Poziv
-
patrius
Da li je zlo neprisutnost(odsutnost)dobra,ili je dobro odsutnost zla???Da li je tama odsutnost svjetla ili je obratno???O.k. Mene,kao racionalnog covjeka, zanima ovaj fenomen vjere i sklon sam donekle povjerovati u postojanje nekog svemocnog bica,neke univerzalne sile koja ravna svemirom,ali ipak,nisam siguran ko/sta je to.Nijedna od religioznih dogmi koje egzistiraju,barem one za koje ja znam,nije ni blizu da me ubijedi u svoju vjerodostojnost.Ja pitam,sta sa ljudima,poput mene,koji su u dilemi?Sve te stvari,ta poslanstva i prorocanstva, su se intenzivno desavale u jednom odredjenom intervalu i od tada tajac.Ako je bog zadovoljan "misijom svojih emisara",tj.ako misli da su dovrsili posao,onda se,ocito,"vara".A posto je jasno da nisu,zasto ne nastavi s "misijom"?Ja jednostavno ne mogu povjerovati u dogadjaje od prije hiljadu-dvije godina koje se ne daju adekvatno provjeriti ni dokazati.Za razliku od toga,naucna teorija je jednaka i nepromjenljiva za sve i svakoga,u svako vrijeme i na svakom mjestu. I dobro i zlo,i svjetlo i tama su neodvojivi dijelovi naseg zivota,koji se ispreplicu i smjenjuju u (ne)pravilnim intervalima.I ne vjerujem da postoji ijedan covjek koji nije sve to dozivio.
- Ahmmed
Zanimljivih si stvari napisao....Većina ljudi prolazi kroz određene dileme...Vjerovati ili ne? Na osnovu čega vjerovati? Kako se odnositi prema institucijama vjere? Tražiti dokaze ili "slušati" srce? Ili, i jedno i drugo? Da li svoje eventualno vjerovanje uskladiti sa, kako kažeš, jednom od postojećih dogmi i kako ga, u tom slučaju, uskladiti? Djelomično ili potpuno? Ili, odlučiti vjerovati bez "dogmi"?patrius wrote:Da li je zlo neprisutnost(odsutnost)dobra,ili je dobro odsutnost zla???Da li je tama odsutnost svjetla ili je obratno???O.k. Mene,kao racionalnog covjeka, zanima ovaj fenomen vjere i sklon sam donekle povjerovati u postojanje nekog svemocnog bica,neke univerzalne sile koja ravna svemirom,ali ipak,nisam siguran ko/sta je to.Nijedna od religioznih dogmi koje egzistiraju,barem one za koje ja znam,nije ni blizu da me ubijedi u svoju vjerodostojnost.Ja pitam,sta sa ljudima,poput mene,koji su u dilemi?Sve te stvari,ta poslanstva i prorocanstva, su se intenzivno desavale u jednom odredjenom intervalu i od tada tajac.Ako je bog zadovoljan "misijom svojih emisara",tj.ako misli da su dovrsili posao,onda se,ocito,"vara".A posto je jasno da nisu,zasto ne nastavi s "misijom"?Ja jednostavno ne mogu povjerovati u dogadjaje od prije hiljadu-dvije godina koje se ne daju adekvatno provjeriti ni dokazati.Za razliku od toga,naucna teorija je jednaka i nepromjenljiva za sve i svakoga,u svako vrijeme i na svakom mjestu. I dobro i zlo,i svjetlo i tama su neodvojivi dijelovi naseg zivota,koji se ispreplicu i smjenjuju u (ne)pravilnim intervalima.I ne vjerujem da postoji ijedan covjek koji nije sve to dozivio.
Vidiš, ja smatram da misija Boga, nikada ne prestaje...Samo su joj forme,oblici, različiti....Ili, se samo nama čini da su različiti....Često sam se pitao o dobru i zlu, tražio definicije....I još uvijek ih tražim
Nauku cijenim, no trudim se da je ne precijenim....Počesto razočara....
