Jasno. Finansijski neovisna žena ne mora ni na šta pristajati. Brak jeste dobar, ako sve štima. Čak nemam ništa protiv da mi supruga ne radi ako je ona time zadovoljna a sve ostalo štima ... ja dovoljno zarađujem. Ali sam protiv parazitiranja.sheilak wrote:niti zeni koja moze zavesti, a novca ima dovoljno.Ramzess Veliki wrote:Uopćeno rečeno ni jednom muškarcu koji može da zavede žene - brak nije nužan.sheilak wrote:jel to uopceno?ovo uopceno, naravno.
Predbracni ugovor, da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Ramzess Veliki
#126 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
-
nightvision
#127 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Evo kako to rade poznati.
http://source.ba/clanak/Celebzone/41055 ... insteigeraSrpska teniserka Ana Ivanović i njemački fudbaler Bastian Schweinsteiger koji su se vjenčali u Veneciji prije desetak dana, sastavili su predbračni ugovor na čak 64 strane.
Ugovor u sitne detalje reguliše njihov bračni odnos, sa sve citiranim tačkama kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.
- Euridika
- Globalna šefica
#128 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Stara tema, ali očigledno i dalje aktuelna (i zanimljiva autoru, dodala bih
).
Na temu: Ne bih nikad pristala na predbračni ugovor, odnosno odbila bih bračnu ponudu muškarca koji bi zahtijevao da potpišemo predbračni ugovor. Posebno ovakav koji bi regulirao klauzule o starateljstvu nad djecom u slučaju razvoda braka. Nisam kao osoba sklona prevarama, tako da ako bih se iz bilo kojih razloga zadesila u situaciji da prevarim muža, taj zasigurno nije bio čist kao suza prema meni (bez obzira kako to možda divno i bajno izgleda okolini, posmatrano spolja). I zašto da ja potpisujem neki papir kojim njemu tek tako ostavljam djecu, da ga još nagradim time što mi nije bio dobar suprug (zbog nečeg...)? Ako je njegova jedina greška bila spram mene kao supruge, i ako je u svemu drugom bio dobar čovjek i uzoran otac, tad bih pokušala da dogovorim s njim - zbog djece - dijeljeno starateljstvo, a ako se ogriješio i kao čovjek, i ako su i djeca ispaštala zbog toga, tad bih tražila puno starateljstvo, bilo tu prevare ili ne. Što se imovine tiče, svak zadržava svoje što je unio u brak (čak i ako je vrijednost unesena u brak promijenila oblik, npr. pretvorena u nekretninu i sl.), a ono što smo stekli skupa dijelimo ravnomjerno.
I još da dodam (pošto vidim da je bilo i takve diskusije na temi), razvesti se lako - može samo u priči. Tako da ona cijela priča kako osoba koja je nezadovoljna brakom može u svakom trenutku tražiti razvod - jest, malo morgen. Posebno ako tu ima djece. Zbog njih se guta i trpi gomila sranja koja bi uništila i najstabilniju vezu. Ne kaže se džabe da u braku pretrpiš ono (i to više puta) što bi izazvalo momentalni raskid veze prije braka. A da ne i spominjem pravne zavrzlame oko razvoda, pare, advokati, socijalni radnici - a djeca sve to gledaju i pate. Djeca u pravilu i ne znaju za prevaru (ako je ima), jer je to narušen odnos između supružnika, ali itekako znaju za razorenu obitelj zbog razvoda.
