.
Moderator: anex
- zlo zlo
- Posts: 4485
- Joined: 28/10/2012 16:01
#2 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
za meso nema druge nego kupi baš mesarske noževe, one plava i žuta ručka,jedini ti traju i valjaju ovdje MO sam ih vidjela u sjemenarni jedino.
- Edin H.
- Posts: 47029
- Joined: 08/10/2004 22:36
- Location: Tirana
#3 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Kruzili su neki Rumuni sa odlicnim nozevima, ne znam da Ii jos navrate.
- kabal1337
- Posts: 8112
- Joined: 11/02/2012 21:08
- Location: DIY
- Vozim: Destroy it yourself
#4 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Najjeftiniji noz koji je mene iznenadio a da drzi ostricu je pod brendom "Pyrex". Samo njegova mana je da je po meni "pretezak". Dobar je za brzo sjeckanje i definitivno se nece istupiti za 5-6 ruckova ne znam sta ti pravis pa se tako tupi.
Ovo je kuharski noz.
Posto je malo deblji, preporucio bi i neki tanji.
Inace cijena mu je do 10 KM, a ozbiljnije nozeve mozes naci cak i na piku. Bas profesionalne.
Ovo je kuharski noz.
Posto je malo deblji, preporucio bi i neki tanji.
Inace cijena mu je do 10 KM, a ozbiljnije nozeve mozes naci cak i na piku. Bas profesionalne.
-
- Posts: 201
- Joined: 10/03/2019 14:01
#5 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Dick! Plava i žuta drška. Nema bolje za neke razumne parejOFLA wrote:U akciji sam kupovine četri nova noža: sataricu, zatim veliki za meso, srednji za povrće, mali za guljenje. Ima li neko preporuku na osnovu vlastitog pozitivnog iskustva prijedlog za kuhinjske noževe koji:
NISU od inoxa.
Ili, neka je inox, ali:
- da se lako i brzo oštri,
- da dugo drži oštricu, tj da se ne mora ponovo oštriti nakon spremanja pet-šest ručkova,
- da se pri udaru u kost oštrica ne krivi i ne oštećuje.
Imam loše iskustvo sa modernim inoxima, tzv super čelicima. Ili se teško i dugo oštre, ili brzo gube oštrinu. Radije bih stari provjereni ne-inox čelik jer se začas naoštri i dugo drži oštricu, ali barem na Amazonu izgleda nema ništa, sve je samo stainless, stainless, stainless... Čak se i kad se googla za high carbon, izađu samo high carbon ali koji su opet nehrđajući high carbon.
Od jeftinih inoxa kad se udari u kost ili se desi da se prevuče preko kosti pri rezanju mesa oštrica ima tendeciju krivljenja, a isto ne može držati oštrinu, svaki čas ga treba na brus. Dosta mi je nehrđajućih.
Ima li neko prijedlog za tačno određenu marku, koji brand tražiti ?
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
#6 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
NightWatchMember wrote: Dick! Plava i žuta drška. Nema bolje za neke razumne pare
Bas tako
Bude ih u peny-ju
-
- Posts: 27901
- Joined: 20/03/2013 15:38
#7 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Ima i 15 godina da sam dobio Dexter Russell 'chef' nož.
Još uvijek može da cepa atome.
Još uvijek može da cepa atome.
- Maraschino
- Posts: 18997
- Joined: 10/11/2006 16:15
- Location: ...
#8 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Mislim da je u uvodnom postu pitano za ''kuhinjske'' noezeve.
- Loo
- Posts: 6486
- Joined: 09/04/2012 12:10
#9 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Pa namjena kuhinjskog noža je da dobro reže . a da bar iole ispunjava to, onda mora kupiti kvalitetan nož.
