Preispitivanje vjere

Rasprave o vjerskim temama.
Smrcak15

#76 Re: Preispitivanje vjere

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:zamolio bi te da ne kopiras informacije prije nego sam provjeris licno, jer narod pise svasta protiv muhammeda pa da vidimo
Je li se ti to sa nama šališ? Provjeriti informacije kod koga? Nije valjda da su samo tvoje informacije i izvori tačni. :-)
ne moje, nego od ljudi koji su prvi pisali te informacije

nemoze dokaz biti neki tekst koji je napisan 1400 poslije, a jedan tekst koji govori o istoj stvari i istoj situaciji od covjeka koji je najpoznatiji u toj oblasti da bude sekundaran dokaz

gdje logika da bude dokaz tekst koji napisan 20 stoljecu naspram teksta koji je napisan u 8 stoljecu odmah ubrzo nakon smrti poslanika, znaci ovaj iz dvadesetog stoljeca bolje poznavao situaciju od onog iz 8 stoljeca???
nasa

#77 Re: Preispitivanje vjere

Post by nasa »

zagortenej wrote:
Rampage wrote: I sada bi svaki vjernik trebao dovesti u sumnju svoju vjeru zbog tamo nekih biografija i nečijih, ko zna čijih, interpretacija islama? Kakve veze ima sa vjerom, odnosno mojih Šehadetom bilo kakav hadis, biografija ili pak neka druga knjiga osim Časnog Kur'ana?
pa zato što se današnji islam upravo bazira na tim izvorima. i taj šehadet, nema ga u Kur'anu, ako ćemo pravo. :-D
Ali i to je bukvalizam kako ti pristupas jer sasvim je jasno da se iz Kur'ana cita osnova vjere koja se izrice kroz shehadet medjutim ti sad svodis ili bolje reci ogranicavas na koristenje i obracanje Bogu izriciti kroz ajete i nista druga, i to je krajnost.
Kikibombona

#78 Re: Preispitivanje vjere

Post by Kikibombona »

nasa wrote: Ali i to je bukvalizam kako ti pristupas jer sasvim je jasno da se iz Kur'ana cita osnova vjere koja se izrice kroz shehadet medjutim ti sad svodis ili bolje reci ogranicavas na koristenje i obracanje Bogu izriciti kroz ajete i nista druga, i to je krajnost.
Al sve je to pokazatelj da Kuran nije dovoljan! Da izbacis sve osim Kurana, da izbrises gumicom, malo bi od islama ostalo. Muslimani su u dobroj mjeri izgradili, sazidali islam koji sada poznajemo.
nasa

#79 Re: Preispitivanje vjere

Post by nasa »

Kikibombona wrote:
nasa wrote: Ali i to je bukvalizam kako ti pristupas jer sasvim je jasno da se iz Kur'ana cita osnova vjere koja se izrice kroz shehadet medjutim ti sad svodis ili bolje reci ogranicavas na koristenje i obracanje Bogu izriciti kroz ajete i nista druga, i to je krajnost.
Al sve je to pokazatelj da Kuran nije dovoljan! Da izbacis sve osim Kurana, da izbrises gumicom, malo bi od islama ostalo. Muslimani su u dobroj mjeri izgradili, sazidali islam koji sada poznajemo.
Ti si meni drag ali slabo poznajes -razumijes islam I onda uletis s komentarima kao sto je ovaj jer gledaj,

na odredjen nacin upravo to I govorim @zagoru.Kur'an je sasvim dovoljan za razumjevanje , uoblicavanje vjere, formiranje odredjenih nacela koja su dovoljna vodilja kroz zivot ali ako ovo dovoljan shvatimo bukvalno onda cemo dobiti krajnost u kojoj za masu stvari necemo imati odgovor ili neke vratolomije od tumacenja...to je takodjer krajnost kao sto on pokusava ukazati na krajnost s hadisima.

Tako da manje- vise isto sam kazala sto I ti, samo ne mislim da bi ostalo malo jer smatram Kur'an itekako dovoljnim za ono sto mu je svrha.
Plavo-bijeli

#81 Re: Preispitivanje vjere

Post by Plavo-bijeli »

Sad konkretno da odgovorim na ovu temu od @KikiBombone. Čitajući početak teme, imao sam dojam da je osoba koja je započela temu uzela moju priču, te izmislila da je riječ sada o kršćaninu, a ne muslimanu. Pisao sam par puta na ovu temu, malo sam sam sebi i dosadan, ali hajde. Neki mi još nevjeruju, kao korisnik ovog foruma ABH017, valjda je to nelogično da neko napusti vjeru, Islam.

