Nasljednicka izjava
Moderator: _BataZiv_0809
-
InHeart
#1 Nasljednicka izjava
Pozdrav, nedavno je bila ostavinska rasprava gdje jedna od nasljednica nije mogla doci na ostavinsku raspravu i nije mogla potpisati da se prihvata svog nasljednog dijela. Ta nasljednica zivi u Italiji, te zeli poslati nasljednicku izjavu iz Italije u Bosnu. Je li neko imao slicnu situaciju? Ta nasljednica mi je rekla da bi njoj sudski tumac za talijanski jezik morao prevesti tu nasljednicku izjavu sa bosanskog na talijanski, i da bi joj neko morao tu od sudskog tumaca prevedenu i ovjerenu nasljednicku izjavu poslati njoj u Italiju, gdje bi ona potpisala tu izjavu i ovjerila je kod notara/u ambasadi u Italiji. Nakon toga bi ona tu izjavu poslala meni u Bosnu i ja bih odnio tu izjavu kod notara kod kojeg se vodi ostavinski postupak ovdje u Bosni.
Zanima me zna li neko da li bi notar/ambasada u italiji pristala ovjeriti tu izjavu ukoliko bih ja tu izjavu prevedenu na talijanski skenirao, poslao toj nasljednici u Italiju putem emaila tako skeniranu izjavu, gdje bi ona tu izjavu isprintala tamo u Italiji, i odnijela notaru u Italiji da joj ovjeri tu izjavu? Takodjer ako bi notar ovjerio tu izjavu, da li bi ta nasljednica mogla meni tako ovjerenu i potpisanu izjavu poslati nazad na moj email, tako da ja tu izjavu mogu isprintati ovdje i odnijeti kod notara u Bosni? To jete da li bi notar u Bosni prihvatio tu nasljednicu izjavu? Ili se ipak mora original poslati? Ako se mora original poslati, koliko se dugo ceka da posiljka (dokument) stigne iz Bosne u Italiju i onda nazad iz Italije za Bosnu ako se salje postom? Moramo pozuriti s tim jer ako se ta izjava ne posalje na vrijeme, predmet ce zavrsiti na sudu
Zanima me zna li neko da li bi notar/ambasada u italiji pristala ovjeriti tu izjavu ukoliko bih ja tu izjavu prevedenu na talijanski skenirao, poslao toj nasljednici u Italiju putem emaila tako skeniranu izjavu, gdje bi ona tu izjavu isprintala tamo u Italiji, i odnijela notaru u Italiji da joj ovjeri tu izjavu? Takodjer ako bi notar ovjerio tu izjavu, da li bi ta nasljednica mogla meni tako ovjerenu i potpisanu izjavu poslati nazad na moj email, tako da ja tu izjavu mogu isprintati ovdje i odnijeti kod notara u Bosni? To jete da li bi notar u Bosni prihvatio tu nasljednicu izjavu? Ili se ipak mora original poslati? Ako se mora original poslati, koliko se dugo ceka da posiljka (dokument) stigne iz Bosne u Italiju i onda nazad iz Italije za Bosnu ako se salje postom? Moramo pozuriti s tim jer ako se ta izjava ne posalje na vrijeme, predmet ce zavrsiti na sudu
-
moonca
#2 Re: Nasljednicka izjava
Ne razumijem o kojoj se ambasadi radi . Bosanka bi trebala biti ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
moonca
#4 Re: Nasljednicka izjava
Proshla sam tu proceduru. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5 Re: Nasljednicka izjava
@InHeart neka da nekome punomoc da je zastupa, eto npr tebi i rijesen problem.
-
Robot231
#6 Re: Nasljednicka izjava
Nasljednica je bosanka koja trenutno zivi i radi u italiji. Posto ona nije mogla prisustvovati ostavinskoj raspravi, notarka u Bosni gdje je se i vodila ostavinska rasprava je rekla da nasljednica treba poslati nasljednicku izjavu iz Italije u Bosnu, tacnije u ured notarski u Bosni gdje se vodi ostavinski postupak. Prije nego sto nasljednica posalje tu izjavu iz Italije u Bosnu, nasljednica treba ovjeriti tu izjavu ili kod notara u Italiji ili u ambasadi u Italiji, pretpostavljam Bosanskoj ambasadi.
