Predrasude

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kolega

Post by kolega »

muha_sa wrote:
black wrote:ja sam se maloprije 'sredio' sirnicom :D
hoš rec-burekom od sira :D što rekli anamo oni :D
znas li ko sirnicu naziva "sirov burek"? :D

btw, pored predrasuda sa pocetka teme, ima i dosta paradigmi kao sto je da baklava pozitivno utice na potenciju, sto bi se reklo covjek bude bihuzur :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Šandor wrote:Ahmo, teško mi je povjerovati da je ta tvoja zaista mislila ovo što si napisao. Imam iskustava na tu temu ali tako daleko išli su samo oni koji žele da provociraju.

Ni ispodprosječno inteligentna osoba neće pomisliti ovo pod brojem 3. 1 i 2 hajd i nekako. To je još u domenu predrasuda. Onih najtežih. Ali kod člana 3....ja se možda i ne bih mogao obuzdati. U najboljem slučaju, prestao bih s razgovorom, poslao je u neku stvar, zalio pićem i razgulio. Za sve je kriva pita. :-) :D

A možda si ovo sve izmislio? Još jedna test tema? :D

Ovo pod dva, ona je pripisala drugima....kako je rekla "srpskim izbeglicama iz Bosne"...Ovo za pitu,također je čula....Iako ne od "izbeglica" iz Bosne, jer se valjda i na Sokocu jede pita...Ali bi ona to ipak da provjeri sa mnom, uz svo njeno gnušanje na takve opservacije :-) :-)

Nažalost, priču nisam izmislio.....

I tu je najmanje bitna pomenuta dama....Mene je šokirala činjenica da , očito, postoji nemali broj onih koji vjeruju da dimije nemaju "dobru ventilaciju", te da "prekomjerno i često konzumiranje pite" izaziva bolest....I ovdje nije stvar pite kao hrane....Ovdje pita nije supstitut za rižu i priču o bolesti beri-beri....U ovoj priču pite su muslimani....
gulanfer_

Post by gulanfer_ »

Sumnjam da je test tema jer sam dozivio dosta slicnih , lafo znatizeljnih pitanja, i nisu ih postavljali papcine sa nekakvih ravnih gora i brda. Sto je najgore, pitali su ljudi koji smatras nekako kulturom obrazovanim ( Saian dobro to okarakterisa sa cudjenjem ;) ) I sta nakon toga, neko te iz komsijske i dobro po zlu upamcene zemlje obraduje nekakvim razmisljanjem gdje pomislis, ima nade! Pa te oblije hladan tus kad se takvi ljudi ,kao zapitaju, da li je Davorin Popovic bio prisiljen ili je sam od sebe maltretirao srbe po Sarajevu za vrijeme rata!!!?
:( :(
Naravno da ima i svijetlih primjera koje treba na svakom koraku isticati, jer u takvom okruzenju treba svakom od njih dati po zlatni baobab.
Reda radi!
odoh pogrijati tikvu od pite :D
i pustiti pinke floyde one da ZMIRIM i boje da se tope.

legalajz maslacak!
cikavelja

Post by cikavelja »

Allah selamet narode, pa shto mi ne rekoste da je pita losha, vidim ja neko drugo ja mene stalno navracha na zlo.
Haman ova kropirusha sto je hanuma iznese na hastal, tepsija k'o tocak od fapa duplaka.

ps

Serem joj se na obrazovanje i dobru namjeru.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:Image
:lol: :lol: :lol:
DZe ti nadjes ove macke
Šandor

Post by Šandor »

Ma dobro to za rat Gulanferu. To je izvaljivala i jedna koja se udala za nekog iz moje familije. Rat je provela u Beogradu. Nakon rata je preda mnom izvaljivala da su na Markalama bile lutke....da smo se sami gađali...itd. U mom stanu. Da nisam bio prisutan ne bih vjerovao. Mislio bih da je nešto izokrenuto. Pogrešno interpretirano.