Rodio sam se u porodici koja nije pretjerano bila u vjeri, ali su se pridržavali svih propisa, pretežno. Kao malog su me prije osnovne poslali u mekteb. Nakon toga sam bio primoran da idem na vjeronauku, iako normalno kao dijete sam želio da i ja kao i ostali napustim školu nakon trećeg, a ne nakon četvrtog časa, hehe. Znao sam čitati sa mamom Kur'an i pročitati skoro cijeli za vrijeme Ramazana. Otac me znao tjerati da učim u vrijeme raspusta određene dove, sure, da učim neka pravila kako bi imao što bolje ocjene na toj istoj vjeronauci. Poslije sam je zavolio, imali smo dobru mualimu koja nas je puno toga naučila. Išao sam i 4 razreda srednje, doduše najviše radi uspjeha.
Općenito sam bio tipični primjer "Bošnje", povremeno bi popio, svinjetinu izbjegavao, za vrijeme Ramazana bi postio po neki dan, Bajram namaz je obavezan.
Nekad poslije srednje škole i u toku prve godine fakulteta upoznajem momka, velikog vjernika, člana ovog foruma(možda ovo sad čita i :-) ) koji me je uveo u vjeru dosta više nego što sam ikad u njoj bio. Sa njim sam počeo redovno ići na Dzumu namaz. Kako nam je Islam onda postao jedina tema, trudio sam se što više da čitam oko istog, da istražujem, gledam predavanja. Htio sam da što više znam, kako bi bio još više odvažniji :) . Znao sam slušati čak i uživo nekoliko predavanja na temu Islama. Što sam dublje ulazio sve više sam bio "navučeniji". Na jednom počinjem sanjati strašne snove na temu Islama. Sanjao sam berzah, da sam umro i tom istom drugu da sam govorio, blago tebi pa si klanjao redovno, pa te više nije strah. Nakon toga sanjao i predzanke sudnjeg dana, izlazak sunca na zapadu, dolazak Ise (Isusa), što za nekog ko je u vjeri nije mala stvar, nema svako priliku da sanja jednog od poslanika. Sanjao sam nakon toga i da sam bio blizu da upadnem u dzehennem. Poslije sam shvatio da se mozak poigravao sa mnom.
S obzirom da sam u to vrijeme smatrao da su to opomene kako bi počeo redovno klanjati, počeo sam sa jednim namazom. Podne namaz mi je postao obavezan. Trudio sam se da održim taj jedan namaz, a planirao sam već naredne godine(2015 ili 2016 godina, više nisam ni siguran) da budem redovno klanjao bar 4 namaza(za sabah bi naknadno se natjerao haha). Počeo sam i da klanjam namaze u dzamiji. Neopisivo lijep osjećaj, gledaš ljude koji prolaze pored džamije i razmišljaš, eh kuku vama, ne znate šta propuštate i kakva vas kazna očekuje. Kupio sam i veliku knjigu "Zbirka Hadisi Kudsija", koja će mi danas poslužiti da iznesem neke greške, tj stvari koje se kose sa sadašnjom naukom iz te iste. Toliko sam duboko ušao u vjeru da sam htio i da učim arapski, tražio predavanja za početnike. S obzirom na sve te činjenice, počeo sam i raspravljati najviše sa kršćanima o tome koja je vjera ispravnija. GLedao sam debate i čudio im se kako svi ne pređu na islam, međutim, najveći mi je problem bilo raspravljati sa ateistima. Inače sam smatrao da ti ljudi nisu nikad dovoljno proučili Kur'an, a oni koji jesu, da su odmah prešli na Islam. Jer je očigledno da je knjiga poslata od samog Boga. Na moju sreću, ili nesreću, sam dovoljno dobro poznavao engleski, te sam odlučio da pogledam video:
Lawrence Krauss vs Hamza Tzortzis - Islam vs Atheism Debate
https://www.youtube.com/watch?v=uSwJuOPG4FI
Pojma nisam imao ko je Lawrence Krauss, a malo sam znao o Hamzi. Reko hajde da vidim kako "naš" musliman dere ateistu i kako i na koji način se on bori protiv argumenata koje prezentuju ateiste. Ni tad nisam sumnjao ni malo u vjeru, samo sam htio da je još više utvrdim. Već nakon prvih sat vremena sam ostao bez riječi. Ne samo da ja imam problema u raspravama sa ateistama, nego i najveći predavači islamski ih imaju. Nevjerovatno. Lawrance Krauss mi je otvorio mozak i to nije imalo nikakve veze sa šejtanovim došaptavanjem. Stvari koje je poznati fizičar objašnjavao su imale smisla. Tada još nisam skoro ništa znao o Teoriji Evolucije, razmišljao sam kao i većina vjernika, " ne zove se džabe teorija". To je uticalo na to da sam kratki period prestao redovno klanjati. Poslije toga sam odlučio da trebam još više biti u vjeri. Počeo sam redovno klanjati i Ikindiju namaz, išao i na Akšam namaz, ali... Nisam se mogao oduprijeti tome da ne pogledam još poneki video na temu "Ateizam vs Islam". U svakome videu, nevjernici i njihove tvrdnje, dokazi, primjeri, su imali više smisla. Čitao sam, istraživao, dok nisam jednostavno shvatio da ne mogu vjerovati u nešto što ima toliko nelogičnih stvari u sebi, a pogotovo da tome posvetim čitav život. Prestao sam klanjati, povremeno bi još učio Ajetul Kursiju pred spavanje dok nisam shvatio da su ružni snovi posljedica mog mozga, a ne šejtana. Pročitao sam i neke knjige, za koje imamo prijevod, od Christophera Hitchensa - bog nije velik, te od Richarda Dawkinsa - Iluzija o Bogu. Počeo sam gledati dokumentarne filmove od velikog Neil DeGrasse Tysona. Prvi put učim neke stvari o evoluciji, o tome kako je od vuka "nastao" pas. Što sam više ulazio u tu temu religija mi je manje imala smisla, nauka više, samim time sam postajao sve veći i veći nevjernik.

Za nekog ko je proveo 20/21 dio svog života u vjeri, teška, vrlo teška je ovo bila promjena. Roditeljima još nisam rekao, niti planiram. Otac je stariji, čitav život je bio u vjeri i nema smisla da sad u vrijeme kad on ne zna koliko dugo će živjeti, da mu je pričam o tome kako nema života poslije smrti. Majka ne može ni da zamisli to da Bog ne postoji. Tu su i dalje pitanja " što to nisi otišao na džumu?", ali ih sve manje ima. Iskreno sam sretniji bio u Islamu. Kakav ću bit za 5 godina, ne znam. Kad god bi se ružno osjećao, sama pomisao na dzennet i sve njegove blagodati o Svemogućem koji će ispraviti svu nepravdu na svijetu. Fali mi i džuma i redovni namaz. Fali mi to kad se vraćam kasno da na glas učim sve sure koje poznajem. Fali mi lijepo učenje Kur'ana. Sa nekim ljudima sam izgubio kontakt, osjećam nekakav stid, jer sam do nedavno sa njima pričao sve najljepše o vjeri, a sad ne samo da ne pričam najljepše nego pričam najgore. Zeznuto je sve to. Pričao sam sa par ljudi za koje smatram da su inteligentniji, najčešće je riječ o Bošnjacima, programerima. Htio sam da čujem njihovo mišljenje oko nelogičnosti u Islamu i greškama koje se pojavljuju. Ni jedan nije htio dublje ulaziti u to, kažu znaju za sve to, ali se prave "ludi" i nastavljaju živit onim životom kojim sam ja živio prije početka odlaska na džumu. Tako je i najbolje. Sretni su oni koji ne znaju engleski :) .
ABH017

