Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

Post Reply
User avatar
desni
Posts: 1498
Joined: 10/03/2012 01:21

#1 Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

Post by desni »

Nejma teme. Na twitteru i ostalim društvenim mrežama kao i u sredstvima informisanja užarena atmosfera. Nastavnica u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi slikala se sa kokardom na glavi :evil: Image
    Da li je ovo govor mržnje? Image
      Sudeći po naslovu na klixu za očekivati je da će učiteljica snositi posljedice (nadležni će reagovati :? ). Učiteljica se izvinila, ali pitanje je treba li da djecu onih koje ona ( kobajagi u šali) nazva poturicama uči učiteljica sa kokardom na glavi?
        http://klix.ba/vijesti/bih/uciteljica-i ... /190929042
        User avatar
        Kikibombona
        Posts: 34325
        Joined: 29/06/2013 08:48

        #2 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by Kikibombona »

        Ako mogu dobro vidjeti, uslikala se se srpskom kokardom, sa srpskim grbom, a ne cetnickim, sto je ogromna razlika. Srpska kokarda se moze tretirati kao neukus i slicno, ali ne smije biti sankcionisana. Ako odemo do te mjere daleko, ispast ce veliki problem. Onda neko u RS ili kantonima sa hrvatskom vecinom moze otpustiti osobu radi zastave sa ljiljanima.

        ...

        Sto se tice njenih komentara, definitivno se radi o govoru mrznje. Na ovakav nacin se niko normalan ne zeza. Otkaz bez diskusije. I da smo normalna drzava za ovakve komentare bi slijedila krivicna odgovornost.
        _Scarlett_
        Posts: 804
        Joined: 26/05/2018 15:51

        #3 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by _Scarlett_ »

        Kaze zena da su Muslimani frustrirani i mrze sve oko sebe i da nije cudno da je tako jer "nemaju pola cune"... pitam se da li gleda svoje ucenike, mahom Bosnjake, i razmislja da ce oni odrastiti u takve kakve ih opisuje?
        _Scarlett_
        Posts: 804
        Joined: 26/05/2018 15:51

        #4 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by _Scarlett_ »

        Mene je nekako najvise pogodilo to sto je lajkala te komentare o "VRS rape baby" i "Noz-zica-gibanica". Ona radi s nasom djecom, a takve komentare lajkuje.

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        _Scarlett_
        Posts: 804
        Joined: 26/05/2018 15:51

        #5 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by _Scarlett_ »

        Degutantno mi je i kako u svoju odbranu stavi statuse sa fb u kojima prica o opsadi i kaze kako su "humoristicni" komentarima u fb grupi bili postavljeni u "zatvorenu grupu", i slika sa sajkacom u privatnom chatu.

        Pa ako ista, to samo dokazuje ono sto mislimo o njoj - da ona jedno prica javno ("sjo opsade, grozno nam je bilo" + par jako blagih osuda cetnika), a nesto sasvim drugo tajno.
        Last edited by _Scarlett_ on 30/09/2019 02:10, edited 1 time in total.
        User avatar
        Freamon Lester
        Posts: 3398
        Joined: 06/09/2014 01:18

        #6 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by Freamon Lester »


        Fotografije s šajkačom na glavi i neki sporni komentar nastavnice Osnovne škole "Čengić-Vila 1" Dijane Pelidije izazvale su pravu buru u medijima i na društvenim mrežama,

        Zbog svega, ova nastavnica odlučila je putem našeg medija obratiti se javnosti i objasniti kako je došlo do svega.

        Njenu reakciju prenosio u cijelosti:

        - Dragi ljudi,

        nisam planirala biti javna ličnost, a sada, po svemu sudeći, moram da se obratim ljudima. U ovom obraćanju imam namjeru donekle javnosti objasniti ko sam ja (a nisam niko) te koje sam zapravo od dijelova danas objavljenog „kolaža“ javno postavila, a koje ne. Ali, prvenstveno mi je namjera još jedanput se izviniti svim prijateljima i poznanicima, ali i široj javnosti, koje je današnji događaj poremetio.

        Slika sa šajkačom je nastala na vikendu u Beogradu. Tada sam u ZATVORENU chat grupu od 8-10 poznanika poslala spornu fotografiju. Svojim poznanicima sam napisala kako se u centru Beograda pored Željezničke stanice javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci, a „oni će prije nas u EU“. Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, a i NIKADA nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu.

