Predrasude

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pitt

Post by pitt »

jest....ja sam kriv sto nismo u EU :D:D:D Sve je do pite moj axmo :D:D:D
Šandor

Post by Šandor »

D2, ne slažem se. Teško jedan mali narod može izmijeniti percepciju koju imaju najrazvijenije zemlje svijeta. A Bošnjaci jesu mali narod. Ako ćeš svaljivati krivicu onda treba okriviti muslimane kolektivno. To već ima logike.
jeza u ledja

#103 Re: Predrasude

Post by jeza u ledja »

d2 wrote:
Ahmmed wrote:Danas sam imao zanimljiv razgovor:

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:

1. Da li je muslimanima zabranjeno koristiti toalet papir?!

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D
moje je misljenje sa kojim se vecina moze nesloziti je da je (ma kako to mozda cudno izgledalo posebno nakon 92-95) puno bolje poznavanje tako da kazem drugih ovdje u BiH nego tamo gdje ne postoji ovakva sarolikost stanovnistva. Ovdje svako zna sve obicaje i praznike komsija koje su druge vjere dok su u najmanju ruku jako cudna pitanja koja mi recimo postavljaju prijatelji koji zive van BiH a ticu se ljudi koji zive ovdje. Pitaju me nedavno na jednom stranom internet portalu jesam li musliman. Kazem nisam ja sam mijesan potpuno. Kaze mi covjek u mojoj zemlji musliman= terorista. Kazem mu da to veze sa zivotom nema i da tako misle samo zato sto zive u jednonacionalnoj zemlji u kojoj je okruzen jednim te istim ljudima cijeli zivot i niti zna druge ljude niti zna druge obicaje niti ista drugo. Pokazem mu sliku, reko ja sam bosanac, jel ti licim na teroristu. Kaze ne licis. Pa reko ovako izgledaju ljudi u mojoj zemlji....

Predsrasude su ogromne i na svakom od nas je da se trudimo da predstavimo i ovu zemlju i ove ljude kao civilizovane. Ja to bar radim pri svakom mogucem kontaktu sa ljudima iz vana, ako neko pokaze interes ja pokusavam da mu pokazem kako izgleda moja zemlja, kako izgledaju ljudi u njoj, kakva je hrana, kakvi smo uopste medjutim mislim da se malo trudimo oko toga posebno kad uzmemo u obzir zapadne komsije koji se prodaju (u smislu predstavljanja drzave i ljudi) sve u 16...

Jest do drugih jer nemaju dovoljnu sirinu i poznavanje drugih ljudi ali je dobrim dijelom i do nas. Treba vise Danisa Tanovica, treba vise sportista, treba vise turizma, da ljudi dodju i vide - da ne misle da smo marsovci.
Da li ti imas predrasude o recimo....Albancima, da im neki razlog zabranjuje upotrebu toalet papira (bas!), da smrde (ej, cuj da smrde, pa to samo po sebi normalna osoba ne moze pretpostaviti), ili da imaju mentalna oboljenja jer jedu pitu (cuj pitu, ko da se pite prave od kokaina jebote). Eto, da li bi ti mogao tako nesto pomisliti o Albancima, Moldavcima, i....sta ja znam vec odakle?
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

osim tog "argumenta" sa dimijama odakle zaista ta predrasuda da su muslimani prljavi..kad se u musl. kucama skidaju cipele..kad prije svake molitve se mora oprati...kad se moras kupati min 1 sedmicno ako cemo po vjeri...pa i to pranje iza nuzde itd itd.
dakle odakle uopce ovakva predrasuda???
MUNAFIK