#82 Re: Preispitivanje vjere

Post by ABH017 »

Plavo-bijeli wrote:Sad konkretno da odgovorim na ovu temu od @KikiBombone. Čitajući početak teme, imao sam dojam da je osoba koja je započela temu uzela moju priču, te izmislila da je riječ sada o kršćaninu, a ne muslimanu. Pisao sam par puta na ovu temu, malo sam sam sebi i dosadan, ali hajde. Neki mi još nevjeruju, kao korisnik ovog foruma ABH017, valjda je to nelogično da neko napusti vjeru, Islam.

Rodio sam se u porodici koja nije pretjerano bila u vjeri, ali su se pridržavali svih propisa, pretežno. Kao malog su me prije osnovne poslali u mekteb. Nakon toga sam bio primoran da idem na vjeronauku, iako normalno kao dijete sam želio da i ja kao i ostali napustim školu nakon trećeg, a ne nakon četvrtog časa, hehe. Znao sam čitati sa mamom Kur'an i pročitati skoro cijeli za vrijeme Ramazana. Otac me znao tjerati da učim u vrijeme raspusta određene dove, sure, da učim neka pravila kako bi imao što bolje ocjene na toj istoj vjeronauci. Poslije sam je zavolio, imali smo dobru mualimu koja nas je puno toga naučila. Išao sam i 4 razreda srednje, doduše najviše radi uspjeha.
Općenito sam bio tipični primjer "Bošnje", povremeno bi popio, svinjetinu izbjegavao, za vrijeme Ramazana bi postio po neki dan, Bajram namaz je obavezan.
Nekad poslije srednje škole i u toku prve godine fakulteta upoznajem momka, velikog vjernika, člana ovog foruma(možda ovo sad čita i :-) ) koji me je uveo u vjeru dosta više nego što sam ikad u njoj bio. Sa njim sam počeo redovno ići na Dzumu namaz. Kako nam je Islam onda postao jedina tema, trudio sam se što više da čitam oko istog, da istražujem, gledam predavanja. Htio sam da što više znam, kako bi bio još više odvažniji :) . Znao sam slušati čak i uživo nekoliko predavanja na temu Islama. Što sam dublje ulazio sve više sam bio "navučeniji". Na jednom počinjem sanjati strašne snove na temu Islama. Sanjao sam berzah, da sam umro i tom istom drugu da sam govorio, blago tebi pa si klanjao redovno, pa te više nije strah. Nakon toga sanjao i predzanke sudnjeg dana, izlazak sunca na zapadu, dolazak Ise (Isusa), što za nekog ko je u vjeri nije mala stvar, nema svako priliku da sanja jednog od poslanika. Sanjao sam nakon toga i da sam bio blizu da upadnem u dzehennem. Poslije sam shvatio da se mozak poigravao sa mnom.
S obzirom da sam u to vrijeme smatrao da su to opomene kako bi počeo redovno klanjati, počeo sam sa jednim namazom. Podne namaz mi je postao obavezan. Trudio sam se da održim taj jedan namaz, a planirao sam već naredne godine(2015 ili 2016 godina, više nisam ni siguran) da budem redovno klanjao bar 4 namaza(za sabah bi naknadno se natjerao haha). Počeo sam i da klanjam namaze u dzamiji. Neopisivo lijep osjećaj, gledaš ljude koji prolaze pored džamije i razmišljaš, eh kuku vama, ne znate šta propuštate i kakva vas kazna očekuje. Kupio sam i veliku knjigu "Zbirka Hadisi Kudsija", koja će mi danas poslužiti da iznesem neke greške, tj stvari koje se kose sa sadašnjom naukom iz te iste. Toliko sam duboko ušao u vjeru da sam htio i da učim arapski, tražio predavanja za početnike. S obzirom na sve te činjenice, počeo sam i raspravljati najviše sa kršćanima o tome koja je vjera ispravnija. GLedao sam debate i čudio im se kako svi ne pređu na islam, međutim, najveći mi je problem bilo raspravljati sa ateistima. Inače sam smatrao da ti ljudi nisu nikad dovoljno proučili Kur'an, a oni koji jesu, da su odmah prešli na Islam. Jer je očigledno da je knjiga poslata od samog Boga. Na moju sreću, ili nesreću, sam dovoljno dobro poznavao engleski, te sam odlučio da pogledam video:
Pojma nisam imao ko je Lawrence Krauss, a malo sam znao o Hamzi. Reko hajde da vidim kako "naš" musliman dere ateistu i kako i na koji način se on bori protiv argumenata koje prezentuju ateiste. Ni tad nisam sumnjao ni malo u vjeru, samo sam htio da je još više utvrdim. Već nakon prvih sat vremena sam ostao bez riječi. Ne samo da ja imam problema u raspravama sa ateistama, nego i najveći predavači islamski ih imaju. Nevjerovatno. Lawrance Krauss mi je otvorio mozak i to nije imalo nikakve veze sa šejtanovim došaptavanjem. Stvari koje je poznati fizičar objašnjavao su imale smisla. Tada još nisam skoro ništa znao o Teoriji Evolucije, razmišljao sam kao i većina vjernika, " ne zove se džabe teorija". To je uticalo na to da sam kratki period prestao redovno klanjati. Poslije toga sam odlučio da trebam još više biti u vjeri. Počeo sam redovno klanjati i Ikindiju namaz, išao i na Akšam namaz, ali... Nisam se mogao oduprijeti tome da ne pogledam još poneki video na temu "Ateizam vs Islam". U svakome videu, nevjernici i njihove tvrdnje, dokazi, primjeri, su imali više smisla. Čitao sam, istraživao, dok nisam jednostavno shvatio da ne mogu vjerovati u nešto što ima toliko nelogičnih stvari u sebi, a pogotovo da tome posvetim čitav život. Prestao sam klanjati, povremeno bi još učio Ajetul Kursiju pred spavanje dok nisam shvatio da su ružni snovi posljedica mog mozga, a ne šejtana. Pročitao sam i neke knjige, za koje imamo prijevod, od Christophera Hitchensa - bog nije velik, te od Richarda Dawkinsa - Iluzija o Bogu. Počeo sam gledati dokumentarne filmove od velikog Neil DeGrasse Tysona. Prvi put učim neke stvari o evoluciji, o tome kako je od vuka "nastao" pas. Što sam više ulazio u tu temu religija mi je manje imala smisla, nauka više, samim time sam postajao sve veći i veći nevjernik.

