Predrasude

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

triconja

#51 Re: Predrasude

Post by triconja »

Evo da ja kazem da sam danas cito o sizofreniji nakon sto je jedan forumas reko da mu je dijagnosticirana i nakon procitanih opisa i posljedicama istih poceo sam empatisat sa oboljelima i vise mi to nece biti bauk kad neko kaze da ima nesto slicno. Bojim li se i dalje takvih ljudi? Normalno da bojim jer ako ne uzimaju terapiju onda mogu biti opasni za sredinu, ali isto se bojim i pijanih vozaca :mrgreen:

Da li bih izbjegavao psihicki oboljele osobe nakon sto mi kazu da su bolesni? Ne bih jer su sami skontali da su bolesni sto je tu i najbitnije i jedino sta bi ih pitao je kakve lijekove piju i to je to, ponasao bih se kad sam u njihovom drustvu normalno (kao sto se ponasam i sa drugima) ali ce i dalje tinjati u meni neka sumnja i strah, ne znam, valjda je to tako normalno kad znas da postoji opasnost da si na oprezu.
triconja

#52 Re: Predrasude

Post by triconja »

vješalica wrote:
triconja wrote:
vješalica wrote:Predrasude su pogrešne napravile to da se bolesni ljudi stide otići potražiti pomoć
Dakle i to je vrsta bolesti kad nekoga stigmatiziraš jer si utucan
I jos nesto sam zaboravio, ti nekom imas nesto govoriti a sama si stereotip tog istog :lol:
Jedino ti držiš govore ovdje pa onda kreneš u lično razračunavanje
Msm koga briga uostalom?
Valja nakucat postova bona, nece 20 hiljada samo od sebe :lol:
Humljanin

#53 Re: Predrasude

Post by Humljanin »

hAZNADAR wrote:
Bez obzira nazvao predrasude evolucijskim mehanizmom, darom Stvoritelja, darom prirode, bioloskim alatom,... debelo grijesis jer postoje stvari koje ne mozes provuci kroz taj spektar.

Poput da postoje ljudi koji jednostavno nemaju predrasuda a nisu mutanti. Ili cinjenice kada ljudi znaju istinu, ispravnu informaciju a i dalje svjesno to odbace i zadrze svoju predrasudu sto je tipicno za nase podneblje.
Možda si ti u pravu, a možda sam ja u pravu. Teško da ćemo to saznati na ovom forumu kada nema stručne osobe da razjasni pojmove.
Ja vjerujem da svaka živa osoba ima urođenu sklonost ka predrasudama. Jer fenomen "predrasude" smatram urođenim psihološkim mehanizmom kojim mozak simplificira kompleksne probleme i manjak informacija o istima.

Kao što sam već napisao pre-judice je ishitreno donošenje sudova i zaključaka bez potpunih informacija.

Edit: pogriješio sam. Sada sam u toku pisanja komentara bacio oko na neke strane studije i izgleda da sam baratao krivim pojmovima. Ja sam previše rastegao pojam "predrasude" na čitav psihološki mehanizam i taj fenomen. Ali sam pogriješio jer je pojam predrasude strogo definiran kao unaprijed donošenje zaključaka prema određenim skupinama ljudi. Moja greška.
Mada sam vidio da slično objašnjavaju njihove uzroke kao što sam i ja gore naveo. Nešto kao brza simplifikacija kompleksnih problema. Naveli su da svako društvo ima određenu dozu predrasuda, neko manje a neko više.
Uglavnom, pogriješih.
tuzlak1212

#54 Re: Predrasude

Post by tuzlak1212 »

Psihicka oboljenja su normalne pojave kod svakog,oboljenje ne znaci da ga prenosi na agresiju. Isto kao fizicko oboljenje (nepsihicko), ako je neko malokrvan ne znaci da pada u nesvjest svako 2 sata, il ako neko ima astmu ne znaci da ima napade. Te stvari je jako tesko isprovocirat a vecinom lahko iskontrolisat.
Nema razloga bojat se osobe sve dok ne dobije dijagnozu da je osoba opasna za okolinu.
triconja

