pravni savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#876 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

kuli1961 wrote: 29/02/2024 22:40
kakavdanakneiskustvu wrote: 29/02/2024 22:23
kuli1961 wrote: 29/02/2024 22:04 U prethodnom postu, od 18,11 sati si dao dovoljno cinjenica. Prsto ne mogu da vjerujem da ti sud svjesno nije upitio poziv, a iz napisanog zakljucujem da ce te mozda zvati na posljednji.. a koji je to posljednji, pitam se, nakon 30+ godina "petljanja za zakonom"???? Kako to sudija zna koji je to stvarno posljednji????? Na takvo, a opisano postupanje suda, zaista nemam sta reci, osim da veceg javasluka nisam ni cuo ni vidio, a cuo i vidio sam zaista svasta- naravno ukoliko si tacno prenio sta ti je receno!

Kolega iz pret-prethodnog posta @JMGuti je u pravu, MORAJU TE ZVATI POZIVOM na prvi pretres, a na ostale se smatras obavijestenim ,jer na kraju tekuceg pretresa sudija usmeno odredjuje datum narednog pretresa, pa se smatra da si pozvan.. kao u parnici, to iskustvo, nazalost, vec imas.
Problem sa sudskom policijom- ako te budu sprecavali, sto je moguce i legitmno, jer nemas poziv, insistiraj da zovu i da se sudija izricito izjasni-neposredno face to face (tako sto ces traziti da te odvedu pred sudiju) ili telefonom na portirnici- da ti izricito ne dozvoljava prisustvo u svojstvu oštećenog. Mislim da te ne ne moze sprijeciti, kao sto ne moze sprijeciti obicnu publiku, ako na sudjenju nije izricito iskljucena javnost.

Imas jos jednu mogucnost a to je da napises, uljudan, pristojan mail sudiji-. a mail adresa je u formatu
[email protected] znas te generalije sudije
tako sto ces se predstaviti, navesti broj spisa (ako ga znas), prezime okrivljenog/e , naglasiti da si ti oštećeni u tom predmetu i da ces doci na pretres iako ti propustom suda nije dostavljen poziv za taj i taj datum.
Ja ne bih nista vise pisao, besmisleno je, isto kao i sam mail., ali ocito je to sve sto mozes uraditi.
Prosto ne mogu da vjerujem kako se sud/ija ponasa...!!!!!!!
Sasvim je razumljivo zasto gradjani BIH nemaju nimalo povjerenja u pravosudje...
Kada sam na pisarnici Suda pitao kako da nije meni upućen poziv, osoba mi reče, pa možda ćete dobiti za iduće ročište. Lijepo, uljudno odgovorih toj osobi, a kako ja znam da će biti idućeg ročišta??Odgovoreno mi je da dodjem deset minuta ranije pa će ona nazvati sudiju i pitati da li mogu biti prisutan.

Kako napisah, predao podnesak kojim sam tražio da budem pozvan zbog toga što je takva i takva optužnica poslana od strane Tužilaštva ka Sudu, i baš zbog toga ne vjerujem da će korigovana optužnica biti pročitana na glavnom pretresu

Znam datum i termin suđenja,ništa više ne piše na stranici Suda, osim broja predmeta,ne piše broj sudnice,ni sprat

Znam ime i prezime sudije,problem može biti što je to zakazano za 5.3. i ne znam da li ima dovoljno vremena da šaljem mail i da li će uopće sudija to pročitati jer je to utorak ujutro


mail sudiji se piše,ime i prezime sudije@pravosuđe.ba, je li to sigurno na taj način slati,nisam to do sad nikad radio?
Za mail: [email protected] (tačka izmedju imena i prezimena!!!)
Sigurno je slanje, a da li ce sudija otvoriti mail, to ni ptice ni baba vračara ne moze znati....posalji jos veceras mail, imas dovoljno podataka
I otidji 5.3, postupi kako ti predlazem ako bude zatezanja
Ja bih u Cc maila (Cc je carbon copy, tj, mail adresa jos drugih osoba kojima slajes taj isti mail, ne samo direktnom adresatu) stavio i predsjednika/cu suda. ti znas i njegovo/njeno ime i preizme (ja ga pretpostalvjam ali ga ne navodim, zbog postovanja pravila zastite licnih podataka.. a i to je upitno jer je rijec o javnim podacima, ali eto...) Takvim slanjem maila ujedno i predsjedniku/ci suda dajes do znanja kako i sta rade sudije suda kojim on/ona upravlja!
to je sve sto mozes uraditi
I dlaje sam sokiran kako se ponasaju! Pa jeo sam taj kruh, znam kako treba da funkcionise, a znam i kako u realnosti funkcionise, ali ovo opisano mi je stvarno novo, novitet u kolekciji pravosudnog javasluka.
Ako te ipak onemoguce da prisustvujes prvom pretresu, eto prilike da ih javno popljujes, u formi otvorenog pisma, koje ces poslati njima ali i najcitanjijim novinama u tvojoj lokalnoj zajednici
Prijava UDT-u...znam za mnogo ozbiljnija krsenja zakona, koja su ostala neprocesuirana....
Ok. Da potvrdim, na prvom pretresu se eventulano može i završiti postupak?
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#877 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

teoretski da, moze
a u stvarnom zivotu?
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#878 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

kuli1961 wrote: 29/02/2024 22:52 teoretski da, moze
a u stvarnom zivotu?
pa pretpostavljam da može, zato to i pitam,a bez da ja znam da li je Tužilaštvo stvarno poslalo korigovanu optužnicu
User avatar
JMGuti
Posts: 368
Joined: 26/04/2010 23:25

#879 Re: pravni savjet

Post by JMGuti »

@kuli1961

Ja sad kad se vratim gore na ove postove, @kakavdanakneiskustvu tebi su stvari sad malo komplikovane. Evo ovako ću ti najlakše predočiti šta se desilo i šta će se sad desiti.