#105 Re: Predrasude

Post by MUNAFIK »

d2 wrote:
moje je misljenje sa kojim se vecina moze nesloziti je da je (ma kako to mozda cudno izgledalo posebno nakon 92-95) puno bolje poznavanje tako da kazem drugih ovdje u BiH nego tamo gdje ne postoji ovakva sarolikost stanovnistva. Ovdje svako zna sve obicaje i praznike komsija koje su druge vjere dok su u najmanju ruku jako cudna pitanja koja mi recimo postavljaju prijatelji koji zive van BiH a ticu se ljudi koji zive ovdje. Pitaju me nedavno na jednom stranom internet portalu jesam li musliman. Kazem nisam ja sam mijesan potpuno. Kaze mi covjek u mojoj (njegovoj) zemlji musliman= terorista. Kazem mu da to veze sa zivotom nema i da tako misle samo zato sto zive u jednonacionalnoj zemlji u kojoj je okruzen jednim te istim ljudima cijeli zivot i niti zna druge ljude niti zna druge obicaje niti ista drugo. Pokazem mu sliku, reko ja sam bosanac, jel ti licim na teroristu. Kaze ne licis. Pa reko ovako izgledaju ljudi u mojoj zemlji....
......
Interesuje me samo, kako izgleda terorista, mislim ne vidim svrhu slanja slike nekome da mu pokazes da nisi terorista, ono kontam jel se to moze vidjeti sa slike?
Bil neki iranac, ili pakistanac ili palestinac mogao pokazati sliku i pitati toga jel ti ja licim na teroristu, i onda reci e ovako izgledaju svi ljudi u mojoj zemlji!
:roll: :roll: :roll:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Compos_Sui wrote:osim tog "argumenta" sa dimijama odakle zaista ta predrasuda da su muslimani prljavi..kad se u musl. kucama skidaju cipele..kad prije svake molitve se mora oprati...kad se moras kupati min 1 sedmicno ako cemo po vjeri...pa i to pranje iza nuzde itd itd.
dakle odakle uopce ovakva predrasuda???
To je samo proizvod ljudske gluposti, nista vise.
pitt

#107 Re: Predrasude

Post by pitt »

MUNAFIK wrote:
Interesuje me samo, kako izgleda terorista, mislim ne vidim svrhu slanja slike nekome da mu pokazes da nisi terorista, ono kontam jel se to moze vidjeti sa slike?
:
De Axmo......natakari jednu svoju sliku :D:D:D
MUNAFIK

#108 Re: Predrasude

Post by MUNAFIK »

pitt wrote:
MUNAFIK wrote:
:
De Axmo......natakari jednu svoju sliku :D:D:D
onda bi mu se nausnica natakarila, ne bih taj belaj Axmi nikad... jos ima problema sa nekakvom G tackom, a ko zna mozda Axmo sa pitom se i ne bi bunio!
hajd budi pametan
Šandor

Post by Šandor »

nokturno wrote:Svi mi imamo predrasude, u odredjenoj mjeri. Dobro je da neko primjeti.

Ono sto je interesantno je da su ove beogradske predrasude nekako horske u posljednje vrijeme, kao po nekoj direktivi. Mozda ima veze sa dobro oprobanom fasistickom taktikom, koju su Nijemci primjenjivali pocetkom tridesetih godina proslog vijeka.

Naime, da bi cijeli narod pripremio na istrebljenje onih drugih i drugacijih, moras ih prvo ubijediti da si ti bolji od njih, da oni ne vrijede koliko i ti, da uzimanje njihovog zivota nije u ravni sa ubistvom nekog tvog sunarodnika. Da se razumijemo, Nijemci se nisu probudili jedno jutro i odlucili da osnuju logore smrti, tome su prethodile karikature u kojima su ismijavani Jevreji, dobro probrane fotografije po novinama koje su predstavljalje Jevreje uvijek u istom svijetlu itd.itd.
Kad malo razmislim, u pravu si. Ovoga će vjerovatno biti sve više. Pogotovo sad kad smo razdvojeni.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Meni ostaje nejasno - koja je tacno svrha ove teme? :oops:
danas

Post by danas »

jeza u ledja wrote:Meni ostaje nejasno - koja je tacno svrha ove teme? :oops:
pa valjda da pokazemo u praksi kako nam je burek -- izjeo mozak :)
Kukuruz_Barbe-q

Post by Kukuruz_Barbe-q »

jeza u ledja wrote:Meni ostaje nejasno - koja je tacno svrha ove teme? :oops:
legalizacija pite.
simi5

Post by simi5 »