-
Robot231
#7 Re: Nasljednicka izjava
Ja nisam nasljednik, meni je ta nasljednica tetka. Ja se raspitujem za nju.
Last edited by Robot231 on 15/03/2022 19:23, edited 2 times in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8 Re: Nasljednicka izjava
-
Robot231
#9 Re: Nasljednicka izjava
Tetka je u Italiji. Da li ona moze iz Italije dati nekome punomoc da je zastupa ili mora doci u Bosnu da da tu punomoc? Ako vec mora doci u Bosnu onda je ne treba niko zastupati jer moze sama potpisati da se prihvata nasljedja kod notara u Bosni. Poenta je u tome da ona ne moze doci u Bosnu
-
moonca
#10 Re: Nasljednicka izjava
Taj notar moze biti i radnik u banci, ali da ima .. norarski certifikat.. kao u mom sluchaju . ali je bolje ako to ovjeri u Bosanskoj Ambasadi , ne treba mu onda apostille certRobot231 wrote: ↑15/03/2022 19:20Nasljednica je bosanka koja trenutno zivi i radi u italiji. Posto ona nije mogla prisustvovati ostavinskoj raspravi, notarka u Bosni gdje je se i vodila ostavinska rasprava je rekla da nasljednica treba poslati nasljednicku izjavu iz Italije u Bosnu, tacnije u ured notarski u Bosni gdje se vodi ostavinski postupak. Prije nego sto nasljednica posalje tu izjavu iz Italije u Bosnu, nasljednica treba ovjeriti tu izjavu ili kod notara u Italiji ili u ambasadi u Italiji, pretpostavljam Bosanskoj ambasadi.
.. i sve poslati postom.. originale... u Bosnu. -cak su meni trazili original apostille. u boji
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#11 Re: Nasljednicka izjava
Moze dati punomoc u Italiji naravno.Robot231 wrote: ↑15/03/2022 19:24Tetka je u Italiji. Da li ona moze iz Italije dati nekome punomoc da je zastupa ili mora doci u Bosnu da da tu punomoc? Ako vec mora doci u Bosnu onda je ne treba niko zastupati jer moze sama potpisati da se prihvata nasljedja kod notara u Bosni. Poenta je u tome da ona ne moze doci u Bosnu
-
Robot231
#12 Re: Nasljednicka izjava
A kako si ti napisala notarsku izjavu na talijanski? Meni je tetka rekla da moram ovdje u Bosni izjavu sa bosanskog prevesti kod sudskog tumaca na talijansk i poslati za italiju, jer ona kaze da samo notarsku izjavu prevedenu od strane sudskog tumaca na talijanski ce notar u Italiji htjeti ovjeriti. Tako da sam ja dao jednoj sudskoj tumacici ovdje u Bosni da mi prevede tu nasljednicku izjavu na talijanski, pa cu tu izjavu poslati u Italiju..Da li mora i na tom prijevodu biti apostile pecat? I koliko dugo se ceka da dokumenat dodje iz Italije u Bosnu postom?moonca wrote: ↑15/03/2022 19:25Taj notar moze biti i radnik u banci, ali da ima .. norarski certifikat.. kao u mom sluchaju . ali je bolje ako to ovjeri u Bosanskoj Ambasadi , ne treba mu onda apostille certRobot231 wrote: ↑15/03/2022 19:20
Nasljednica je bosanka koja trenutno zivi i radi u italiji. Posto ona nije mogla prisustvovati ostavinskoj raspravi, notarka u Bosni gdje je se i vodila ostavinska rasprava je rekla da nasljednica treba poslati nasljednicku izjavu iz Italije u Bosnu, tacnije u ured notarski u Bosni gdje se vodi ostavinski postupak. Prije nego sto nasljednica posalje tu izjavu iz Italije u Bosnu, nasljednica treba ovjeriti tu izjavu ili kod notara u Italiji ili u ambasadi u Italiji, pretpostavljam Bosanskoj ambasadi.