1. Primjera radi, Tužilaštvo KS podigne optužnicu protiv Kulić Kulija koju Sud prihvata, a zatim u KPS fazi sudija za prethodno saslušanje poziva optuženog na izjašnjenje o krivnji. U slučaju da se optuženi izjasni da je KRIV, prelazi se u K fazu u kojoj se prvo zakaže ročište radi razmatranja izjave o priznanju krivnje, a ukoliko se izjasni da NIJE KRIV kao u ovom slučaju, opet se prelazi u K fazu ali ...

2. Kada se optuženi izjasni da NIJE KRIV, formira se K faza po naredbi sudije za prethodno saslušanje, određuje se sudac u krivičnom postupku koji zatim zakazuje GLAVNI PRETRES. To je, pretpostavljam, ovaj sad koji ti spominješ kao prvi. NA TOM GLAVNOM PRETRESU, prisutni su tužilac i optuženi i ukoliko ga ima - njegov branitelj. Na tom pretresu se ČITA OPTUŽNICA, dakle ne izvode se nikakvi dokazi, već se isti predlažu. Predložiti ih mora tužilac, između ostalog dokaze objektivne i subjektivne prirode, što znači materijalne dokaze i dokaze saslušanjem svjedoka ili oštećenog u svojstvu svjedoka. Odbrana može na istom ročištu iznijeti koncept svoje odbrane i predložiti svoje dokaze, ili to može uraditi nakon što Tužilaštvo predloži i izvede sve svoje dokaze.

3. Dakle, nakon prvog glavnog pretresa, sud onda dalje na osnovu prijedloga tužioca poziva stranke u postupku, osim ako nije već na samom ročištu iste usmeno obavijestio, a predložene svjedoke POZIVA PISMENO.

Kuli je već objasnio da se tebi mora poslati poziv, ali evo iz prakse ti ja mogu već reći da u 6 godina na krivičnom referatu nikad nisam dobio naredbu sudije da na glavni pretres (ovaj prvi) pozovem oštećenog. Isti se poziva, u praksi ovog suda, isključivo ako je predložen kao svjedok. Znači nije praksa da se odmah obavijesti oštećeni, ALI, ako si predložen kao svjedok sto posto ćeš biti pozvan na nastavak glavnog pretresa.

E sad, ti kao oštećeni imaš zakonom zagarantirana prava. NE MOŽE ti niko zabraniti prisustvovanje ročištu odnosno glavnom pretresu ako imaš svojstvo oštećenog. U Zakonu o krivičnom postupku se navodi da se pretres može zatvoriti za javnost, u što izričito ne ulaze optuženi, branilac, OŠTEĆENI, itd. Zakonom ti mora osigurati prisustvo glavnom pretresu.

Nikad u praksi nisam doživio da sudija odbije prisustvo, ne samo oštećenog, koji ima zagarantovana prava u samom postupku, već i same javnosti. Nikad stvarno. Zato me šokira to što si ti upravo napisao.

I opet ti ponavljam:

- NISAM NIKAD POZVAO OŠTEĆENOG NA GLAVNI PRETRES (prvi zakzani)
- UVIJEK SAM POZIVAO OŠTEĆENOG NA NASTAVAK GLAVNOG PRETRESA AKO JE PREDLOŽEN U SVOJSTVU SVJEDOKA
- NIKAD SUDIJA NIJE ZABRANIO PRISUSTVO OŠTEĆENOM NA GLAVNOM PRETRESU NITI TI TO MOŽE ZABRANITI
- MORAŠ PO ZAKONU O KRIVIČNOM POSTUPKU DOBITI PRISTUP PRETRESU

Prakse se razlikuju od suda do suda, ali ja bih stvarno volio vidjeti hrabrost sudije koji će da nakon tvog upornog inzistiranja, pa i pisanja mailova što ti je kuli predložio, tebi zabraniti prisustvovanje glavnom pretresu.

Ja ti opet kažem, odi u utorak (ako je tad pretres zakazan), ne moraš imati poziv u rukama da bi ušao u sud, ponesi ličnu kartu i objasni sudskoj policiji da si tu u svojstvu oštećenog u predmetnoj krivično-pravnoj stvari pod brojem tim i tim i da tražiš da te se po zakonu pusti da prisustvuješ pretresu i da te upute do sudnice.
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#880 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

@JMGuti
Ne mogu se raspravljati s tobom ,jer kako i rekoh, primarno se ne bavim krivicnim pravom. Da bih bilo sta rekao prvo bih morao detaljno analizirati relevantne odredbe ZKP pa onda nesto pisati...a to nema bas nakog smisla.
Zato cu se samo ukratko referisati na nesto od napisanog:
ako se radi o "redovnoj", klasicnoj optuznici i ako ZKP nalaze pozivanje na pretres i oštećenog, pri cemu oštećeni nije stranka (vidjeti čl 21. npr ZKP F BIH), koa sudeci sudija/predsjednik vijeca, zivo me zaboli kakva je praksa, ako je zekon u tom dijelu ne samo jasan nego i neumoljiv. To znaci, ako ZKP nalaze pozivanje, ima da se pozove na prvi pretres, a usmeno obavijesti o nastavku i svakom drugom pretresu!