Na temu: Ne bih nikad pristala na predbračni ugovor, odnosno odbila bih bračnu ponudu muškarca koji bi zahtijevao da potpišemo predbračni ugovor. Posebno ovakav koji bi regulirao klauzule o starateljstvu nad djecom u slučaju razvoda braka. Nisam kao osoba sklona prevarama, tako da ako bih se iz bilo kojih razloga zadesila u situaciji da prevarim muža, taj zasigurno nije bio čist kao suza prema meni (bez obzira kako to možda divno i bajno izgleda okolini, posmatrano spolja). I zašto da ja potpisujem neki papir kojim njemu tek tako ostavljam djecu, da ga još nagradim time što mi nije bio dobar suprug (zbog nečeg...)? Ako je njegova jedina greška bila spram mene kao supruge, i ako je u svemu drugom bio dobar čovjek i uzoran otac, tad bih pokušala da dogovorim s njim - zbog djece - dijeljeno starateljstvo, a ako se ogriješio i kao čovjek, i ako su i djeca ispaštala zbog toga, tad bih tražila puno starateljstvo, bilo tu prevare ili ne. Što se imovine tiče, svak zadržava svoje što je unio u brak (čak i ako je vrijednost unesena u brak promijenila oblik, npr. pretvorena u nekretninu i sl.), a ono što smo stekli skupa dijelimo ravnomjerno.
I još da dodam (pošto vidim da je bilo i takve diskusije na temi), razvesti se lako - može samo u priči. Tako da ona cijela priča kako osoba koja je nezadovoljna brakom može u svakom trenutku tražiti razvod - jest, malo morgen. Posebno ako tu ima djece. Zbog njih se guta i trpi gomila sranja koja bi uništila i najstabilniju vezu. Ne kaže se džabe da u braku pretrpiš ono (i to više puta) što bi izazvalo momentalni raskid veze prije braka. A da ne i spominjem pravne zavrzlame oko razvoda, pare, advokati, socijalni radnici - a djeca sve to gledaju i pate. Djeca u pravilu i ne znaju za prevaru (ako je ima), jer je to narušen odnos između supružnika, ali itekako znaju za razorenu obitelj zbog razvoda.
-
nightvision
#129 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
A zasto onda uopste potpisivati bilo sta prilikom sklapanja braka? Pa i taj potpis je nista drugo nego pristajanje na postivanje odredbi porodicnog zakona, sto ga u biti cini ugovorom.Euridika wrote:Stara tema, ali očigledno i dalje aktuelna (i zanimljiva autoru, dodala bih).
Na temu: Ne bih nikad pristala na predbračni ugovor, odnosno odbila bih bračnu ponudu muškarca koji bi zahtijevao da potpišemo predbračni ugovor...
"Predbracni" ugovor je nista drugo nego dopuna/aneks porodicnom zakonu cime se partnerima daje mogucnost da dodatno urede odredjene detalje buduceg zajednickog zivota. To nije jednosmjerna ulica i zasto onda sa toliko predrasuda odbiti priliku da partneru jasno i nedvosmisleno kazete sta ocekujete i sta (ne) zelite od njega/nje.
Interesantno je da upravo isti ljudi koji zahtijevaju potpisivanje "bracnog" ugovora istovremeno ne zele potpisati "predbracni" ugovor. S obzirom da je svako od nas unikatna individua pa je i svaka veza izmedju dvoje ljudi unikatna, tako je sigurno da u svakoj vezi postoje stvari koje se mogu i cak trebaju posebno precizirati tzv. predbracnim ugovorom.
Evo ja odgovorno tvrdim da 99% protivnika predbracnog ugovora nikada nije procitalo porodicni zakon koji pokriva prava i obaveze u braku (i poslije njega) i da bi se sigurno zamislili kada bi to ucinili. Kao sto se uostalom u pravilu desava ljudima koji tek prilikom razvoda saznaju da su npr. obavezni nastaviti izdrzavati bracnog partnera (kao sto se desilo jednoj forumasici koja se ovde raspitivala za pomoc). Porodicni zakon ima dobre namjere ali je i cesto kamen spoticanja jer se univerzalni set pravila pokusava primjeniti na masu individualnih slucajeva i zbog toga je predbracni ugovor izuzetno dobra stvar kao alat za precizno postavljanje pravila.
Bas kao sto vic kaze.
