Prag tolerancije ?!?

mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Harrys wrote:
mama29 wrote:Francuzi muslimanskim zenama zabranili nosenje marama i sl.
Meni svejedno jel neko u tangicama, ili pod maramom. To je demokracija :oops: A ne zabranjivat.... :-) :-) :-)
Mama,bilo bi dobro da se malo bolje informises prije nogo sto iznosis neke informacije,koje su u stvari dezinformacije.
Francuska nije zabranila nosenje marama, zenama.
Francuska je zabranila nosenje vjerskih simbola svih konfesija i to samo djeci i to samo u drzavnim skolama.Nikakva zabrana nije donesena za fakultete jer tamo ne idu djeca.
A zbog cega?
Samim tim se drzava mijesa u odgoj djece, sto je cisto privatna stvar roditelja ili porodice.
Ako je neko vjernik, u duhu svoje vjere ce odgajat i svoje dijete.
mamica papucarka

i jos da dodam da licno smatram da niko nema MORALNO pravo donosit takve odluke, zakone i ostala s.... :-)
Ovo je moje misljenje osobe koja ne nosi maramu :oops:
mamica papucarka

e stvarno (pisem na paracesike), nije fazon da ne gostu ne odgovorimo na temu o pragu tolerancije.
Mislim da je Gost na ovaj nacin pitao zasto ne idemo/te na masova okupljanja, proteste i sl. :) Kako vise mozemo/ mozete trpit sva ova sranja u BiH?
nek me ispravi ako grijesim :oops:
klif

Post by klif »

Moj prag tolerancije mi ne dopusta da mi poluprofesionalci, poludemokrate i ostali polusvijet odredjuju zivot. Kao sto gost rece, takvi uglavnom napustaju zemlju.

Oni ostali raspravljaju o maramama.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

klif wrote:Moj prag tolerancije mi ne dopusta da mi poluprofesionalci, poludemokrate i ostali polusvijet odredjuju zivot.
lijepo receno...
klif wrote:Kao sto gost rece, takvi uglavnom napustaju zemlju.

Oni ostali raspravljaju o maramama.
...samo sto drugi dio posta, ne govori o "ostalima" koji ostaju, i pokusavaju nesto promijeniti, jest sporo, al desava se..."ostali" se bore, za sebe i svoju zemlju...ondje gdje jesu...kako mogu i znaju...makar raspravljali o maramama ili ih samo nosili.
al eto mi budale, a ti pametan.
klif

Post by klif »

zena wrote:...samo sto drugi dio posta, ne govori o "ostalima" koji ostaju, i pokusavaju nesto promijeniti, jest sporo, al desava se..."ostali" se bore, za sebe i svoju zemlju...ondje gdje jesu...kako mogu i znaju...makar raspravljali o maramama ili ih samo nosili.
Da, bila je provokacija. Ali nisam htio nikoga uvrijediti. Tema "prag tolerancije", barem kako sam je ja razumio, nije trebala ici u pravcu izrazavanja misljenja o ispoljavanju religije kroz nacin odjevanja.

Zbog toga!
mamica papucarka

klif wrote:
zena wrote:...samo sto drugi dio posta, ne govori o "ostalima" koji ostaju, i pokusavaju nesto promijeniti, jest sporo, al desava se..."ostali" se bore, za sebe i svoju zemlju...ondje gdje jesu...kako mogu i znaju...makar raspravljali o maramama ili ih samo nosili.
Da, bila je provokacija. Ali nisam htio nikoga uvrijediti. Tema "prag tolerancije", barem kako sam je ja razumio, nije trebala ici u pravcu izrazavanja misljenja o ispoljavanju religije kroz nacin odjevanja.

Zbog toga!
sta ces kad se pokretac teme dohvatio Francuske :oops:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Super najbolje je kriviti Francusku... :roll: :-D :-) Tu sam zemlju naveo kao svjež primjer nekih većih socijalnih zbivanja, može i Bjelorusija recimo, mada je ona drugačiji primjer ,skroz.

