Preporuka za knjigu (obavezno sa nekoliko rečenica o knjizi)

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
User avatar
Tesla10
Posts: 1894
Joined: 14/05/2013 14:44

#1 Preporuka za knjigu (obavezno sa nekoliko rečenica o knjizi)

Post by Tesla10 »

Hajde da otvorimo još jednu temu za knjigoljupce. Imamo temu "Šta čitate", pa da rekoh otvorimo i ovu, da damo neke svoje preporuke :) .

Prva knjiga koju preporučujem jest roman "Tvrđava". Iz nekoliko razloga. Pokazala mi je da nisam jedini koji je imao teških problema u prošlosti. Da uvijek postoji izlaz iz problema ma koliko taj isti problem bio težak. I da je u redu imati drugačije mišljenje od drugih, ma koliko god da je tih drugih protiv tebe. Roman je zapravo jedna priča o jednom čovjeku, o Ahmetu Šabi koji se vraća iz rata i koji pokušava da zaboravi sve strahote rata koje vidio. Međutim to nije lako. Vrlo brzo saznaje da je i poslije rata rat, sa samim sobom ali i sa ostalim ljudima i pojavama. Roman o mržnji, ljubavi, ratu, miru, beznađu i nadi, roman o "tvrđavi" u kojoj se nalazi svaki čovjek na ovome svijetu. Svako u svojoj to jeste.

Druga knjiga je od Ericha Fromma, mog kako Kinezi kažu sifua (učitelja). Zove se "Zdravo društvo". Savršena knjiga koja savršeno opisuje stanje u prvenstveno našoj državi a onda i u svijetu. Govori o tome koliko je konformizam loš, koliko su zapravo ljudi otuđeni i kako više ne znaju za vrijednost stvari, već samo za njihovu cijenu. Govori o tome koliko smo zapravo bolesni i da se trebamo liječiti. U knjizi vrši analizu sistema, analizu društava, rada i još mnogih stvari. Jedan od razloga zašto ga smatram svojim učiteljom je zato što me je on uveo u sociologiju (pored Tesle zbog kojeg sam zavolio elektrotehniku :mrgreen: ).

Eto to je sad za sad.
Post Reply