Na vjencanju Mujo kaze Fati, "Fato, ja hocu svaki dan dorucak, rucak i veceru da je na stolu, pa bio ja u kuci ili ne".
A Fata odgovara, "Ja Mujo hocu seks tri puta dnevno, pa bio ti u kuci ili ne".
-
L u c i f e r
- dale cooper
#131 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Moram priznati da u ovom dobu gdje je materijalizam postao primarna nit vodilja kod većine ljudi da je
predbračni ugovor logična stvar za napraviti. Mislim da je to čista zakonska destilacija one stare izreke
čist račun - duga ljubav.
predbračni ugovor logična stvar za napraviti. Mislim da je to čista zakonska destilacija one stare izreke
čist račun - duga ljubav.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#132 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
kakve pare u bosni...
ovdje treba urediti kolko puta mjesecno se ide njezinim a koliko njegovim
gdje se ljetuje
gdje ce se kupiti stan
koliko mjesecno sexa
koliko izlaziti
gdje za vikend
i tako to
gdje se ljetuje
gdje ce se kupiti stan
koliko mjesecno sexa
koliko izlaziti
gdje za vikend
i tako to
-
Horcrux
#133 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Ja sam odavno za predbracni ugovor i kad pricam o tome s ljudima svima cudno.
Na predbracni ugovor gledam nesto sto uredjuje ponasanje nakon braka, u razvodu. Obzirom da niko ne ulazi u brak s ciljem da se razvede i da niko ne misli na razvod, to inako ne moze biti stetno.
Sad laicki pricam, s ugovorom bi razdvojio poslovno i privatno (ako se ovako moze reci). Sve sto sam u poslovnom zivotu stekao se ne moze dijeliti i moje je, a sve sto smo privatno ulozili u brak je podlozno podjeli. Tako nekako.
Na predbracni ugovor gledam nesto sto uredjuje ponasanje nakon braka, u razvodu. Obzirom da niko ne ulazi u brak s ciljem da se razvede i da niko ne misli na razvod, to inako ne moze biti stetno.
Sad laicki pricam, s ugovorom bi razdvojio poslovno i privatno (ako se ovako moze reci). Sve sto sam u poslovnom zivotu stekao se ne moze dijeliti i moje je, a sve sto smo privatno ulozili u brak je podlozno podjeli. Tako nekako.
-
Satori
#134 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Ja sam se udala bez predbracnog ugovora. Da je muz trazio da potpisemo ugovor, sumnjam da bi doslo do braka.
Nisam idealista pa da ne mislim da se razvod moze i nama desiti, ali ocekivati da cemo se za 5 ili 20 godina ponasati prema ugovoru sklopljenom u odredjenom momentu je, za moj pojam, suludo. Veze evoluiraju, zivot je nepredvidiv, ljudi mijenjaju misljenja. Mozda cu se nekad i pokajati zbog toga, ali trenutno sam stava da ne zelim naplacivati svoju dusevnu bol. Moje emocije nemaju cijenu. Ali postujem i one koji drugacije misle.
Nisam idealista pa da ne mislim da se razvod moze i nama desiti, ali ocekivati da cemo se za 5 ili 20 godina ponasati prema ugovoru sklopljenom u odredjenom momentu je, za moj pojam, suludo. Veze evoluiraju, zivot je nepredvidiv, ljudi mijenjaju misljenja. Mozda cu se nekad i pokajati zbog toga, ali trenutno sam stava da ne zelim naplacivati svoju dusevnu bol. Moje emocije nemaju cijenu. Ali postujem i one koji drugacije misle.
- Haris.ba
#135 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Ključaj temu.nightvision wrote:Interesantno je da upravo isti ljudi koji zahtijevaju potpisivanje "bracnog" ugovora istovremeno ne zele potpisati "predbracni" ugovor.
Bračni ugovor je ok, a predbračni nije. Većina mišljenja u društvu i na temi.
