Predrasude

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

StLouis

Post by StLouis »

tako je! magarci pojma nemaju. :D

nisam lav, ali sam zivotinja :lol: ali ne vjerujem nista dok ne procitam pricu!! :D
Eshek

Post by Eshek »

StLouis wrote:tako je! magarci pojma nemaju. :D

nisam lav, ali sam zivotinja :lol: ali ne vjerujem nista dok ne procitam pricu!! :D
vidjećemo. Magarac ide malo otkunjati, pa na pos'o

pozz
StLouis

Post by StLouis »

pozz i no hrkanac
maccarona

Post by maccarona »

Eshek wrote:

pozz
nemoj prespavati :roll:
meni danas poceo odmor 8-) 8-) 8-) 8-) :D :D :D :D :D :D :D
tempora

Post by tempora »

Jedino ona sto gleda u kasike, nema predrasuda. Njen dar je da sve zna. A nas da grijesimo. :)

Kako vec rekose: " Ko se vodi prvim utiskom, ostaje u vjecnoj zabludi."
Nema covjeka, koji ne nosi predrasudu. Odgoj, indoktrinacija, okolina, iskustvo, sve su to faktori koji nam usadjuju predrasude a mi ih zivimo kao jedinu pravu istinu. Kao sto je vec receno, tesko ih je razaznati u sebi i niko od nas, ama bas niko, na zalost nije postedjen te negativne pojave.
Eshek

Post by Eshek »

maccarona wrote:
Eshek wrote:

pozz
nemoj prespavati :roll:
meni danas poceo odmor 8-) 8-) 8-) 8-) :D :D :D :D :D :D :D
pugadekotedade :D :D

dabogda kuću pravila :D
idiotcide

Post by idiotcide »

Budući da sam ateist, liberal, ljevoruk i peder, moj život je playground za predrasude. Ko sam ja da ne dopustim da predrasude obuzmu i moju malu bosansku glavicu? :lol:

No, ozbiljno, čini mi se da nemam nekih značajnijih predrasuda, da objektivno i racionalno promišljam o većini stvari, no isto tako nisam ni odveć P.C., pa mogu zalajat na čitavu grupaciju ljudi every now and then zbog toga što čine neki njeni pripadnici. :D
hogshead

#33 ..

Post by hogshead »

Mislim da se predrasuda ne može razumijeti, mislim onako individualno, ona nastaje pod vanjskim uticajem, više je društveni fenomen, uvuče ti se pod kožu prije nogo što uopšte shvatiš tu riječ, pojede ti tkivo prije nego što osjetiš bol... jao stilskih figura :)... Ne, ozbiljno, pisac je htio reći da su predrasude ono što nas jebe zadnjih 15 godina, barem onoliko koliko se ja jadan sjećam neke uzbudljive istorije. Gledam večeras jedan mirovni koncert prije "tragičnog događaja u BiH". Tada su još svi prozivali na sav glas mir, bratstvo, jedinstvo i ostale zajebancije. Osam mjeseci kasnije smo se klali k'o Huti i Tuci nešto kasnije i zaboravili "na sve zajedničke derneke". Onda se jadni čo'ek upita, jesmo li mi to lagali sebe, ili one druge, ili ili kog smo oca lagali. Kako nas je tako lako bilo zapaliti za rat?
Jebena predrasuda. Većini je bila usađena, kao onaj Mulderov inplant, predrasuda o onim drugim (valjda nacijama, jebi ga). Zato su ih svi tako lako otpisali, demonizirali i povjerovali novim vođama kako su im najbolji prijatelji, komšije i školski drugovi neko koga treba, u najmanju ruku, otpisati, da ne spominjem radikalnije varijante.
Ljudi, pogledajte dnevnik. Sve vrvi predrasudama. "Mi smo tlačeni, oni su tlačitelji", i sve po glavi stanovnika!
manijak1

Post by manijak1 »