.. i sve poslati postom.. originale... u Bosnu. -cak su meni trazili original apostille. u boji![]()
![]()
-
Gray
#13 Re: Nasljednicka izjava
Najlakše ti je da napraviš dvojezično, sa jedne strane papira bosanski sa druge talijanski, i tako da ti ovjere.
Mada, ako se ne izjasni se smatra da prihvata nasljedstvo, tako ako misli prihvatati mislim da joj ni ni treba nasljednika izjava.
Mada, ako se ne izjasni se smatra da prihvata nasljedstvo, tako ako misli prihvatati mislim da joj ni ni treba nasljednika izjava.
-
moonca
#14 Re: Nasljednicka izjava
Ako ima Bosanska Ambasada, to sve obavi kod njih... ako ne... onda notar .. s apostille.. da mora..Robot231 wrote: ↑15/03/2022 19:41A kako si ti napisala notarsku izjavu na talijanski? Meni je tetka rekla da moram ovdje u Bosni izjavu sa bosanskog prevesti kod sudskog tumaca na talijansk i poslati za italiju, jer ona kaze da samo notarsku izjavu prevedenu od strane sudskog tumaca na talijanski ce notar u Italiji htjeti ovjeriti. Tako da sam ja dao jednoj sudskoj tumacici ovdje u Bosni da mi prevede tu nasljednicku izjavu na talijanski, pa cu tu izjavu poslati u Italiju..Da li mora i na tom prijevodu biti apostile pecat? I koliko dugo se ceka da dokumenat dodje iz Italije u Bosnu postom?moonca wrote: ↑15/03/2022 19:25
Taj notar moze biti i radnik u banci, ali da ima .. norarski certifikat.. kao u mom sluchaju . ali je bolje ako to ovjeri u Bosanskoj Ambasadi , ne treba mu onda apostille cert
.. i sve poslati postom.. originale... u Bosnu. -cak su meni trazili original apostille. u boji![]()
![]()
Koliko treba da 'preporuceno' pismo dodje iz Italije. vjerujem sedam dana.. ..
-
Robot231
#15 Re: Nasljednicka izjava
Kod koga moze ona dati tu punomoc, kod notara u Italiji?_BataZiv_0809 wrote: ↑15/03/2022 19:30Moze dati punomoc u Italiji naravno.Robot231 wrote: ↑15/03/2022 19:24
Tetka je u Italiji. Da li ona moze iz Italije dati nekome punomoc da je zastupa ili mora doci u Bosnu da da tu punomoc? Ako vec mora doci u Bosnu onda je ne treba niko zastupati jer moze sama potpisati da se prihvata nasljedja kod notara u Bosni. Poenta je u tome da ona ne moze doci u Bosnu
I da li ona mora znati talijanski tj. da li mora znati talijanski tako dobro, da zna sama napisati tu izjavu? I sta ako ne zna dobro talijanski, kako da onda sastavi tu izjavu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#16 Re: Nasljednicka izjava
Moze dati u bh ambasadi ili konzulatu. Mislim da je to najlaksa varijanta.
Notar ne bi trebao da ulazi u sadrzaj akta, nego da svojim pecatom potvrdi da ga je osoba priznala ili potpisala kao svoj. Dakle u praksi moze na nasem jeziku ovjeriti punonoc kod italijanskog notara.
Ali sva ova pitanja se trebaju postaviti notaru koji vodi tu ostavinu jer je za to placen. Ne oslanjati se previse na forum.
-
crveni_makovi
#17 Re: Nasljednicka izjava
Ja sam ovih dana dobila punomoć iz SAD-a otkucanu na našem jeziku i potpisanu tamo u prisustvu notara. Punomoć na našem jeziku mi daje naš državljanin koji živi tamo a preko dokumenta punomoći stoji pečat notara iz države u kojoj živi i uz punomoć je dodata stranica apostille kakve se izdaju u SAD-u i na kojoj piše izričito da samo ovjerava potpise i pečate a ne i sadržaj punomoći, te da se ta apostille izdaje isključivo za upotrebu dokumenta u BiH.