Prag gore spomenut je baš u mojoj kući, baš tu, marame u EU su sasvim nešto drugo, taj se problem mora posmatrati kroz prizmu opšteg neznanja ljudi koji donose zakone. Njihove neke druge potrebe se ogledaju u raznim restriktivnim mjerama koje donose, no to nije moj prag, zar ja treba da galamim na cesti zbog marama u Australiji u tradicionalnoj arapskoj nošnji na ulicama Sarajeva.... (opet malo banaliziram), ili da galamim zbog narastajućeg siromaštva u SAD-u, na ulicama Mostara, u tradicionalnoj garderobi Države Texas... sličan primjer banaliziranja...

Pozdravio bih razmišljanja ljudi koji se javljaju iz dijaspore, izgleda da vi koji ste morali sreću potražiti tamo negdje imate drugačiju perspektivu, naravno svi živite u uređenim društvima.
Mi smo nekako oguglali na sve oko nas i tutnjamo svoje, naravno svak svoje, ostalo više nam i ne može pod kožu stati. Onda lakše nam je diskutovati o maramama, a ne o nezaposlenosti od 40 %, nepismenosti od 20 %, sve većem zagađenju pitke vode od strane trbatih privatnika, rupama po našim cestama ili ili o kulturnim dešavanjima je suvišno govoriti, snow parkovima, muzičkim i drugim festivalima to je kod nas naučna fantastika a ljudi aerodrome na moru prave..eeeej. živila dnevna politika !

To je onaj vic kad mujo pita japanca šta je njemu najdraže, japanac će, Japan, porodica pa posao...... Mujo nakon malo vremena reče, .... pa meni je prvo porodica, posao e pa tek onda Japan ......
uvjek dobar gost

Bile jučer demonstracije "protiv poskupljenja struje", nije loše bilo, bilo je raje ,protesti bili super medijski propraćeni. Jedina bolna istina je što su tamo bili mahom stariji ljudi, meni je to bilo sjajno iskustvo, zamislite samo kako je popričati sa bar desetak tih ljudi, kako naše društvo izgleda iz njihove perspektive. Po njihovim rječima oni su u ovoj državi nevidljivi, svi mi oni spominju neki prag tolerancije i standard života, socijalnu zaštitu i još mnoge bitne stvari ... ma nema ih na mapi Tita mi,........ no sa mladima nije ništa drugačije.... mislim nema ni njih na mapi, nema posla slaba perspektiva, masa ih se noge fata čim stasa da ne misli o felgama i silikonskim prsima...

Pa šta je onda, zar je kafa preča od surove stvarnosti, zar je kraj i početak najveći traktor u selu.. i neka replika narodne pjevaljke...

Ovo sve govorim jer sinoć sam gledao vijesti na hayatu i mogu vam reći da me pomalo potreslo ono čega sam već dugo svjestan samo mi je falila muzička podloga i vizuelno poređenje kako bi do kraja shvatio. ... Opet Grebo me malo vratio u život, svojim tumačenjem dešavanja u Francuskoj, pa kontam nešto trebalo bi urgirat kod gradskih vlasti da se zatvore "Central ", "Bićakčić" i još neki ugostiteljski objekti u Sarajevu pa da mladi imaju razlog za proteste...
Mr_M

Post by Mr_M »

A sto se tice nosenja marama u skolama, recimo u jednoj potpuno islamskoj drzavi, Turskoj, je zabranjeno nosenje marama u skolama.
kike

Post by kike »

Mr_M wrote:A sto se tice nosenja marama u skolama, recimo u jednoj potpuno islamskoj drzavi, Turskoj, je zabranjeno nosenje marama u skolama.
Turska nije islamska država, nego sekularna

Islamska država nije = država sa većinskim muslimanskim stanovništvom
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

teško je jesti govna a nemati iluzije

da bi prosvjedovao prvo moraš osjetiti slast i sreću u životu... mora ti BITI DOBRO neko vrijeme pa onda da ti to pokušaju ukinuti imali bismo prosvjede

ovako... svi su sretni... nema rata nema bombi budi sretan što imaš popiti pojesti i otići na more jer i to neko nema :(
klif

Post by klif »

komi wrote: da bi prosvjedovao prvo moraš osjetiti slast i sreću u životu... mora ti BITI DOBRO neko vrijeme pa onda da ti to pokušaju ukinuti imali bismo prosvjede

ovako... svi su sretni... nema rata nema bombi budi sretan što imaš popiti pojesti i otići na more jer i to neko nema :(
Da Komi. Moguce je da se to u prvi mah zaboravlja. Da su mladi ljudi - rodjeni od sredine osamdesetih pa na ovamo - jednostavno naviknuti na ovakvo stanje. Upravo bi oni morali biti kicma protesta.