Takodje, posto se pravom bavim iz sada nekog drugog ugla, mogu reci da se praksa postupanja suda, formira na temelju direktne primjene norme ili njenim tumačenjem, ako je potrebno, a primarno je irjec o teleološkom(ciljnom) tumačenju, a ne da je obrnuto, tj da se primjena norme sa ili bez tumacenja vrsi na temelju uspostavljene prakse.
Prema tome, pozivanje oštećenog na pretres, bez obzira da li je to "prvi", kada se cita optuznica, predlaze izvodjenje dokaza, odlucuje o tome da li ce se i koji dokazi izvesti kasnije, itd.. ima za smisao da se oštećenom obezbijedi puno učešće u fazi sudjenja, a i taj "prvi" je ta faza. Mogu se saglasiti da za citanje, predlaganje i nije bas neophodno prisustvo ostecenog, kao i u daljem toku postupka, ukljucujuci drugostepeni, nije ni potrebno, niti ima efekta jer je njegov procesni polozaj sveden na svetu vodicu- niti steti, niti koristi, OSIM NARAVNO AKO CE DOBITI I SVOJSTVO SVJEDOKA. Ali ako mu zakon daje pravo punog učešća, prisustva pretresu, niko nema prava, pa ni sudija/vijece da arbitrarno cijeni kada je to prisustvo "potrebno i korisno".

Medjutim, predlozio bih da ne idemo dalje u raspravu o ovome, jer postaje besmisleno- u konkrentom slucaju radi se o postupku izdavanja kaznenog naloga, u kome se oštećeni uopšte ne poziva, silom odredaba člana 350 i dalje, ZKP-a FBIH.
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#881 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

JMGuti wrote: 01/03/2024 00:20 @kuli1961

Ja sad kad se vratim gore na ove postove, @kakavdanakneiskustvu tebi su stvari sad malo komplikovane. Evo ovako ću ti najlakše predočiti šta se desilo i šta će se sad desiti.

1. Primjera radi, Tužilaštvo KS podigne optužnicu protiv Kulić Kulija koju Sud prihvata, a zatim u KPS fazi sudija za prethodno saslušanje poziva optuženog na izjašnjenje o krivnji. U slučaju da se optuženi izjasni da je KRIV, prelazi se u K fazu u kojoj se prvo zakaže ročište radi razmatranja izjave o priznanju krivnje, a ukoliko se izjasni da NIJE KRIV kao u ovom slučaju, opet se prelazi u K fazu ali ...

2. Kada se optuženi izjasni da NIJE KRIV, formira se K faza po naredbi sudije za prethodno saslušanje, određuje se sudac u krivičnom postupku koji zatim zakazuje GLAVNI PRETRES. To je, pretpostavljam, ovaj sad koji ti spominješ kao prvi. NA TOM GLAVNOM PRETRESU, prisutni su tužilac i optuženi i ukoliko ga ima - njegov branitelj. Na tom pretresu se ČITA OPTUŽNICA, dakle ne izvode se nikakvi dokazi, već se isti predlažu. Predložiti ih mora tužilac, između ostalog dokaze objektivne i subjektivne prirode, što znači materijalne dokaze i dokaze saslušanjem svjedoka ili oštećenog u svojstvu svjedoka. Odbrana može na istom ročištu iznijeti koncept svoje odbrane i predložiti svoje dokaze, ili to može uraditi nakon što Tužilaštvo predloži i izvede sve svoje dokaze.

3. Dakle, nakon prvog glavnog pretresa, sud onda dalje na osnovu prijedloga tužioca poziva stranke u postupku, osim ako nije već na samom ročištu iste usmeno obavijestio, a predložene svjedoke POZIVA PISMENO.

Kuli je već objasnio da se tebi mora poslati poziv, ali evo iz prakse ti ja mogu već reći da u 6 godina na krivičnom referatu nikad nisam dobio naredbu sudije da na glavni pretres (ovaj prvi) pozovem oštećenog. Isti se poziva, u praksi ovog suda, isključivo ako je predložen kao svjedok. Znači nije praksa da se odmah obavijesti oštećeni, ALI, ako si predložen kao svjedok sto posto ćeš biti pozvan na nastavak glavnog pretresa.

E sad, ti kao oštećeni imaš zakonom zagarantirana prava. NE MOŽE ti niko zabraniti prisustvovanje ročištu odnosno glavnom pretresu ako imaš svojstvo oštećenog. U Zakonu o krivičnom postupku se navodi da se pretres može zatvoriti za javnost, u što izričito ne ulaze optuženi, branilac, OŠTEĆENI, itd. Zakonom ti mora osigurati prisustvo glavnom pretresu.

Nikad u praksi nisam doživio da sudija odbije prisustvo, ne samo oštećenog, koji ima zagarantovana prava u samom postupku, već i same javnosti. Nikad stvarno. Zato me šokira to što si ti upravo napisao.

I opet ti ponavljam:

- NISAM NIKAD POZVAO OŠTEĆENOG NA GLAVNI PRETRES (prvi zakzani)
- UVIJEK SAM POZIVAO OŠTEĆENOG NA NASTAVAK GLAVNOG PRETRESA AKO JE PREDLOŽEN U SVOJSTVU SVJEDOKA
- NIKAD SUDIJA NIJE ZABRANIO PRISUSTVO OŠTEĆENOM NA GLAVNOM PRETRESU NITI TI TO MOŽE ZABRANITI
- MORAŠ PO ZAKONU O KRIVIČNOM POSTUPKU DOBITI PRISTUP PRETRESU

Prakse se razlikuju od suda do suda, ali ja bih stvarno volio vidjeti hrabrost sudije koji će da nakon tvog upornog inzistiranja, pa i pisanja mailova što ti je kuli predložio, tebi zabraniti prisustvovanje glavnom pretresu.