E Ahmede slatko si me nasmejao. Sad je vreme da priznaš kako si ova pitanja sam smislio da bi napravio sprdnju na račun Srpkinje. :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

simi5 wrote:E Ahmede slatko si me nasmejao. Sad je vreme da priznaš kako si ova pitanja sam smislio da bi napravio sprdnju na račun Srpkinje. :D
Od tebe , drugačiji odgovor nisam ni očekivao....Možda je , ježa u leđa, upravo ovaj komentar od simi5, odgovor na tvoje pitanje o svrsishodnosti ove teme...
d2

Post by d2 »

Šandor wrote:D2, ne slažem se. Teško jedan mali narod može izmijeniti percepciju koju imaju najrazvijenije zemlje svijeta. A Bošnjaci jesu mali narod. Ako ćeš svaljivati krivicu onda treba okriviti muslimane kolektivno. To već ima logike.
ako se ne pokusa nista se nece ni promjeniti, nije ni svajcarska bog zna kako velika pa niko ne misli nista ruzno o njima, isto i za lihtenstajn itd... nije pitanje koliki je ko nego kako se ko postavlja prema drugima i prema sebi.
d2

#116 Re: Predrasude

Post by d2 »

jeza u ledja wrote:
Da li ti imas predrasude o recimo....Albancima, da im neki razlog zabranjuje upotrebu toalet papira (bas!), da smrde (ej, cuj da smrde, pa to samo po sebi normalna osoba ne moze pretpostaviti), ili da imaju mentalna oboljenja jer jedu pitu (cuj pitu, ko da se pite prave od kokaina jebote). Eto, da li bi ti mogao tako nesto pomisliti o Albancima, Moldavcima, i....sta ja znam vec odakle?
Mislim da je dosta mojih predrasuda promjenjeno u toku i nakon rata, jedna od njih je i ta. Ti znas kako smo (vecina nas) prije rata gledali s visine na neki nacin recimo Cehoslovake, Poljake, Ruse, Albanse, Rumune, Bugare itd... Zivot nas je naucio da je to bilo pogresno i na neki nacin nama se to danas vraca. Mislim da nas je to necemu naucilo - mislim da nemam takav tip predrasuda. Ako i imam volio bih da nemam a i to se valjda broji.
bordouze

Post by bordouze »

Ahmo trebo si joj brze bolje strpati fesliju u usta da vise ne pita gluposti.

No na zalost ne djelujes kao previse okretan momak s obzirom da je smatras dobronamjernom i obrazovanom osobom sto dovodi u pitanje ne samo tvoju okretnost nego i elmentarnu moc rasudjivanja.

Opet ako si izmislio nije ni to ljepo.

Sve u svemu, nisi nam osvjetlo obraza.
d2

#118 Re: Predrasude

Post by d2 »

MUNAFIK wrote:
d2 wrote:
moje je misljenje sa kojim se vecina moze nesloziti je da je (ma kako to mozda cudno izgledalo posebno nakon 92-95) puno bolje poznavanje tako da kazem drugih ovdje u BiH nego tamo gdje ne postoji ovakva sarolikost stanovnistva. Ovdje svako zna sve obicaje i praznike komsija koje su druge vjere dok su u najmanju ruku jako cudna pitanja koja mi recimo postavljaju prijatelji koji zive van BiH a ticu se ljudi koji zive ovdje. Pitaju me nedavno na jednom stranom internet portalu jesam li musliman. Kazem nisam ja sam mijesan potpuno. Kaze mi covjek u mojoj (njegovoj) zemlji musliman= terorista. Kazem mu da to veze sa zivotom nema i da tako misle samo zato sto zive u jednonacionalnoj zemlji u kojoj je okruzen jednim te istim ljudima cijeli zivot i niti zna druge ljude niti zna druge obicaje niti ista drugo. Pokazem mu sliku, reko ja sam bosanac, jel ti licim na teroristu. Kaze ne licis. Pa reko ovako izgledaju ljudi u mojoj zemlji....
......
Bil neki iranac, ili pakistanac ili palestinac mogao pokazati sliku i pitati toga jel ti ja licim na teroristu, i onda reci e ovako izgledaju svi ljudi u mojoj zemlji!
:roll: :roll: :roll:
Mislim da si u pravu sa svojim pitanjem, znao sam da ce se neko zakaciti na to mada sam se intimno nadao da nece, medjutim mislim da je i moj postupak ispravan i doprinosi promjeni gledanja na bosance.