        Ostale objave koje se mogu pročitati na „kolažu“ su bile javne. Ona koja je po mojoj procjeni najspornija se tiče nažalost pretučene majke i kćerke u Kiseljaku. Taj javni komentar od prije preko dvije godine na nekom javnom portalu se nadovezuje na komentare drugih sudionika u tadašnjoj raspravi. Postavilo se tada pitanje da li se uopšte djeca trebaju pokrivati ili ne. Ja sam iznijela svoj stav protiv jer djeca nisu seksualni objekti i da ih ne treba skidati niti pokrivati već adekvatno zaštititi. Već tada je moj komentar bio pogrešno shvaćen te sam ga obrisala tačno 50 minuta nakon objavljivanja. Konačno, komentar koji se tiče netačne činjenice da su „sve Bošnje nastale od Srba“ nije moj stav, već je stav koji zastupaju srpski nacionalisti, a takvog jednog nacionalistu, koji je vrijeđao sve Bošnjake, sam na ironičan način htjela isprovocirati u tom komentaru. Dakle, to nije moj stav nego ironija. U prilog tome vam šaljem svoje komentare sa drugih diskusija.

        Potičem iz bošnjačke porodice. Otac mi je ranjavan dva puta u toku agresije na BiH. Bila sam dijete opkoljenog Sarajeva i provela sam rat u Aerodromskom naselju, na Dobrinji, u Hrasnom i na Marijin Dvoru. Majka mi je pokrivena i dva puta je obavila Ummru. Ne bi trebalo zanimati nikoga kakva je moja porodica, ali pošto svi danas „znaju“ kakva sam ja, evo prilike da me upoznaju barem malo. Supruga sam i majka. Moje dijete maksuz svoje nane posjećuje svaki bajram u posebno pripremljenoj haljinici i čeka svoje poklone i bajrambanku. Radim kao pedagog u produženom boravku.

        Volim previše otvoreno (sada to znam!) da pričam o temama na koje naš narod reaguje osjetljivo. Više sigurno neću. Ali svoje stavove o bilo čemu NIKADA nisam dijelila ni sa djecom ni sa njihovim roditeljima, a kamoli nametala. Čak ni o tome, koje su sveske i olovke najbolje za njihovu djecu. Mnogi komentarišu danas da sam se „prepala za posao“, da sam „Srpkinja“, „četnikuša“ i slično. Nisam Srpkinja niti četnikuša, a za posao bi se svako prepao, zar ne?! Spremna sam preuzeti svu odgovornost koja je zakonom propisana, ako se ustanovi da sam prekršila zakon, a smatram da nisam. Ovim putem se zahvaljujem i Krim-policiji na profesionalnosti i pruženoj podršci.

        Niko nikome ne smije da brani bilo šta, pa ni ja nikome ne branim, čak i kada se ne slažem. Također, svako ima pravo da razmišlja na način na koji hoće. Država je dužna da zaštiti svakog građanina i građanku. Ograđujem se od svake vrste mržnje i nasilja prema bilo kome. Ja volim ljude, a posebno djecu, bila Japanci, Bošnjaci ili bilo ko. Činjenica je i to da je ovo što je danas objavljeno i smišljeno od strane loših ljudi iskrivljeno i netačno - napisala je Pelidija.
        _Scarlett_
        Posts: 804
        Joined: 26/05/2018 15:51

        #7 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by _Scarlett_ »

        Izgovori su joj totalno suludi. "Jesam lajkala komentare o tome kako su Bosnjakinje silovane u ratu, jesam rekla da su Bosnjaci puni mrznje iz frustracije zbog toga sto im "nedostaje pola cune", ali otac mi je ranjavan dva puta i majka mi je pokrivena."
        hAZNADAR
        Posts: 11029
        Joined: 09/01/2012 08:12

        #8 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by hAZNADAR »

        Pretpostavljam glasa za ljevicu. Nasa stranka ili SDP.. i to,.. klix joj na profilu,... :D

        Nije ona nikakva cetnikusa, vjerujem da je slika iz zahebancije.

