katastar i avio snimanje
Moderator: _BataZiv_0809
-
krajisnik26
#1 katastar i avio snimanje
e ovako prije svega se izvinjavam ako je ova tema vec bila otvorena,posto sam novi na forumu nadam se da nisam pogresio,radi se o tome da mi treba pomoc oko toga da sam do juce ostao bez ulaza u dvoriste jer je komsija provjeravao medje sa svim komsijama i kad je provjeravao do mene sve je bilo ok osim ulaza,naime taj ulaz je moj tj moga prandida jer taj ulaz je nas preko 150g koliko milion posto se zna,sve komsije znaju da je to moje i juce dodje geometar i tako ustanovi se da to nije moje,dakle oni koriste karte avionsko snimanje koje je radito 70-tih ili 80-tih nisam sad siguran i tad se obavjestilo stanovnistvo da svoje medje okrece i kamenje postave jer ide to avionsko snimanje i poslije toga imalo se roka 4 dana da dodjes vidis i prepravis gresku,svi znamo u danasnje vrijeme kojji su problemi ganjanja neceg u vezi zemlje a da ne pricamo tada kako je narod bio nepismen i slicno,danas sam otisao da se raspitam i tako kazu mi da mogu jedino sloziti se sa tim ili tuziti gga,ja im kazem da sam gledao na internetu online katastar i da i tamo stoji da je to njegovo jer istu tu kartu koriste za sve,pa sam onda trazio neke stare karte ili avionsko da mi izdaju(zasto bi naravno platio) medjutim rekli su mi da to nemogu dobiti,pa eto da vas pitam da li je neko imao slican problem i da li neko zna postoji li na internetu nekve karte zato ako mi ne dozvoljavaju iste u katastrima.....hvala
-
Drinski
#2 Re: katastar i avio snimanje
Nece da ti daju fotoskicu iz 80 tih, jer to (tako pribavljeni podaci premjera) jos nije stupilo na snagu u tvojoj KO (vjerovatno, zbog toga sto je u malom broju općina proveden postupak izlaganja), međutim, to ne znaci da takva fotoskica neće biti jedan od dokaza posjeda. Moras podnijeti tuzbu i u parnici putem vjestacenja pribaviti tu skicu.
-
krajisnik26
#3 Re: katastar i avio snimanje
moja opcina cazin ima sve to uradjeno cak sam saznao i gledao sam sve preko neta,ima na FGU stranici sve skice od avionskom snimanja pa do danas,ali nema prije avionskog,svi znaci znaju da je to moje i on je sad to saznao prije par dana da je avionskim tim snimkom obiljezeno kao njegovo i juce je uzeo kamion pjeska i istresao na ulaz,policija kaze da nemogu tu nista jer u katastru je njegovo,dakle kad nemas para onda sjedi i gledaj kako ti vukovi posjed kradu,rekli su mi da se to mora sudski i da moram preko odvjetnika podnijeti tuzbu i da se placa odmah na pocetku i kosta preko 1000KM......
- Haris.ba
#4 Re: katastar i avio snimanje
Neće se niko drugi boriti za tebe. Moraš sam. Ako si socijalni slučaj imaju razni pružaoci besplatne pravne pomoći. Ako nisi, posudi pare, pokreni postupak - pa kasnije vraćaj kroz postupak.
Mislim da općina Cazin nije potpuno na katastru. Uglavno, upisi u katastru ne znače ni vlasništvo, a ni posjed sami po sebi. Imaš 30 dana da pokreneš tužbu za smetanje posjeda, to ti je najjednostavnije. Ako smatraš nešta svojim, a to ti neko osporava - ti se trebaš izboriti.
Pogledaj i ZK stanje (u općinskom sudu, u zemljišnjoknjižnom uredu).
Mislim da općina Cazin nije potpuno na katastru. Uglavno, upisi u katastru ne znače ni vlasništvo, a ni posjed sami po sebi. Imaš 30 dana da pokreneš tužbu za smetanje posjeda, to ti je najjednostavnije. Ako smatraš nešta svojim, a to ti neko osporava - ti se trebaš izboriti.
Pogledaj i ZK stanje (u općinskom sudu, u zemljišnjoknjižnom uredu).
-
eifel
#5 Re: katastar i avio snimanje
GEOPORTAL Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove
http://www.katastar.ba/geoportal/preglednik/
http://www.katastar.ba/geoportal/preglednik/
-
gidra
#7 Re: katastar i avio snimanje
Kako doci do arhivskog katastarskog plana sa podacima o vlasniku?
Kome da se obratim i gdje se to vadi jer smatram da aktuelni nije tačan? Koliko košta KM?
Nalazim se u takvoj situaciji da hoću da tužim Općinu koja je i napravila propust pa prije pokretanja postupka se raspitujem.
Moju parcelu su upisali greškom na drugog i sam taj čovjek na koga je upisano prizna i zna da je moje, međutim oslovljava me sa određenom novčanom naknadom.
Zajebava me za ono što je desetinama godina moje i sada inat radi...
Kome da se obratim i gdje se to vadi jer smatram da aktuelni nije tačan? Koliko košta KM?
Nalazim se u takvoj situaciji da hoću da tužim Općinu koja je i napravila propust pa prije pokretanja postupka se raspitujem.
Moju parcelu su upisali greškom na drugog i sam taj čovjek na koga je upisano prizna i zna da je moje, međutim oslovljava me sa određenom novčanom naknadom.
Zajebava me za ono što je desetinama godina moje i sada inat radi...