Za nekog ko je proveo 20/21 dio svog života u vjeri, teška, vrlo teška je ovo bila promjena. Roditeljima još nisam rekao, niti planiram. Otac je stariji, čitav život je bio u vjeri i nema smisla da sad u vrijeme kad on ne zna koliko dugo će živjeti, da mu je pričam o tome kako nema života poslije smrti. Majka ne može ni da zamisli to da Bog ne postoji. Tu su i dalje pitanja " što to nisi otišao na džumu?", ali ih sve manje ima. Iskreno sam sretniji bio u Islamu. Kakav ću bit za 5 godina, ne znam. Kad god bi se ružno osjećao, sama pomisao na dzennet i sve njegove blagodati o Svemogućem koji će ispraviti svu nepravdu na svijetu. Fali mi i džuma i redovni namaz. Fali mi to kad se vraćam kasno da na glas učim sve sure koje poznajem. Fali mi lijepo učenje Kur'ana. Sa nekim ljudima sam izgubio kontakt, osjećam nekakav stid, jer sam do nedavno sa njima pričao sve najljepše o vjeri, a sad ne samo da ne pričam najljepše nego pričam najgore. Zeznuto je sve to. Pričao sam sa par ljudi za koje smatram da su inteligentniji, najčešće je riječ o Bošnjacima, programerima. Htio sam da čujem njihovo mišljenje oko nelogičnosti u Islamu i greškama koje se pojavljuju. Ni jedan nije htio dublje ulaziti u to, kažu znaju za sve to, ali se prave "ludi" i nastavljaju živit onim životom kojim sam ja živio prije početka odlaska na džumu. Tako je i najbolje. Sretni su oni koji ne znaju engleski :) .
:thumbup:
Uvijek je dobro preispitivati sebe i svijet koji nas okružuje. Spomenuo si me u kontekstu da ja tebi ne vjerujem da si napustio Islam. Ne sjećam se da sam to ikad rekao, osim možda da nisi dovoljno upoznao i živio Islam.
Sad si mi samo to potvrdio. Ti si druže bio Bošnjak, i vjernik u pokušaju. Molim te da se ne ljutiš, jer ne znam koju drugu riječ da upotrijebim. Apsolutno ti vjerujem i poštujem tvoje stavove.
Ono što vidim iz tvog posta, čim kažeš da je četvrti čas bila vjeronauka, je da si ti postratna generacija. Blago tebi, mlad si, život je pred tobom. Mene vjera u Boga kad je spucala, nije me popustila. Alkohol mi na pamet ne pada već 20 i kusur godina, ne više zato što mi vjera zabranjuje, već zato što ga ne volim i ne vidim ama baš nikakvo dobro u njemu. A nekad sam se lešio od alkohola, četvoronoške (quatro pogon) se penjao uz stepenište, donosila me četvorica kući. Vjera me je samo potakla, inicirala da ga odbacim i vidim svu njegovu štetnost. Nikad se nisam silio da budem vjernik, nikad sebi nisam nametao džumu kao obavezu, niti bilo koji namaz, pa mi se dešava da ih, zbog obaveza preskočim ili obavim u mislima, za volanom. Prema mom shvatanju, Allah je tako savršen da mu ne treba moj usiljeni namaz. Namaz obavljam onoliko redovno koliko osjećam da trebam radi sebe, zbog divljenja Stvoritelju, ne zato što to okolina od mene očekuje, niti zato što to Njemu treba. Rijetko idem u džamiju, osim na namaze, koji se samo u džamiji i mogu obavljati.
Nije mi namjera da pričom o meni kvarim tvoj prelijepi post. Stvarno mu se divim, jer smatram da je iskren. Ne želim ti ničim proturiječiti, niti pokušati da ti kažem da je ovo moje ispravno. Samo hoću da kažem da me, vjerovatno nisi dobro shvatio.
Što se tiče tvoje priče, ti si vrlo mlad, još uvijek. Kao dijete su te prisiljavali da budeš vjernik, a poslije si ti nastavio sam sebe prisiljavati. U vjeri nema prisile. Ti si čak planirao kakav ćeš vjernik biti u budućnosti. Vjernik se ne može postati odlukom ni planiranjem. Od silnog prisiljavanja, vjera ti je počela i na san izlaziti. Vjera se osjeti ili ne. Mene kad je opalilo, ja nisam nikad prestao klanjati, nikad prestao postiti cijeli ramazan, nikad liznuo alkohol itd. Ono što si ti počeo sad da učiš, ja sam učio prije nego sam "postao vjernik".
Imamo dosta različite priče i poglede, ali ono što nam je zajedničko je da razmišljamo.
Sviđa mi se to što ne želiš povrijediti roditelje. Ipak je vjera ostavila traga kod tebe. Nastavi da učiš, trudi se da budeš dobar i moralan čovjek i sigurno ćeš ići pravim putem. Allah će biti zadovoljan i bez tvog posta i džuma namaza. Oni više trebaju tebi, nego Njemu. Kako god, najvažnije je da čovjek nađe svoj mir, šta god to bilo.

