagande i opravdanog straha od odmazde. Jer, siguran sam da se, da su Srbi ostali, ne bi desio "organizovan zločinački poduhvata" ubijanja i protjerivanja od strane vojske. Međutim, sjećajući se onog stanja i raspoloženja naroda, takođe sam siguran da bi bilo pojedinaca koji bi se otrgli kontroli i činili zločine iz odmazde i osvete. A kada neko strada, svejedno je da li je stradao zbog "organizovanog" ili "neorganizovanog" zločina. A tadašnja atmosfera nije pokazivala da pojedinačnih zločina neće biti.
Sezam

#503 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by Sezam »

sitno wrote:Evo sto o svemu kaze P. Galbraith:

http://www.jutarnji.hr/peter-galbraith- ... la/939938/

"Važno je upamtiti da se u vrijeme operacije Oluja Bihać nalazio pod opsadom Srba iz Krajine Ratka Mladića i bosanskih Srba koji su upravo prije toga počinili zločin u Srebrenici", napomenuo je.

"Rekli smo da se pod tim okolnostima ne protivimo vašim vojnim operacijama. No jasno sam pritom upozorio Tuđmana da mora zaštititi srpske civile, a on se na ta upozorenja oglušio", rekao je ambasador.

...evo ovdje je sve objasnjeno...
Vitez Koja

#504 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by Vitez Koja »

postujem.
Mislim da se te dvije situacije ne mogu baš uporediti, jer je Krajina pala vojno, dok su sarajevske opštine pripale Federaciji mirovnim sporazumom.
Ne znam šta bi se desilo da su Srbi ostali i zašto su zapravo otišli. Mislim da je tu bilo svega, i srpske propagande i opravdanog straha od odmazde. Jer, siguran sam da se, da su Srbi ostali, ne bi desio "organizovan zločinački poduhvata" ubijanja i protjerivanja od strane vojske. Međutim, sjećajući se onog stanja i raspoloženja naroda, takođe sam siguran da bi bilo pojedinaca koji bi se otrgli kontroli i činili zločine iz odmazde i osvete. A kada neko strada, svejedno je da li je stradao zbog "organizovanog" ili "neorganizovanog" zločina. A tadašnja atmosfera nije pokazivala da pojedinačnih zločina neće biti.
[/quote][/quote][/quote]

Ostao je odredjeni broj Srba na podruciju reintegrisanih sarajevski opstina. Ja znam odredjen broj tih Srba i nikome nije nista bilo.Da je bilo, kako si ti opisao, neko od njih bi nastradao. Ovako, nikom nista nije bilo.Za mene, to je cista ludost, primjer kada razum nestaje....Tek tako da se bez ustrucavanja napuste svoji domovi....Kazem, ludost i prihvatanje da se bude dio jednog velikog projekta bez propitivanja sta taj projekat sve donosi....Taj projekat, je daleko odveo, te iste Sarajevske Srbe, do Beograda i dalje i sto najzalosnija stvar, za tu cinjenicu, jos uvijek krive muslimane....
Last edited by Vitez Koja on 19/04/2011 10:33, edited 1 time in total.
rijeka oz

#505 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by rijeka oz »

muha sa je napisao
Dragan BL je napisao
Ne znam šta bi se desilo da su Srbi ostali i zašto su zapravo otišli. Mislim da je tu bilo svega, i srpske propagande i opravdanog straha od odmazde. Jer, siguran sam da se, da su Srbi ostali, ne bi desio "organizovan zločinački poduhvata" ubijanja i protjerivanja od strane vojske. Međutim, sjećajući se onog stanja i raspoloženja naroda,
takođe sam siguran da bi bilo pojedinaca koji bi se otrgli kontroli i činili zločine iz odmazde i osvete
. A kada neko strada, svejedno je da li je stradao zbog "organizovanog" ili "neorganizovanog" zločina. A tadašnja atmosfera nije pokazivala da pojedinačnih zločina neće biti
.