A nemaju s cim uporediti. Frapantno je to saznanje.
bosan

Post by bosan »

klif wrote:
komi wrote: da bi prosvjedovao prvo moraš osjetiti slast i sreću u životu... mora ti BITI DOBRO neko vrijeme pa onda da ti to pokušaju ukinuti imali bismo prosvjede

Da Komi. Moguce je da se to u prvi mah zaboravlja. Da su mladi ljudi - rodjeni od sredine osamdesetih pa na ovamo - jednostavno naviknuti na ovakvo stanje. Upravo bi oni morali biti kicma protesta.

A nemaju s cim uporediti. Frapantno je to saznanje.
Ima i ta mjesta ali to ne znaci ako nam nije bilo dobro da ne treba biti bolje samo zato sto na dobrotu nismo ni navikli.S time se ne mogu pomirit .Godinama sam posjecivao biro za zaposljavanje(ne znam da li se i sad tako zove),i to je uglavnom bilo da bi ovjerio zdravstvenu knjizicu a ne da bi dobio nekakav posao.
uvjek dobar gost

Mogu samo čestitati Komi-ju na veoma iskrenom odgovoru, ta činjenica je u stvari naš najveći problem. Upravo to mladi su se navikli i donekle oblikovali prema društvu u kom žive, mislim na ove baš mlade. Mi nešto stariji koji smo imali priliku da vidimo, osjetimo i živimo u "boljem" imamo problem.
Meni lično je teško opisivati jednom dvadesetogodišnjaku kako je to bilo spuštati se "vučkom" niz bob stazu i kako se išlo na Trebević, meni to sve skupa fali danas, omladinac iz priče živi cjeli život bez toga i to mu danas ne treba. Grublji primjer je obrazovanje, ja sam išao u školu sa svom djecom išao sam samim tim u posjete drugovima i drugaricama za sve vjerske praznike ,a i nako. Danas se djeci drugih nacionalnosti ne da da se druže, skoro da im se zabranjuje sistemski (jedini izuzetak jeste Tuzla, Sarajevo i još neki veći gradovi u BiH). Pa oni završe osnovno i srednje obrazovanje a da ne upoznaju druga il drugaricu druge nacionalnosti, o ljubavima je suvišno govoriti.... ,a kao do roditelja je,a oni su nekad se družili sa "svom djecom"....

Nisam pametan, znao sam za problem al me komi podsjetio i hvala mu, zaista, jer malo je nas ovdje koji možemo pričati kako je to nekad bilo, a da odmah ne spomenemo "policijski pendrek", svi su nekako preselili se u dijasporu i to je onaj gore spomenuti prag tolerancije......
uvjek dobar gost

Da ne pokrećem novi topic probat cu "zgurat" sljedeću misao u ovu temu.

Trebalo mi je par dana da sažvaćem sve ono što je rekao Dragan Vikić u CZ-u na FTV-u... sinoć sam se pak podsjetio rata iz naše perspektive, preživjeti opsadu Sarajeva i ostati normalan...

Onda sam uzeo i prelistao neke stare brojeve SB i Dana iz perida 96, 97, i 98...... grozno sam se osjećao. Izdano, prodano, ma fakat krizirao sam.
Ne fakat i knjiga Državna tajna , u stvari onaj Cd što dođe sa njom me je pogodio, ma znao sam ja da je bilo crnih rabota, al da je to tako bilo... alooo. gdje će im duša, i imaju li je oni uopšte.

... Poslije nekog vremena sam skontao da su u naslovima, tekstovima, tonskim zapisima uglavnom isti ljudi, samo jedom se pojavljuju kao direktori preduzeća, drugi put kao kantonalni ministri, onda su u Vjeću Ministara, pa u Parlamentu, pa ambasade, pa razne agencije, pa opet ministarstva.. i sve u krug, jedino oni što su baš ćapili il jamili.. njih nema nigdje al se o njima i šuti...