" A ti, o dušo smirena,
vrati se Gospodaru svome zadovoljna,
a i On tobom zadovoljan,
pa uđi među robove Moje,
i uđi u Džennet Moj! "
( Al-Fagr, 27,28,29,30)

Mir i svako dobro ti želim. :kiss:
Smrcak15

#83 Re: Preispitivanje vjere

Post by Smrcak15 »

Plavo-bijeli wrote: Na moju sreću, ili nesreću, sam dovoljno dobro poznavao engleski, te sam odlučio da pogledam video:

Na moju sreću, ili nesreću, sam dovoljno dobro poznavao engleski, te sam odlučio da pogledam video:
i ja pratim itekako dobro i dawkinsa i lawrensa kraussa, i tysona, i hitchensa, sam harrisa, daniela denneta i ostalu ateisticku kompaniju samo sto ja analiziram kakve argumente iznose pa da mogu da se usavrsavam u diskusijama, da nebudem laik kao sto ateisti su laici po pitanju islam, znam njihove pitanja, argumente, kritike itd tako da sam pripremljen podobro

evo ti jedan video Kuran vs Dawkins i Krauss, pa pogledaj kako Allahova knjiga poklapa njihove ideje i teorije

. Već nakon prvih sat vremena sam ostao bez riječi. Ne samo da ja imam problema u raspravama sa ateistama, nego i najveći predavači islamski ih imaju. Nevjerovatno.
kako, jeli to mozda krauss koji brani incest u toj debati nesto nadjacao Hamzu?

U svakome videu, nevjernici i njihove tvrdnje, dokazi, primjeri, su imali više smisla. Čitao sam, istraživao, dok nisam jednostavno shvatio da ne mogu vjerovati u nešto što ima toliko nelogičnih stvari u sebi, a pogotovo da tome posvetim čitav život. Prestao sam klanjati,
daj mi iznesi jednu nelogicnost u islamu

a ujedno ja cu tebi dati dva pitanja sa kojim ces se ti boriti pa mi dati odgovor koji mi jos nije dao ni jedan ateista, pa da vidimo ko ima vise nelogicnosti

prvo pitanje

Kako neinteligentna priroda koja nema mozak moze da stvori kompleksne strukture kao motore u bakterijama i sperminim celijama, koje sadrze 40 komponenata prikopcanim na tacnim pozicijama kako bi motor mogao da funkcionise, imaju statore, rotore, propele, kvacilo, mjenjac itd a koriste fruktozu kao gorivo za pogon motor. Ako kaze da se to samo stvara je isto kao da kazes da tvoja mama je sam usebe rodila.

Image
poput motora u auta
Image

zar ovo nije vizuelan dokaz da ove bakterije i spermine celije imaju tvorca i da nemoze samo sebe stvoriti, kao sto nemoze moja mater i tvoja samu sebe roditi

drugo pitanje
Kako neinteligentna priroda koja nema mozak moze da stvori kompleksne strukture kao ovog malog robota koji hoda na dvije noge i transportira materijal u celije. ne samo to nego ima ugradjen GPS re-route sistem pa kad jedan put zakaze to jeste bude prepreka taj sistem mu pronadjen drugi najbrzi put do odredista kao sto mi imamo na GPSu. Jeli to neinteligentna priroda stvara robote i opskrbljuje ih sa GPS sistemom kako bi bolje obavljali svoje zadatke

Image
robot u tvom tijelu koji hoda na dvije noge i nosi ogroman teret do odredista

koji je to evolucijski mehanizam koji stvara ove motore i robote u tijelu covjeka?
Last edited by Smrcak15 on 29/12/2015 13:43, edited 1 time in total.
mousstapha

#84 Re: Preispitivanje vjere

Post by mousstapha »

.
Dexx1

#85 Re: Preispitivanje vjere

Post by Dexx1 »

@Plavo-bijeli
Ti si ocigledno prosao kroz fazu "upale imana" ili pocetnickog vjerskog zanosa. U dodiru sa islamskom literaturom vjernik bi sve da mijenja, da dostavi poruku citavom svijetu, da sve odjednom sazna i sprovede u djelo.

Sve sto je brzo to je i kuso, tako da nakon ove faze ubrzo dolazi do "spustanja lopte".

Onako kako si usao u vjeru, tako si iz nje i izasao, citajuci i izucavajuci drugu, ateisticku literaturu. Kako i sam kazes, ko zna sta ce biti sa tvojim stavovima kasnije, u dodiru sa nekim drugim literaturama :D

Ateizam pociva na materijalistickim teorijama, i znaj da materijalisticke teorije hrane samo racio. Ono sto je iznad racija ne moze biti zadovoljeno materijalizmom tako da ce duhovna komponenta ostati prazna i gladna kod tebe.

Drugim rijecima, nikada neces osjetiti istinsku srecu na taj nacin, ali opet svako bira svoj put.

Zelim ti selamet i sve najbolje :)
dustaban

#86 Re: Preispitivanje vjere

Post by dustaban »

Dexx1 wrote:...
Ateizam pociva na materijalistickim teorijama, i znaj da materijalisticke teorije hrane samo racio. Ono sto je iznad racija ne moze biti zadovoljeno materijalizmom tako da ce duhovna komponenta ostati prazna i gladna kod tebe.
Drugim rijecima, nikada neces osjetiti istinsku srecu na taj nacin, ali opet svako bira svoj put...
"Istinska sreca"... hm.
Tu tvoju "istinsku srecu" prijatelju dragi dozivljava svako ko se napije, svaki narkoman i opcenito svako ko odbacije, kako velis - racio zarad osjecaja srece.
Zasto bi "istinska sreca" uopce bilo covjekovo vrhunsko stanje?!