Drugacije ce zapadnjak percepirati bosanca koji igra golf a drugacije neki kadar kao sa ulica bagdada s tim da ispod pise sarajevo. Tacno je to da onaj na ulicama bagdada ne mora biti terorista a onaj koji igra golf moze biti terorista jer na kraju krajeva to nista ne znaci jel igras golf ili gledas neka svoja posla po bagdadu (haj sad da se neko uhvati i za ovo) ali ipak trebali bi biti iskreni sami prema sebi pa priznati kako percepiramo jedno kako drugo.

Sad opet mozemo pricati da li mi trebamo zapadnjaku prezentirati nesto ili to trebamo prezentirati istocnjaku...

Sve zavisi iz kojeg aspekta gledas. Ako pokazes sliku sarajeva sa djevojakama u minjacima sasvim sigurno da te niko nece dozivljavati kao zemlju koja je usmjerena tamo gdje zapad misli izgleda da smo usmjereni i obrnuto.

Ja sam tipu recimo sasvim iskreno pokazao slike sa teme koja je u sport MTB gdje je mogao vidjeti nase momke kako pedalaju po planinama BiH. Jel mislis da ce neko pomisliti nesto lose o Bosni i Hercegovini kad vidi 20 ljudi kako izgledaju sasvim urbano/sportski dok pedalaju na GTima uzbrdo ? Naravno da ne nego ce reci - jebote mi smo se zajebali, neko nam prodaje muda za bubrege, bosanci su isti kao i mi a ne hodaju sa kalasima na ledjima kao sto nama govore.

Nije mi do te price jer ce nas odvuci predaleko.

Budimo iskreni prema samim sebi.

EOD u vezi ovoga od mene.
Last edited by d2 on 16/01/2008 02:00, edited 2 times in total.
klixober

Post by klixober »

bordouze wrote: Sve u svemu, nisi nam osvjetlo obraza.
Dobra :D
lija86

Post by lija86 »

Obzirom na to kakvo je stanje u Srbiji, kakva tamo intelektualna i moralna atmosfera, kakva kolektivna ideologija vlada od boja na Kosovu do danas ne treba nas uopšte interesovati kakve oni predrasude imaju o nama. Šta me uostalom briga šta jedna prosječna Beograđanka misli o muslimanima i muslimankama, više me brine šta Evropa i svijet misli jer od njih zavisimo a ne od Srbije.
simi5

Post by simi5 »

lija86 wrote:Obzirom na to kakvo je stanje u Srbiji, kakva tamo intelektualna i moralna atmosfera, kakva kolektivna ideologija vlada od boja na Kosovu do danas ne treba nas uopšte interesovati kakve oni predrasude imaju o nama. Šta me uostalom briga šta jedna prosječna Beograđanka misli o muslimanima i muslimankama, više me brine šta Evropa i svijet misli jer od njih zavisimo a ne od Srbije.
Znaš ilija većina Beograđana zna bar 3-4 muslimana i muslimanke iz Beograda (u Beogradu živi oko 40 000 muslimana). Većina Beograđana nemuslimana se izuvaju kad uđu u kuću, peru ruke i umivaju se. Većina Beograđana doručkuju burek i večeraju pitu nekoliko puta nedeljno. Većima Beograđana redovno koristi bide ili vlažne maramice za održavanje higijene intimnih organa. Većina Beograđanki nosi farmerke i druge pantalone. U Beogradu je bar 20% ljudi poreklom i rodbinski vezano za BiH. Zato mi je sasvim smešno kad pročitam ovakvu priču kao da je Beograd neka kolonija vanzemaljaca.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ahmmed wrote:
simi5 wrote:E Ahmede slatko si me nasmejao. Sad je vreme da priznaš kako si ova pitanja sam smislio da bi napravio sprdnju na račun Srpkinje. :D
Od tebe , drugačiji odgovor nisam ni očekivao....Možda je , ježa u leđa, upravo ovaj komentar od simi5, odgovor na tvoje pitanje o svrsishodnosti ove teme...
hehe. fakat si u pravu.
jeza u ledja