Ne sad, neki izvikani cheef nož od 300/dolara ...al nož da valja, nema ga ispod 80-100 KM
Mislim ima, al u uvodnom postu je naznačio da nije " jeftini inox bla bla ..da je kvalitetan koliko toliko"
Bila je jednom akcija , baš u peniju 3/noža Dick, plava oko 180 /KM što je sasvim ok. S obzirom da traju i da se mogu fino naoštriti , bez da se sječivo uništi
Zato čelični nož..ništa inox
Elem..koliko para, toliko muzike..ima.na netu site.hr. zastupnici..s tim.da veze nemam, je li postoji neki fol/zakon kod uvoza tog "hladnog oružja"
Meni su noževi "fetiš". Ja bih za dobar, dala pola plate
Neko krhne za cipele, neko za jaknu, parfem..ja bih za nož
Ja bih ovaj
https://www.osterrob.si/nozi/zdp-189-gyuto-black
A za ovim uzdisem
https://japanesechefsknife.com/collections/300-500
Vidi ljepote
https://www.tetsufuku.com/product/190
Ne sad, neki izvikani cheef nož od 300/dolara ...al nož da valja, nema ga ispod 80-100 KM
Mislim ima, al u uvodnom postu je naznačio da nije " jeftini inox bla bla ..da je kvalitetan koliko toliko"
Bila je jednom akcija , baš u peniju 3/noža Dick, plava oko 180 /KM što je sasvim ok. S obzirom da traju i da se mogu fino naoštriti , bez da se sječivo uništi
Zato čelični nož..ništa inox
Elem..koliko para, toliko muzike..ima.na netu site.hr. zastupnici..s tim.da veze nemam, je li postoji neki fol/zakon kod uvoza tog "hladnog oružja"
Meni su noževi "fetiš". Ja bih za dobar, dala pola plate
Neko krhne za cipele, neko za jaknu, parfem..ja bih za nož
Ja bih ovaj
https://www.osterrob.si/nozi/zdp-189-gyuto-black
A za ovim uzdisem
https://japanesechefsknife.com/collections/300-500
Vidi ljepote
https://www.tetsufuku.com/product/190
-
- Posts: 28
- Joined: 14/07/2017 19:10
#10 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Solingen i Zwiling najbolji nozevi.
Zwiling sam onaj najmanji zeznula(10g.)I tek nedavno sam saznala da te nozeve ne treba prati u masini vec rucno.
Zwiling sam onaj najmanji zeznula(10g.)I tek nedavno sam saznala da te nozeve ne treba prati u masini vec rucno.
- LolaLola
- Posts: 314
- Joined: 07/05/2013 22:57
#11 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Zwilling najbolji. Dvije godine koristim bez ostrenja. Ko novi da su.
- Ramzess Veliki
- Posts: 18172
- Joined: 11/02/2013 11:32
-
- Posts: 636
- Joined: 05/08/2009 09:56
#13 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Vjerovatno najbolji nož u smislu “uloženo - dobiveno”.
https://www.amazon.com/Victorinox-Fibro ... Caps%2C161
Victorinox Fibrox Pro 8”. Pored 2 Globala i jednog Anryu Gyuto blue carbon, Victorinoxa vjerovatno najviše koristim, a mnogi pro kuhari se kunu u njega.
https://www.amazon.com/Victorinox-Fibro ... Caps%2C161
Victorinox Fibrox Pro 8”. Pored 2 Globala i jednog Anryu Gyuto blue carbon, Victorinoxa vjerovatno najviše koristim, a mnogi pro kuhari se kunu u njega.
- srce_ruke_lopata
- Posts: 410
- Joined: 09/09/2007 17:23
- Location: Čeljugovići
#14 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Zwilling garnituru koju imam je odlična i opet bi je kupio.
Ne moraš bježati od nehrdjajućeg čelika, jer su obično visokougljenični kovani čelici, bar kad se o Zwilling-u radi.
Ne moraš bježati od nehrdjajućeg čelika, jer su obično visokougljenični kovani čelici, bar kad se o Zwilling-u radi.