A u religiji se sve oko toga vrti. Kome se zaneda "istinska sreca" u ovom zivotu ima sansu da je dozivi nakon smrti... ako bude "istinski dobar".
Prije par dana naletim na interesantan video o onim pravoslavnim monasima sto zive u pecinama na Svetoj gori. Samo se mole bogu i zive ko ptice... i fakat mi djeluju "istinski sretno".
Ali znas sta - nabijem ja njih na rinaku. To su obicni klosari, kakve vidjamo pod mostovima koji su odjebali racio, napiju se i zaspu "istinski sretni".
Ko od njih ima koristi?
Za mene je ISTINSKA SRECA - da nisi samoziv i da od tebe neko ima koristi. Sve drugo je suplja prica a svako ko tvrdi da je upravo to smisao religije laze ko pas!
Religija je opijum za mase, bolja definicija jednostavno ne postoji.
mousstapha

#87 Re: Preispitivanje vjere

Post by mousstapha »

Potreba za spiritualnim i nadnaravnim postoji kod covjeka od kad i on sam. Naravno, kako je ta potreba specificna, ona se moze zadovoljiti samo na poseban nacin, nikako materijalistickim putem. Da bi ateista krenuo tim putem, morao bi stalno suzbijati mehanizam racia, sto ga u konacnici tjera da se osjeca nelagodno. Isto kako vjernik osjeca posebnu povezanost sa Uzvisenim, tako i ateista osjeti olaksanje kada napusti sistem vjerovanja vezan za neku religiju. Istinska sreca nije na istom mjestu za svakog covjeka.
nasa

#88 Re: Preispitivanje vjere

Post by nasa »

Ali znas sta - nabijem ja njih na rinaku. To su obicni klosari, kakve vidjamo pod mostovima koji su odjebali racio, napiju se i zaspu "istinski sretni".
Nema potrebe za ovakvim rjecnikom.

I ja sam obilazila u Austriji jedan manastir koji ima veliku kolekciju freski, a otvaraju samo oodredjenim danima jer zive potpuno povuceno.Tokom posjete sam vidjela samo jednog svestenika I jednu zenu koja je radila u shopu sa suvenirima.Prelijepa priroda okolo I vrlo lijepa gradjevina, sade sami sve sto mogu.. meni su tada lokalci rekli da ima razlicitih razloga zasto se neko povuce u takav zivot, od svojevrsnih cudaka do ljudi koji su imali teske porodicne ili licne trauma ...

Ono sto se moze reci jeste da je takva izolacija, pogotovo samo zena ili samo muskaraca vrlo neprirodna i mora na neki nacin dovesti , da kazem, devijacija u ponasanju ili dozivljaju svijeta oko sebe...Slicno je i sa odvajanjem tokom skolovanja i drustvenog zivota, rade to i muslimani, nisam sigurna da to proizvede bilo sta pozitivno...
dustaban

#89 Re: Preispitivanje vjere

Post by dustaban »

OK, izvinjavam se na rjecniku, ali je jasno sta sam htio reci.
Svaki osjecaj "istinske srece" kao rezultat potpune poboznosti (ili bilo kojeg drugog opijatskog stanja) je BESMISLEN ukoliko nije rezultat neke KORISNOSTI.
A ta korisnost moze biti zaista u sirokom dijapazonu i ukljucuje bilo koju korisnu djelatnost osim puke molitve i meditacije. Vrh takve korisnosti je svakako karitativna sluzba bilo koje vrste. Dakle izravno zrtvovanje zarad pomaganja drugima.
Da li je Majka tereza bila sretna devereci sa najtezim bolesnicima? Zamislite se sami u tom okruzenju. Ali kako neko moze toj i takvoj bozjoj sluzbenici predpostaviti ove duhovnjake koji su se pretvorili u biljke koje samo komuniciraju sa bogom i ni sa kim vise i... "istinski uzivaju" !

RACIO gospodo draga ne smije nikad biti podredjen OSJECAJU UZITKA. I volio bih cuti zasto bi neko ko se samo moli bogu (i "istinski je sretan") bio ispravniji od "istinski nesretnog" ateiste koji se ziv sjeba da drugima ugodi?!
:?: :!:
nasa

#90 Re: Preispitivanje vjere

Post by nasa »

dustaban wrote:OK, izvinjavam se na rjecniku, ali je jasno sta sam htio reci.
Svaki osjecaj "istinske srece" kao rezultat potpune poboznosti (ili bilo kojeg drugog opijatskog stanja) je BESMISLEN ukoliko nije rezultat neke KORISNOSTI.
A ta korisnost moze biti zaista u sirokom dijapazonu i ukljucuje bilo koju korisnu djelatnost osim puke molitve i meditacije. Vrh takve korisnosti je svakako karitativna sluzba bilo koje vrste. Dakle izravno zrtvovanje zarad pomaganja drugima.
Da li je Majka tereza bila sretna devereci sa najtezim bolesnicima? Zamislite se sami u tom okruzenju. Ali kako neko moze toj i takvoj bozjoj sluzbenici predpostaviti ove duhovnjake koji su se pretvorili u biljke koje samo komuniciraju sa bogom i ni sa kim vise i... "istinski uzivaju" !

RACIO gospodo draga ne smije nikad biti podredjen OSJECAJU UZITKA. I volio bih cuti zasto bi neko ko se samo moli bogu bio ispravniji od ateiste koji se ziv sjeba da drugima ugodi?!
Mnogi unutar vjere su pricali o "problemu" shvatanja predanosti Bogu, uskladjivanja s obavezama prema drustvu, razvoju itd.Ali nije isto kad mi pricamo o covjeku koji je u punoj snazi i nekom ko ima godina I sl. pa onda sklonosti itd.Na razlicite nacine doprinose.Sigurno da nije smisao u iskljucvoj posvecenosti molitvi jer to nije prihvatanje zivota vec na neki nacin bijeg, a to nije poruka nijedne religije...Ali to ostaju izolovane pojave, nije bas narocito rasireno...

Ti si protivnik religija I svih etiketa, obiljezja koje iste nose ali ne znamsto onda uopce ulazis u poredjenje.Ako je religija svojevrsna maska koja skriva sustinu, ti vjerujes da je sustina bitna pa onda ce Bog to sigurno znati...
dustaban

#91 Re: Preispitivanje vjere

Post by dustaban »

Neka vjernici preispituju svoju vjeru, ja cu preispitivati njih!

