Predrasude

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Pa dajte ljudi zar stvarno mislite da neko normalan moze ovako da misli?? Ahmede, ziv bio, ne znam s kim si pricao, ali ta osoba ne zvuci kao neko s kim bi uopste trebao razgovarati.
nikad_izvini

Post by nikad_izvini »

:D

Znači,trebam da se brišem onim papirom u WC-u :shock:

Pitah se čemu služi.....

PS meni se čini da ovdje neko nekoga šalta.Ti nas,ili ona tebe :roll:
tetakk

Post by tetakk »

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:
Sto bi reci moja strina:- A, gujca :D
mamica papucarka

#129 Re: Predrasude

Post by mamica papucarka »

Ahmmed wrote:Danas sam imao zanimljiv razgovor:

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:

1. Da li je muslimanima zabranjeno koristiti toalet papir?!

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D
:shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:
u ratu, moje prijateljice (tri sestre) su izbjegle u Siroki Brijeg. Kaze, da su im ljudi dolazili na prozor da vide kako muslimanke izgledaju :shock:
Kao, pa mi nikad uzivo nismo vidjeli muslimanske zene :shock: Pa, jel moguce da ne nosite dimije i takve nebuloze.
A ovo mi nista nije neobicno niti nevjerovatno. Nisam jedan put cula kako ljudi Turkinje komentarisu tipa"Jel se usmrde na ovoj vrucini u onim suknjetinama i sl" :(
and

Post by and »

nisu ovi u sirokom do rata znali kako puno toga izgleda
Prozor

#131 Re: Predrasude

Post by Prozor »

Ahmmed wrote: 2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH...
U ovo 100% vjerujem, iznenadili bi se kad bi znali sta sve neki domaci Srbi misle o drugim nacijama... Najsmjesnije mi je bilo kad sam pratio jarana i njegovu staru tetku(oni su pravoslavci) u pravoslavnu crkvu u Sarajevu, kad baba poce tracat katolike u sred crkve, kako je u njih sve klupa do klupe poredana i kako idu koda trce u skolu... :-) :-) U svakom slucaju, definitivno ne postoje predrasude samo kod Srba, ali me iznenadjuje velika kolicina predrasuda prisutna kod znacajnog dijela istih, i to ne o afrikancima vec susjednim narodima...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

:D dosad me svi znate..i moje skromne napade cinizma...ali ljudi moji,zamislite mene kojem je pola radnog vremena u odgovaranju na takve idiotluke.
Evo još nešto..najbizarnije je--a i to mi je motiv za pisanje u mom stilu--što takva pitanja ljudi meni postavljaju u nekom "povjerenju",ono--kontaju ja sam kršćanin pa valjda sam po defaultu uvjeren i osvjedočen o "malignosti" muslimana,i te njihove mistične pite,šamije,i nadasve "magijskoj simbolici" tih nekih brada,neobjašnjivoj "frekvenciji ezana"(dobro ste pročitali..) itd itd..

Te predrasude,dragi Ahmo,su vjerovatno i sam znaš,produkt ovog vremena i trendova "eleven septembera" i suprotnih elevenseptembera.
I ponavljaju se poput kancerogenih ćelija koje su maltene neuništive.Bljesnu neki elevenseptemberi i na ovom forumu--srećom ovdje nema baš tolike zaslijepljenosti i mržnje,hvala Bogu.

Nek nas Bog sačuva od takve katatonije duha..vjerovali ili nevjerovali u Njega.
Downunda

#133 Re: Predrasude

Post by Downunda »

mamica papucarka wrote:
Ahmmed wrote:Danas sam imao zanimljiv razgovor:

1. Da li je muslimanima zabranjeno koristiti toalet papir?!

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D
:shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol:
u ratu, moje prijateljice (tri sestre) su izbjegle u Siroki Brijeg. Kaze, da su im ljudi dolazili na prozor da vide kako muslimanke izgledaju :shock:
Kao, pa mi nikad uzivo nismo vidjeli muslimanske zene :shock: Pa, jel moguce da ne nosite dimije i takve nebuloze.
A ovo mi nista nije neobicno niti nevjerovatno. Nisam jedan put cula kako ljudi Turkinje komentarisu tipa"Jel se usmrde na ovoj vrucini u onim suknjetinama i sl" :(
Pa i ne čudi me, a ne bi trebalo nikog da čudi da ljudi iz Širokog nisu nikad nikog osim svojih mještana vidjeli; jer je do 1992. god to (zajedno sa većim djelom Z.Hercegovine) bio najizolovaniji i najzaostaliji region u bivšoj nam državi.
Pa oni osim vinove loze, koza, krša i kamena nisu ni mogli ništa niti ikoga ni vidjeti!
Da nije bilo rata i ratnog profiterstva slika se vjerovatno ne bi mnogo promjenila!
visby

Post by visby »

Bilo im lakse potegnuti do Njemacke nego do ....Mostara :-)
Nele

Post by Nele »

moju rodicu pitali u kanadi:

je li smiju bijelci slobodno hodati po bosni :D :D :D

bet ti poznavanje geografije :x :x
Prozor

Post by Prozor »

Nele wrote:moju rodicu pitali u kanadi:

je li smiju bijelci slobodno hodati po bosni :D :D :D

bet ti poznavanje geografije :x :x
imamo jos jedno 50 godina, onda zuti preuzimaju... :-) :D
atko

Post by atko »

Oplakahhh :lol:
Mozda su previse uBg gledali nadrealiste: "kapetane bojim se da je burektitis" :lol: :lol: :lol:
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

mah, koliko god ovo bila sega ipak kazuje nesto o stvarnosti i kako pojedine komsije gledaju na muslimane.
ja sam se sokirao kada sam na srpskim, nacionalistickim forumima vidio koliko su opsjednuti muslimanskim odrzavanjem higijene.

da nas bog sacuva srpskog junastva i brige za muslimanskim odrzavanjem higijene :-)
sizif

Post by sizif »

A jeli pitala šta za kljukušu :P
iceman ze

Post by iceman ze »

ma njoj treba neko da joj istjera zlo, a utjera dobro..... :lol:
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

callmethebreeeze wrote:mah, koliko god ovo bila sega ipak kazuje nesto o stvarnosti i kako pojedine komsije gledaju na muslimane.
ja sam se sokirao kada sam na srpskim, nacionalistickim forumima vidio koliko su opsjednuti muslimanskim odrzavanjem higijene.

da nas bog sacuva srpskog junastva i brige za muslimanskim odrzavanjem higijene :-)
amin! :)
Locked