Kako nas je tako lako bilo zapaliti za rat?
.......neko ga treba početi :oops: ......a opet kad ga taj počne ......po običaju nema nikoga da isti spriječi :oops: tako je po mom neskromnom mišljenju predrasuda da smo svi bili zapaljeni za rat......tj. za agresiju na vlastite zemlje .......bivše republike ......ali to nije tema ......tema je mnogo šira........dotiče se odlaska u prodavnicu do rasizma , nacionalizma i tako tih .......proizvoda neznanja ......ili kad ti crna mačka prepriječi pravac kretanja .......nemoj samo na pločnik .......pljuvati :D kažu tri puta ......treba ...... :D :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Brazzo :D Haje je gjup :D

Je l' to:

a) predrasuda
b) cinjenica

:D:D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Bjaco to je iskaz zasnovan :D na činjenicama.......dakle .......b :D :D .
horns&drums

Post by horns&drums »

Dobro je :D pomislih da sam pun predrasuda :D:D:D
Qler

Post by Qler »

idiotcide wrote:Budući da sam ateist, liberal, ljevoruk i peder, moj život je playground za predrasude. Ko sam ja da ne dopustim da predrasude obuzmu i moju malu bosansku glavicu? :lol:

No, ozbiljno, čini mi se da nemam nekih značajnijih predrasuda, da objektivno i racionalno promišljam o većini stvari, no isto tako nisam ni odveć P.C., pa mogu zalajat na čitavu grupaciju ljudi every now and then zbog toga što čine neki njeni pripadnici. :D
zamisli da si crnac, peder, ljevoruk i jevrej :D :lol: :lol: :lol: :lol:
horns&drums

Post by horns&drums »

Eskim, transvestit, fasista :D Ubi kombinacija :D
talijan

Post by talijan »

Covjek se rodi bez predrasuda. Onda pola zivota provede pod njihovim uticajem, a pola da ih se kutarise. Neko i uspije.
Skaras

Post by Skaras »

Da nije bilo predrasuda i da moja nane nije rekla mami, "'ceri, udaj se za nekog ko' ima auto", ja bi kao mali morao da se koristim gradskim prijevozom sto bi mi nabilo trauma koje bi se kasnije kanalizirale kroz razne predrasude i agresivnosti. :shock:

'Dje ima dima ima i piramida! :faraon1: :bih:
hool

Post by hool »

Ljudi imaju predrasude prema invalidima, a kamoli prema nekim drugim stvarima
Zalosno :sad:
Any

Post by Any »

prije nego djelujem prvo DREKNEM :-) da izbacim vatru iz sebe :x pa onda pocnem kontat kako i sta :?
Irm@

Post by Irm@ »

eh sinoc u jednom fiiiinom sarajevskom kaficu...mi svojim poslom...
kad ce meni Prijateljica:
-"vidis li ti njih"
-"koga"
-"ama one pedere gledaj petorica ih"
"ajde draga nije svaki metrosexualac peder" :D
"ama gledaj..."
kad tamo dvojica se ispod stolica (pola) vani(pola) drze za rucice...pa ce Jedan da ceska drugog po ledjima pa po guzi...valjda misle niko ih ne vidi...
za ostalu trojicu dokaza nismo imali..ali se jesu peecili bas onak zanatski...
Prijateljica ih je gadjala voskom sa svijece i komadicima slamke... :D (vrlo zrelo od nje)
a ja...ama ne znam privatni zivot=privatna stvar...
ali u javnosti...e ne znam nije Bog dzabe rekao musko i zensko... :?
cesarica_

Post by cesarica_ »

irma,irma....gdje ti okice lutaju.... :-) :-) :D
mella52

Post by mella52 »

talijan wrote:Covjek se rodi bez predrasuda. Onda pola zivota provede pod njihovim uticajem, a pola da ih se kutarise. Neko i uspije.
Kutarisati se mi predrasuda ne možemo.To je u prirodi čovjeka(mada ne urodjeno),ali stečeno.
nerkoz

Post by nerkoz »

