Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
d2

#1026 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by d2 »

Karabaja wrote:Image
pljuc taman sam krenuo da postam istu ovu
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1027 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by ladyblue18 »

Ma ja sve kontam, ali nikako da shvatim kakav je to plin pa ga placaju 1 000 000 KM dnevno :shock: :?
Odrase nas zive
karanana

#1028 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by karanana »

ladyblue18 wrote:Ma ja sve kontam, ali nikako da shvatim kakav je to plin pa ga placaju 1 000 000 KM dnevno :shock: :?
Odrase nas zive
pa ne mozes znati koliko ko plina trosi. ti potrosis dnevno plina 7-8 maraka a klas ili mittal ili aluminijum potrosi 10.000 maraka dnevno. nakupi se. sto da ne? ne znam na osnovu cega kazes da je miliom KM skupo kad ne znamo koliko ko trosi. siguran sam da se i struje potrosi milion maraka dnevno.
Skyfox

#1029 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Skyfox »

zoka213 wrote:Ovo što se sad dešava je prećutni dogovor Moskve i Kijeva kako bi cijena plina skočila barem duplo a da evropljani ne postavljaju suviše pitanja.
interesantno i vrlo moguce...
Cholina_Lokica

#1030 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Cholina_Lokica »

ladyblue18 wrote:Ma ja sve kontam, ali nikako da shvatim kakav je to plin pa ga placaju 1 000 000 KM dnevno :shock: :?
Odrase nas zive
pa trosi se... toliko ljudi je prikljuceno na plin, jos ovi veliki potrosaci, nabere se toga...

al cemo biti duzniiiiii... i bogu i narodu kad se ovo zavrsi
sheilak

#1031 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by sheilak »

Skyfox wrote:
zoka213 wrote:Ovo što se sad dešava je prećutni dogovor Moskve i Kijeva kako bi cijena plina skočila barem duplo a da evropljani ne postavljaju suviše pitanja.
interesantno i vrlo moguce...
Ma, to je posve sigurno ! Ne mogu vjerovati kako je Europa sebi dopustila, a i mi s njima ( mada me to kod nas zapravo i ne cudi) da bude ovisna o takve dvije zemlje kakve su Rusija i Ukrajina. :?
karanana

#1032 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by karanana »

ma jebat ih, nek oni samo zezaju. ako dignu cijene drasticno ima alternativa. ja znam da bi se mi poklopili i placali i 5 puta vece cijene ali sreca da je ovo problem i evrope i zemalja koje vise brinu o sebi i svojim gradjanima pa smo se i mi prikacili. jedan brod katarskog LNG-a moze snabdijevati pola evrope godinu dana (ne bukvalno, ali su u pitanju ogromne kolicine plina). Nama treba samo da napravimo jedan rezervoar negdje kod ploca ili kod neuma i da se plinovodom spojimo sa juga i neka rusi svoj plin pushe.
VjecitiStudent

#1033 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:ma jebat ih, nek oni samo zezaju. ako dignu cijene drasticno ima alternativa. ja znam da bi se mi poklopili i placali i 5 puta vece cijene ali sreca da je ovo problem i evrope i zemalja koje vise brinu o sebi i svojim gradjanima pa smo se i mi prikacili. jedan brod katarskog LNG-a moze snabdijevati pola evrope godinu dana (ne bukvalno, ali su u pitanju ogromne kolicine plina). Nama treba samo da napravimo jedan rezervoar negdje kod ploca ili kod neuma i da se plinovodom spojimo sa juga i neka rusi svoj plin pushe.
Sitnica.
ragib

#1034 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by ragib »

Zbog nestanka plina hitno ubrzati globalno zatopljenje
Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare Vijeće ministara BiH i članovi Predsjedništva BiH predstavili su rješenje za krizu koja je izazvana prekidom isporuke gasa iz Rusije. Iako su mnogi pomislili da je odlučeno da kupimo plin od Mađarske, kao što je to učinila Srbija, predstavnici vlasti su se odlučili za jedno progresivnije rješenje.

Naime u svim gradskim naseljima u toku je organizacija i postavljanje velikih logorskih vatri. Njihov plan glasi: Kad već ne možemo zagrijati kuće i stanove, grijat ćemo ulice i klimu. Apeluje se na građane da smeće koje imaju u kući iznesu na ulice i doprinesu zagrijavanju, a samim tim i smanje količinu otpada na svim gradskim deponijama u BiH.