Da bih ja tu punomoć mogla staviti u opticaj u BiH, sudski tumač mi je morao prevesti američku apostille i pečate, pa sam taj prevod sudskog tumača nosila na naš sud i platila 9 maraka sudsku taksu za ovjeru prevoda sudskog tumača.
Da bih ja tu punomoć mogla staviti u opticaj u BiH, sudski tumač mi je morao prevesti američku apostille i pečate, pa sam taj prevod sudskog tumača nosila na naš sud i platila 9 maraka sudsku taksu za ovjeru prevoda sudskog tumača.
-
nikeze
#18 Re: Nasljednicka izjava
Ta osoba napiše izjavu na našem jeziku. Primjer imaš na internetu. Italijanski notar ovjeri izjavu pečatom koji dokazuje da si svojom rukom pred njim potpisao. On ne ulazi u sadržaj izjave. Može pisati bilo šta.
Imao sam taj slučaj prije pola godine. Vrlo jednostavno.
Samo treba definisati tačno šta se prihvata kao nasljedstvo a čega se osoba odriče. Notar npr u Njemačkoj ima dva svjedoka koji pitaju da li si ti to napisao i takođe ovjere potpisom izjavu
Samo treba definisati tačno šta se prihvata kao nasljedstvo a čega se osoba odriče. Notar npr u Njemačkoj ima dva svjedoka koji pitaju da li si ti to napisao i takođe ovjere potpisom izjavu
-
Robot231
#19 Re: Nasljednicka izjava
Tetka kaze da je to provjerila sa notarom i rekla mi je da notar nece da ovjeri bilo sta, vec se mora ta izjava prevesti na talijanski kod sudskog tumaca, i tek onda ce notar ovjeriti kada vidi prijevod na talijanskom. Zato me je tetka zaduzila da formular koji sam ja nasao na internetu, i koji sam ispunio sa njenim licnim podacima, da ja taj formular prevedem na talijanski kod nekog sudskog tumaca u Bosni, te da taj formular preveden (izvorni formular na bosanski + prijevod na talijanski) posaljem njoj u italiju, te ce ona to odnijeti notaru i notar ce tek tada to ovjeriti. I onda ce ona poslati nazad meni tu potpisanu i ovjerenu nasljednicku izjavu u Bosnu, i ja cu tu izjavu odnijeti notaru u Bosni kod kojeg se vodi ostavinski postupak..Da li ovo ima smisla ili je ona nesto pogresno razumjela?nikeze wrote: ↑15/03/2022 21:04 Ta osoba napiše izjavu na našem jeziku. Primjer imaš na internetu. Italijanski notar ovjeri izjavu pečatom koji dokazuje da si svojom rukom pred njim potpisao. On ne ulazi u sadržaj izjave. Može pisati bilo šta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#20 Re: Nasljednicka izjava
Tebi treba strucna pomoc. Otidji kod notara i konsultuj se.
-
moonca
#21 Re: Nasljednicka izjava
....notar neche potpisati bilo sta.. ako je .. regularan, ili ti odgovoran...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
-
kuli1961
#23 Re: Nasljednicka izjava
koliko ćumuranja, izmisljanja tople vode, ni od čega stvaranje bauka..
uz mooncino uobičajeno, deja vu trolanje
nasljednik može dati nasljednicku izjavu- ali uopšte ne mora dati nikakvu izjavu- sud će smatrati da zeli biti nasljednik i rješenjem će ga oglasiti takvim i uručiti mu nasljedstvo!!!
helou,, pa dajte jednom procitajte zakon, na netu je!
evo:
Zakon o nasljedjivanju FBiH
Član 237*
(1) Svako je ovlašten, ali niko nije dužan dati nasljedničku izjavu.
(2) Za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od naslijeđa smatra se da želi biti nasljednikom.
......
.....
