ABH017 wrote:
Naprotiv, vjera tjera ljude da svakodnevno upoznaju sebe i svijet koji ih okružuje.
Vjera nije samo sjedi u bogomolji i mantraj molitve, i tako u nedogled. Vjera te tjera da propituješ svaki svoj potez, prije nego ga učiniš, pa i poslije učinjenog, šta si uradio, šta si sa tim postigao? Jesi li nekog povrijedio, nekom učinio zlo? Ako jesi, kako to možeš popraviti? Kako da sebe promijeniš, da bi drugi put postupio ispravno? Itd.. U svemu tome mnogo naučiš o sebi, ali i o drugima.
Dobro kazes 'vjera te tjera'. O tome govorim. Ako nesto radis pod prisilom, ako ti neko namece nacin zivota, onda ne mozes biti pravi ti. Samo slobodan covjek moze upoznati pravog sebe.
Ti si spomenuo alkohol i probleme sa pijanstvom. Problem je rijesen tako sto ti je vjera zabranila alkohol.
Ja sam se razvaljivao alkoholom sa 17, 18 i u ranim dvadesetim. Uvijek sam dobro podnosio alkohol i bio svjestan ma koliko popio. Nikada pijan nisam napravio problem sebi ili nekome. Nikada nisam upao ili nekoga uvrijedio, a da o tezim incidentima ne govorim. Agresivniji sam kada sam trijezan 100 puta. Kada popijem, samo bih pjevao, grlio sebi drage osobe i tako to...

Al' kako sam sazrijevao, tih lesenja i derneka je bilo sve manje. Sada je doslo do toga da popijem malo vise 2-3 puta godisnje, ali ni tada ne pretjeram, ne dovodim se u situaciju da umirem od mahmurluka. Jedno-dva-tri pica popijem u desetak dana sa rajom, uz rucak ili u rijetkim prilikama sam dok gledam nesto na tv. Mislim da nikada necu osbaciti alkohol. Casa kvalitetnog vina, vrhunska rakija, votka... uticu pozitivnom na kvalitet zivota.
Vutru sam pusio makar pet godina svaki dan. U tih pet godina mozda me masilo 10ak dana ukupno. Prije i poslije sam isto pusio. Pusim i sada, jednom-dvaput u mjesec dana.
Kladionicu igrao strahota jedna. U raji nije bilo goreg od mene. Sada uplatim za 1km jednom u dva-tri mjeseca, cisto radi raje sa kojom se u rijetkim prilikama nadjem u kladari. U ovoj godini nisam uplatio vise od 5km, a dobio sam 44km.
Kafa i cigare. Sikter. Odbacio i jedno i drugo. Pljugu nekad zapalim kada se zapijem sa rajom. Kafa je jedini porok koji sam sasvim odbacio. Al eto, nije mi ni nju problem popiti... vjerovatno i hocu nekad.
Ima jos kamara stvari koje pokazuje moju promjenu kroz zivot...
Sve uzimam i odbacujem prirodnim putem i slobodnom voljom... polako i postepeno...