I naravno - Religiju, koju smatram najvecom zabludom. "Problem boga" nije u njegovom postojanju/nepostojanju vec u njegovom tumacenju.

Sto se mene tice svaki misleci pojedinac, bio on vjernik ili nevjernik, ne moze izbjeci konflikt na relaciji:
bog "kreator sveg univerzuma" - religijska banalna interpretacija boga. I kao rezultat takvog razmisljanja neizbjezna je dilem: vjerovati u boga ili u religiju!

I to je po meni jedino ispravno propitivanje vjere.
Kikibombona

#92 Re: Preispitivanje vjere

Post by Kikibombona »

nasa wrote:

I ja sam obilazila u Austriji jedan manastir koji ima veliku kolekciju freski, a otvaraju samo oodredjenim danima jer zive potpuno povuceno.Tokom posjete sam vidjela samo jednog svestenika I jednu zenu koja je radila u shopu sa suvenirima.Prelijepa priroda okolo I vrlo lijepa gradjevina, sade sami sve sto mogu.. meni su tada lokalci rekli da ima razlicitih razloga zasto se neko povuce u takav zivot, od svojevrsnih cudaka do ljudi koji su imali teske porodicne ili licne trauma ...

Ono sto se moze reci jeste da je takva izolacija, pogotovo samo zena ili samo muskaraca vrlo neprirodna i mora na neki nacin dovesti , da kazem, devijacija u ponasanju ili dozivljaju svijeta oko sebe...Slicno je i sa odvajanjem tokom skolovanja i drustvenog zivota, rade to i muslimani, nisam sigurna da to proizvede bilo sta pozitivno...
Zanimljivo je kako uvidjas kod drugih 'neprirodno' a ne vidis kod sebe. :D

I tvoja vjera i nacin zivota su neprirodni. Odredjuje ti, namece nacin zivota! Govori ti sta i kako trebas raditi!

Gdje je tu prirodnost, gdje si tu prava ti!?? Vjera od ljudi pravi robote.

Jednom sam vec rekao. Vjera onemogucava ljude da upoznaju sebe.
Kikibombona

#93 Re: Preispitivanje vjere

Post by Kikibombona »

dustaban wrote:OK, izvinjavam se na rjecniku, ali je jasno sta sam htio reci.

RACIO gospodo draga ne smije nikad biti podredjen OSJECAJU UZITKA. I volio bih cuti zasto bi neko ko se samo moli bogu (i "istinski je sretan") bio ispravniji od "istinski nesretnog" ateiste koji se ziv sjeba da drugima ugodi?!
Srecu ili nesrecu, sta god to znacilo, odredjuje mentalni sklop i okolnosti u kojim covjek egzistira.
zvizdan

#94 Re: Preispitivanje vjere

Post by zvizdan »

nasa wrote:

Ne znam zasto mislis da bi izolacija u samostan ili slicno nuzno znacila nesto lose i vodila ka nekakvim devijacijama? Pa u Kur'anu se pojam rahib (monah, onaj ko se povukao iz svakodnevnice) spominje u veoma pozitivnom konktekstu: "A sigurno ces naci da su svojom ljubavlju vjernicima najblizi oni koji govore: Uistinu, mi smo krscani! To zato sto medju njima ima svecenika i monaha, i sto se oni ne ohole." Nismo svi istog senzibiliteta, istih duhovnih potreba, istog dozivljaja jastva i svijeta, itd itd.

Pa i nas Poslanik je bjezao od budaletina citavu svoju mladost, do 40 godine. Spominje li se negdje u sirama neka njegova "raja iz vremena dzahilijeta"? De navedi par imena. Neces jer ih nema. Danas bi se reklo da je bio prilicno asocijalan mladic. I naravno da bi to bila idiotska kvalifikacija. Govori li ti to nesto?
chupacabra

#95 Re: Preispitivanje vjere

Post by chupacabra »

Uvijek se od strane vjernika pokušava provući teza kako su ateisti nesretni jer ne znaju smisao života. I ova navodna potreba čovjeka za spiritualnim da bi bio sretan. To je notorna besmislica. Smisao života? To svako stvara za sebe a ne da ti ga određuje globalni sadistični diktator i to pod prijetnjom vječne vatre. Gdje ćes bolju smisao nego slijediti sopstvenu radoznalost, učiti, istraživati i pokušati unaprijediti čovječanstvo i ostaviti ovu planetu boljom nego što si je našao. Je li bolje to ili se moliti po cijeli dan, živjeti fatalistički nadajući se nekom virtualnom svijetu gdje bi kao uživao u kojekakvim glupostima.
Učenje, obrazovanje, provođenje vremena čitajući knjige i učiti potomstvo da postanu bolji, pametniji i moralniji ljudi od nas. Jednog dana napustiti Zemlju i kolonizirati druge planete, istraživati, komunicirati i diviti se procesima Svemira. Eto vam smisao, a ne žalopojke nekog isfrustiranog luzera koji je ostario i ne zna šta će od sebe pa hajde da se malo okrene virtualnim obećanjima nevidljivog diktatora.
Mene više interesuje šta je vjernicima smisao života. Za mene je najgora noćna mora da moram završiti u nekim virtualnim baštama izležavajući se cijelu vječnost i čak sretnuti ljude za koje smatram da im tu nije mjesto, ali eto pokajali su se pa ih bog smjestio na štelu. Da to i postoji, ja bih odbio da idem tamo. A ne postoji.
Nema ništa ljepše od shvatanja da ti je ovo jedini život, da treba da svaki dan cijeniš kao da je zadnji, poštuješ prava drugih na život i radiš na tome da ostaviš čovječanstvo boljim nego što si ga zatekao.
aurora313

#96 Re: Preispitivanje vjere

Post by aurora313 »

Plavo-bijeli wrote:... Sretni su oni koji ne znaju engleski :) .
Interesantan život i promjene. Nego, samo se obraćam na ovu ovu gornju i zadnju rečenicu, pa da je malo parafraziram:

Sretni su oni koje ništa drugo ne interesuje do njihove 'Knjige'.