#55 Re: Predrasude

Post by triconja »

tuzlak1212 wrote:Psihicka oboljenja su normalne pojave kod svakog,oboljenje ne znaci da ga prenosi na agresiju. Isto kao fizicko oboljenje (nepsihicko), ako je neko malokrvan ne znaci da pada u nesvjest svako 2 sata, il ako neko ima astmu ne znaci da ima napade. Te stvari je jako tesko isprovocirat a vecinom lahko iskontrolisat.
Nema razloga bojat se osobe sve dok ne dobije dijagnozu da je osoba opasna za okolinu.
Ovo kod mene je skolski primjer predrasude :mrgreen:
Bodkin

#56 Re: Predrasude

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
U ovom slucaju iskustvo govori :D
Iskustva su razlicita i kroz to covjek uci sto kod tebe nije slucaj lipi moj. U tvom slucaju je samo emocija koja vlada tobom pa ti je od pojedinih svaka zlatna a od nekih nijedna. Usput - dobro si odgovorio humljaninu, bas fino sroceno.
Ama zajebavam te malo. Nemoj sve tako ozbiljno prihvatati :-D :thumbup:
insomnia78

#57 Re: Predrasude

Post by insomnia78 »

tuzlak1212 wrote:Psihicka oboljenja su normalne pojave kod svakog,oboljenje ne znaci da ga prenosi na agresiju. Isto kao fizicko oboljenje (nepsihicko), ako je neko malokrvan ne znaci da pada u nesvjest svako 2 sata, il ako neko ima astmu ne znaci da ima napade. Te stvari je jako tesko isprovocirat a vecinom lahko iskontrolisat.
:lol:
sto b’ forumski medEcinari rekli setnjica, bazen, teretana
insomnia78

#58 Re: Predrasude

Post by insomnia78 »

Pgtv sa “balkanskom medicinom”. Kol’ko ovih sto krenuse kokati po komsiluku ili u “najboljem” slucaju po kući bijahu mahom otpusteni iz bolnice kao “izljeceni”?
medvjed23

#59 Re: Predrasude

Post by medvjed23 »

hAZNADAR wrote:
medvjed23 wrote: Kad nemaš vremena ni mogućnosti da pribaviš kvalitetnu informaciju, imaš šta imaš - predrasudu koja ti pruža privremeni, kakav-takav orijentir. Nevolja je ako čovjek takav manjkav orijentir zadrži i nakon što stekne mogućnost da ga zamijeni boljim.
Ko to nema vremena? Kada imas stav o necemu, toliko bitan da diskutujes o tome, siris to dalje,... tada imas itekako vremena da odvojis par minuta na smartphone za osnovni info, a uz kompjuter takodjer ako ti je pri ruci. A na internetu imas i statistike i wiki koji je uglavnom tacan, scribd, leksikone,... Ne govorimo mi o plemenima Amazona ili sj Koreji vec o civilizaciji u kojoj zivimo gdje svi imaju pristup svim informacijama u roku od minute. Plus sto ljudi selektivno posmatraju u stvari koje vide oko sebe pa traze izuzetke.

Nedostatak informacija nije razlog jer svako ima pristup informacijama i vremena za to. A nije ni intelekt koji se ovdje cesto plasira jer ljudi koji su pismeni, rade, koriste danasnju tehnologiju, znaju pravila saobracaja, znaju sta je kaznjivo,... imaju dovoljno intelekta da saznaju nesto novo o necemu sto stigmatiziraju.

Pa samo ovdje na forumu po pitanju historije podastres linkove, izvore, cinjenice,... i dzaba. Procitali i ipak odbacili pa nastavili sa predrasudama.