Ja ti opet kažem, odi u utorak (ako je tad pretres zakazan), ne moraš imati poziv u rukama da bi ušao u sud, ponesi ličnu kartu i objasni sudskoj policiji da si tu u svojstvu oštećenog u predmetnoj krivično-pravnoj stvari pod brojem tim i tim i da tražiš da te se po zakonu pusti da prisustvuješ pretresu i da te upute do sudnice.
Hvala,probati ću
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#882 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

Pozz, dobio sam poziv za glavno ročište u postupku u kojem je juče održano prvo ročište,na kojem sam bio prisutan samo na početku

Hvala @kuli1961 i @JMGuti
User avatar
JMGuti
Posts: 368
Joined: 26/04/2010 23:25

#883 Re: pravni savjet

Post by JMGuti »

kakavdanakneiskustvu wrote: 06/03/2024 19:06 Pozz, dobio sam poziv za glavno ročište u postupku u kojem je juče održano prvo ročište,na kojem sam bio prisutan samo na početku

Hvala @kuli1961 i @JMGuti
Sretno
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#884 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

JMGuti wrote: 06/03/2024 19:57
kakavdanakneiskustvu wrote: 06/03/2024 19:06 Pozz, dobio sam poziv za glavno ročište u postupku u kojem je juče održano prvo ročište,na kojem sam bio prisutan samo na početku

Hvala @kuli1961 i @JMGuti
Sretno
Hvala
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#885 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nakon razvoda braka majka djeteta sprečava kontakte djeteta i oca.Očeva obraćanja Czsr su postala besmislena jer oni ne mogu ništa učiniti.Očevo obraćanje Sudu se nakon toga okvalifikuje od strane Czsr zlostavljanjem djetetove mame.Majka sprečava kontakte djeteta i oca.Kome se obratiti a da otac ne bude označavan zlostavljačem zbog traženja svog i djetetovih prava da budu zajedno? Je li treba svaki put kada mu se ne dopusti da bude sa djetetom preći preko toga kao da se nije ni desilo??

nije baš za traženje pravnog savjeta,ali ne vidim sličnu temu na kojoj bi postavio ovo pitanje
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#886 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Nacin vidjanja jednog roditelja i djeteta je uredjen presudom o razvodu braka (ne znam trneutno zakonsko rjesenje, ne pratim tu oblast trenutno), bilo rjesenjem nadleznog CSR. Po sadržini, to rjesenje/presuda je obaveza drugog roditelja da dopusti vidjanje sa drugim roditeljem.
Moze se ici na prinudno izvrsenje, koje traje, traje do iznemoglosti i vremenom postaje besmisleno.
Znam samo da je CSR generalno skup nadobudnih idiota koji nanose vise stete djetetu i ionako rasturenim odnosima bivsih supruznika, nego sto koriste.
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#887 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

kuli1961 wrote: 09/03/2024 22:11 Nacin vidjanja jednog roditelja i djeteta je uredjen presudom o razvodu braka (ne znam trneutno zakonsko rjesenje, ne pratim tu oblast trenutno), bilo rjesenjem nadleznog CSR. Po sadržini, to rjesenje/presuda je obaveza drugog roditelja da dopusti vidjanje sa drugim roditeljem.
Moze se ici na prinudno izvrsenje, koje traje, traje do iznemoglosti i vremenom postaje besmisleno.
Znam samo da je CSR generalno skup nadobudnih idiota koji nanose vise stete djetetu i ionako rasturenim odnosima bivsih supruznika, nego sto koriste.
tačno
ivan-tz
Posts: 313
Joined: 15/07/2012 16:45

#888 Re: pravni savjet

Post by ivan-tz »

Pozdrav. Mozda zvuci glupo pitanje, ali moze li mi neko napisati primjer sta se sve pise na koverti u slucaju da se zelimo obratiti sa jednom Molbom recimo Opcinskom sudu u Sarajevu, konkretnije predsjedniku suda? Znam otprilike sta se pise na Konkursima i slicnim situacijama, ali za sud bas i nisam potpuno siguran, pa da ne pogrijesim?
HelaS
Posts: 5654
Joined: 22/09/2018 13:21

#889 Re: pravni savjet

Post by HelaS »

ivan-tz wrote: 17/03/2024 10:53 Pozdrav. Mozda zvuci glupo pitanje, ali moze li mi neko napisati primjer sta se sve pise na koverti u slucaju da se zelimo obratiti sa jednom Molbom recimo Opcinskom sudu u Sarajevu, konkretnije predsjedniku suda? Znam otprilike sta se pise na Konkursima i slicnim situacijama, ali za sud bas i nisam potpuno siguran, pa da ne pogrijesim?
OPĆINSKI SUD U SARAJEVU
Ul. Šenoina, br. 1
71000 Sarajevo
n/r Predsjednika Suda
User avatar
ferratilis
Posts: 7276
Joined: 25/11/2013 16:48

#890 Re: pravni savjet

Post by ferratilis »

Da li neko mozda zna koliki su troskovi sudske komisije u slucaju kad je vise nasljednika koji se ne mogu dogovoriti oko podjele zemlje? I da li uopce jedan od nasljednika moze pokrenuti taj proces fizicke podjele kod nadleznog suda, samoinicijativno? Ako je spreman da plati sve troskove, naravno. Izvinjavam se ako je pitanje lose formulirano.
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#891 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