Pa koliko nula su do sada jamili, od njih ne može doći do posla bilo ko obrazovan, pošten i časan.. to su ljudi koji bi prekinuli začarani lanac, oni bi sigurno počeli pričati, ovdje mislim na ljude koji su vani il ovdje završili škole a sad zbog radnog iskustva ne mogu doći na red. Pa kakvo iskustvo bi čovjek i stekao radeći na tim nekim pozicijama, nama trebaju ljudi baš bez iskustva rada u BiH.....a ove mora neko pohapsiti i to pod hitno.
senada

Post by senada »

uvjek dobar gost wrote: Da ne pokrećem novi topic probat cu "zgurat" sljedeću misao u ovu temu.

Trebalo mi je par dana da sažvaćem sve ono što je rekao Dragan Vikić u CZ-u na FTV-u... sinoć sam se pak podsjetio rata iz naše perspektive, preživjeti opsadu Sarajeva i ostati normalan...

Onda sam uzeo i prelistao neke stare brojeve SB i Dana iz perida 96, 97, i 98...... grozno sam se osjećao. Izdano, prodano, ma fakat krizirao sam.
Ne fakat i knjiga Državna tajna , u stvari onaj Cd što dođe sa njom me je pogodio, ma znao sam ja da je bilo crnih rabota, al da je to tako bilo... alooo. gdje će im duša, i imaju li je oni uopšte.

... Poslije nekog vremena sam skontao da su u naslovima, tekstovima, tonskim zapisima uglavnom isti ljudi, samo jedom se pojavljuju kao direktori preduzeća, drugi put kao kantonalni ministri, onda su u Vjeću Ministara, pa u Parlamentu, pa ambasade, pa razne agencije, pa opet ministarstva.. i sve u krug, jedino oni što su baš ćapili il jamili.. njih nema nigdje al se o njima i šuti...

Pa koliko nula su do sada jamili, od njih ne može doći do posla bilo ko obrazovan, pošten i časan.. to su ljudi koji bi prekinuli začarani lanac, oni bi sigurno počeli pričati, ovdje mislim na ljude koji su vani il ovdje završili škole a sad zbog radnog iskustva ne mogu doći na red. Pa kakvo iskustvo bi čovjek i stekao radeći na tim nekim pozicijama, nama trebaju ljudi baš bez iskustva rada u BiH.....a ove mora neko pohapsiti i to pod hitno.
Posto se sami nece pohapsiti.... moze-mo ih pohapsiti mi....mi smo u daleko vecem broju od njih.... negdje rekoh da ih ne mozemo nikada i nikakvim metodama prevaspitati... i sta nam drugo preostaje nego porobiti lopove....
uvjek dobar gost

Naravno, to bi bio jedan od radosnijih dana u mom životu, al pitanje je kako... pa oni imaju monopol na fizičku prinudu !
Šta imamo mi, koliko je nas u stvari i ko smo to mi ???
Sva ova pitanja mi padaju na pamet od prošle subote. Trebalo mi je par dana da skontam zašto studenti bježe od demonstracija i povlače se u zgradu fakulteta, ... onda zašto su nas ljudi iz bašti gledali kao da smo sa marsa pali, ne fakat nije mi jasno zašto sam na njihovim licima vidio zbunjenost i znak pitanja i to VELIKI znak pitanja.

Zar je sramota protestvovati, zar su demonstracije stvar mode i pomodarstva, pa misle li oni svojom glavom il djeluju po nalogu trećeg lica.....zar treba dovesti Dina il neku narodnu pjevaljku da bi bile masovne demonstracije......
Zar je sigurnije u zgradi fakulteta nego ispred nje..... ne mogu vjerovati.. ja razmišljam o tome još uvjek, ako skontam nešto obavezno ću to napisati.

Jedino što mi trenutno pada na pamet jeste da okrivim PINK TV, EXTRA žutu štampu, sapunice, sve druge radio i TV stanice koje filuju ljude agresivnom i dekadentnom muzikom i drugim sadržajima koji nemaju nikakav edukativni karakter. Pa treba enciklopedije bajde po cesti djeliti da se išta popravi.......