U Sarajevu sve prisutne će zabavljati Amel Ćurić, Enver Lugavić i naša nova zvijezda Adnan Babajić.
zoka213

#1035 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by zoka213 »

ragib wrote:Zbog nestanka plina hitno ubrzati globalno zatopljenje
Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare Vijeće ministara BiH i članovi Predsjedništva BiH predstavili su rješenje za krizu koja je izazvana prekidom isporuke gasa iz Rusije. Iako su mnogi pomislili da je odlučeno da kupimo plin od Mađarske, kao što je to učinila Srbija, predstavnici vlasti su se odlučili za jedno progresivnije rješenje.

Naime u svim gradskim naseljima u toku je organizacija i postavljanje velikih logorskih vatri. Njihov plan glasi: Kad već ne možemo zagrijati kuće i stanove, grijat ćemo ulice i klimu. Apeluje se na građane da smeće koje imaju u kući iznesu na ulice i doprinesu zagrijavanju, a samim tim i smanje količinu otpada na svim gradskim deponijama u BiH.

U Sarajevu sve prisutne će zabavljati Amel Ćurić, Enver Lugavić i naša nova zvijezda Adnan Babajić.
:thumbup:
Skyfox

#1036 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Skyfox »

Image
melb26sa

#1037 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by melb26sa »

MOrala sam ovo iz Avaza copy/paste - a molim obratiti paznju na komentar tvrtka:

Ko se želi obogatiti na uvozu plina za BiH?!
Bećarević optužuje da su mu nametali uvoz energenta po enormnim cijenama. "Energoinvest" negira tvrdnje...
15.01.2009. 08:54
Nakon što je Vlada FBiH dala saglasnost na produženje ugovora "BH-Gasa" s njemačkim EON-om o produžetku interventnog uvoza plina do 23. januara ove godine, jučer je opet bilo otvoreno više pitanja nego odgovora na to šta se dešava u ovoj oblasti unutar BiH.

Kada je ponestalo novca za plaćanje interventnog plina, Vlada je dala garancije za uzimanje kredita, jer se njemački plin plaća svakog dana, a "BH-Gas" je nastavio sa žestokim optužbama na račun uvoznika ovog energenta, sarajevskog "Energoinvesta".

- Meni su iz te firme čak sugerirali da ne radim ništa na pronalaženju alternativnih izvora snabdijevanja plinom. A nakon što je počelo snabdijevanje u prošli petak, sutradan mi je ponuđeno da se nabavke vrše iz drugih, mnogo skupljih izvora, čak 700 dolara za hiljadu kubnih metara - tvrdi generalni direktor "BH-Gasa" Almir Bećarević.

U "Energoinvestu" jučer nisu željeli nastavljati javnu polemiku s Bećarevićem, uz stav da u ovoj krizi za to nije vrijeme, da su u pitanju "velike neistine" i da će se veoma brzo otkriti "ko zaista govori istinu i kako ko posluje".

Da su odnosi dovedeni do usijanja, svjedoči i jučerašnja obavijest "BH-Gasu" da hitno izmiri dug "Energoinvestu" od 700 hiljada KM na ime uvozničke provizije za plin iz Rusije...
Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...
Autor: A. HADŽIARAPOVIĆ

