POZIV DIJASPORI!!!!!!

xyz2007

#101 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by xyz2007 »

asdfgh wrote:Zato Vam predlažem da postupite na jedini ispravan način i izađete na naredne izbore.
Sve dok ne postoji Bosanska Nacija u Ustavu nema se za koga glasati, jer svaki glas sada ide za one koji nisu nista uradili da se ukine clan 17. zakona a taj clan je direktan Genocid Bosanaca vani.

Znaci nije vise ni vazno jel se zove Haso, Marko ili Jovan taj koji nudi glasanje dijaspori!!! Pa jel vi hocete da ljudi glasaju za svoje samounistenje?

Da dijaspora glasa u tako velikoj mjeri ne bi sama sebi oduzimala drzavljanstvo. Znaci sve sto se desava u Bosni to nije dijaspora nego gradjani BH.

Ko god je glasao za ovo sve dosada njemu na dusu. Genocid #2. Jedan nozem i metkom a drugi vasim glasom i potpisom.
gorkaz

#102 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by gorkaz »

protestant wrote:Nema termina dijaspora fino je Akademik gospodinFilipovic to obrazlozio-to je imigracija,asimilirana tamo gdje je otisla.Znaci to ti je majka domovina,prihvatili su zakone,jezik,obicaje,vodu,zrak,pare i sve ostalo.
Stvarno je besmisleno i drsko mijesati se u suverenu,nezavisnu Bosnu and Hercegovinu kad u stvari i neznaju sta se stvarno ovdje dogadja i normalno jer i mi neznamo sta se kod njih dogadja.....

Tako ti boga de ti meni reci sta ti znas o dijaspori? Mislis da su svi iz BiH u inostranstvu krkani i seljaci koji zive na socijali. Mislis da nema normalnih ljudi i pismenih ljudi nego sva pamet dolazi iz Bosne. I otkud tebi i Tunji pravo da mi oduzimas moje osnovno ljudsko pravo na glas. 44 godine sam tamo placao i ulagao i ti meni kazes da nemam pravo da glasam i da sam nacionalista??????. bolje znam sta se tema dogadja nego ti jer gledam neutralnim ocima. A valjda je to demokratija na Bosanski nacin pa hajde zabranite mi i to, a da nije ovih miliona od "dijaspore" pocrkali bi tamo. Nase pare valjaju a mi ne valjamo.
Bugs_Bunny

#103 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by Bugs_Bunny »

protestant wrote:Nema termina dijaspora fino je Akademik gospodinFilipovic to obrazlozio-to je imigracija,asimilirana tamo gdje je otisla.Znaci to ti je majka domovina,prihvatili su zakone,jezik,obicaje,vodu,zrak,pare i sve ostalo.
Stvarno je besmisleno i drsko mijesati se u suverenu,nezavisnu Bosnu and Hercegovinu kad u stvari i neznaju sta se stvarno ovdje dogadja i normalno jer i mi neznamo sta se kod njih dogadja.....
Tvorac ideje o historijsko sporazumu sa zlocincem Milosevicem vrlo dobra zna sta radi. On sada po stare dane otvoreno pokazuje svoje cetniko lice. Dijaspora nije nikakava politicka emigracija vec se radi o prognanim ljudma sa njihovih ognjista. Vecina njih su preuzeti iz koncentracionih logora uz pomoc internacionalnog crvenog krsta. Jedan veliki dio je radio u inostranstvu prije agresije, a uz pocetak agresije granice su bile zatvorene, pa se nije moglo vratiti.

Isto tako dijaspora zna vrlo dobro sta se desava u domovini. Zna na primjer da su se SDP, SDA, SBiH kadrovi zbratimili sa Karadzicevim "poreskim obvezniima" pa po tom osnovu oduzeli drzavljanstvo ( i pravo glasa) milionima prognanih i bratski krcme i pljackaju drustvenu imovinu i resurse BiH. To sve-srpsko bratimljenje imat ce ogromne posljedice. Veoma lahko je moguce da dodje do otvorene konfrontacije izmedju Bosnjaka i Srbo-muslimana iz SDA, SDP, SBiH. Buducnost ce pokazati, ali po svemu sudeci "bad gays" su u ovom slucaju karadzicevi sljedbenici iz SDA, SDP, SBiH.
zrikavac48

#104 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by zrikavac48 »

Vodenjak wrote:
rajvosa^ wrote:Ovo za glasanje dijaspore nisam siguran jel dobra ili losa stvar. Naravno mnogi koji vole BiH, a zive van iste, hoce da imaju to pravo. Ja sam prvih par godina ko Pitt slao da se registrujem i nikad nista. Onda sam odlucio da ja koji zivim vani necu da odlucujem ljudima koji zive u BiH ko ce im biti "gazda". Oni sebi biraju, a ja cu sebi Obamu :D Druga stvar, ne upucenost u politicku situaciju. Gledam ove neke moje dijasporase kazu da ce glasat al nemaju pojma za koga pa me djuturumi pitaju da im malo pretabirim internet da vidim za koga bi oni glasali. :shock: Da ne spominjem one koji znaju samo za HDZ, SDA liniju, a u stvari i nemaju pojma ko predvodi tu stranku al nek je njihova.