Pozz

Općinski sud je donijeo Rješenje o izvršenju.Citirati ću ono šta piše u Rješenju."Sud određuje predloženo rješenje o izvršenju.Troškovi tražitelja izvršenja određuju se u iznosu od 1971 KM.Kako prijedlog za izvršenje sadrži sve potrebne elemente propisane odredbom člana 36. Zakona o izvršnom postupku ,to je valjalo na osnovu člana 39.ZIP donijeti rješenje kao u izreci." U pitanju je izvršni postupak prodaje nekretnine.Tek je zakazano prvo ročište za prodaju.Šta znači ovo o određenim troškovima tražitelja izvršenja,ko određuje taj iznos,na osnovu čega,treba li sud imenovati troškove??
Hvala
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#892 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

ferratilis wrote: 25/03/2024 11:35 Da li neko mozda zna koliki su troskovi sudske komisije u slucaju kad je vise nasljednika koji se ne mogu dogovoriti oko podjele zemlje? I da li uopce jedan od nasljednika moze pokrenuti taj proces fizicke podjele kod nadleznog suda, samoinicijativno? Ako je spreman da plati sve troskove, naravno. Izvinjavam se ako je pitanje lose formulirano.
U ostavinskom postupku, notar/sud moze odmah izvrsiti diobu ostavinske mase, ukoliko to nasljednici zele i ako je to objektivno moguće- tako da svakom od nasljednika pripadne kao cjelina neka nekretnina, a ta cjelina je identicna ili priblizna (su)nasljedničkom dijelu. Npr. troje nas je nasljednika, nasljedstvo se sastoji od tri parcele, nasljedjujemo po 1/3, a povrsine su npr. 900,1000 i 1100 kvm. Prihvatam da u vlasnistvo po osnovu nasljedstva sa 1/1 dijela dobijem parcelu od 900 kvm (odgovaram i, iz nekih ralzoga, polozaj, osuncanost, potok, voćke, bla bla), iako je ona manja od idealne 1/3 dijela.
Ako takvog sporazuma nema,notar/sud ce svakog od nasljednika oglasiti sa po 1/3 i tu se zavrsava ostavinski postupak.
Da bi se doslo do fizicke diobe nasljedjenih nekretnina, svako od suvlasnika moze pokrenuti vanparnicni postupak fizicke diobe. U tom postupku vrsi se identifikacija zemljista (geometar) sa svim ostlaim potrebnim podacima (npr. povrsina), uzimaju u obzir "želje" i zahtjevi svake od stranaka, i sud "siječe". Može doci do prekrajanja oblika i povrsine postojecih parcela da bi se doslo do usaglasavanja sa idealnim suvlasničkim dijelom, no to je dodatni posao i trosak, jer treba izvrsiti cijepanje parcela (opet geometar), prijava cijepanja u katastarski operat- provodjenje..sve su to troskovi.
A sve te troskove je gotovo nemoguce sada procijeniti, ni okvirno.
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#893 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 25/03/2024 16:44 Pozz

Općinski sud je donijeo Rješenje o izvršenju.Citirati ću ono šta piše u Rješenju."Sud određuje predloženo rješenje o izvršenju.Troškovi tražitelja izvršenja određuju se u iznosu od 1971 KM.Kako prijedlog za izvršenje sadrži sve potrebne elemente propisane odredbom člana 36. Zakona o izvršnom postupku ,to je valjalo na osnovu člana 39.ZIP donijeti rješenje kao u izreci." U pitanju je izvršni postupak prodaje nekretnine.Tek je zakazano prvo ročište za prodaju.Šta znači ovo o određenim troškovima tražitelja izvršenja,ko određuje taj iznos,na osnovu čega,treba li sud imenovati troškove??
Hvala
Sama izreka rjesenja ti je rekla- čiji su troškovi(kome pripadaju) i ko ih je odredio (sud), a iz obrazloženja bi trebalo vidjeti osnov - iznos takse, mozda identifikacija ili drugo nekretnine (nalaz i mišljenje vještaka, npr onog koji je dao procjenu vrijednosti nekretnine), druge dazbine ako postoje...
Odredjivanje iznosa troskova trazitelja izvršenja je važno iz razloga što će se iz prodajne cijene nekretnine prvo izmiriti ti troškovi, a ostatak će se isplatiti izvršeniku/dužniku.
User avatar
ferratilis
Posts: 7276
Joined: 25/11/2013 16:48

#894 Re: pravni savjet

Post by ferratilis »