15.01.09. u 10:01 od tvrtko_kotromanic
Cijena plina (standardni kubni metar) u Sarajevu je oko 1 marke. U isto vrijeme, cijena plina za domacinstva u Zagrebu iznosi 2,434 kn/Sm3 sto je, ako se racuna po kursu 3,7 kn za 1 KM oko 65 feninga (sto se svako moze uvjeriti na http://www.plinara-zagreb.hr). Da ne bude zabune, plin je poskupio, skoro u isto vrijeme u obje drzave. Bosna i Hercegovina nabavlja svu kolicinu plina u Rusiji. Hrvatska najveci dio plina obezbjedjuje iz iste zemlje. E, sada postavljam pitanje: odakle ovolika razlika u cijeni. Kojom se to matematikom doslo do ove cifre. Vjerovatno ce Becarevic reci da je razlika od 35 feninga po Sm3 cijena transporta gasa kroz Srbiju i dio RS-a. Ja cu reci da je to dijelom ekstraprofit Energoinvesta i BH gasa, a dijelom saniranje gubitaka Toplana i Sarajevogasa. Ne zaboravite, plin je poskupio retroaktivno od 01.11.2007. za sve korisnike koji se griju direktno na plin (po mojoj procjeni preko 70.000 domacinstava). Jos UVIJEK nije povecana cijena grijanja za korisnike Toplana. Cista racunica govori da njihovo grijanje placaju korisnici Sarajevogasa koji nemaju alternativu. Temperatura u stanovima koji se griju preko Toplana je oko 25 stepeni i u vrijeme ove "plinske krize". Preporucena temperatura stambenih prostora u zapadnim zemljama je oko 21 stepen. Da napomenem, Toplane trenutno koriste mazut kao energent. U vecini stanova koje sam posjetio u posljednjih nekoliko dana, a koje se griju preko Toplana su bili otvoreni prozori, a ljudi su bili u majicama kratkih rukava. Ljudima je bilo prevruce.
Sve dok se ovako rasipa energija i dok Toplane ne pocnu naplacivati ono sto realno distribuiraju, mi necemo stati na zelenu granu. I svake godine ce nam biti sve teze i teze.
VjecitiStudent

#1038 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by VjecitiStudent »

Nazalost, poredjenje sa Hrvatskom u ovom slucaju ne stoji, jer Hrvatska 60% svojih potreba za plinom podmiruje iz vlastitih izvora.
melb26sa

#1039 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by melb26sa »

VjecitiStudent wrote:Nazalost, poredjenje sa Hrvatskom u ovom slucaju ne stoji, jer Hrvatska 60% svojih potreba za plinom podmiruje iz vlastitih izvora.
Ja sam razumjela iz teksta da hrvati nabavljaju 60% plina iz Rusije (iz iste zemlje).
VjecitiStudent

#1040 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by VjecitiStudent »

melb26sa wrote:
VjecitiStudent wrote:Nazalost, poredjenje sa Hrvatskom u ovom slucaju ne stoji, jer Hrvatska 60% svojih potreba za plinom podmiruje iz vlastitih izvora.
Ja sam razumjela iz teksta da hrvati nabavljaju 60% plina iz Rusije (iz iste zemlje).
I kod njih je vrlo ziva debata oko ovoga
http://business.hr/Default2.aspx?ref=to ... 1a0bc20f8d

Kako god, u poredjenju sa nasih 0% vlastitog plina, svako poredjenje sa Hrvatskom je neprimjereno.
sheilak

#1041 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by sheilak »

Ok, sta je sa Srbijom -podmiruju li oni sve svoje potrebe iz Rusije? Ipak je cudno da Bosna ima najvecu cijenu grijanja u regionu i da se onda desi da odgovorni nemaju novca za kupovinu plina i da moraju uzimati kredite. Gdje ide sav novac koji mjesecno dobijaju?
Skyfox

#1042 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Skyfox »

Image
fatal error

#1043 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by fatal error »

karanana wrote:ma jebat ih, nek oni samo zezaju. ako dignu cijene drasticno ima alternativa. ja znam da bi se mi poklopili i placali i 5 puta vece cijene ali sreca da je ovo problem i evrope i zemalja koje vise brinu o sebi i svojim gradjanima pa smo se i mi prikacili. jedan brod katarskog LNG-a moze snabdijevati pola evrope godinu dana (ne bukvalno, ali su u pitanju ogromne kolicine plina). Nama treba samo da napravimo jedan rezervoar negdje kod ploca ili kod neuma i da se plinovodom spojimo sa juga i neka rusi svoj plin pushe.
i nije bas tako. ako uzmemo u obzir da je u bih godisnja potrosnja ca. 350 000 000 norm. m3 (izvor: bh-gas; http://www.bh-gas.ba/bos/karakteristike.htm ), a u jedan prosjecan LNG tanker stane ca. 100 000 000 norm. m3 i nisu to neke kolicine.

LNG moze pokriti samo mali dio potreba u europi, ali interes raste upravo da bi se zaobisla ova ovisnost od gasovoda i gasa iz rusije. cak se i u hr planira jedan LNG terminal.
atko

#1044 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by atko »

Udarni momenat krize je splahno ...

