pomoc pravna hitno

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mirota

#1 pomoc pravna hitno

Post by mirota »

Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
problemnatravunu

#2 Re: pomoc pravna hitno

Post by problemnatravunu »

Pratim
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: pomoc pravna hitno

Post by Bobi »

Sretno.
video

#4 Re: pomoc pravna hitno

Post by video »

Lijepi Teher., pardon Sarajevo :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5 Re: pomoc pravna hitno

Post by Chmoljo »

mirota wrote: 25/03/2026 09:53 Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
ako sam upratio ti si doktor, dakle radiš u ustanovi? ne znam kakva je situaciju u RSu, jer su drugi propisi i vezano za rad, kolektivne ugovore, zakon o ustanovama...

ali po tvom ispada da vam je promijenjena sistematizacija, a u federaciji ne može bez saglasnosti upravnog odbora da se promijeni. štaviše u KS se traži saglasnost kantonalne vlade za izmjenu pravilnika u ustanovi.

ako budem imao vremena, zarovim se. daleko od toga da te savjetujem, ali bar da te se uputi :)

sindikat, to ništa?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: pomoc pravna hitno

Post by Truba »

mirota wrote: 25/03/2026 09:53 Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
za početak nista ne potpisuj
mirota

#7 Re: pomoc pravna hitno

Post by mirota »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 10:11
ako sam upratio ti si doktor, dakle radiš u ustanovi? ne znam kakva je situaciju u RSu, jer su drugi propisi i vezano za rad, kolektivne ugovore, zakon o ustanovama...

ali po tvom ispada da vam je promijenjena sistematizacija, a u federaciji ne može bez saglasnosti upravnog odbora da se promijeni. štaviše u KS se traži saglasnost kantonalne vlade za izmjenu pravilnika u ustanovi.

ako budem imao vremena, zarovim se. daleko od toga da te savjetujem, ali bar da te se uputi :)

sindikat, to ništa?
hvala na odgovoru, nisam u sindikatu, niti je iko iz moje ustanove
mirota

#8 Re: pomoc pravna hitno

Post by mirota »

Truba wrote: 25/03/2026 10:15
za početak nista ne potpisuj
nisam ni nista dobio da potpisem, samo mi je usmeno receno face to face da je to u skoroj buducnosti, tipa za 10-20 dana
mirota

#9 Re: pomoc pravna hitno

Post by mirota »

Chmoljo wrote: 25/03/2026 10:11

sindikat, to ništa?
nemam uvida u sistematizaciju, niti znam da je promijenjena iskreno..nista ja napismeno jos nisam dobio
banjaluka078
Moderator

#10 Re: pomoc pravna hitno

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 25/03/2026 10:21
nisam ni nista dobio da potpisem, samo mi je usmeno receno face to face da je to u skoroj buducnosti, tipa za 10-20 dana
Sve o čemu pričaju neka dostave na papiru. Dok to čekaš, dogovori s nekim advokatom dobrim iz oblasti radnog prava da ti bude dostupan kad ti stignu papiri, da ne čekaš termin i sl.

Do tad, probaj malo iščitati dokumenta (sad bi valjalo da si član sindikata, jer bi imao besplatnu pravnu pomoć):

https://www.paragraf.ba/propisi/republi ... -radu.html

https://savezsindikatars.org/wp-content ... o-2025.pdf

https://www.ssdmrs.org/ProdukteImages/11.pdf - ako imaš veze s UKC RS BL

I probaj, možda te mogu uputiti na neko konkretno rješenje ili savjet https://www.ssdmrs.org/pravnapomoc.php

Znam da je u procesu mijenjanja vlasnika u dijaliznom centru pred kraj prošle godine sve išlo crno na bijelo, za svaki korak je postojao papir, ispoštovane su sve zakonske procedure, BL ekipa na Paprikovcu se čak uspjela izboriti za veći koeficijent. Osnovni razlog, zato što ni na šta nisu pristali na prvu. Isplati se malo pokazati zube. Poslodavac to obično ne očekuje. Upoznaj se sa svojim pravima, da možeš biti ravnopravan partner u razgovoru.

Sretno ti!
mirota

#11 Re: pomoc pravna hitno

Post by mirota »

HVALA, poslusam vas sve iznad
ElRe

#12 Re: pomoc pravna hitno

Post by ElRe »

Srećno u zaštiti prava.
Chmoljo

#13 Re: pomoc pravna hitno

Post by Chmoljo »

uvijek se možeš u federaciji zaposliti. ne otvaramo nove bolnice jer su nam i ove poluprazne :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#14 Re: pomoc pravna hitno

Post by Bobi »

Šta fali BL, kažu ima više žena nego muških :D ?
Chmoljo

#15 Re: pomoc pravna hitno

Post by Chmoljo »

daleko mu. koliko znam on je u trebinju :D

inače, ako je to neka smiscalica da tebe lično skloni ima ovo
Član 190

(1) Ako otkaže ugovor o radu radniku u slučaju iz člana 179. stav 1. tačka 3) ovog zakona, poslodavac ne može na istim poslovima u istom mjestu da zaposli drugo lice u roku od godinu dana od dana prestanka radnog odnosa.
Član 179*

(1) Poslodavac može radniku da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdan razlog, i to:

1) ako ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi;

2) ako je pravnosnažno osuđen za krivično djelo na radu ili u vezi sa radom;

3) ako usljed tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promjena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, a poslodavac ne može radniku obezbijediti drugi posao;

4) ako odbije zaključenje aneksa ugovora u smislu člana 170. stav 1. t. 1) - 4) ovog zakona,

5) ako se ne vrati na rad kod poslodavca u roku od pet dana od dana isteka roka mirovanja radnog odnosa iz člana 94. ovog zakona, odnosno neplaćenog odsustva iz člana 93. ovog zakona.
ali svakako da ti je najbolje naći advokata koji će imati uvid u sve :)

svakako javi kako je prošlo i sretno. :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16 Re: pomoc pravna hitno

Post by _BataZiv_0809 »

Odmah angazuj advokata @mirota
mirota

#17 Re: pomoc pravna hitno

Post by mirota »

vec je angazovan, ufff, hvala svima, idemo jako do pobjede
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18 Re: pomoc pravna hitno

Post by _BataZiv_0809 »

mirota wrote: 25/03/2026 11:52 vec je angazovan, ufff, hvala svima, idemo jako do pobjede
To to.

Nemoj se puno oslanjati na savjete sa foruma, cak i kad su dobronamjerni i konstruktivni, nikome nisi dao uvid u dokumente, a bez njih se ne prica.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#19 Re: pomoc pravna hitno

Post by gentoo »

Otvori sam sebi bolovanje i produzuj ga svakih 40 dana preko kolega doktora.. Niko te ne smije otpustiti dok si bolestan :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: pomoc pravna hitno

Post by Truba »

i prati poslije hoce li novog covjeka na istu poziciju zaposliti odmah :D
to mi lici da se tebe zele rijesiti
ovako prema upisima na forumu vjerojatno ih nerviras sa svojim putovanjima djevojkama i privatnim biznisom
mirota

#21 Re: pomoc pravna hitno

Post by mirota »

ma jok, nece nikog primati, hoce mene da se rijese i ukinu to radno mjesto kao nelikvidno, iako nije bas tako...
Post Reply