kuli1961 wrote: 25/03/2024 21:21
ferratilis wrote: 25/03/2024 11:35 Da li neko mozda zna koliki su troskovi sudske komisije u slucaju kad je vise nasljednika koji se ne mogu dogovoriti oko podjele zemlje? I da li uopce jedan od nasljednika moze pokrenuti taj proces fizicke podjele kod nadleznog suda, samoinicijativno? Ako je spreman da plati sve troskove, naravno. Izvinjavam se ako je pitanje lose formulirano.
U ostavinskom postupku, notar/sud moze odmah izvrsiti diobu ostavinske mase, ukoliko to nasljednici zele i ako je to objektivno moguće- tako da svakom od nasljednika pripadne kao cjelina neka nekretnina, a ta cjelina je identicna ili priblizna (su)nasljedničkom dijelu. Npr. troje nas je nasljednika, nasljedstvo se sastoji od tri parcele, nasljedjujemo po 1/3, a povrsine su npr. 900,1000 i 1100 kvm. Prihvatam da u vlasnistvo po osnovu nasljedstva sa 1/1 dijela dobijem parcelu od 900 kvm (odgovaram i, iz nekih ralzoga, polozaj, osuncanost, potok, voćke, bla bla), iako je ona manja od idealne 1/3 dijela.
Ako takvog sporazuma nema,notar/sud ce svakog od nasljednika oglasiti sa po 1/3 i tu se zavrsava ostavinski postupak.
Da bi se doslo do fizicke diobe nasljedjenih nekretnina, svako od suvlasnika moze pokrenuti vanparnicni postupak fizicke diobe. U tom postupku vrsi se identifikacija zemljista (geometar) sa svim ostlaim potrebnim podacima (npr. povrsina), uzimaju u obzir "želje" i zahtjevi svake od stranaka, i sud "siječe". Može doci do prekrajanja oblika i povrsine postojecih parcela da bi se doslo do usaglasavanja sa idealnim suvlasničkim dijelom, no to je dodatni posao i trosak, jer treba izvrsiti cijepanje parcela (opet geometar), prijava cijepanja u katastarski operat- provodjenje..sve su to troskovi.
A sve te troskove je gotovo nemoguce sada procijeniti, ni okvirno.
Hvala na opsirnom odgovoru. Situacija je komplicirana jer je broj nasljednika trenutno oko 20. Djed je umro prije 40 godina, nikad nije ni smrtovnia provedena. Nasljednici umirali, iza njih ostajalo jos vise nasljednika. Problem je sto su neki za diobu, neki nisu, neke ne zanima, a neki su u inostranstvu i nemoguce je doci do njih. Zato sam pitao da li jedan od nasljednika moze to sve pokrenuti. Notar u ovom slucaju ocito ne pomaze, jer ne moze okupiti sve nasljednike. Hvala u svakom slucaju.
User avatar
-Chesterfield-
Posts: 5636
Joined: 04/08/2020 19:22

#895 Re: pravni savjet

Post by -Chesterfield- »

kuli1961 wrote: 25/03/2024 21:21
ferratilis wrote: 25/03/2024 11:35 Da li neko mozda zna koliki su troskovi sudske komisije u slucaju kad je vise nasljednika koji se ne mogu dogovoriti oko podjele zemlje? I da li uopce jedan od nasljednika moze pokrenuti taj proces fizicke podjele kod nadleznog suda, samoinicijativno? Ako je spreman da plati sve troskove, naravno. Izvinjavam se ako je pitanje lose formulirano.
U ostavinskom postupku, notar/sud moze odmah izvrsiti diobu ostavinske mase, ukoliko to nasljednici zele i ako je to objektivno moguće- tako da svakom od nasljednika pripadne kao cjelina neka nekretnina, a ta cjelina je identicna ili priblizna (su)nasljedničkom dijelu. Npr. troje nas je nasljednika, nasljedstvo se sastoji od tri parcele, nasljedjujemo po 1/3, a povrsine su npr. 900,1000 i 1100 kvm. Prihvatam da u vlasnistvo po osnovu nasljedstva sa 1/1 dijela dobijem parcelu od 900 kvm (odgovaram i, iz nekih ralzoga, polozaj, osuncanost, potok, voćke, bla bla), iako je ona manja od idealne 1/3 dijela.
Ako takvog sporazuma nema,notar/sud ce svakog od nasljednika oglasiti sa po 1/3 i tu se zavrsava ostavinski postupak.
Da bi se doslo do fizicke diobe nasljedjenih nekretnina, svako od suvlasnika moze pokrenuti vanparnicni postupak fizicke diobe. U tom postupku vrsi se identifikacija zemljista (geometar) sa svim ostlaim potrebnim podacima (npr. povrsina), uzimaju u obzir "želje" i zahtjevi svake od stranaka, i sud "siječe". Može doci do prekrajanja oblika i povrsine postojecih parcela da bi se doslo do usaglasavanja sa idealnim suvlasničkim dijelom, no to je dodatni posao i trosak, jer treba izvrsiti cijepanje parcela (opet geometar), prijava cijepanja u katastarski operat- provodjenje..sve su to troskovi.
A sve te troskove je gotovo nemoguce sada procijeniti, ni okvirno.
A koji je zakonski rok da geometar to završi? Bio je na terenu prošle godine i plaćeno mu je...
Moguće da je on svoj dio posla završio ali druge službe traljavo i sporo rade.
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#896 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

ferratilis wrote: 25/03/2024 21:31
kuli1961 wrote: 25/03/2024 21:21
ferratilis wrote: 25/03/2024 11:35 Da li neko mozda zna koliki su troskovi sudske komisije u slucaju kad je vise nasljednika koji se ne mogu dogovoriti oko podjele zemlje? I da li uopce jedan od nasljednika moze pokrenuti taj proces fizicke podjele kod nadleznog suda, samoinicijativno? Ako je spreman da plati sve troskove, naravno. Izvinjavam se ako je pitanje lose formulirano.