Predrasude danas i kod nas i globalno su samo slobodan izbor - kada covjek svjesno, svojevoljno,.. izabere da je radije kreten. Radije da se pitamo zasto ljudi tako izaberu - umjesto da trazimo opravdanja ko biva neko nezna ili nema vremena.
Imaš ti pravo, samo, biće da nemamo u vidu iste situacije kad govorimo o pozitivnim efektima predrasuda. Ja imam na umu neke scenarije bliske onome što je Humljanin pisao.

Primjera radi, ako idem ulicom i vidim da mi ususret dolazi 5 nepoznatih momaka u navijačkoj opremi, ja nemam mogućnost da tokom 20 sekundi, koliko ću provesti u blizini tih momaka, o njima nešto saznam. Jedina smjernica mog djelovanja je predrasuda koja mi šapuće: eto huligana, čuvaj se. Ja ću taj šapat poslušati, jer nemam ništa drugo. Skloniću se da momci mogu komotno proći, pripaziću novčanik i neću praviti ništa što bi moglo biti protumačeno kao provokacija. U takvoj situaciji, predrasuda može biti korisna. Može me (ali ne mora) spasiti od batina ili sl.

Međutim, recimo da koju sedmicu kasnije ja počnem raditi sa spomenutim momcima, dakle, postali smo kolege i upoznali se. Postali su mi dostupni jasni pokazatelji da momci ne bi mrava zgazili. Uljudni su, ne prave nikom probleme, ne krše zakon, bave se humanitarnim radom itd. Ako ja i nakon takvih pokazatelja na njih gledam kao na huligane, onda sam predrasudu zadržao duže nego što je opravdano i ista je ostvarila negativan uticaj na mene.

Naravno, pošto nisam stručnjak na polju vezanom za predrasude, ostavljam, slično Humljaninu, mogućnost da sam pomiješao pojmove.
tuzlak1212

#60 Re: Predrasude

Post by tuzlak1212 »

insomnia78 wrote:
:lol:
sto b’ forumski medEcinari rekli setnjica, bazen, teretana
Ti sindromi i bolesti su u većini slučajeva navikani, meni moj doktor sa mojih 26 godina, dade dijagnozu koju čitav život imam samo nisam bio pregledan, i reče, ne brini ništa ti si zdrav. A i tako se osjećam ništa mi maltene nije, a s druge strane fakat imam nebezazlenu astmu i nebezazlene nalaze, gledano po brojevima koji sigurno ne lažu :roll:
A znam ljudi s raznim drugim sindromima i oboljenjima, i kad ti kaže da boluje to i to sjebeš se, pa proguglaš i još se više sjebeš, al čojku nije praktično ništa, al bukvalno ništa. Tako vrijedi i za psihička oboljenja. Ne treba sve dizat u nebesa i pitat jel uzeo terapiju, i bježat od njih, nisu to binarne stvari.
Boemica

#61 Re: Predrasude

Post by Boemica »

Ja mislila sad će reći koji mu je F a on ima astmu :roll:
tuzlak1212

#62 Re: Predrasude

Post by tuzlak1212 »

Boemica wrote:Ja mislila sad će reći koji mu je F a on ima astmu :roll:
Pričamo o predrasudama, i na astmu ljudi imaju predrasude koji mi idu na D...
Boemica

#63 Re: Predrasude

Post by Boemica »

tuzlak1212 wrote:
takav si uvod napravio :oops:
triconja

#64 Re: Predrasude

Post by triconja »

tuzlak1212 wrote:
Kakve predrasude da nemoš potrcat?
tuzlak1212

#65 Re: Predrasude

Post by tuzlak1212 »

triconja wrote:
tuzlak1212 wrote:
Kakve predrasude da nemoš potrcat?
Pa da jedva dišem, kakvo trčanje gluho bilo na netu se ljudi edukuju a ne kod doktora :lol:
A sve normala, kad nešto čitav život imaš.. a trčo, sportom se bavio, 8-9 godina pušač bio, a istu ovu astmu u neznanju imao :roll:
Boemica

