Prepisivanje???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Onjegin

#51 Re: Prepisivanje???

Post by Onjegin »

modesti wrote:@Onjegin:

1. Zašto ne bih imala pravo? Ovo je forum, nije sjednica Federalne Vlade.
2. Nisam te ni pitala koji ti je bio motiv upisivanja fakulteta pa ne znam šta da ti sada odgovorim na tvoj odgovor.
3. Naravno, slažem se da je i to kriminal. Ali barem ne prodajem tuđe ideje pod svoje već se koristim tuđim idejama.
1. Nemaš pravo jer ne znaš da li prepisujem, da li javašlučim i slično.
2. Nema potrebe za odgovorom, cilj je bio da odgovorim na tvoje pitanje o stručnoj literaturi.
3. Tu se slažemo - uz opasku da je različit pristup toj vrsti intelektualne svojine u tehničkim, prirodnim i društvenim naukama.
Bolonjac

#52 Re: Prepisivanje???

Post by Bolonjac »

Na Elektrotehnickom fakutletu u sarajevu se vec godinama koristi software koji detektuje prepisane zadace i pravo dobro radi:

http://vljubovic.members.epn.ba/zamger/index.html

Software podrzaje cijeli nastavni proces na fakultetu - koristi se za evidenciju prisustva, ocjene, raspored, generisanje ugovora o ucenju, evaluaciju predmeta, informacioni sistem studentske sluzbe - ima sve funkcije ISSS-a pa i puno vishe itd.

No problem je sto nas univerzitet tjera - ucjenjuje da koristimo ISSS koji je smece a studenti to placaju 20 KM godisnje (puta 35.000+ studenata ...) !
threshold

#53 Re: Prepisivanje???

Post by threshold »

...slanje zadaća u C-u i C++u uz mogućnost automatske kontrole njihove (sintaksne) ispravnosti i plagijarizma...

....

Izvor:

http://vljubovic.members.epn.ba/zamger/about.html
modesti

#54 Re: Prepisivanje???

Post by modesti »

1. Iz tvog posta sam tako zaključila. Onjegin (2010): "Može li nam se prvo obezbijediti pristup bazama naučnih radova i repozitorijima časopisa, pa onda uvodite te vaše plagiarism detectore koliko hoćete."
2. Promijenila sam prethodni post jer te nisam baš najbolje shvatila u prvom čitanju.
3. Nema razlike u naukama, kada nešto đoniš trebaš navesti autora. Ne vidim u čemu je problem staviti nešto pod citat i onda si miran. Kada parafraziraš napišeš u referencama/bibliografiji autora. Naravno da nećeš stavljati referencu za nečiju formulu koja se koristi već 1000 godina ali novija saznanja, koja nisu postala osnovna i dobro prepoznatljiva, moraš.
Onjegin

#55 Re: Prepisivanje???

Post by Onjegin »

modesti wrote:1. Iz tvog posta sam tako zaključila. Onjegin (2010): "Može li nam se prvo obezbijediti pristup bazama naučnih radova i repozitorijima časopisa, pa onda uvodite te vaše plagiarism detectore koliko hoćete."
2. Promijenila sam prethodni post jer te nisam baš najbolje shvatila u prvom čitanju.
3. Nema razlike u naukama, kada nešto đoniš trebaš navesti autora. Ne vidim u čemu je problem staviti nešto pod citat i onda si miran. Kada parafraziraš napišeš u referencama/bibliografiji autora. Naravno da nećeš stavljati referencu za nečiju formulu koja se koristi već 1000 godina ali novija saznanja, koja nisu postala osnovna i dobro prepoznatljiva, moraš.
1. Taj post je nastao kao rezultat ovog razmišljanja: ukoliko već uvodimo sofisticirane sisteme na naše fakultete, upotrijebimo ih najprije za pospješivanje naučnog rada, a zatim može i za sprečavanje manipulacija.
2. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prihvata te zahtjeve, univerzitet načelno prihvata - ali niko ne sprovodi
3. U društvenim naukama forma citata je ... Mujo Mujić (1952): "Socijalističko samoupravljanje, kao temelj...", dok u tehničkim i prirodnim naukama se rezultat ne prenosi pod navodnicima i potpuno istim riječima, nego U monografiji Mujo Mujić (1947) pokazano je da ln|sin(x)|, gdje je x element...
Onjegin

#56 Re: Prepisivanje???

Post by Onjegin »

threshold wrote:...slanje zadaća u C-u i C++u uz mogućnost automatske kontrole njihove (sintaksne) ispravnosti i plagijarizma...

....

Izvor:

http://vljubovic.members.epn.ba/zamger/about.html
Tačno - mogućnost prepisivanja zadaće od kolege/koleginice.
modesti

#57 Re: Prepisivanje???

Post by modesti »

Ne bih da ispadnem sitničava ali postoji razlika u citiranju i parafraziranju. Također postoje razlike u referenciranju pa možeš koristiti različite stilove: npr. APA, MLA... ali je suština u tome da se navedeni podatak MORA staviti u reference ili pod citat. Drugim riječima, moraš odati priznanje autoru onoga što stavljaš u svoj rad.
Onjegin

#58 Re: Prepisivanje???

Post by Onjegin »

To ne sporim, samo ističem da klasični citati u tehničkim i prirodnim naukama gotovo i ne postoje. To je bila poenta - a lično u reference stavljam sve što sam ikad pročitao na temu onog o čemu pišem - čak je često čovjek primoran da u reference stavi i rad koji nikad u životu nije vidio jer mu se sekundarni izvor poziva na taj rad :)

Uglavnom, ne prepisujem, ne brini - a i kad bih htio, odakle da prepisujem :(
DoctorSa

#59 Re: Prepisivanje???

Post by DoctorSa »

Jara wrote:
DoctorSa wrote:Ma daj šta se tripuješ:)

Šta bi da kao ja prepisuješ na usmenom na koncept :lol:
Jes' ono ti ljekar? :run:

Da li sam ja napisao da sam ja to radio??????????
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#60 Re: Prepisivanje???

Post by Toto »

DoctorSa wrote:
Jara wrote:

pa ni sverceri ne napisu da su svercovali :D :D :D
Jara

#61 Re: Prepisivanje???

Post by Jara »

DoctorSa wrote:
Jara wrote:

Izgleda da da.
Post Reply