#123 Re: Predrasude

Post by jeza u ledja »

d2 wrote:
jeza u ledja wrote:
Mislim da je dosta mojih predrasuda promjenjeno u toku i nakon rata, jedna od njih je i ta. Ti znas kako smo (vecina nas) prije rata gledali s visine na neki nacin recimo Cehoslovake, Poljake, Ruse, Albanse, Rumune, Bugare itd... Zivot nas je naucio da je to bilo pogresno i na neki nacin nama se to danas vraca. Mislim da nas je to necemu naucilo - mislim da nemam takav tip predrasuda. Ako i imam volio bih da nemam a i to se valjda broji.

Znam to sve, ali nismo mislili da Cesi ne koriste toalet papir (i to ne zato sto ga nemaju nego zbog radi religije?!) ili da su maloumni jer jedu onoliki paradajz na plazi, ili da su slijepi jer voze onako ruzna auta.
lija86

Post by lija86 »

simi5 wrote:
lija86 wrote:Obzirom na to kakvo je stanje u Srbiji, kakva tamo intelektualna i moralna atmosfera, kakva kolektivna ideologija vlada od boja na Kosovu do danas ne treba nas uopšte interesovati kakve oni predrasude imaju o nama. Šta me uostalom briga šta jedna prosječna Beograđanka misli o muslimanima i muslimankama, više me brine šta Evropa i svijet misli jer od njih zavisimo a ne od Srbije.
Znaš ilija većina Beograđana zna bar 3-4 muslimana i muslimanke iz Beograda (u Beogradu živi oko 40 000 muslimana). Većina Beograđana nemuslimana se izuvaju kad uđu u kuću, peru ruke i umivaju se. Većina Beograđana doručkuju burek i večeraju pitu nekoliko puta nedeljno. Većima Beograđana redovno koristi bide ili vlažne maramice za održavanje higijene intimnih organa. Većina Beograđanki nosi farmerke i druge pantalone. U Beogradu je bar 20% ljudi poreklom i rodbinski vezano za BiH. Zato mi je sasvim smešno kad pročitam ovakvu priču kao da je Beograd neka kolonija vanzemaljaca.
Da ali ova djevojka nije govorila o muslimanima iz Beograda, već o muslimanima iz BiH, u tome je razlika.
lija86

#125 Re: Predrasude

Post by lija86 »

Ahmmed wrote:Danas sam imao zanimljiv razgovor:

Mlađa ženska osoba, iz Srbije, Beograđanka, obrazovana, a čini mi se i prilično dobronamjerna,postavila mi je neka nemoguća pitanja:

1. Da li je muslimanima zabranjeno koristiti toalet papir?!

2. Da li je tačno, a to su joj pričale srpske izbjeglice iz BiH, da muslimanke imaju "specifičan miris", jer u kuhanju koriste ovčiji loj, te nose dimije ( obrazloženje za dimije je "slaba ventilacija" ?!!!)

3. Da li je tačno da je među muslimanima,najviše osoba sa mentalnim smetnjama i oboljenjima, jer muslimani jedu velike količine pite?!!( kao, ne unose ostale potrebne namirnice u organizam)

Najprije sam htio podivljati, a onda sam, smireno i staloženo, počeo objašnjavati i uhvatio se u momentu kako objašnjavam od kakvih se materijala prave dimije, te zbog čega ne mogu biti smetnja nekakvoj "ventilaciji"?!!!

Naravno, nisam mogao da se ne zapitam, kakve su i kolike predrasude onih manje obrazovanih od ove djevojke, kakve su i kolike predrasude u mojoj sopstvenoj sredini,pokušao se sjetiti nekih primjera....Ti primjeri, ipak, nisu ni blizu mogli parirati gore navedenim....Osim stereotipa da su muslimani najčistiji ljudi na svijetu :D
Locked