        Ali komentari o bivsim Srbima, poturicama,... je hebiga,... jos jedna sto ne pamti Jugu ali je pokupila u carsiji tu skolu.

        Zakljucak - treba joj dati otkaz i prestati linc,...
        User avatar
        mayab
        Posts: 27176
        Joined: 06/03/2008 13:00
        Location: SARAJEVO

        #9 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by mayab »

        Nije ona u redu psihički, a izgleda da nije ni emocionalno zrela, kako se to kaže.... možda ona ovo smatra humorom, možda specifičnim, ali iskreno, ne znam ko se još drugi može složiti sa tim njenim konstatacijama...
        Uz to, izgleda da nije svjesna gdje i šta profesionalno radi, dakle sa djecom kao vaspitačica , tako da su ovakve JAVNE objave totalna fula, glupost, nezrelost, primitivizam :run:

        Budala, svakakvih, majko moja :skoljka:
        mali jomu
        Posts: 5853
        Joined: 22/05/2017 17:00

        #10 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by mali jomu »

        cccccc to vama nesto cudno?

        Nama u BiH to nista nije cudno... vama tamo negdje na Marsu je cudno. Daleko je Mars.
        hAZNADAR
        Posts: 11029
        Joined: 09/01/2012 08:12

        #11 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by hAZNADAR »

        _Scarlett_ wrote:

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        Da je Bosnjakinja - sama bi se tako izjasnila. Ali nije - samo da je iz bosnjacke porodice. Znaci jos jedna fgr Bosanka.


        Mislim da je linc nepotreban jer pokazuje samo jednu pojavu u drustvu. Buduci da nije prva cura koja je nesto izletila na FB i poslije razapeta. Nastavi li se takav trend - prije ce Sarajevo biti ispasti zaguljeni Kabul odakle slobodne cure moraju bjezati negoli da je problem u odredjenim pojavama u carsiji.
        User avatar
        SmokingMan
        Posts: 18698
        Joined: 08/07/2012 18:11
        Location: I am back!

        #12 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by SmokingMan »

        Nije je do kokarde,već do karaktera.
        User avatar
        bingov buraz
        Posts: 11329
        Joined: 14/04/2009 20:23

        #13 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by bingov buraz »

        hAZNADAR wrote:
        _Scarlett_ wrote:

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        Da je Bosnjakinja - sama bi se tako izjasnila. Ali nije - samo da je iz bosnjacke porodice. Znaci jos jedna fgr Bosanka.


        Mislim da je linc nepotreban jer pokazuje samo jednu pojavu u drustvu. Buduci da nije prva cura koja je nesto izletila na FB i poslije razapeta. Nastavi li se takav trend - prije ce Sarajevo biti ispasti zaguljeni Kabul odakle slobodne cure moraju bjezati negoli da je problem u odredjenim pojavama u carsiji.
        Previše te briga šta drugi misle,nek je Kabul po cijeni da ova emocionalna nakaza radi sa djecom.Meni se ovo ništa ne razlikuje od onog majmuna što je slikao polni organ i slao učenicama.

        Još malo o Kabulu
        https://www.bljesak.info/lifestyle/pozn ... evu/286863

        Da bi ljubav primao treba i sam da je emitiraš.
        User avatar
        CPT
        Posts: 6246
        Joined: 16/05/2018 11:13

        #14 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by CPT »

        Slika sa šajkačom je nastala na vikendu u Beogradu. Tada sam u ZATVORENU chat grupu od 8-10 poznanika poslala spornu fotografiju. Svojim poznanicima sam napisala kako se u centru Beograda pored Željezničke stanice javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci, a „oni će prije nas u EU“. Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, a i NIKADA nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu.

        :shock: :-)
        Last edited by CPT on 30/09/2019 08:25, edited 1 time in total.
        User avatar
        General War
        Posts: 24423
        Joined: 18/09/2013 22:04

        #15 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by General War »

        hAZNADAR wrote:
        _Scarlett_ wrote:

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        Da je Bosnjakinja - sama bi se tako izjasnila. Ali nije - samo da je iz bosnjacke porodice. Znaci jos jedna fgr Bosanka.