Svijet oko nas je izrazito kompleksan, i tek u zadnjih 200 godina dobijamo čvršće dokaze za mnogo toga o čemu se nikada nije ni sanjalo. Tu treba prihvatiti da smo kao jedinke sitni (kao što vjernik prihvata da je sitan u božijim očima), i da jako malo znamo izuzev onih koji su posebno školovani i rade u određenom polju nauke. Godinama pratim nauku, fiziku, astronomiju, slušam diskusije mnogih o koječemu (TED, YouTube, magazini), i divim se sebi kakav sam i dalje blećak što se tiče širine znanja. Ne poznavanja nečega nego stvarnog znanja.

Ipak, to me nikako ne spriječava da i dalje pratim sve što stignem na oba jezika, pa koliko mogu da shvatim. Danas sam slušao preko jedan sat YouTube predavanje o kvarku i 99 posto mi ne ide u glavu. Ali slušam da nešto naučim jer znam da su desetine ili hiljade predanih radile i rade na tome da prodru dublje u ovaj i sličan svijet.

Ne kritikujem vjernike. Ali ću nastaviti da kritikujem pa i da ponekada omalovažavam one koji gornje napore smatraju promašenim vremenom. To su tzv. eksperti sa raznoraznih foruma koji podrugljivo stavljaju pojam nauke pod navodnike, i koji za sve citiraju dijelove iz knjige jer dalje od iste kao ne treba ići. I neka se na to ne ljute jer će to da potiče iz mog poštovanja premu razvoju nauke i predanom radu drugih, a ne njihovoj ignoranciji prema naučnom svijetu.
adda_sa

#97 Re: Preispitivanje vjere

Post by adda_sa »

nasa wrote:

kratko pitanje, koji manastir i gdje u austriji :D
nasa

#98 Re: Preispitivanje vjere

Post by nasa »

zvizdan wrote:
nasa wrote:

Ne znam zasto mislis da bi izolacija u samostan ili slicno nuzno znacila nesto lose i vodila ka nekakvim devijacijama? Pa u Kur'anu se pojam rahib (monah, onaj ko se povukao iz svakodnevnice) spominje u veoma pozitivnom konktekstu: "A sigurno ces naci da su svojom ljubavlju vjernicima najblizi oni koji govore: Uistinu, mi smo krscani! To zato sto medju njima ima svecenika i monaha, i sto se oni ne ohole." Nismo svi istog senzibiliteta, istih duhovnih potreba, istog dozivljaja jastva i svijeta, itd itd.

Pa i nas Poslanik je bjezao od budaletina citavu svoju mladost, do 40 godine. Spominje li se negdje u sirama neka njegova "raja iz vremena dzahilijeta"? De navedi par imena. Neces jer ih nema. Danas bi se reklo da je bio prilicno asocijalan mladic. I naravno da bi to bila idiotska kvalifikacija. Govori li ti to nesto?
Bjezao? Zivio zivot ali se znao izolovati pa nakon toga znamo da mu sam Bog kaze da ustane I pokrene se, a jok da se zatvori u pecinu plus nije to ni blizu izolacije u jednospolne grupe...
Ne trebas shvatiti bukvalno ovo sto sam napisala, naravno da je bilo velikana koji su zivjeli izolovano, zato sam I napisala da ljudi jesu razliciti, s razlicitim sklonostima , a utjece I dob...Bilo je I medju muslimanima onih koji su preferirali takav nacin zivota...

Medjutim nemam bas neko visoko misljenje o samostanima, jednospolnim skolama I razlicitim oblicima izolacije pojedinaca ili grupa...smatram to potpuno neprirodnim.
Jesam upoznala stvarno finih casnih koje jesu imale tu smirenost I predanost koja zraci ali zna I vrlo losih prica I iskustava, jednako tako za odvajanje muskaraca I zena od rane dobi u nekim muslimanskim zemljama...
Istina, to jeste vise moje opazanje nego nesto sto bi bila objektivna ocjena.
nasa

#99 Re: Preispitivanje vjere

Post by nasa »

adda_sa wrote:kratko pitanje, koji manastir i gdje u austriji :D
Alpe, niz nekih malih mjesta I sela , ne sjecam se sad tacno naziva manastira, nesto s B
zvizdan

#100 Re: Preispitivanje vjere

Post by zvizdan »

@Naso, ali de mi onda kazi ko su bili ti ljudi koji su bili Poslanikovo, s.a.v.a.s., drustvo prije njegove 40 godine? Navedes mi lijepo tri-cetiri imena njegovih bliskih prijatelja u tom vremenu i efektno me demantujes. Zanimljivo da se o njegovom zivotu navode kojekakvi cesto banalni detalji, a evo ne znamo sta je radio i s kim se druzio do svoje 40 godine. Znas li mozda predaju od nekog ashaba koji prica kako se cesto i rado druzio s Poslanikom, s.a.v.a.s., prije islama? Ko se, majka mu stara, ne bi nekad time pohvalio? Ima ih pa su se rado hvalisali i pravim budalastinama. Ili sam ipak u pravu kad kazem da se bas i nije druzio sa svojom okolinom previse? I cuj Poslanik "zivio zivot". Sta ti to znaci i kako ga je to zivio? Pa svako ko je ziv "zivi zivot" u nacelu. To se moze bas ono svakako razumijeti. I moj komso sto provodi 12 sati dnevno u kladari na svoj nacin "zivi zivot".

Uglavnom, htio sam reci da to sto se tebi ili meni nesto ne svidja ne znaci obavezno kako je to lose ili pogresno. Eto, tebi se ne svidja monastvo (mozda ni meni), a Svevisnji ga spominje u lijepom kontekstu. A sve dobro lahko se moze pretvoriti i u svoju suprotnost. I brak je nacelno dobra institucija, a opet sigurno poznajes mnogo onih ciji brakovi bas i nisu dokaz da je brak dobar. Ne bi njihov primjer nekoga motivisao da stupi u brak.
Post Reply