Al ovo za pitu, kakva propaganda može ubijediti ljude u to?
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

bosanska rijec wrote:E vidis jedna je beogradjanka izjavila da joj se dopada kod muslimana to sto se peru, ja joj kazem jel
reko za razliku od vas ugursuza, kaze ona jeste... :-)
vidis ti to slozise se ove "nase" dvE beogradjanke, ako je to pod 2. rekla da je mislila na "srpske izbjeglice"
and

Post by and »

a da li su tacne one predrasude smrad,rakija+bijeli luk?
jeza u ledja

#84 Re: Predrasude

Post by jeza u ledja »

Ahmmed wrote:Danas sam imao zanimljiv razgovor:

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:

1. Da li je muslimanima zabranjeno koristiti toalet papir?!

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D
Ja tesko nekoga ko postavlja ovakva pitanja mogu nazvati obrazovanom osobom.
klixober

Post by klixober »

Ahmo da ti to nisi umislio da se desilo..Pita udarila u glavu?
Šandor

#86 Re: Predrasude

Post by Šandor »

jeza u ledja wrote:Ja tesko nekoga ko postavlja ovakva pitanja mogu nazvati obrazovanom osobom.
Mene su ljudi koji žive u Sarajevu pitali zašto ne jedem svinjetinu? Ko veli, šta glumim? A jedan je zaključio da se muslimani sexaju samo kad hoće da imaju djecu. Kad sad vratim film skontam da to nije bila provokacija. Fakat ne znaju. Nije im jasno.

Al ovo s pitom je provokacija. Ahmo, trebo si joj posuti šerbe po glavi. :D
Ahmmed

#87 Re: Predrasude

Post by Ahmmed »

jeza u ledja wrote:

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D
Pa, evo...mogu se složiti s tobom....Želio sam reći da posjeduje određeno formalno obrazovanje, fakultetsku diplomu....
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

SaraLe wrote:
black wrote:ja sam se maloprije 'sredio' sirnicom :D
Sad kad napravimo "glupost" izvlacicemo se da je pita kriva :D :-)
joj nisam htio pite mi :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

uhhh, što me bezze zapričavate 8-) , nisma ni vidio da je onaj valajbeg "opleo" po meni na temi o Bibliji...taman da mu odgovorim kad ono...čojk otišo u Banovice :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ahmmed wrote:uhhh, što me bezze zapričavate 8-) , nisma ni vidio da je onaj valajbeg "opleo" po meni na temi o Bibliji...taman da mu odgovorim kad ono...čojk otišo u Banovice :D
Cuh iz pouzdanih izvora da zeljanica i nije bila nesto :oops: :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

_BosanaC wrote:
Ahmmed wrote:uhhh, što me bezze zapričavate 8-) , nisma ni vidio da je onaj valajbeg "opleo" po meni na temi o Bibliji...taman da mu odgovorim kad ono...čojk otišo u Banovice :D
Cuh iz pouzdanih izvora da zeljanica i nije bila nesto :oops: :D
ma, vala i nije :D 8-)
jeza u ledja

#92 Re: Predrasude

Post by jeza u ledja »

Ahmmed wrote:
Pa, evo...mogu se složiti s tobom....Želio sam reći da posjeduje određeno formalno obrazovanje, fakultetsku diplomu....[/quote]

Ma znam....
barby02

Post by barby02 »

Ahmede dragi, propade nam party ! Trebala ti je bolan doci vamo, pa da joj nadjemo kakve dimije i odvedemo na pitu-turizam da popravljamo,(i onaj nikab moze) ali je tako poslat i nazad-mogla bi se rasirit u busu :lol: ne bi valjda neko sjeo kraj nje? Ja bi joj licno napravila pite za puta. . .
MUNAFIK

#94 Re: Predrasude

Post by MUNAFIK »

jeza u ledja wrote:
Ahmmed wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa, evo...mogu se složiti s tobom....Želio sam reći da posjeduje određeno formalno obrazovanje, fakultetsku diplomu....
Ma znam....

ni zapadni nam susjedi nisu puno bolji, nedavno sam u Zagrebu cuo da se u Sarajevu jos uvjek puca sa cetnicima i tako tee stvari :) :-) :-) :-)
d2

#95 Re: Predrasude

Post by d2 »

moje je misljenje sa kojim se vecina moze nesloziti je da je (ma kako to mozda cudno izgledalo posebno nakon 92-95) puno bolje poznavanje tako da kazem drugih ovdje u BiH nego tamo gdje ne postoji ovakva sarolikost stanovnistva. Ovdje svako zna sve obicaje i praznike komsija koje su druge vjere dok su u najmanju ruku jako cudna pitanja koja mi recimo postavljaju prijatelji koji zive van BiH a ticu se ljudi koji zive ovdje. Pitaju me nedavno na jednom stranom internet portalu jesam li musliman. Kazem nisam ja sam mijesan potpuno. Kaze mi covjek u mojoj (njegovoj) zemlji musliman= terorista. Kazem mu da to veze sa zivotom nema i da tako misle samo zato sto zive u jednonacionalnoj zemlji u kojoj je okruzen jednim te istim ljudima cijeli zivot i niti zna druge ljude niti zna druge obicaje niti ista drugo. Pokazem mu sliku, reko ja sam bosanac, jel ti licim na teroristu. Kaze ne licis. Pa reko ovako izgledaju ljudi u mojoj zemlji....