A On me, nije i niti će razočarati, a tu je razlika
I nema tu nekih posebnih savjeta, posebnih diskusija,posebnih ubjeđivanja....Neke stvari se, jednostavno, dese....Ili, ne dese... A naše su zasluge za njih, mnoogo manje, nego li mi to, u našoj oholosti, mislimo...
Najvažniji je slobodan izbor....Tvoj...Moj....Zenin....Njonjicin...Blackov...Latinicin...Zoomov...Feedov...Kogod....
I kad osjetimo potrebu da reagiramo na nečiji izbor,trebamo biti pažjivi....Jer nam , kasnije, može biti žao...
Zoom, samo vi ašikujte, živi i zdravi bili
- Ahmmed
Ma, ima, znamBeatrix wrote:ma ima jedan ... upitan stihAhmmed wrote:Nije, nije....Beatrix wrote:jesmo
a i ti si nasao pjevati imaginena ovom podforumu
to je vec angaziranost suicidalnog karaktera
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
al ja sam za sirinu tumacenja![]()
Ali, ovo što nam je zoom otpjevao ovdje, neupitno je, mada, ne mora dalje
I primiri se oko tumačenja
- Abu FEED el-Castro
Eh kad ti se sve to gluho bilo desi, onda se ti fino lijepo napravis mutav, malo vako zakomplikujes stvar i mlatnes jedno dubokoumno-filozofsko pitanje, i onda se laganice svalis sa nama svima na te kolačepatrius wrote:Da li je zlo neprisutnost(odsutnost)dobra,ili je dobro odsutnost zla???Da li je tama odsutnost svjetla ili je obratno???O.k. Mene,kao racionalnog covjeka, zanima ovaj fenomen vjere i sklon sam donekle povjerovati u postojanje nekog svemocnog bica,neke univerzalne sile koja ravna svemirom,ali ipak,nisam siguran ko/sta je to.Nijedna od religioznih dogmi koje egzistiraju,barem one za koje ja znam,nije ni blizu da me ubijedi u svoju vjerodostojnost.Ja pitam,sta sa ljudima,poput mene,koji su u dilemi?Sve te stvari,ta poslanstva i prorocanstva, su se intenzivno desavale u jednom odredjenom intervalu i od tada tajac.Ako je bog zadovoljan "misijom svojih emisara",tj.ako misli da su dovrsili posao,onda se,ocito,"vara".A posto je jasno da nisu,zasto ne nastavi s "misijom"?Ja jednostavno ne mogu povjerovati u dogadjaje od prije hiljadu-dvije godina koje se ne daju adekvatno provjeriti ni dokazati.Za razliku od toga,naucna teorija je jednaka i nepromjenljiva za sve i svakoga,u svako vrijeme i na svakom mjestu. I dobro i zlo,i svjetlo i tama su neodvojivi dijelovi naseg zivota,koji se ispreplicu i smjenjuju u (ne)pravilnim intervalima.I ne vjerujem da postoji ijedan covjek koji nije sve to dozivio.
