http://www.youtube.com/watch?v=36l1KtSPCMM

uvijek me zanimalo,jel ovo ukusno? voli li se ovo,ili je nesto onako radi reda?radostan dan wrote:sretna krsna slava nikoljdan, svima koji slave.
http://www.youtube.com/watch?v=36l1KtSPCMM
npr, jedan od recepata -
Brašno, so i suvi kvasac pomiješati i dodati mlijeko ulje, med, jedno cijelo jaje i jedno bjelance. Tijesto dobro izraditi, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se podigne (50-ak minuta).
2 /slika/222775/
U medjuvremenu od gustina , brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i razviti ga na pobrašnjenoj površini. Zatim pobrašnjaviti razvijeno tijesto i pečat za slavski kolač i napraviti 5 otisaka. Od ostatka tijesta napraviti cvjetiće, lišće, ptičice i groždje. Napravljene figurice ostaviti da se malo prosuše. itd, itd...
u svakom slučaju ovo je umjetnost!radostan dan wrote:to ti je slavski kolač. tako se zove od starina. a u stvari je hljeb, malo ukusniji od običnog, i bogato ukrašen...
otkud ime kolač?
pretpostavljam da je u prastara vremena, sve što je ukusnije i ljepše od običnog, tada vjerovatno ražanog, ječmenog (nemam pojma od čega se tad hljeb pravio) hljeba, proglašavano kolačem.
i tako ostalo ime...
neko voli, ja mislim jedno 60 posto i ne proba, ali je nezaobilazan zbog rituala.
Brašno, so i suvi kvasac pomiješati i dodati mlijeko ulje, med, jedno cijelo jaje i jedno bjelance. Tijesto dobro izraditi, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se podigne (50-ak minuta).
2 /slika/222775/
U medjuvremenu od gustina , brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i razviti ga na pobrašnjenoj površini. Zatim pobrašnjaviti razvijeno tijesto i pečat za slavski kolač i napraviti 5 otisaka. Od ostatka tijesta napraviti cvjetiće, lišće, ptičice i groždje. Napravljene figurice ostaviti da se malo prosuše. itd, itd...
ja lično ne begenišem, ali sam par puta naletio na tako ukusan taj slavski kolač, koji je zasjenio svu trpezu, sve mezetluke, pečenja, salate, kolače, sarme, punjene paprike i ostalo što ide...
theTruePath wrote:A sta se uradi s tim ako se ne pojede?
Ima i deo Makedonaca.radostan dan wrote:mislim da u evropi niko nema slavu kao porodičnu slavu, izuzev srbi. rusi, grci, rumuni nemaju sigurno, možda vlasi i bugari tek poneki, i to ne u obimu i na način kao kod srba.
Sveti Nikola.radostan dan wrote:koja je vaša slava?
Znaci to je ipak paganski obicaj koji su Srbi zadrzali i i koji su dijelovi manjih naroda koji su bili pod uticajem SPC-a prihvatili (Makedonci, Crnogorci) ?radostan dan wrote:mislim da u evropi niko nema slavu kao porodičnu slavu, izuzev srbi. rusi, grci, rumuni nemaju sigurno, možda vlasi i bugari tek poneki, i to ne u obimu i na način kao kod srba.
Kakav je zvanican stav MPC-a po pitanju slave?AleksoMKD wrote:Ima i deo Makedonaca.
Mislim da je to zavisilo od toga dali je necije selo/grad bilo pod SPC ili BPC (Bugarska Pravoslavna Crkva) pre obnove autokefalnosti MPC.
Moja porodica ima slavu dok recimo porodica moje snahe (za brata) nema.
posna. teža za spremanje. ali u pravo vrijeme dolazi...Postao/la AleksoMKD dana 08/05/2013 14:52
Sveti Nikola.radostan dan je napisao/la:
koja je vaša slava?
Nema ga.BatoS wrote: Kakav je zvanican stav MPC-a po pitanju slave?
Pa zavisi. Ko sto rekoh ima puuuno dobrih posnih jela, samo treba znati spremiti.radostan dan wrote:
posna. teža za spremanje. ali u pravo vrijeme dolazi...
da, ostatak paganskih vremena, peruna i ostalih nižih vjerskih čimbenika tog vremenaBatoS wrote:Znaci to je ipak paganski obicaj koji su Srbi zadrzali i i koji su dijelovi manjih naroda koji su bili pod uticajem SPC-a prihvatili (Makedonci, Crnogorci) ?radostan dan wrote:mislim da u evropi niko nema slavu kao porodičnu slavu, izuzev srbi. rusi, grci, rumuni nemaju sigurno, možda vlasi i bugari tek poneki, i to ne u obimu i na način kao kod srba.
I da li sve sprpske porodice imaju slavu? Kako ljudi gledaju na one porodice u Srbiji koje nemaju slavu? Je li to "velika sramota", "vidi ove komunjare" ovo ono... ili to nije toliko bitno?
Znaci moze se reci da Srbi u to vrijeme nisu bili bas odusevljeni tim procesom pokrstavanja koji se sprovodio nad njima?radostan dan wrote:...i da je crkva morala praviti kompromis sa narodom, koji nije htio da se odrekne svojih navika i zaštitnika...
Da, tu ulogu krscanstvo generalno danas ima kod vecine evropskih naroda... vise kao dio nacionalne historije, tradicije i identiteta nego neke iskrene vjere i spiritualnosti.slavljenje kr. slave je više 70 posto stvar tradicije nego dubokog intimnog vjerskog ubjeđenja i vjere.
Hehehe, tek da procitas kako su Rusi postali hriscani.......................BatoS wrote: Znaci moze se reci da Srbi u to vrijeme nisu bili bas odusevljeni tim procesom pokrstavanja koji se sprovodio nad njima?
Generalno mislim da je tako.BatoS wrote: Da, tu ulogu krscanstvo generalno danas ima kod vecine evropskih naroda... vise kao dio nacionalne historije, tradicije i identiteta nego neke iskrene vjere i spiritualnosti.
moje mišljenje je - da.BatoS wrote:
Znaci moze se reci da Srbi u to vrijeme nisu bili bas odusevljeni tim procesom pokrstavanja koji se sprovodio nad njima?