:lol: :lol: Eeeeeeeee tugo moja i ti pricas o licemjerstvu . Pa reci nam kada si siguran koliko se to pojedinaca poslije Daytona otrglo kontroli i ubijalo Srbe po Sarajevu . hajde gukni . Eto kada ti tako razmisljas kako onda razmisljaju oni koji nikad ne bi dosli na ovaj forum . Slusaj me sad . Ovo je naravno zadnji post koji ti upucujem . Srbi koji vrijede od vas 10 tak milona stanu u jedan taxi . Petar Lukovic , Bogdan Bogdanovic , Natasa K Biserka , Zene u Crnom Cedo J i jos nekloicina . Toliko od mene Srbine iz genocidne rs . Zbogom .
rijeka oz

#506 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by rijeka oz »

Muha dobro si trzno onog geliptera iz BL , slusaj ti sta on misli , majko mila kakvi bezobraznici kako se samo sjeti onako nesto napisati . Fakat , jebote zivot zeludac mi se okrenu pa ni Dabic ne bi skonto onako nesto :x
muha_sa

#507 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by muha_sa »

draganbl wrote: Mislim da se te dvije situacije ne mogu baš uporediti, jer je Krajina pala vojno, dok su sarajevske opštine pripale Federaciji mirovnim sporazumom.
dragane--nije desetine hiljada vec slovom i brojem oko 150.000--stotinu pedeset hiljada ih je sto dobrovoljno sto pod prisilom ovih sto ti ih nabrojah ( Krajisnik-"ponjet cemo sa sobom i srpski saobracajni znak")---svjedok sam pljacke rusenja i paljevine svega sto ne ponesose sa sobom--sve uz blagoslov swedskog hostaplera a tad visokog predstavnika Karla Bilta.---Blazuj gorio--Ilidza gorila--Grbavica gorila--sve na dan pred ulazak civilne regularne vlasti.masine iz fabrika odvucene.
-kud ces vecu morbidnost da su i grobove iskopavali i posmrtne ostatke premjestili :-)
-naselje Osjek kraj Ilidze--99% srpski zivalj zivio--pravi i bogati domacini bili-napustili sve-sve rasprodali--sad ostalo par njih i sad ih ima 1%--sta mislis bil se dzamija izgradila u Osjeku da je predratni zivalj osto :?:

odosmo u O.T.--izvini moro sam.
lupp

#508 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by lupp »

Cije se danasnje europske granice ne zasnivaju na ratu i egzodusu pojedinih naorda(koliko god zalosno bilo). Srbi su otisli jer su se bojali posljedica onoga sto su oni cinili po BiH i Hrvatskoj pocetkom devedesetih godina(da se podsjetimo, protjerivanje 200 000 Hrvata iz Krajine i oko Milijun Bosnjaka i Hrvata iz BiH). To nije bilo dovoljno, odbijanjem Vance Owenovog plana 1993, kojim bi se spasili mnogi zivoti iz predhodnog rata, Srbi su rekli da jos nisu zavrsili, nisu zavrsili sa protjerivanjem i ubijanjem ne srpskog stanovnistva(jasno je da nisu samo Srbi cinili zlocine ali ipak su oni inicijatori svega i glavni krivci rata).
Oluja se desila nakon razrusenog Vukovara, nakon stravicne Srebrenice.. Pa tko ne bi pobjegao znajuci za sta ih nadolazeca vojska sve tereti?
rijeka oz

#509 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by rijeka oz »

Draganbl :
Ne znam šta bi se desilo da su Srbi ostali i zašto su zapravo otišli.
Znas i jedno i drugo ali LAZES ! Pa fino ti muhica sa napisao : Otisli na poziv Krajisnika i comany . Sta se pravis lud ima snimak i transkript iz skupstine tzv rs gdje obrvan Krajisnik poziva sarajvske Srbe da se isele . Postavljeno bezbroj puta .....
rijeka oz