Ni blizu da ti mogu obecati da ce te neko od nas uputiti, ali ti se makar moze jedan kolac organizovat
Uputu ces morati čekati od Nekog drugog
- Ahmmed
evo, čovjek sve reče u dvije rečenice, a ja se tamo rasfilozofiroAbu FEED el-Castro wrote:Eh kad ti se sve to gluho bilo desi, onda se ti fino lijepo napravis mutav, malo vako zakomplikujes stvar i mlatnes jedno dubokoumno-filozofsko pitanje, i onda se laganice svalis sa nama svima na te kolačepatrius wrote:Da li je zlo neprisutnost(odsutnost)dobra,ili je dobro odsutnost zla???Da li je tama odsutnost svjetla ili je obratno???O.k. Mene,kao racionalnog covjeka, zanima ovaj fenomen vjere i sklon sam donekle povjerovati u postojanje nekog svemocnog bica,neke univerzalne sile koja ravna svemirom,ali ipak,nisam siguran ko/sta je to.Nijedna od religioznih dogmi koje egzistiraju,barem one za koje ja znam,nije ni blizu da me ubijedi u svoju vjerodostojnost.Ja pitam,sta sa ljudima,poput mene,koji su u dilemi?Sve te stvari,ta poslanstva i prorocanstva, su se intenzivno desavale u jednom odredjenom intervalu i od tada tajac.Ako je bog zadovoljan "misijom svojih emisara",tj.ako misli da su dovrsili posao,onda se,ocito,"vara".A posto je jasno da nisu,zasto ne nastavi s "misijom"?Ja jednostavno ne mogu povjerovati u dogadjaje od prije hiljadu-dvije godina koje se ne daju adekvatno provjeriti ni dokazati.Za razliku od toga,naucna teorija je jednaka i nepromjenljiva za sve i svakoga,u svako vrijeme i na svakom mjestu. I dobro i zlo,i svjetlo i tama su neodvojivi dijelovi naseg zivota,koji se ispreplicu i smjenjuju u (ne)pravilnim intervalima.I ne vjerujem da postoji ijedan covjek koji nije sve to dozivio.
Ni blizu da ti mogu obecati da ce te neko od nas uputiti, ali ti se makar moze jedan kolac organizovat
Uputu ces morati čekati od Nekog drugogsretno ti bilo
- Bosanac sa dna kace
E vako vidim za kahvu su harni; black, zena, vatrogasac, KGKG, niskoprofilni, jesma to nekog propustio?
ja bih pozvo ako mogu i naseg @haqiju
ak je jos tu i ak nas prati i @ragiba obavezno! 
ja bih pozvo ako mogu i naseg @haqiju
-
_BosanaC
Ahmedu da cestitam na ideji, pogotovo na onome sto bi trebalo da stoji iza te kafe. Ovdje smo svi samo nikovi, iako su meni neki ljudi s forum (koje mozda nikada u zivotu ocima nisam vidjeo) i puno vise od praznih nickova, i trudim se da se tako i odnosim prema njima.
Drugi su mi opet manji i od same napisane rijeci...
Elem... Dovoljno je nekada poceti s razmjenom privatnih poruka, ako vec ne ide odmah kafa... Biti otvoren, iskren, reci sta je covjeku na srcu... Probati objasniti neke svoje postupke a ne truditi se vazda shvatati tudje... Prosao je vakat kada se raspravljalo o broju zuba u konja bez da mu se usta otvore... I onda stvari krenu na bolje. Ljude s kojima ste do juce bili najveci neistomisljenici pocnete gledati na jedan drugi, novi nacin...
I vjerujte da se isplati.
Odem opet kavenisat
Drugi su mi opet manji i od same napisane rijeci...
Elem... Dovoljno je nekada poceti s razmjenom privatnih poruka, ako vec ne ide odmah kafa... Biti otvoren, iskren, reci sta je covjeku na srcu... Probati objasniti neke svoje postupke a ne truditi se vazda shvatati tudje... Prosao je vakat kada se raspravljalo o broju zuba u konja bez da mu se usta otvore... I onda stvari krenu na bolje. Ljude s kojima ste do juce bili najveci neistomisljenici pocnete gledati na jedan drugi, novi nacin...
I vjerujte da se isplati.
Odem opet kavenisat
-
Makaveli - 7
A onda fino se vratite i kazete sta ste pricali.... 
-
digger
Jebiga… a ja se toliko trudim…Ahmmed wrote:I kad malo bolje razmislim, u pravu si, ćafiri nisu pozvani![]()
Iz prostog razloaga. Ne poznajem niti jednog ni "uživo", niti na forumu, čak ne dam za pravo da su ćafiri, ni onima koji sami sebe tako nazivaju
-
_BosanaC
I meni je Bog svjedok da sam se trudiodigger wrote:Jebiga… a ja se toliko trudim…Ahmmed wrote:I kad malo bolje razmislim, u pravu si, ćafiri nisu pozvani![]()
Iz prostog razloaga. Ne poznajem niti jednog ni "uživo", niti na forumu, čak ne dam za pravo da su ćafiri, ni onima koji sami sebe tako nazivaju
- Bosanac sa dna kace
daj ba ljudi kad je termin za taj zbor?
ja sam sjutra insallah u Sarajvu!
ja sam sjutra insallah u Sarajvu!