        Mislim da je linc nepotreban jer pokazuje samo jednu pojavu u drustvu. Buduci da nije prva cura koja je nesto izletila na FB i poslije razapeta. Nastavi li se takav trend - prije ce Sarajevo biti ispasti zaguljeni Kabul odakle slobodne cure moraju bjezati negoli da je problem u odredjenim pojavama u carsiji.
        Sta je hAZE, opet zuc prosipas po Bosancima, nisi certifikat iz sVecke pecatio pa mora da je Bosanka i to fgr...i SDP glasac :-)
        Bodkin
        Posts: 21581
        Joined: 03/09/2008 00:48
        Location: Overseas

        #16 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by Bodkin »

        hAZNADAR wrote:
        _Scarlett_ wrote:

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        Da je Bosnjakinja - sama bi se tako izjasnila. Ali nije - samo da je iz bosnjacke porodice. Znaci jos jedna fgr Bosanka.


        Mislim da je linc nepotreban jer pokazuje samo jednu pojavu u drustvu. Buduci da nije prva cura koja je nesto izletila na FB i poslije razapeta. Nastavi li se takav trend - prije ce Sarajevo biti ispasti zaguljeni Kabul odakle slobodne cure moraju bjezati negoli da je problem u odredjenim pojavama u carsiji.
        Kakvi su to zivotni kompleksi, za socioloske studije.

        Nije se izjasnila da je bosnjakinja pa to ne moze biti, a nije se izjasnila ni da je fgr bosanka ali je kompleksas prozove
        User avatar
        CPT
        Posts: 6246
        Joined: 16/05/2018 11:13

        #17 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by CPT »

        Slika sa šajkačom je nastala na vikendu u Beogradu. Tada sam u ZATVORENU chat grupu od 8-10 poznanika poslala spornu fotografiju. Svojim poznanicima sam napisala kako se u centru Beograda pored Željezničke stanice javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci, a „oni će prije nas u EU“. Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, a i NIKADA nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu.

        :shock: :-)
        User avatar
        Kikibombona
        Posts: 34325
        Joined: 29/06/2013 08:48

        #18 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by Kikibombona »

        _Scarlett_ wrote:Mene je nekako najvise pogodilo to sto je lajkala te komentare o "VRS rape baby" i "Noz-zica-gibanica". Ona radi s nasom djecom, a takve komentare lajkuje.

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        Cuj, majke ti, sta dovede jednu Bosnjakinju...??? :roll:

        Isto da pitas sta dovede jednog Bosnjaka da izvrsi pljacku, silovanje, ubistvo itd. :roll: Imas budala raznih profila. Koliko puta sam cuo: neka seljaci i izbjeglice zahvale Karadzicu sto zive u gradu/inostranstvu, trebalo nas je sve pobiti itd. Ja nisam Bosnjak a takve stvari ne mogu ni pomisliti. Moze jedino idiot, kakve god etnije bio.

        ---

        Upoznao sam Srbe koji se sprdaju sa Jasenovcem, sa Olujom itd. To je kada covjek zastrani, pocne pretjerivati. To su ljudi koji osjecaju gadjenje prema nacionalizmu i konzervativizmu u svom narodu i na kraju pretjeraju sa kritikom,sarkazmom, satirom, ismijavanjem... i dirnu u ono sto ne bi trebali. Jedno je ismijavati narod radi nacionalizma, radikalizma, primitivizma, vjerskog fanatizma - a drugo negirati identitet ili ismijavati stradanja iz proslosti. Neki ljudi ne umiju odrediti granicu pristojnosti. To je tako.

        ---

        Isto se desilo sa ovom zenom. Strasno je pretjerala i zasluzila otkaz. Da smo normalna zemlja ovakvi komentari bi se tretirali kao govor mrznje. Al' jbg... Njena narodnost je apsolutno nebitna. Vazna su njena djela. To nase plemenske, primitivne glave nikako ne mogu prevazici.
        User avatar
        Velkoski
        ModeratorNaBezCenzure
        Posts: 72879
        Joined: 17/05/2008 15:30
        Location: u dergjahu tvog srca
        Vozim: Golf 7 GTI

        #19 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by Velkoski »

        bolje da je napisala da joj je profil bio hakovan, a da je fotka fotomontaža :sad: :lol:
        kakavdanakneiskustvu
        Posts: 58737
        Joined: 03/08/2010 19:04

        #20 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by kakavdanakneiskustvu »

        Kikibombona wrote:Ako mogu dobro vidjeti, uslikala se se srpskom kokardom, sa srpskim grbom, a ne cetnickim, sto je ogromna razlika. Srpska kokarda se moze tretirati kao neukus i slicno, ali ne smije biti sankcionisana. Ako odemo do te mjere daleko, ispast ce veliki problem. Onda neko u RS ili kantonima sa hrvatskom vecinom moze otpustiti osobu radi zastave sa ljiljanima.

