Dana 15.3.2006 oko podneva vozim kroz našu lijepu nam domovinu, te svratim na kaficu u ugostiteljski objekat “California”, neposredno ispred Maglaja. U novoj i lijepo uredjenoj kafani, pronadjem na stolu dnevne novine u kojima je na naslovnoj stranici vijest da je Ante Gotovina jedan od potpisnika smrtovnice sa izrazima saučešća za obitelj Slobodana Milosevica. Objašnjenje za taj čin - koji nekako nije naišao na široko odobravanje hrvatskih narodnih masa - je bilo, da je on kršćanska duša i da je iz tog razloga sklon praštanju.
Dobro raspoložen zbog dobre i jeftine kafe i objašnjenja ponudjenog od strane optuženog ratnog zločinca, sjednem u svoj konjskim snagama obdareni auto, te sa osmjehom preteknem prvo vozilo koje mi se našlo na putu. Postupak zaobilaženja vozila iz sredine osamdesetih nisam još pošeno ni okončao, kad s moje desne strane primjetim policajca koji mi energično pokazuje da zaustavim vozilo.
Nakon uljudnog pozdrava i zahtjeva za pokazivanjem papira mi saopštava da sam vozio 120 km/h – što je jako brzo, odnosno prebrzo, a samim tim nedozvoljeno i kažnjivo – te da on i kolega mu u autu, za to imaju nepobitne dokaze u obliku slike moga vozila u radaru. Moli me da napustim svoje i predjem u vozilo kod kolege mu.
Ophrvan osjećajem krivice i lošim predosjećajem ulazim u auto u kome mi kolega objašnjava svu težinu moga djela, te me upoznaje sa svim pravnim posljedicama istog. Pritisnut dokazima ne nalazim ni riječ opravdanja za moj postupak i čekam zasluženu kaznu.
Zakonska je kazna, biva mi saopšteno, negdje oko 400 kaemova, koju medjutim mora izreći sudija za prekršaje. Znači, posjeta sudiji je prva i najskuplja opcija. Mandatna – na licu mjesta i bez posjete sudiji – je druga opcija i košta svega 100.
Taman htjedoh da zaustim da, pod uslovom da smijem birati, biram ovu drugu, jeftiniju opciju, kad mi se ponudi i treća opcija u obliku „a kol’ko bi ti dao?“. Svatih u momentu da mogu ublaziti svoj finansijski debakl i ponudih 25. Na to dobih odgovor da 50 rješava stvar. Rekoh OK i sav sretan istrčah iz njegovog u svoje vozilo da nadjem tih 50. Nadjoh, ali u obliku Eura, sto je za sve učesnike bilo prihvatljivo. Ja, naravno, uz takvu cijenu nisam ni pomislio da insistiram na izdavanju računa. Sva trojica se nasmiješismo jedan drugom i trećem i ja još pride dobih savjet da prije Doboja nema kontrola, ali da se u Doboju pazim.
Nastavih vožnju sa dozvoljenih 80 iza najnovijeg šlepera i sa još širim osmijehom na licu, jer je, shvatio sam, sposobnost praštanja naših ljudi bezgranična.
PRAŠTANJE
-
klif
#1 PRAŠTANJE
Last edited by klif on 18/03/2006 11:55, edited 1 time in total.
- manijak1
jebaji ga
koji si klinac onda i postavio temu ako nisi spreman ponekad pišati uz vjetar ?
Ili što nisi .......doveo imperatora do ćenife ?
P.S . Da sam ja drot ........
bilo bi kao kod Hamuša i Hakale ........
.......helem jebo to što si ti zgario 120 đe ne treba.Vazda su drugi krivi .
Ili što nisi .......doveo imperatora do ćenife ?
P.S . Da sam ja drot ........
- revolver amidza
Ne znam sta bih ti rekao klif,..ali da lazno ne moraliziram i sviram kurtzu kao ostali sto ti drze govore i pridike,a svi bi na tvom mjestu bili zadovoljni kao i ti. Svi smo mi naravno legalisti,ali kad dojemo u sukob sa zakonom svi hocemo da jeftinije prodjemo,i ja se isto ponašam kao i ti,čak sam ponekad toliko drzak da ih otvoreno pitam "da se dogovorimo?" i ako padne dogovor malo cjenjkanja i rjesena stvar,ako ne, platim i vozdra!
I na kraju sta očekivati od drotova kad su mizerno plaćeni,voze mizerna auta,čak ponekad i štrajkaju,..i uostalom,..probaj pronaći negdje pristojniji posao,..bez podmazivanja ne ide,..u ovom gore navedenom slučaju,..ono što bi se reklo,.."vuk sit i ovce na broju",a ovi sto drze pametovanja i sami bi isto kao i ti,eto neki bi od njih izabrao 1. ili 2.opciju
I na kraju sta očekivati od drotova kad su mizerno plaćeni,voze mizerna auta,čak ponekad i štrajkaju,..i uostalom,..probaj pronaći negdje pristojniji posao,..bez podmazivanja ne ide,..u ovom gore navedenom slučaju,..ono što bi se reklo,.."vuk sit i ovce na broju",a ovi sto drze pametovanja i sami bi isto kao i ti,eto neki bi od njih izabrao 1. ili 2.opciju