#510 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by rijeka oz »

lupp wrote:Cije se danasnje europske granice ne zasnivaju na ratu i egzodusu pojedinih naorda(koliko god zalosno bilo). Srbi su otisli jer su se bojali posljedica onoga sto su oni cinili po BiH i Hrvatskoj pocetkom devedesetih godina(da se podsjetimo, protjerivanje 200 000 Hrvata iz Krajine i oko Milijun Bosnjaka i Hrvata iz BiH). To nije bilo dovoljno, odbijanjem Vance Owenovog plana 1993, kojim bi se spasili mnogi zivoti iz predhodnog rata, Srbi su rekli da jos nisu zavrsili, nisu zavrsili sa protjerivanjem i ubijanjem ne srpskog stanovnistva(jasno je da nisu samo Srbi cinili zlocine ali ipak su oni inicijatori svega i glavni krivci rata).
Oluja se desila
nakon razrusenog Vukovara,
nakon stravicne Srebrenice
.. Pa tko ne bi pobjegao znajuci za sta ih nadolazeca vojska sve tereti?
Ma da . Bas je HV isla u Knin da tamo kazni Srbe zbog Srebrenice . Tudjman bi ih nagradio za Srebrenicu
Sezam

#511 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by Sezam »

lupp wrote:Cije se danasnje europske granice ne zasnivaju na ratu i egzodusu pojedinih naorda(koliko god zalosno bilo). Srbi su otisli jer su se bojali posljedica onoga sto su oni cinili po BiH i Hrvatskoj pocetkom devedesetih godina(da se podsjetimo, protjerivanje 200 000 Hrvata iz Krajine i oko Milijun Bosnjaka i Hrvata iz BiH). To nije bilo dovoljno, odbijanjem Vance Owenovog plana 1993, kojim bi se spasili mnogi zivoti iz predhodnog rata, Srbi su rekli da jos nisu zavrsili, nisu zavrsili sa protjerivanjem i ubijanjem ne srpskog stanovnistva(jasno je da nisu samo Srbi cinili zlocine ali ipak su oni inicijatori svega i glavni krivci rata).
Oluja se desila nakon razrusenog Vukovara, nakon stravicne Srebrenice.. Pa tko ne bi pobjegao znajuci za sta ih nadolazeca vojska sve tereti?
ma sve je to tacno, ali nisu gotovina & co osudjeni zbog toga, vec zbog onog sto se planiralo na Brijunima 31 jula 1995 - potpuno etnicko ciscenje hrvatskih teritorija od Srba. da je Tudjman kojim slucajem ziv, ili onaj psihopata Susak, njih dvojica bi najvece kazne dobili, ovako je ostalo da se osude generali.

problem Hrvatske je u tome sto se godinama patriotski lagalo kako nije bilo zlocina, niti je bilo namjere da se teritorij tzv srpske krajine ocisti od Srba, a svaki pokusaj izvjestavanja o zlocinima se smatrao antidrzavnim cinom. sada, 15 godina kasnije, istina je opalila samarcinu Hrvatskoj i nije ni cudo da se mnogi Hrvati zbunjeni i da se osjecaju izigrano, mada krivca traze na drugoj strani.

Ova odluka samo potvrdjuje ono sto smo mi, uglavnom Bosnjaci, u Bosni znali vec odavno, Milosevic i Tudjman su samo lice i nalicje istog, zlocinackog novcica.
draganbl

#512 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by draganbl »

muha_sa wrote:
draganbl wrote: Mislim da se te dvije situacije ne mogu baš uporediti, jer je Krajina pala vojno, dok su sarajevske opštine pripale Federaciji mirovnim sporazumom.
dragane--nije desetine hiljada vec slovom i brojem oko 150.000--stotinu pedeset hiljada ih je sto dobrovoljno sto pod prisilom ovih sto ti ih nabrojah ( Krajisnik-"ponjet cemo sa sobom i srpski saobracajni znak")---svjedok sam pljacke rusenja i paljevine svega sto ne ponesose sa sobom--sve uz blagoslov swedskog hostaplera a tad visokog predstavnika Karla Bilta.---Blazuj gorio--Ilidza gorila--Grbavica gorila--sve na dan pred ulazak civilne regularne vlasti.masine iz fabrika odvucene.
-kud ces vecu morbidnost da su i grobove iskopavali i posmrtne ostatke premjestili :-)
-naselje Osjek kraj Ilidze--99% srpski zivalj zivio--pravi i bogati domacini bili-napustili sve-sve rasprodali--sad ostalo par njih i sad ih ima 1%--sta mislis bil se dzamija izgradila u Osjeku da je predratni zivalj osto :?:

odosmo u O.T.--izvini moro sam.
Ja sam napisao desetine hiljada, jer ne znam pravu cifru. Ako ti kažeš 150000, nema razloga da ti ne vjerujem, jer znaš bolje od mene.
Ova priča nije toliko O.T. jer je krenula od toga da li je bježanje pred dolaskom neprijateljske vojske opravdano ili ne.
Već sam napisao svoje mišljenje o napuštanju sarajevskih opština od strane Srba. Ako treba da ponovim, smatram da organizovanog nasilja ne bi bilo, ali pojedinačnih slučajeva bi. Zato sam i rekao da ne znam da li je to u tom trenutku bio dobar potez ili ne. Jedino je jasno je taj potez dugoročno donio katastrofalne posljedice, sa čime se vjerovatno slažemo.
lupp

#513 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by lupp »

rijeka oz wrote: Ma da . Bas je HV isla u Knin da tamo kazni Srbe zbog Srebrenice . Tudjman bi ih nagradio za Srebrenicu
Nisam rekao da ih HV kaznjava zbog Srebrenice nego da su se Srbi bojali opce odmazde zbog svega sto su cinili od starta rata do oluje.

Istine radi, jest bilo protjerivanja i samo oni naivni nisu vjerovali u to ali nije ni Hrvatima tek tako palo napamet: "ajmo protjerat one Srbe tam".

Za usporedbu, da li su se trebali Cesi i Poljaci procesuirat jer su protjerali milijune Njemaca sa svojih zemalja nakon 2 sv. rata? Naravno da to nije bas ok ali ne vidim historicare da ta protjerivanja gledaju sa osudom. Mnogo vise to gledaju kao kaznu za ono sto je predhodilo.
rijeka oz

#514 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by rijeka oz »

ne gotivim Gotovinu ali za Mladica i druge srpske generale dzentlmen i gospodin . Oluja je oslobodila okupirani teritorij .
michio

#515 Re: Presuda hrvatskim generalima za Krajinu

Post by michio »

Za usporedbu, da li su se trebali Cesi i Poljaci procesuirat jer su protjerali milijune Njemaca sa svojih zemalja nakon 2 sv. rata?
60 godina nakon rata vracaju im imovinu, na neki nacin jesu procesuirani.

Ispravka. Ne vracaju im imovinu ali ima odluka UN koju vlada Ceske ne sprovodi
The character of the post-war deportations of Sudeten Germans has been the subject of long-running debate between Germans, Czechs and Slovaks. In 1991 President Václav Havel apologized, on behalf of his people, for massacres of Germans during the expulsion, and even suggested that former inhabitants of the Sudetenland might apply for Czech nationality to reclaim their lost properties.[citation needed] However, the Czech government never followed through on Havel's suggestion. The UN Human Rights Committee issued decisions in three cases concerning Sudeten Germans (Des Fours Walderode v. Czech Republic; Petzoldova v. Czech Republic; Czernin v. Czech Republic) in which violations of articles 26 and 14 of the International Covenant on Civil and Political Rights were established and the Czech Republic was ordered to return the property to the rightful owners. To this date (2010) the Committee's views have not been implemented.(Jakob Th. Möller, United Nations Human Rights Committee Case Law, N.P.Engel Verlag, Kehl am Rhein 2009).
Postoje dakle civilizacijske norme kojima se mora podrediti u suprotnom se moze izabrati izolacija.
Locked