Hvala na opsirnom odgovoru. Situacija je komplicirana jer je broj nasljednika trenutno oko 20. Djed je umro prije 40 godina, nikad nije ni smrtovnia provedena. Nasljednici umirali, iza njih ostajalo jos vise nasljednika. Problem je sto su neki za diobu, neki nisu, neke ne zanima, a neki su u inostranstvu i nemoguce je doci do njih. Zato sam pitao da li jedan od nasljednika moze to sve pokrenuti. Notar u ovom slucaju ocito ne pomaze, jer ne moze okupiti sve nasljednike. Hvala u svakom slucaju.
I za takvu, a vrlo vrlo komplikovanu situaciju, postoji izlaz, ukoliko su ispunjeni odredjeni uslovi. To je tuzba radi sticanja prava svojine po osnovu odrzaja. Otvori Zakon o stvarnim pravima, potrazi odjeljak o sticanju svojine, naci ces pravila za redovni i vanredni odrzaj.
Zakonski smisao te tuzbe je, gledano kroz zakonske norme, da ona lica koja su se odredjeno vrijeme prema nekretnini odnosili kao vlasnici, iako to nisu, a vlasnici u svakom smislu zanemarivali svoja vlasnicka prava, tom tuzbom mogu traziti da sud utvrdi da su sada oni vlasnici te nekretnine.
A smisao te tuzbe u tvom slucaju bi mogao da te inertne suvlasnike trgnes i tako privolis na dogovaranje/diobu.
Dakle, ako si ti i drugi koji jesu za diobu tu nekrentinu svarno koristili, a drugi -oni nezainteresovani i nedostupni u inostranstvu -nisu, mozete podnijeti tuzbu. Naravno, tu cijenicu koristenja/nekoristenja, zanemarivanja treba dokazati. Desice se da se inertni ili aktiviraju u pravcu diobe, ili nece, pa će izgubiti sve sto bi im pripalo.
Procesni dio ostavinskog postupka i moguce tog parnicnog: problem je nedostupnih nasljednika, pa se zato ostavinski postupak vjerovatno jos nije okoncao, a dok se ne okonca, nema ni pomena o tuzbi. Nedostupni nasljednici bi se mogli proglasiti nasljednicima ako se od notara trazi da sluzbenim putem od nadleznog/nadleznih MUP-ova, trazi podatak da li ti nedostupni i dalje imaju prijavljeno prebivaliste u BiH i koje je. Ako imaju, poziv im se posalje postom, bude vraćen sa vjerovatnom naznakom- odselio ili nepoznat. Tada se taj isti poziv stavi na oglasnu plocu kod notara, na kojoj stoj iodredjeno vrijeme. Protekom vremena, smatra se da mu je urucen poziv za ostavinsku raspravu. On se naravno, ne pojavi, ne da nasljednicku izjavu, ali postoji norma u Z. o nasljedjivanju da se smatra da i takvo inertno lice zeli naslijediti (dovoljno je valjano uručenje poziva, a opisano je valjano), pa mu se uručuje njegov nasljednicki dio, bez obzira sto se nije izjasnio. Sva dalja dostava rjesenja o nasljedjivanju moze tim licima ici putem oglasne ploce. Nekog momenta ce to rjesenje postati pravosnazno i time podobno za upis u zem.knjigu i kat. operat, čime moze otpočeti druga faza- utuženje.
Ako, pak MUP javi da nemaju prijavljeno prebivaliste u BiH, tada od notara traziti da se tim licima postavi privremeni zastupnik, koji ce ih zastupati do kraja ostavinskog postupka.
Dostavljanje tuzbe i poziva- po istom, a opisanom, principu.
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#897 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

-Chesterfield- wrote: 25/03/2024 21:49
kuli1961 wrote: 25/03/2024 21:21
ferratilis wrote: 25/03/2024 11:35 Da li neko mozda zna koliki su troskovi sudske komisije u slucaju kad je vise nasljednika koji se ne mogu dogovoriti oko podjele zemlje? I da li uopce jedan od nasljednika moze pokrenuti taj proces fizicke podjele kod nadleznog suda, samoinicijativno? Ako je spreman da plati sve troskove, naravno. Izvinjavam se ako je pitanje lose formulirano.
U ostavinskom postupku, notar/sud moze odmah izvrsiti diobu ostavinske mase, ukoliko to nasljednici zele i ako je to objektivno moguće- tako da svakom od nasljednika pripadne kao cjelina neka nekretnina, a ta cjelina je identicna ili priblizna (su)nasljedničkom dijelu. Npr. troje nas je nasljednika, nasljedstvo se sastoji od tri parcele, nasljedjujemo po 1/3, a povrsine su npr. 900,1000 i 1100 kvm. Prihvatam da u vlasnistvo po osnovu nasljedstva sa 1/1 dijela dobijem parcelu od 900 kvm (odgovaram i, iz nekih ralzoga, polozaj, osuncanost, potok, voćke, bla bla), iako je ona manja od idealne 1/3 dijela.
Ako takvog sporazuma nema,notar/sud ce svakog od nasljednika oglasiti sa po 1/3 i tu se zavrsava ostavinski postupak.
Da bi se doslo do fizicke diobe nasljedjenih nekretnina, svako od suvlasnika moze pokrenuti vanparnicni postupak fizicke diobe. U tom postupku vrsi se identifikacija zemljista (geometar) sa svim ostlaim potrebnim podacima (npr. povrsina), uzimaju u obzir "želje" i zahtjevi svake od stranaka, i sud "siječe". Može doci do prekrajanja oblika i povrsine postojecih parcela da bi se doslo do usaglasavanja sa idealnim suvlasničkim dijelom, no to je dodatni posao i trosak, jer treba izvrsiti cijepanje parcela (opet geometar), prijava cijepanja u katastarski operat- provodjenje..sve su to troskovi.
A sve te troskove je gotovo nemoguce sada procijeniti, ni okvirno.
A koji je zakonski rok da geometar to završi? Bio je na terenu prošle godine i plaćeno mu je...
Moguće da je on svoj dio posla završio ali druge službe traljavo i sporo rade.
[/quote
Zakonom definisanog roka nema. Vrijedi rok iz obicajnog prava- treba mi, zuri mi se,,,ne brini bice, bice.. kad bude.Mozda je uradio svoj dio posla- pocijepao parcele, uradio i predao Prijavne listove A i B, a z/k ured i katastar nisu proveli, sto je malo vjerovatno. Moguce i da nije uradio, pa ga prozovi, trzni, vidi sam "dje je zapelo", zavisno sta je trebalo da uradi.
User avatar
ferratilis
Posts: 7276
Joined: 25/11/2013 16:48