Na najveća ironija je da ima više razvoda nego brakova, te da će u slijedećem periodu biti sve manje brakova. A moje mišljlenje je da bi bilo više brakova kad bi ljudi sklapali više predbračnih ugovora.
- Euridika
- Globalna šefica
#136 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Poštenije mi je biti u izvanbračnoj zajednici, bez ikakvih obaveza jedno prema drugom, nego ovo. Mada se i izvanbračna zajednica duža od dvije godine sad tretira kao i bračna, s istim pravima i obavezama.nightvision wrote:A zasto onda uopste potpisivati bilo sta prilikom sklapanja braka? Pa i taj potpis je nista drugo nego pristajanje na postivanje odredbi porodicnog zakona, sto ga u biti cini ugovorom.
"Predbracni" ugovor je nista drugo nego dopuna/aneks porodicnom zakonu cime se partnerima daje mogucnost da dodatno urede odredjene detalje buduceg zajednickog zivota. To nije jednosmjerna ulica i zasto onda sa toliko predrasuda odbiti priliku da partneru jasno i nedvosmisleno kazete sta ocekujete i sta (ne) zelite od njega/nje.
Interesantno je da upravo isti ljudi koji zahtijevaju potpisivanje "bracnog" ugovora istovremeno ne zele potpisati "predbracni" ugovor. S obzirom da je svako od nas unikatna individua pa je i svaka veza izmedju dvoje ljudi unikatna, tako je sigurno da u svakoj vezi postoje stvari koje se mogu i cak trebaju posebno precizirati tzv. predbracnim ugovorom.
Evo ja odgovorno tvrdim da 99% protivnika predbracnog ugovora nikada nije procitalo porodicni zakon koji pokriva prava i obaveze u braku (i poslije njega) i da bi se sigurno zamislili kada bi to ucinili. Kao sto se uostalom u pravilu desava ljudima koji tek prilikom razvoda saznaju da su npr. obavezni nastaviti izdrzavati bracnog partnera (kao sto se desilo jednoj forumasici koja se ovde raspitivala za pomoc). Porodicni zakon ima dobre namjere ali je i cesto kamen spoticanja jer se univerzalni set pravila pokusava primjeniti na masu individualnih slucajeva i zbog toga je predbracni ugovor izuzetno dobra stvar kao alat za precizno postavljanje pravila.
Bas kao sto vic kaze.
Na vjencanju Mujo kaze Fati, "Fato, ja hocu svaki dan dorucak, rucak i veceru da je na stolu, pa bio ja u kuci ili ne".
A Fata odgovara, "Ja Mujo hocu seks tri puta dnevno, pa bio ti u kuci ili ne".
Ja govorim kako bih ja postupila da se opet udajem. Kako Satori reče, moje emocije nemaju cijenu. Već sam rekla da bih krajnje pošteno dijelila imovinu, a trudila bih se i da dogovorimo najbolji mogući modus za djecu.
Ne poznajem sav porodični zakon, ali znam za izdržavanje i ne bih se protivila da izdržavam i partnera (i djecu, naravno), ako i u kojoj mjeri je to nužno, a u skladu s mojim mogućnostima. Nisam ni egoista ni đubre da zalupim vrata guzicom, ako postoje i najmanji znaci fer i korektnog ljudskog ponašanja partnera. Samo u slučaju teškog bezobrazluka i iživljavanja bih zadržala sva prava za sebe i djecu, ali ni tad ne bih namjerno povrijedila čovjeka s kojim sam dijelila život i djecu.
Btw, ako tebe nije (oba)vezao bračni ugovor, neće ni predbračni. I zanimljivo, skoro isključivo su muški za predbračni, što će reći - vidi kome je više stalo do para..