- mO k3
- Posts: 34082
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#15 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
nozeve i ne peres u masini , jer sredstva su agresivna i sa vremenom na vrijeme postace tupi ...
ja ti ima od Porsche , pa do Dreizack , Zwilling , wüsthof zavisi i koji lezi u ruci ... zato bolje kupiti jedan ali vrijedan
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#16 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Dio Iz moje kuce.... najduzi, najvise koristim...pogotovo za guljenje jabuke
- Ramzess Veliki
- Posts: 18172
- Joined: 11/02/2013 11:32
#17 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Ma ja ih inace ne perem u masini jer me strah da ne ispuca drska, onako pitam.
Kao rodjeni visocak imam savrsen tanak a sirok noz za rezanje pecenice, ostar k'o britva i reze suho meso na atomskoj debljini. Ostali me ne interesuju ... moze ih sve zamijeniti i satara ...
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#18 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
...visocak....
- Ramzess Veliki
- Posts: 18172
- Joined: 11/02/2013 11:32
- mayab
- Posts: 27173
- Joined: 06/03/2008 13:00
- Location: SARAJEVO
#21 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Od prije par godina imam dva noža kupljena u Bingu marke BergHoff(tada bila neka akcija),
jedan je odličan, oštar i dadne se i danas odlično naoštriti prije upotrebe sa masatom marke DICK (kupljen takođe prije par godina u Pennyu, 50 KM),
dok drugi nož iste marke ali drugog oblika nikad nije bio tako oštar i uopće se ne da naoštriti ni blizu ovog prvog!
Moje pitanje je ima li negdje u Sa neko ko zna da (nabrusi) naoštri nož , jer kod ovog drugog mislim da je problem u tome što nije dobro formiran u proizvodnji
jedan je odličan, oštar i dadne se i danas odlično naoštriti prije upotrebe sa masatom marke DICK (kupljen takođe prije par godina u Pennyu, 50 KM),
dok drugi nož iste marke ali drugog oblika nikad nije bio tako oštar i uopće se ne da naoštriti ni blizu ovog prvog!
Moje pitanje je ima li negdje u Sa neko ko zna da (nabrusi) naoštri nož , jer kod ovog drugog mislim da je problem u tome što nije dobro formiran u proizvodnji
- Ramzess Veliki
- Posts: 18172
- Joined: 11/02/2013 11:32
#22 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Znam ja. I okaliti ga, jasno ...mayab wrote: ↑02/01/2020 09:00 Od prije par godina imam dva noža kupljena u Bingu marke BergHoff(tada bila neka akcija),
jedan je odličan, oštar i dadne se i danas odlično naoštriti prije upotrebe sa masatom marke DICK (kupljen takođe prije par godina u Pennyu, 50 KM),
dok drugi nož iste marke ali drugog oblika nikad nije bio tako oštar i uopće se ne da naoštriti ni blizu ovog prvog!
Moje pitanje je ima li negdje u Sa neko ko zna da (nabrusi) naoštri nož , jer kod ovog drugog mislim da je problem u tome što nije dobro formiran u proizvodnji
... jer se te vjestine sticu rodjenjem u Visokom, logicno ...
-
- Posts: 28
- Joined: 14/07/2017 19:10
#23 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Ja ih imam 10god.i toliko ih perem u masini.Misljenja sam da tom najmanjem drska nije napukla zbog toga,jer bi posledice bile i na ostalim nozevima.
Znam da se ne preporucuje pranje u masini za one sa drvenom ruckom.
- semirsar
- Posts: 7553
- Joined: 24/08/2008 22:53
- Location: raj'voSa
- Contact:
- Ramzess Veliki
- Posts: 18172
- Joined: 11/02/2013 11:32
#25 Re: Preporuka za kuhinjske noževe ?
Da, propadne lak na drsci, a drska se isusi zbog temperature. Ali drska se moze zamijeniti. Noz je sjecivo, drska je samo ukras.