#898 Re: pravni savjet

Post by ferratilis »

kuli1961 wrote: 25/03/2024 21:58 I za takvu, a vrlo vrlo komplikovanu situaciju, postoji izlaz, ukoliko su ispunjeni odredjeni uslovi. To je tuzba radi sticanja prava svojine po osnovu odrzaja. Otvori Zakon o stvarnim pravima, potrazi odjeljak o sticanju svojine, naci ces pravila za redovni i vanredni odrzaj.
Zakonski smisao te tuzbe je, gledano kroz zakonske norme, da ona lica koja su se odredjeno vrijeme prema nekretnini odnosili kao vlasnici, iako to nisu, a vlasnici u svakom smislu zanemarivali svoja vlasnicka prava, tom tuzbom mogu traziti da sud utvrdi da su sada oni vlasnici te nekretnine.
A smisao te tuzbe u tvom slucaju bi mogao da te inertne suvlasnike trgnes i tako privolis na dogovaranje/diobu.
Dakle, ako si ti i drugi koji jesu za diobu tu nekrentinu svarno koristili, a drugi -oni nezainteresovani i nedostupni u inostranstvu -nisu, mozete podnijeti tuzbu. Naravno, tu cijenicu koristenja/nekoristenja, zanemarivanja treba dokazati. Desice se da se inertni ili aktiviraju u pravcu diobe, ili nece, pa će izgubiti sve sto bi im pripalo.
Procesni dio ostavinskog postupka i moguce tog parnicnog: problem je nedostupnih nasljednika, pa se zato ostavinski postupak vjerovatno jos nije okoncao, a dok se ne okonca, nema ni pomena o tuzbi. Nedostupni nasljednici bi se mogli proglasiti nasljednicima ako se od notara trazi da sluzbenim putem od nadleznog/nadleznih MUP-ova, trazi podatak da li ti nedostupni i dalje imaju prijavljeno prebivaliste u BiH i koje je. Ako imaju, poziv im se posalje postom, bude vraćen sa vjerovatnom naznakom- odselio ili nepoznat. Tada se taj isti poziv stavi na oglasnu plocu kod notara, na kojoj stoj iodredjeno vrijeme. Protekom vremena, smatra se da mu je urucen poziv za ostavinsku raspravu. On se naravno, ne pojavi, ne da nasljednicku izjavu, ali postoji norma u Z. o nasljedjivanju da se smatra da i takvo inertno lice zeli naslijediti (dovoljno je valjano uručenje poziva, a opisano je valjano), pa mu se uručuje njegov nasljednicki dio, bez obzira sto se nije izjasnio. Sva dalja dostava rjesenja o nasljedjivanju moze tim licima ici putem oglasne ploce. Nekog momenta ce to rjesenje postati pravosnazno i time podobno za upis u zem.knjigu i kat. operat, čime moze otpočeti druga faza- utuženje.
Ako, pak MUP javi da nemaju prijavljeno prebivaliste u BiH, tada od notara traziti da se tim licima postavi privremeni zastupnik, koji ce ih zastupati do kraja ostavinskog postupka.
Dostavljanje tuzbe i poziva- po istom, a opisanom, principu.
Hvala na informacijama, jako korisno. :thumbup:
kuli1961
Posts: 2429
Joined: 06/08/2014 09:47
Location: Banja Luka

#899 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

"vrlo dobro- služimo narodu!"
ko se sjeća ovog povika iz JNA....
kakavdanakneiskustvu
Posts: 58723
Joined: 03/08/2010 19:04

#900 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

kuli1961 wrote: 25/03/2024 21:25
kakavdanakneiskustvu wrote: 25/03/2024 16:44 Pozz

Općinski sud je donijeo Rješenje o izvršenju.Citirati ću ono šta piše u Rješenju."Sud određuje predloženo rješenje o izvršenju.Troškovi tražitelja izvršenja određuju se u iznosu od 1971 KM.Kako prijedlog za izvršenje sadrži sve potrebne elemente propisane odredbom člana 36. Zakona o izvršnom postupku ,to je valjalo na osnovu člana 39.ZIP donijeti rješenje kao u izreci." U pitanju je izvršni postupak prodaje nekretnine.Tek je zakazano prvo ročište za prodaju.Šta znači ovo o određenim troškovima tražitelja izvršenja,ko određuje taj iznos,na osnovu čega,treba li sud imenovati troškove??
Hvala
Sama izreka rjesenja ti je rekla- čiji su troškovi(kome pripadaju) i ko ih je odredio (sud), a iz obrazloženja bi trebalo vidjeti osnov - iznos takse, mozda identifikacija ili drugo nekretnine (nalaz i mišljenje vještaka, npr onog koji je dao procjenu vrijednosti nekretnine), druge dazbine ako postoje...
Odredjivanje iznosa troskova trazitelja izvršenja je važno iz razloga što će se iz prodajne cijene nekretnine prvo izmiriti ti troškovi, a ostatak će se isplatiti izvršeniku/dužniku.
moj advokat,tražioca izvršenja, je u prijedlogu za izvršenje u zadnjem dijelu prijedloga napisao "izvršenik se obavezuje platiti tražiocu izvršenja troškove ppostupka a koji se odnose na nagradu za sastav prijedloga izvršenja u iznosu od 240 KM plus PDV, i taksom na prijedlog i rješenja po odluci suda i to doznakom - prijenosom zaplijenjenog izniosa na račun punomoćnika tr. izvršenja". može li pojašnjenje ovoga?

Sud je već donijeo rješenje kojim se određuje da će se prodajom nekretnine i nakon izmirenja troškova postupka, shodno suvlasničkim udjelu, ostatak novca podijeliti na dva jednaka dijela
Post Reply