Posto sam novi na ovom forumu, htjeo bih da da vas kao prvo sve pozdravim. Sto se tice predrausda, da se drzim teme, najvise sam uocijo prema srbima i dijaspori, mada prema srbima mi nesmeta toliko koliko prema dijaspori, znam da postoji ljudi u dijaspori koji laganao zaboravljaju Bosnu, svoj narod i svoje obicaje, sto kod mene nije slucaj, jer ja kao npr. iz nekog protesta nezelim uzeti austrijsko drzavljanstvo, mada bih s njim mnogo lakse prolazio ovde, kao sto je posao, kredit, ili bilo kakve druge administrativne stvari. I to necu nikad promijeniti, pa i kad bi opet pasose godisnje mijenjali. Ali za raju u BiH mi postajemo nekakvi primitivci, nepismeni, neobrazovani seljaci, i ta predrasuda me najgore pogadja, jer ja kad sam izasao iz Srebrenice 1995, nigdje vise nisam bio na svom, ali to za vas sada izgleda kao neka izdaja prema Bosni. Ali evo recite mi dali bih bolje prosao kao Srebrencanin da zivim u Sarajevu ili bi me i u Sarajevu pojedinci osudjivali ili gledali s predrasudama?
mella52

Post by mella52 »

nerkoz wrote:Posto sam novi na ovom forumu, htjeo bih da da vas kao prvo sve pozdravim. Sto se tice predrausda, da se drzim teme, najvise sam uocijo prema srbima i dijaspori, mada prema srbima mi nesmeta toliko koliko prema dijaspori, znam da postoji ljudi u dijaspori koji laganao zaboravljaju Bosnu, svoj narod i svoje obicaje, sto kod mene nije slucaj, jer ja kao npr. iz nekog protesta nezelim uzeti austrijsko drzavljanstvo, mada bih s njim mnogo lakse prolazio ovde, kao sto je posao, kredit, ili bilo kakve druge administrativne stvari. I to necu nikad promijeniti, pa i kad bi opet pasose godisnje mijenjali. Ali za raju u BiH mi postajemo nekakvi primitivci, nepismeni, neobrazovani seljaci, i ta predrasuda me najgore pogadja, jer ja kad sam izasao iz Srebrenice 1995, nigdje vise nisam bio na svom, ali to za vas sada izgleda kao neka izdaja prema Bosni. Ali evo recite mi dali bih bolje prosao kao Srebrencanin da zivim u Sarajevu ili bi me i u Sarajevu pojedinci osudjivali ili gledali s predrasudama?
To je jedna od naših predrasuda-Dijaspora.
I ja živim u toj dijaspori,ali sam uzela državljanstvo.Bosanka jesam i nastojim da ne izgubim to svoje bosansko,pokušavam da tako odgajam i svoju djecu(do sad uspješno).Ja predrasuda nisam imala kada je došlo u pitanj Aus.-državljnstvo.Izabrala sam da živim u ovoj zemlji i zašto sebi i svojoj djeci da otežavam.To opet ne znači da sam izgubila svoje bosansko ako sam uzela državljanstvo druge država.Inat ne tjeram nikom,mogu samo sebi da inatim.
nemaveze

Post by nemaveze »

skromna analiza dijaspore

oni fini dijasporci su oni koji gaje bosansko porijeklo i manire,

oni divlji su evropizirani bosanci čemu upravo teži većina dijasporomrzaca u bh.

znam raje u dijaspori koji su i danas isti kao i prije 15 godina, a znam i masu onih koj su podivljali isključivo za materijalnim vrijednostima (evropa)

a i tonu dijasporomrzaca koji su i sami postali dijasporci i brze bolje kupili bmw-ove i odmah došli da se razmeću

sama riječ dijaspora je predrasuda, postoji samo fina raja ili hojrati bez obzira gdje živjeli :)
StLouis

Post by StLouis »

nemaveze wrote:skromna analiza dijaspore

oni fini dijasporci su oni koji gaje bosansko porijeklo i manire,

oni divlji su evropizirani bosanci čemu upravo teži većina dijasporomrzaca u bh.

znam raje u dijaspori koji su i danas isti kao i prije 15 godina, a znam i masu onih koj su podivljali isključivo za materijalnim vrijednostima (evropa)

a i tonu dijasporomrzaca koji su i sami postali dijasporci i brze bolje kupili bmw-ove i odmah došli da se razmeću

sama riječ dijaspora je predrasuda, postoji samo fina raja ili hojrati bez obzira gdje živjeli :)
Fino receno! :)
Post Reply