        ...

        Sto se tice njenih komentara, definitivno se radi o govoru mrznje. Na ovakav nacin se niko normalan ne zeza. Otkaz bez diskusije. I da smo normalna drzava za ovakve komentare bi slijedila krivicna odgovornost.
        :thumbup:
        kakavdanakneiskustvu
        Posts: 58737
        Joined: 03/08/2010 19:04

        #21 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by kakavdanakneiskustvu »

        Bodkin wrote:
        hAZNADAR wrote:
        _Scarlett_ wrote:

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        Da je Bosnjakinja - sama bi se tako izjasnila. Ali nije - samo da je iz bosnjacke porodice. Znaci jos jedna fgr Bosanka.


        Mislim da je linc nepotreban jer pokazuje samo jednu pojavu u drustvu. Buduci da nije prva cura koja je nesto izletila na FB i poslije razapeta. Nastavi li se takav trend - prije ce Sarajevo biti ispasti zaguljeni Kabul odakle slobodne cure moraju bjezati negoli da je problem u odredjenim pojavama u carsiji.
        Kakvi su to zivotni kompleksi, za socioloske studije.

        Nije se izjasnila da je bosnjakinja pa to ne moze biti, a nije se izjasnila ni da je fgr bosanka ali je kompleksas prozove
        :mrgreen: ti prokleti fgr-ovci,sve loše od njih dolazi
        _Scarlett_
        Posts: 804
        Joined: 26/05/2018 15:51

        #22 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by _Scarlett_ »

        Kikibombona wrote:
        _Scarlett_ wrote:Mene je nekako najvise pogodilo to sto je lajkala te komentare o "VRS rape baby" i "Noz-zica-gibanica". Ona radi s nasom djecom, a takve komentare lajkuje.

        Pritom, zena nije uopste Srpkinja. Bosnjakinja je.

        Sve na stranu, razlicita razmisljanja, shvatanja, ovo, ono... ali sta dovede jednu Bosnjakinju do toga da lajkuje takve komentare?
        Cuj, majke ti, sta dovede jednu Bosnjakinju...??? :roll:

        Isto da pitas sta dovede jednog Bosnjaka da izvrsi pljacku, silovanje, ubistvo itd. :roll: Imas budala raznih profila. Koliko puta sam cuo: neka seljaci i izbjeglice zahvale Karadzicu sto zive u gradu/inostranstvu, trebalo nas je sve pobiti itd. Ja nisam Bosnjak a takve stvari ne mogu ni pomisliti. Moze jedino idiot, kakve god etnije bio.

        ---

        Upoznao sam Srbe koji se sprdaju sa Jasenovcem, sa Olujom itd. To je kada covjek zastrani, pocne pretjerivati. To su ljudi koji osjecaju gadjenje prema nacionalizmu i konzervativizmu u svom narodu i na kraju pretjeraju sa kritikom,sarkazmom, satirom, ismijavanjem... i dirnu u ono sto ne bi trebali. Jedno je ismijavati narod radi nacionalizma, radikalizma, primitivizma, vjerskog fanatizma - a drugo negirati identitet ili ismijavati stradanja iz proslosti. Neki ljudi ne umiju odrediti granicu pristojnosti. To je tako.

        ---

        Isto se desilo sa ovom zenom. Strasno je pretjerala i zasluzila otkaz. Da smo normalna zemlja ovakvi komentari bi se tretirali kao govor mrznje. Al' jbg... Njena narodnost je apsolutno nebitna. Vazna su njena djela. To nase plemenske, primitivne glave nikako ne mogu prevazici.
        Odrasti i ne pravi se naivan za promjenu.

        Kao da ne bi reagovao vise kad bi Jevrej lajkovao postove koji se sprdaju s Holokaustom nego kad bi (lupam) Estonac to radio.