(9) Sud neće zahtijevati nasljedničku izjavu ni od koga, ali nasljednik koji želi dati izjavu može to učiniti usmeno pred ostavinskim sudom na zapisnik, odnosno predajom ostavinskom sudu isprave iz stava 6. ovog člana.
I taj notar, kao da nije nikada ni otvorio zakon????
admin-e, ako mozes, motaj kablove, gasi svjetlo - zakljucavaj ovo!
uz mooncino uobičajeno, deja vu trolanje
nasljednik može dati nasljednicku izjavu- ali uopšte ne mora dati nikakvu izjavu- sud će smatrati da zeli biti nasljednik i rješenjem će ga oglasiti takvim i uručiti mu nasljedstvo!!!
evo:
Član 237*
(2) Za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od naslijeđa smatra se da želi biti nasljednikom.
......
.....
(9) Sud neće zahtijevati nasljedničku izjavu ni od koga, ali nasljednik koji želi dati izjavu može to učiniti usmeno pred ostavinskim sudom na zapisnik, odnosno predajom ostavinskom sudu isprave iz stava 6. ovog člana.
-
pinkman
#24 Re: Nasljednicka izjava
Ispadne kao u krivici. Pretpostavljati cemo da si nevin dok se ne dokaze suprotno.kuli1961 wrote: ↑16/03/2022 00:35 koliko ćumuranja, izmisljanja tople vode, ni od čega stvaranje bauka..
uz mooncino uobičajeno, deja vu trolanje![]()
evo:
Član 237*
......
.....
Tako i ovo. Pretpostavljamo da zelis nasljedstvo dok ne kazes drugacije.
-
nikeze
#25 Re: Nasljednicka izjava
Sine, u slučaju izjave notar ovjerava potpis, a ne sadržaj. U slučaju netačnog sadržaja nadležan je sud. NIje to ugovor koji mora biti tačan.Robot231 wrote: ↑15/03/2022 21:20Tetka kaze da je to provjerila sa notarom i rekla mi je da notar nece da ovjeri bilo sta, vec se mora ta izjava prevesti na talijanski kod sudskog tumaca, i tek onda ce notar ovjeriti kada vidi prijevod na talijanskom. Zato me je tetka zaduzila da formular koji sam ja nasao na internetu, i koji sam ispunio sa njenim licnim podacima, da ja taj formular prevedem na talijanski kod nekog sudskog tumaca u Bosni, te da taj formular preveden (izvorni formular na bosanski + prijevod na talijanski) posaljem njoj u italiju, te ce ona to odnijeti notaru i notar ce tek tada to ovjeriti. I onda ce ona poslati nazad meni tu potpisanu i ovjerenu nasljednicku izjavu u Bosnu, i ja cu tu izjavu odnijeti notaru u Bosni kod kojeg se vodi ostavinski postupak..Da li ovo ima smisla ili je ona nesto pogresno razumjela?nikeze wrote: ↑15/03/2022 21:04 Ta osoba napiše izjavu na našem jeziku. Primjer imaš na internetu. Italijanski notar ovjeri izjavu pečatom koji dokazuje da si svojom rukom pred njim potpisao. On ne ulazi u sadržaj izjave. Može pisati bilo šta.
Naravno da notar zadrži izjavu jedan dan i može je skenirati mobitelom i prevesti google translatorom ako hoće, a može kosultovati i prevodioca. Tako je barem u Njemačkoj. U BiH su mi notari takođe rekli da ovjeravaju pečatom tvoj potpis, a ne sadržaj izjave. U Italiji je možda drugačije, ali u Njemačkoj je nasljedničku izjavu ovjerila žena notar koja je doktor pravnih nauka. Imala je dva svjedoka koji su se potpisali , izjavu je pregledala jedan dan. Vjerovatno je prevela google translatorom, ali nije ništa rekla po tom pitanju. Ovdje u u BiH notari ne gledaju izjavu, ovjere je za 5 minuta. Jedino ako hoćeš da ti je on sastavi onda ćeš da platiš. Iz Kanade sam imao slučaj punomoći koja je ovjerena kod notara. BIla je pisana na našem jeziku. Sve u svemu, to je to.