pomoc pravna hitno
Moderator: _BataZiv_0809
- mirota
#1 pomoc pravna hitno
Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
- problemnatravunu
#2 Re: pomoc pravna hitno
Pratim
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#3 Re: pomoc pravna hitno
Sretno.
- video
#4 Re: pomoc pravna hitno
Lijepi Teher., pardon Sarajevo 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5 Re: pomoc pravna hitno
ako sam upratio ti si doktor, dakle radiš u ustanovi? ne znam kakva je situaciju u RSu, jer su drugi propisi i vezano za rad, kolektivne ugovore, zakon o ustanovama...mirota wrote: ↑25/03/2026 09:53 Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
ali po tvom ispada da vam je promijenjena sistematizacija, a u federaciji ne može bez saglasnosti upravnog odbora da se promijeni. štaviše u KS se traži saglasnost kantonalne vlade za izmjenu pravilnika u ustanovi.
ako budem imao vremena, zarovim se. daleko od toga da te savjetujem, ali bar da te se uputi
sindikat, to ništa?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6 Re: pomoc pravna hitno
za početak nista ne potpisujmirota wrote: ↑25/03/2026 09:53 Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
- mirota
#7 Re: pomoc pravna hitno
hvala na odgovoru, nisam u sindikatu, niti je iko iz moje ustanoveChmoljo wrote: ↑25/03/2026 10:11ako sam upratio ti si doktor, dakle radiš u ustanovi? ne znam kakva je situaciju u RSu, jer su drugi propisi i vezano za rad, kolektivne ugovore, zakon o ustanovama...mirota wrote: ↑25/03/2026 09:53 Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
ali po tvom ispada da vam je promijenjena sistematizacija, a u federaciji ne može bez saglasnosti upravnog odbora da se promijeni. štaviše u KS se traži saglasnost kantonalne vlade za izmjenu pravilnika u ustanovi.
ako budem imao vremena, zarovim se. daleko od toga da te savjetujem, ali bar da te se uputi
sindikat, to ništa?
- mirota
#8 Re: pomoc pravna hitno
nisam ni nista dobio da potpisem, samo mi je usmeno receno face to face da je to u skoroj buducnosti, tipa za 10-20 danaTruba wrote: ↑25/03/2026 10:15za početak nista ne potpisujmirota wrote: ↑25/03/2026 09:53 Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
- mirota
#9 Re: pomoc pravna hitno
nemam uvida u sistematizaciju, niti znam da je promijenjena iskreno..nista ja napismeno jos nisam dobioChmoljo wrote: ↑25/03/2026 10:11ako sam upratio ti si doktor, dakle radiš u ustanovi? ne znam kakva je situaciju u RSu, jer su drugi propisi i vezano za rad, kolektivne ugovore, zakon o ustanovama...mirota wrote: ↑25/03/2026 09:53 Postovanje, direktor je odlucio da ukine moje radno mjesto u drugom gradu, sjediste firme je u Banjaluci, ponudio mi je da predjem u Banjaluku ili da dobijem otkaz. Ima li pravo bez odluke UO da ukine to radno mjesto, koje solidno privredjuje firmi, drzavna firma je u pitanju, sta ja mogu preduzeti i hvala.
sindikat, to ništa?
- banjaluka078
- Moderator
#10 Re: pomoc pravna hitno
Sve o čemu pričaju neka dostave na papiru. Dok to čekaš, dogovori s nekim advokatom dobrim iz oblasti radnog prava da ti bude dostupan kad ti stignu papiri, da ne čekaš termin i sl.
Do tad, probaj malo iščitati dokumenta (sad bi valjalo da si član sindikata, jer bi imao besplatnu pravnu pomoć):
https://www.paragraf.ba/propisi/republi ... -radu.html
https://savezsindikatars.org/wp-content ... o-2025.pdf
https://www.ssdmrs.org/ProdukteImages/11.pdf - ako imaš veze s UKC RS BL
I probaj, možda te mogu uputiti na neko konkretno rješenje ili savjet https://www.ssdmrs.org/pravnapomoc.php
Znam da je u procesu mijenjanja vlasnika u dijaliznom centru pred kraj prošle godine sve išlo crno na bijelo, za svaki korak je postojao papir, ispoštovane su sve zakonske procedure, BL ekipa na Paprikovcu se čak uspjela izboriti za veći koeficijent. Osnovni razlog, zato što ni na šta nisu pristali na prvu. Isplati se malo pokazati zube. Poslodavac to obično ne očekuje. Upoznaj se sa svojim pravima, da možeš biti ravnopravan partner u razgovoru.
Sretno ti!
- mirota
#11 Re: pomoc pravna hitno
HVALA, poslusam vas sve iznad
- Chmoljo
#13 Re: pomoc pravna hitno
uvijek se možeš u federaciji zaposliti. ne otvaramo nove bolnice jer su nam i ove poluprazne 
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#14 Re: pomoc pravna hitno
Šta fali BL, kažu ima više žena nego muških
?
- Chmoljo
#15 Re: pomoc pravna hitno
daleko mu. koliko znam on je u trebinju 
inače, ako je to neka smiscalica da tebe lično skloni ima ovo

svakako javi kako je prošlo i sretno.
inače, ako je to neka smiscalica da tebe lično skloni ima ovo
Član 190
(1) Ako otkaže ugovor o radu radniku u slučaju iz člana 179. stav 1. tačka 3) ovog zakona, poslodavac ne može na istim poslovima u istom mjestu da zaposli drugo lice u roku od godinu dana od dana prestanka radnog odnosa.
ali svakako da ti je najbolje naći advokata koji će imati uvid u sveČlan 179*
(1) Poslodavac može radniku da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdan razlog, i to:
1) ako ne ostvaruje rezultate rada ili nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi;
2) ako je pravnosnažno osuđen za krivično djelo na radu ili u vezi sa radom;
3) ako usljed tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promjena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, a poslodavac ne može radniku obezbijediti drugi posao;
4) ako odbije zaključenje aneksa ugovora u smislu člana 170. stav 1. t. 1) - 4) ovog zakona,
5) ako se ne vrati na rad kod poslodavca u roku od pet dana od dana isteka roka mirovanja radnog odnosa iz člana 94. ovog zakona, odnosno neplaćenog odsustva iz člana 93. ovog zakona.
svakako javi kako je prošlo i sretno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#16 Re: pomoc pravna hitno
Odmah angazuj advokata @mirota
- mirota
#17 Re: pomoc pravna hitno
vec je angazovan, ufff, hvala svima, idemo jako do pobjede
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#19 Re: pomoc pravna hitno
Otvori sam sebi bolovanje i produzuj ga svakih 40 dana preko kolega doktora.. Niko te ne smije otpustiti dok si bolestan 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: pomoc pravna hitno
i prati poslije hoce li novog covjeka na istu poziciju zaposliti odmah 
to mi lici da se tebe zele rijesiti
ovako prema upisima na forumu vjerojatno ih nerviras sa svojim putovanjima djevojkama i privatnim biznisom
to mi lici da se tebe zele rijesiti
ovako prema upisima na forumu vjerojatno ih nerviras sa svojim putovanjima djevojkama i privatnim biznisom
- mirota
#21 Re: pomoc pravna hitno
ma jok, nece nikog primati, hoce mene da se rijese i ukinu to radno mjesto kao nelikvidno, iako nije bas tako...