-
sha_ba
#137 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
e da lajkamHaris.ba wrote:Ključaj temu.nightvision wrote:Interesantno je da upravo isti ljudi koji zahtijevaju potpisivanje "bracnog" ugovora istovremeno ne zele potpisati "predbracni" ugovor.![]()
Na najveća ironija je da ima više razvoda nego brakova, te da će u slijedećem periodu biti sve manje brakova. A moje mišljlenje je da bi bilo više brakova kad bi ljudi sklapali više predbračnih ugovora.
-
nightvision
#138 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Zanimljivo je da su uglavnom zene te koje pod pojmom bracnog ugovora podrazumijevaju da se time rjesava (samo) materijalno/novcana komponenta zajednickog zivota.Euridika wrote:Btw, ako tebe nije (oba)vezao bračni ugovor, neće ni predbračni. I zanimljivo, skoro isključivo su muški za predbračni, što će reći - vidi kome je više stalo do para..
-
nightvision
#139 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Haris.ba wrote:Na najveća ironija je da ima više razvoda nego brakova, te da će u slijedećem periodu biti sve manje brakova. A moje mišljlenje je da bi bilo više brakova kad bi ljudi sklapali više predbračnih ugovora.
- Euridika
- Globalna šefica
#140 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Da, sigurno, one koje nemaju samostalnih primanja (ili su mala) na brak gledaju kao na slamku spasa u finansijskom smislu. Što je u neku ruku i OK, ako razmišljaš o zasnivanju porodice, moraš biti dovoljno materijalno obezbijeđen da izdržavaš porodicu. Tradicijski je to više bila muška uloga, danas je to manje izraženo, sve više žena učestvuje u izdržavanju porodica.nightvision wrote:Zanimljivo je da su uglavnom zene te koje pod pojmom bracnog ugovora podrazumijevaju da se time rjesava (samo) materijalno/novcana komponenta zajednickog zivota.Euridika wrote:Btw, ako tebe nije (oba)vezao bračni ugovor, neće ni predbračni. I zanimljivo, skoro isključivo su muški za predbračni, što će reći - vidi kome je više stalo do para..
Kako da ne - pa, zašto onda propadaju svi oni silni tajkunski brakovi, oni isti zbog kojih su i izmišljeni predbračni ugovori? Nije ovo za sitnu buraniju kao što smo mi, nemamo mi tih sakrivenih miliona i milijardi koje treba "zaštititi" od boljih polovina. Kod nas, što je možda i žalosno, brak najviše čuva tradicija (u porodicama u kojima se i dalje njeguje) i finansijska insolventnost supružnika. Čak ni djeca, koja su najveći zalog braka, ne čuvaju brak.nightvision wrote:Haris.ba wrote:Na najveća ironija je da ima više razvoda nego brakova, te da će u slijedećem periodu biti sve manje brakova. A moje mišljlenje je da bi bilo više brakova kad bi ljudi sklapali više predbračnih ugovora.
- djevojka bez imena
#141 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Ja sam Ja sam ZA. S tim da bh bila u stanju bracnu stecevinu u cjelosti pokloniti partneru ako je potrebno ali isto tako imovinu koja je moje ili njegovo porodicno naslijedje nikada ne bih dijelila niti bih to od njega ocekivala.
Tako mislim ove pameti ali sta znam sta bi bilo da se zatreskam, udam, djecu rodim etc etc
Tako mislim ove pameti ali sta znam sta bi bilo da se zatreskam, udam, djecu rodim etc etc
-
nightvision
#142 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Posto i zene danas ucestvuju i izdrzavaju porodice tim vise razlog da se i zena zastiti od potencijalnog muskog sponzora, zar ne? I zasto je onda predbracni ugovor losa ideja ako prije svega moze biti dodatni mehanizam zastite zene u ovom (pogotovo primitivnom balkanskom) muskom svijetu?Euridika wrote: ...moraš biti dovoljno materijalno obezbijeđen da izdržavaš porodicu. Tradicijski je to više bila muška uloga, danas je to manje izraženo, sve više žena učestvuje u izdržavanju porodica.