#66 Re: Predrasude

Post by Boemica »

tuzlak1212 wrote: Pa da jedva dišem, kakvo trčanje gluho bilo na netu se ljudi edukuju a ne kod doktora :lol:
A sve normala, kad nešto čitav život imaš.. a trčo, sportom se bavio, 8-9 godina pušač bio, a istu ovu astmu u neznanju imao :roll:
Jedva dišeš, ne moš' potrčat, zadišeš se uz par stepenika .. ?
triconja

#67 Re: Predrasude

Post by triconja »

tuzlak1212 wrote:A sve normala, kad nešto čitav život imaš.. a trčo, sportom se bavio, 8-9 godina pušač bio, a istu ovu astmu u neznanju imao :roll:
Dobro ba, nisam ja imo predrasude na tu temu nego tako sam cuo od ljudi kad se o astmi prica :lol: .
Hrmpallier

#68 Re: Predrasude

Post by Hrmpallier »

Jedan primjer. O čovjeku iz Afrike, Kenije.

Šta nam na pamet padne kad čujemo riječ "Afrikanac iz Crne Afrike" ? Čovjek okružen krokodilima, slonovima, lavovima, žmijama, .....

Gledao na televiziji o nekom čovjeku iz ( mislim ) Kenije, ili odakle već.

Čovjek je relativno bolje stojeći penzioner. Rođen u selu u dijelu zemlje gdje nije bilo slonova. Otišao u grad, borio se čitav život, i otišao u penziju kao direktor poštanske štamparije. Čovjek nikad u životu nije vidio slona :-)
denimb

#69 Re: Predrasude

Post by denimb »

Hrmpallier wrote:Jedan primjer. O čovjeku iz Afrike, Kenije.

Šta nam na pamet padne kad čujemo riječ "Afrikanac iz Crne Afrike" ? Čovjek okružen krokodilima, slonovima, lavovima, žmijama, .....

Čovjek je relativno bolje stojeći penzioner. Rođen u selu u dijelu zemlje gdje nije bilo slonova. Otišao u grad, borio se čitav život, i otišao u penziju kao direktor poštanske štamparije. Čovjek nikad u životu nije vidio slona :-)
Meni ovo vise pitanje za zene :?
tuzlak1212

#70 Re: Predrasude

Post by tuzlak1212 »

triconja wrote:
tuzlak1212 wrote:A sve normala, kad nešto čitav život imaš.. a trčo, sportom se bavio, 8-9 godina pušač bio, a istu ovu astmu u neznanju imao :roll:
Dobro ba, nisam ja imo predrasude na tu temu nego tako sam cuo od ljudi kad se o astmi prica :lol: .
Samo sam proširio onu priču oko predrasude na psihička oboljenja. Naravno sve ovo je off topic :lol: :lol:
insomnia78

#71 Re: Predrasude

Post by insomnia78 »

Gomila gluposti.
triconja

#72 Re: Predrasude

Post by triconja »

Hrmpallier wrote:Jedan primjer. O čovjeku iz Afrike, Kenije.

Meni kad se spomene afrika odmah mi u mislima pijaca voda osim ako se ne radi o par drzava iz afrike koje su malo dobrostojecije :mrgreen:
denimb

#73 Re: Predrasude

Post by denimb »

Ko bolan jos afrikanca moze zamisljati kao covjeka na slonu dok kopljem gadja krokodila...i to prica na temi predrasude...pa jbt
triconja

#74 Re: Predrasude

Post by triconja »

denimb wrote:Ko bolan jos afrikanca moze zamisljati kao covjeka na slonu dok kopljem gadja krokodila...i to prica na temi predrasude...pa jbt
Nije age of empires rise of rome :lol: :lol: :lol:
MarlboroGold

#75 Re: Predrasude

Post by MarlboroGold »

Ma tebi su crnci sa prangijama u mislima :D
Post Reply