Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
meckoboy
Posts: 68
Joined: 30/08/2010 14:13

Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by meckoboy » 31/07/2011 12:45

POzdrav, da li mi neko moze pomoci oko pomenute teme,naime imam 2 prednja ulaza na kompu jedan za mikrofon jedan za slusalice,i kada ubacim npr slusalice nista se ne desava,a pritom sam iskljucio sve sa zadnjeg panela?Hvala


lider
Posts: 983
Joined: 12/02/2011 13:14

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by lider » 31/07/2011 13:58

Moguce da ti ulazi nisu spojeni na ploci, to se zna desiti kod gotovih konfiguracija, valjda ljenost zaposlenika koji to sastavljaju
Ili je u biosu iskljucen front panel, potrazi opciju front panel audio, obicno imaju dvije opcije, probaj prebaciti na onu drugu

skafiskafsnjak
Posts: 17990
Joined: 16/04/2011 18:46
Been thanked: 2 times

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by skafiskafsnjak » 31/07/2011 14:14

I meni se to desavalo. Rijesio sam bio, fkt se ne sjecam kako. CIni mi se da sam neke drivere skinuo ... Sada cu opet probati, ako rijesim javiti cu ti

User avatar
Decerto
Posts: 2447
Joined: 14/09/2010 07:58
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
Contact:

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by Decerto » 31/07/2011 14:18

Jel imas Realtek HD Audio Manager,taj mali orange zvucnik u donjem desnom cosku ? Ako imas,otvori,idi na Audio I/O,klikni na taj mehanicki kljuc pored "Analog Back panel",i obiljezi "Disable front panel jack detection".

skafiskafsnjak
Posts: 17990
Joined: 16/04/2011 18:46
Been thanked: 2 times

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by skafiskafsnjak » 31/07/2011 15:09

A gdje skinuti taj manager? za win7 ?



EDIT: Meni je ovo rijesilo problem ...

http://www.softwarepatch.com/utilities/ ... river.html

kojeime
Posts: 3624
Joined: 11/11/2010 13:03

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by kojeime » 31/07/2011 16:33

Kao sto je lider vec rekao:

Zadnji ulazi za zvucnike i mikrofon je (uglavnom) integrisan na maticnoj ploci, prednji ulazi su na kucistu. Ako samo stavis maticnu (ili to urade u servisu/prodavnici) onda imas samo zadnje ulaze aktivne. Prednji ulazi su sa kablom koji moras prikopcati na maticnu plocu i onda disableovati zadnje ulaza ili jumperom, ili u BIOS-u ili driverom, zavisi od ploce.

Ima i trece rjesenje, kod nekih racunara je kabl za prednje konektore dugacak i zavrsava 3,5mm jackom koji onda sa zadnje strane ukopcas u zadnje konektore.

Dakle, prvo vidi jesu li ti prednji konektori uopste fizicki konektovani. Ako nisu, konektuj ih, a ako jesu probaj ova rjesenja koja su ti vec napisana.
Last edited by kojeime on 04/08/2011 22:24, edited 1 time in total.

User avatar
splend
Posts: 1055
Joined: 30/01/2011 23:34

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by splend » 01/08/2011 01:53

taman naletih na temu, pa da upitam nekoga ko se razumije.

do danas mi radili zvucnici normalno, a veceras samo prestali :mrgreen:
eh sada, ima ova plava lampica, kao da rade, cuje se onaj poznati zvuk kad mobitel zvoni blizu, ali zvuka nema, klikao sam na ovo dole desno u cosku, sve je upaljeno i pojacano do max. (nisam strucnjak za racunare, nadam se da pitanje nije smijesno) :-)

EDIT samo se popravilo :?
Last edited by splend on 01/08/2011 12:36, edited 1 time in total.

skafiskafsnjak
Posts: 17990
Joined: 16/04/2011 18:46
Been thanked: 2 times

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by skafiskafsnjak » 01/08/2011 08:42

Ah ah moze biti mnogo razloga. Najbanalniji je to da su se zvucnici pokvarili, ako je vec tako odjednom prestalo raditi. Drugo, mozda ti je smanjeno. U donjem desnom cosku imas onu ikonu za zvuk, probaj tu pojacati, mozda ti je na MUTE.
Trece, ako si "barkao" ili pomjerao racunar mozda ti se istekalo kablo iz njega.

Jer da bi se cuo taj zvuk kad ti zvoni mobitel, dovoljno je da je ukljucen u struju zvucnik ....

meckoboy
Posts: 68
Joined: 30/08/2010 14:13

Re: Prednji ulaz za zvucnike na kompu

Post by meckoboy » 03/08/2011 14:20

Decerto wrote:Jel imas Realtek HD Audio Manager,taj mali orange zvucnik u donjem desnom cosku ? Ako imas,otvori,idi na Audio I/O,klikni na taj mehanicki kljuc pored "Analog Back panel",i obiljezi "Disable front panel jack detection".
Evo ovako imam taj manager al nemam te opcije da disable front panel evo i slike ovo je za back panel

Image
Image

Uploaded with ImageShack.us

a ovo je za front panel

Image

Uploaded with ImageShack.us

Post Reply