-
Murisno1
nemoj ti meni tozena wrote:kakvo prijaviti...Murisno1 wrote:pa moRem li se i ja prijavit za tu kafu ...brate dragi ...
i dajte ba malo više ovih ćafira da se prikaže... da brate vidimo već jednom brate ono ... ko ima više ... ili konjskih snaga
![]()
...
ti nam dođeš domaci (n)
vaki fin i miroljubiv momak ... i niko neće da zove
-
Kwaheri
Murisno1 wrote:nemoj ti meni tozena wrote:kakvo prijaviti...Murisno1 wrote:pa moRem li se i ja prijavit za tu kafu ...brate dragi ...
i dajte ba malo više ovih ćafira da se prikaže... da brate vidimo već jednom brate ono ... ko ima više ... ili konjskih snaga
![]()
...
ti nam dođeš domaci (n)
...
kahva je kod ahmmeda
Ja se radujem, upoznati prvenstveno @Kogod Kadgod, @Latinicu i @njonjicu...
Naravno, to ne iskljucuje da ce mi biti drago piti kahvu s tobom, te dopisnicima (sto bi reko Stari) saraf, avicena, black, ragib, oba bosanca
Nekako osjecam, da je pozvan svako onaj, ko bi htio doci na tu kahvu
-
Murisno1
ma svakako da je ideja super ..zena wrote:Murisno1 wrote:nemoj ti meni tozena wrote: kakvo prijaviti...ti nam dođeš domaci (n)
...
kahva je kod ahmmedaIdeja je super..
Naravno, to ne iskljucuje da ce mi biti drago piti kahvu s tobom, te dopisnicima (sto bi reko Stari) saraf, avicena, black, ragib, oba bosanca, encian, feed... i td.
Nekako osjecam, da je pozvan svako onaj, ko bi htio doci na tu kahvukod Ahmmeda
svašta sam naučio na ovom forumu ... mnoge forumaše,njihove stavove i mišljenja, posebno tvoje
bila bi mi čast naravno ponoviti susret s tobom, pa i sa ostalim kolegama ... popiti kaficu ..proćaskati ... razmijeniti mišljenja
veliki pozdrav
- Bosanac sa dna kace
eto murize pozvat si, ja bi da pozovem i onu Sssssshhoshanu, jel tako bi, iii ciciban ako smijem, a posebno me zanima ko se krije iza @vazda problemi i vatrogasca-avicene! 
-
njonjica
@njonjica se ispisala (iz subjektivno-objektivnih razloga).zena wrote:Murisno1 wrote:nemoj ti meni tozena wrote: kakvo prijaviti...ti nam dođeš domaci (n)
...
Naravno, to ne iskljucuje da ce mi biti drago piti kahvu s tobom, te dopisnicima (sto bi reko Stari) saraf, avicena, black, ragib, oba bosanca, encian, feed... i td.
Jos jednom se zahvaljujem @Ahmmedu na pozivu.
-
Kwaheri
ehh.. hajde...samo da te podsjetim na adet...u nas... ne mozes, zahvalis se...sad je red da ti zoves nas il' ahmu makar...njonjica wrote:@njonjica se ispisala (iz subjektivno-objektivnih razloga).zena wrote:Murisno1 wrote: nemoj ti meni to...
Jos jednom se zahvaljujem @Ahmmedu na pozivu.
- Bosanac sa dna kace
iiii jel ima sta od te kahve???
ja sma u Bosni pa javte!
ja sma u Bosni pa javte!