        Sprdati se s Olujom je u rangu sprdati se s, ne znam, banjaluckim izbjeglicama (Bosnjacima), To je nesto sto je relativno redovna pojava kod Bosnjaka (koji se cak sprdaju s istocnobosanskim izbjeglicama koji su daleko gore prosli nego Banjalucani i Krajisnici).

        Ali zaista nisam nikada cula za Srbina da se sprdao tako na racun Srpkinje silovane u ratu. Nikada.
        User avatar
        Kikibombona
        Posts: 34325
        Joined: 29/06/2013 08:48

        #23 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by Kikibombona »

        _Scarlett_ wrote:Odrasti i ne pravi se naivan za promjenu.

        Kao da ne bi reagovao vise kad bi Jevrej lajkovao postove koji se sprdaju s Holokaustom nego kad bi (lupam) Estonac to radio.

        Sprdati se s Olujom je u rangu sprdati se s, ne znam, banjaluckim izbjeglicama (Bosnjacima), To je nesto sto je relativno redovna pojava kod Bosnjaka (koji se cak sprdaju s istocnobosanskim izbjeglicama koji su daleko gore prosli nego Banjalucani i Krajisnici).

        Ali zaista nisam nikada cula za Srbina da se sprdao tako na racun Srpkinje silovane u ratu. Nikada.
        Ja ti kazem da u svakom narodu ima idiota koji se sprdaju sa svim i svacim, namjerno provociraju reakciju. U Novom Sadu sam se druzio sa grupom Srba koji su sa prezirom komentarisali sve sto ima veze sa srpskom historijom, od Boja na Kosovu do zadnjeg rata. Od njih sam prvi put cuo za izraze poput 'srBovi', 'troprstasi' i jos neke koje sam zaboravio. Jedan je rekao: 'kamo srece da su nas ustase potrpale sve u Jasenovac, svijet bi bio bolje mjesto za zivot'. On ne misli tako, kao ni ostatak ekipe, na taj nacin kanalisu ogorcenost radi stanja u drustvu. Osjecaju odvratnost sto je njihov narod u takvom stanju i ponekad se trude da se distanciraju od naroda. Zestoke poruke prave otklon i donose odredjenu satisfakciju. A moj je utisak da su to izvrsni ljudi koji nikome zlo nece uraditi. Zestoke poruke su odbrambeni mehanizmi.

        ...

        Sada sam procitao komentare koje je na fb objavila Dijana a vezani su za Karadzica i Mladica, RS, granatiranje Sarajeva itd. Moguce da je sa komentarima provocirala rekaciju, da je od onih osoba koje su zgadjene drustvom u kojem zive. Poznajem dosta takvih osoba. Pa moj drug, koji je Bosnjak, cesto zna reci: seljacine u opstini trebaju dignuti spomenik Karadzicu u prirodnoj velicini. I takve stvari se mogu cesto cuti od pojedinih ljudi. Izrecene su u afektu, bijesu radi opste situacije i stanja u drustvu. Ponekad je namjera isprovocirati reakciju itd.

        Po meni, idiotski i neukusno, ali u bozjoj basti svakakvih insana... Mene odavno nista ne moze iznenaditi. Ti si naivana ako se iznenadjujes.

        ...

        I sjeti se onog kretena sto je nedavno pisao uvrijedljive grafite na vlastitoj kuci kako bi rasplamsao medjuetnicke tenzije. Tesko je ulaziti u logiku budale. Mozak radi na nekom drugom nivou.
        User avatar
        insomnia78
        Posts: 61961
        Joined: 03/04/2011 14:43

        #24 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by insomnia78 »

        Daa. Samo sto je ona na mjestu na kojem treba vagati svaku recenicu, sliku i ponasanje
        Otkaz pa nek karikira do mile volje
        The 51st State
        Posts: 16743
        Joined: 12/01/2008 12:06

        #25 Re: Poziv na linč ili poziv na odgovornost za napisano/objavljeno?

        Post by The 51st State »

        insomnia78 wrote:Daa. Samo sto je ona na mjestu na kojem treba vagati svaku recenicu, sliku i ponasanje
        Otkaz pa nek karikira do mile volje
        to je i jedini problem, takva osoba nema sta raditi u odgojno obrazovnim institucijama.
        Post Reply