- Rusiji je kriza malo izmakla kontroli ... htjeli su da zastrase EU kako moze ostati bez plina na vlikim minusima ... i umjesto zastrasivanja to se i desilo ... sad trckaraju okolo svjesni da ce do slijedece zime EU sigurno smanjiti zavisnost o ruskom plinu.

-Ukrajina ce ga dugorocno definitivno popusiti ... jer ce i Rusija i EU da joj vrate milo za drago

-EU je pickica obicna kapitalisticka ali bogata ... i u stanju su da prevazicu zavisnost od ruskog plina ... uz davanje izjava tipa "neprihvatljivo je ovo, neprihvatljivo je ono"

-Ovaj cemer od drzava poput BiH, Bugarske i slicnih su popusili kako god okrenes

U globalu neko manje neko vise al svi su ga pomalo popusili i bas zbog toga najvjerovatnije da ce svi malo da se opamete i da ce se normalizovati stanje jer ocigledno da se ne isplati nikome da se kurci jer sve se zatalasa i uznemiri a svi smo na istom brodu ipak :D
homo_sapiens

#1045 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by homo_sapiens »

atko wrote:Udarni momenat krize je splahno ...
Kako za koga moj @atko, kako za koga. Neko je prespavao zadnje dvije sedmice .... :D :D Čitaj:

00:07 / 16.01.2009.
Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji sa nadležnim entitetskim organima, pripremi i dostavi Savjetu ministara u roku od tri dana cjelovitu informaciju o problemu snabdijevanja BiH gasom, rekao je Špirić.

Ova informacija, između ostalog, trebalo bi da sadrži podatke da li BiH posjeduje energente koji mogu predstavljati zamjenu za gas, u kolikoj količini i za koji vremenski period.

"U slučaju daljeg zaoštravanja krize ili njenog razrješavanja na relaciji Rusija-Ukrajina, trebalo bi da imamo informaciju na državnom nivou kako bismo imali korespondenciju sa nekim međunarodnim institucijama, ukoliko dođe do zaoštrenije situacije u snabdijevanju", rekao je Špirić
.
http://www.biznis.ba//index.php?option= ... 0&Itemid=2
nigdje.nikog

#1046 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by nigdje.nikog »

Skyfox wrote:Image
od svih grafickih postova na ovu temu, ovaj je najbolji i zasluzio je naslovnu stranu kakvog magazina. Cestitam. :thumbup:
atko

#1047 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by atko »

homo_sapiens wrote: Kako za koga moj @atko, kako za koga. Neko je prespavao zadnje dvije sedmice .... :D :D Čitaj:
Da su bogdom sedmice, decenij decenije drug moj :D :x
Maybach

#1048 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Maybach »

Meni na grbavici odjednom prestade grijanje!?! :?: :shock:
nickyy

#1049 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by nickyy »

d2 wrote:
Karabaja wrote:Image
pljuc taman sam krenuo da postam istu ovu

hahahahaha :D orginalan je....
shalla

#1050 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by shalla »

RUSKI premijer Vladimir Putin i njegova ukrajinska kolegica Julija Timošenko su noćas postigli dogovor o nastavku isporuke ruskog plina za Europu.
Putin je rano jutros u Moskvi izjavio da će se tranzit plina preko Ukrajine do europskih potrošača nastaviti "što je prije moguće", a Rusija i Ukrajina potpuno prijeći na europsku formulu računanja cijena ruskog prirodnog plina.
Jučer je sastanak posvećen plinskoj krizi na kojem su sudjelovali predstavnici Europske unije, od strane zapadnih medija prozvan "sastankom posljednje šanse", završio neuspjehom. Međutim, ruski i ukrajinski pregovarači su nekoliko sati nastavili raditi iza zatvorenih vrata.
Putin i Timošenko su izašli pred novinare, a ukrajinska čelnica potom izjavila da će ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz ugovore nužne za nastavak isporuke plina sačiniti do ponedjeljka.
Prema dogovoru, Ukrajina će ove godine plaćati ruski plin s popustom od 20 posto od tržišne cijene, dok će se od sljedeće godine plaćati puna tržišna cijena. Ukrajina se, pak, obvezala da će Rusiji tranzit plina do europskih potrošača naplaćivati po dosadašnjoj tarifi.
Ukrajinski prozapadni predsjednik Viktor Juščenko, koji Timošenko optužuje za povlađivanje Rusima, još se nije javno očitovao o sporazumu.

Index.hr
Post Reply