...Kako da ne - pa, zašto onda propadaju svi oni silni tajkunski brakovi, oni isti zbog kojih su i izmišljeni predbračni ugovori?
Brakovi poznatih propadaju kao i brakovi sitne buranije ali tamo gdje postoje predbracni ugovori nece se razvlaciti parnica k'o zvaka i puno je manje razloga za svadju jer su neke stvari vec unaprijed dogovorene. Zivot "poznatih" je interesantan sitnoj buraniji i tabloidi ih razvlace po novinama zbog cega ti znas i najsitnije detalje ali zato ne znas kakvu dramu imas u vlastitoj mahali.
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#143 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
dodajem:Black swan wrote:kakve pare u bosni...
gdje se ljetuje
gdje ce se kupiti stan
koliko mjesecno sexa
koliko izlaziti
gdje za vikend
i tako to
odnosi poslije rodjenja djeteta/djece
-
vade_mecum
#144 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
pa i ne bas...predbracnim ugovorom se ne moze odrediti starateljstvo (pogotovo nad nerodjenom djecom) ili slicno. predbracni ugovor je za ljude koji imaju shit load para.Haris.ba wrote:Ključaj temu.nightvision wrote:Interesantno je da upravo isti ljudi koji zahtijevaju potpisivanje "bracnog" ugovora istovremeno ne zele potpisati "predbracni" ugovor.![]()
-
nightvision
#145 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
To je malo previse samouvjerena izjava. S obzirom da ljudi ugovorom regulisu pitanje rodjenja djece putem surogat majki ne vidim prepreku da se takve stvari i u braku (tj. prije braka) dogovore. Ako postoji volja naravno. 
-
vade_mecum
#146 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
koliko znas djece koju je rodila surogat majka?? misljenja sam da je predbracni ugovor iako korisna stvar malo previse kad treba podjeliti stan pod hipotekom i auto sa 150 hiljada predjenih kilometara na satunightvision wrote:To je malo previse samouvjerena izjava. S obzirom da ljudi ugovorom regulisu pitanje rodjenja djece putem surogat majki ne vidim prepreku da se takve stvari i u braku (tj. prije braka) dogovore. Ako postoji volja naravno.
-
detroit-mercy
#147 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
U pm. na ovoj temi sve neki multimilioneri pa se brinu o predbracnim ugovorima
.
- insomnia78
#148 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
vade_mecum wrote:koliko znas djece koju je rodila surogat majka?? misljenja sam da je predbracni ugovor iako korisna stvar malo previse kad treba podjeliti stan pod hipotekom i auto sa 150 hiljada predjenih kilometara na satunightvision wrote:To je malo previse samouvjerena izjava. S obzirom da ljudi ugovorom regulisu pitanje rodjenja djece putem surogat majki ne vidim prepreku da se takve stvari i u braku (tj. prije braka) dogovore. Ako postoji volja naravno.
S moje sokoćalo
- insomnia78
#149 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
I strucnjaci za brak koji nisu ni u vezidetroit-mercy wrote:U pm. na ovoj temi sve neki multimilioneri pa se brinu o predbracnim ugovorima.
Haha
Cuj predbracni ugovor
S moje sokoćalo
-
nightvision
#150 Re: Predbracni ugovor, da ili ne?
Mislis da je tvoj sarkazam zabavan majci dvoje djece koju je muz izbacio na ulicu, sve skupa sa djecom, zato sto je nasao mladju pi..ku?vade_mecum wrote:koliko znas djece koju je rodila surogat majka?? misljenja sam da je predbracni ugovor iako korisna stvar malo previse kad treba podjeliti stan pod hipotekom i auto sa 150 hiljada predjenih kilometara na satunightvision wrote:To je malo previse samouvjerena izjava. S obzirom da ljudi ugovorom regulisu pitanje rodjenja djece putem surogat majki ne vidim prepreku da se takve stvari i u braku (tj. prije braka) dogovore. Ako postoji volja naravno.