Predsrasude su ogromne i na svakom od nas je da se trudimo da predstavimo i ovu zemlju i ove ljude kao civilizovane. Ja to bar radim pri svakom mogucem kontaktu sa ljudima iz vana, ako neko pokaze interes ja pokusavam da mu pokazem kako izgleda moja zemlja, kako izgledaju ljudi u njoj, kakva je hrana, kakvi smo uopste medjutim mislim da se malo trudimo oko toga posebno kad uzmemo u obzir zapadne komsije koji se prodaju (u smislu predstavljanja drzave i ljudi) sve u 16...

Jest do drugih jer nemaju dovoljnu sirinu i poznavanje drugih ljudi ali je dobrim dijelom i do nas. Treba vise Danisa Tanovica, treba vise sportista, treba vise turizma, da ljudi dodju i vide - da ne misle da smo marsovci.
Last edited by d2 on 16/01/2008 00:10, edited 2 times in total.
pitt

Post by pitt »

kakvi ba zapadni susjedi.....oni su tek retardirani :D:D cuj jedu burek sa mesom i burek od sira :D:D:D:D:D
barby02

Post by barby02 »

. . sve su pite pitice, al ko burek prezivi a ostane normalan. . . :run:
d2

Post by d2 »

pitt wrote:kakvi ba zapadni susjedi.....oni su tek retardirani :D:D cuj jedu burek sa mesom i burek od sira :D:D:D:D:D
izmedju ostalog tu smo gdje smo zato sto ovako postavljamo stvari.
nokturno

Post by nokturno »

and wrote:a da li su tacne one predrasude smrad,rakija+bijeli luk?
Svi mi imamo predrasude, u odredjenoj mjeri. Dobro je da neko primjeti.

Ono sto je interesantno je da su ove beogradske predrasude nekako horske u posljednje vrijeme, kao po nekoj direktivi. Mozda ima veze sa dobro oprobanom fasistickom taktikom, koju su Nijemci primjenjivali pocetkom tridesetih godina proslog vijeka.

Naime, da bi cijeli narod pripremio na istrebljenje onih drugih i drugacijih, moras ih prvo ubijediti da si ti bolji od njih, da oni ne vrijede koliko i ti, da uzimanje njihovog zivota nije u ravni sa ubistvom nekog tvog sunarodnika. Da se razumijemo, Nijemci se nisu probudili jedno jutro i odlucili da osnuju logore smrti, tome su prethodile karikature u kojima su ismijavani Jevreji, dobro probrane fotografije po novinama koje su predstavljalje Jevreje uvijek u istom svijetlu itd.itd.

Da na fasizam ni dan danas nisu imuna ni demokratska drustva, pokazuju dogadjaji i reakcije nakon 11. septembra i tragedije u Njujorku. Ne rijetko su se mogli cuti komentari Evropljana npr. da ih ova tragedija posebno pogadja jer se radi o ljudima "koji lice na njih, koji zive zivotom slicnim njihovim, koji imaju slicna vrednovanja itd.itd". To je valjda razlog zasto su Vijetnam, Sabra i Satila, Ruanda, Kasmir, manje tragicne price.

Usput, ko nije pogledao film "Hotel Ruanda", neka obavezno pogleda. Film je odlican. Nasa je obaveza da svaciju tragediju (izuzevsi nasu...da se ne lazemo) vrjednujemo podjednako.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

d2 wrote:
pitt wrote:kakvi ba zapadni susjedi.....oni su tek retardirani :D:D cuj jedu burek sa mesom i burek od sira :D:D:D:D:D
izmedju ostalog tu smo gdje smo zato sto ovako postavljamo stvari.

e, neka si mu reko :lol: :lol: :lol: :D
Locked