Al ja bi svejedno hapsioooooo !!!!!!
Vingo

Post by Vingo »

uvjek dobar gost wrote:Naravno, to bi bio jedan od radosnijih dana u mom životu, al pitanje je kako... pa oni imaju monopol na fizičku prinudu !
Sva ova pitanja mi padaju na pamet od prošle subote. Trebalo mi je par dana da skontam zašto studenti bježe od demonstracija i povlače se u zgradu fakulteta, ... onda zašto su nas ljudi iz bašti gledali kao da smo sa marsa pali, ne fakat nije mi jasno zašto sam na njihovim licima vidio zbunjenost i znak pitanja i to VELIKI znak pitanja.

Zar je sramota protestvovati, zar su demonstracije stvar mode i pomodarstva, pa misle li oni svojom glavom il djeluju po nalogu trećeg lica.....zar treba dovesti Dina il neku narodnu pjevaljku da bi bile masovne demonstracije......
Zar je sigurnije u zgradi fakulteta nego ispred nje..... ne mogu vjerovati.. ja razmišljam o tome još uvjek, ako skontam nešto obavezno ću to napisati.

Jedino što mi trenutno pada na pamet jeste da okrivim PINK TV, EXTRA žutu štampu, sapunice, sve druge radio i TV stanice koje filuju ljude agresivnom i dekadentnom muzikom i drugim sadržajima koji nemaju nikakav edukativni karakter. Pa treba enciklopedije bajde po cesti djeliti da se išta popravi.......

A da jedna od sljedecih akcija bude upravo pitanje ZASTO NAM SE NE PRIDRUZITE????
uvjek dobar gost

Zato što je njima očigledno dobro, zadovoljavaju se banalnim stvarima, svode svoj život na osnovne potrebe. Pored njih prate još jedino "modu", ostalo ih neinteresuje, kapitalizam made in Bosnia and Herzegovina ih je uzeo sebi, a sistem ih sili da poštuju rokove......

Pojma nem, al kontam kad skontaju da im posla u struci baš i nema ako nisu partijski opredjeljeni, il da je prosječan stan prilično skup , a o grupnim putovanjima u inostranstvo (turistički) je suvišno i govoriti... osim u jednom pravcu, ta su putovanja danas najčešća.. ... ili ili .....

Volio bih da se neki student obrati naciji i kaže gdje sebe vidi za deset godina i kako nas vidi tad sve kao državu. Ima li nas skupa u toj državi i ako treba i glasat ću za njega il nju naravno, nemojte me pogrešno shvatiti jer student sam i ja bio.
Kontao nešto će se samo od sebe popraviti dok ja završim fakultet, no nije.. fakat nije jer samo od sebe nije se ni pokvarilo. Čak nekih mi kolega sa faxa nema ovdje ... otišli trbuhom za kruhom u Libiju, Englesku, Ameriku... ili u treće zemlje.

Kažu dobro je , samo radi se pravo mame i mene.. govore hajde bolan šta te košta svejedno kad se vratiš sve će isto biti....
Ta me rečenica proganja, zar smo postali fakat taki... gdje je sevdah u nama, zar je sve što imamo danas u sebi isprani turbo folk bez imalo duše dok na sebi imamo nešto markirano i nosimo naočale za sunce u kosi... a pri tome živimo u vremenu bez istine i pravde....

Dok mi to nešto gore navedeno svi skupa ne promjenimo i popravimo to će nas oblikovati i do tad bit ćemo biti vaki kaki smo.

P.S

Živili penzioneri !!!!!!

(Mladi u Francuskoj su sprječili Vladu da donese zakon ili su ubjedili Predsjednika republike da poništi isti...... a mi živimo u onom što nam se potura pod nos...... ma živila Vlada i gore Parlament.....kad znaju kako sa masom !)
Fair Life

#46 Re: Prag tolerancije ?!?

Post by Fair Life »

uvjek dobar gost wrote:Gdje je moja granica kao čovjeku? Šta ja sve mogu da podnesem, a pritom da me se ne slomi, a još da i šutim!? Koji je moj prag tolerancije?

(...)
Tumacenja

Risard Legutko: O toleranciji

Prevela s poljskog Ljubica Rosic
Fair Life

Post by Fair Life »

uvjek dobar gost wrote:Naravno, to bi bio jedan od radosnijih dana u mom životu, al pitanje je kako... pa oni imaju monopol na fizičku prinudu !

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=47
Post Reply