Cast izuzetcima, al malo sam upoznao onih koji ce glasati a da znaju nesto o onome za koga glasaju. Ja volim da imam to pravo glasanja, al nekima bi zabranio i da se izjasnjavaju kao Bosancem ili Hercegocem a kamoli da glasaju.
Puno je istine u ovome.... :(

Zato sam misljenja da svaki glasac treba da zna odgovor na osnovna politicka pitanja. Ako cemo da govorimo o programima partija, gotovo svi su manje vise na isti "kalup". Puno obecanja, nikakvih rezultata. Ali kada bi glasaci bili rezolutni, pa za u razumnom roku nerealizirane planove trazili opoziv i politicadi i politicki lideri bi se drugacije ponasali. A kod nas je kad uzjase kurta ne silazi dok mu ne istekne mandat, a ako moze ni onda. Zato sve zavisi od glasaca/naroda. A narod je moj gospodine ..... .....
zrikavac48

#105 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by zrikavac48 »

Vodenjak wrote:
harka wrote:
rajvosa^ wrote:Ovo za glasanje dijaspore nisam siguran jel dobra ili losa stvar. Naravno mnogi koji vole BiH, a zive van iste, hoce da imaju to pravo. Ja sam prvih par godina ko Pitt slao da se registrujem i nikad nista. Onda sam odlucio da ja koji zivim vani necu da odlucujem ljudima koji zive u BiH ko ce im biti "gazda". Oni sebi biraju, a ja cu sebi Obamu :D Druga stvar, ne upucenost u politicku situaciju. Gledam ove neke moje dijasporase kazu da ce glasat al nemaju pojma za koga pa me djuturumi pitaju da im malo pretabirim internet da vidim za koga bi oni glasali. :shock: Da ne spominjem one koji znaju samo za HDZ, SDA liniju, a u stvari i nemaju pojma ko predvodi tu stranku al nek je njihova.

Cast izuzetcima, al malo sam upoznao onih koji ce glasati a da znaju nesto o onome za koga glasaju. Ja volim da imam to pravo glasanja, al nekima bi zabranio i da se izjasnjavaju kao Bosancem ili Hercegocem a kamoli da glasaju.
smetnu ti gore dodati i SDS.Nego kako ja od ove tri stranke HDZ,SDA i SDS mogu znati koja je moja.HDZ i SDS imaju prefiks
hrvatki i srpski,znaci nisu moje,a zasto bi onda po tebi SDA bila moja ako nema prefiksa.Za ove dvije sa prefiksom mi je jasno da su nacionalne,ali sto je po tebi SDA nacionalna.
Pa ja...
Nema prefiksa i nije nacionalna!

Kako samo prije ne dodjosmo na to? :shock: :?

:D
U ovom slucaju je samo drugacija ambalaza/pakovanje a u sustini isto .....
davor1969

#106 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by davor1969 »

Mislim da samo gradjani BiH koji ŽIVE NA TERITORIJU BiH mogu i smiju glasovati na svim izborima vezanim za bilo kakvo uredjenje države, entiteta, općinskoga vijeća, itd.
Dijaspora NIKAKO !!!

Razlog 1. U dijaspori živi ili je rodjeno jedan dio naših gradjana koji nisu emotivno vezani za ove prostore pa bi bilo krajnje neozbiljno da oni odlučuju o našoj sudbini za nas koji ovdje živimo i plaćamo porez.

Razlog 2. Kako je to već netko prije mene postirao najveći dio dijasporaca su nacionalno opredjeljeni i daju svoj glas po tom uvjerenju a ne od srca ili zdravoga razuma te ne mogu nikako odlučivati o našoj sudbini ili uredjenju.

Razlog 3. Dijasporci pravoslavne ili katoličke vjereispovjesti imaju " rezervnu domovinu " a da oni odlučuju koji će se dio naše zemlje pripojiti njihovim " rezervnim domovinama " je krajnje glupo i banalno.

Razlog 4. Neka se dijasporci vrate ovdje u svoju matičnu zemlju i pokušaju živjeti ( preživljavati ) sa 600 KM mjesečno pa neka mi onda sole pamet koja bi nacionalistička stranka trebala vladati na nekome području a sve ostale gradjane tretirati kao gradjane drugoga reda. Neka se odreknu Švedskih i Norveških i danskih kruna, zapadnoeuropskih eura i Američkog dolara pa neka onda glasuju po razumu a ne kako im to netko, tobože, napuni glavu nacionalističkim glupostima i sličnim budalaštinama.
:bih: dijaspora :run:
newone

#107 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by newone »

harka wrote:

smetnu ti gore dodati i SDS.Nego kako ja od ove tri stranke HDZ,SDA i SDS mogu znati koja je moja.HDZ i SDS imaju prefiks
hrvatki i srpski,znaci nisu moje,a zasto bi onda po tebi SDA bila moja ako nema prefiksa.Za ove dvije sa prefiksom mi je jasno da su nacionalne,ali sto je po tebi SDA nacionalna.
Ne samo da je nacionalna, vec profasisticka stranka. I zato Bosna tone iz godine u godinu. Ime stranke samo po sebi nista ne govori, vec sadrzaj onoga sto sprovode u djelo.
ZlatanB

#108 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by ZlatanB »

Ljudi nisam znao da su ovi forumi toliko zanimljivi...sto tupite tolikoo k.....

U Bosni je omoguceno glasanje svakom pod uslovom registracija u opstinama,dijasporasima u ambasadama ..........

iiiiiiiii sta sad .......ko ce glasat glasat ce ..obje strane imaju mogucnost,samo je u pitanju dobre volje.......KRAJ!!!
PasoDzigera007

#109 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by PasoDzigera007 »

Bog te ljubio koliko Dodikovaca ovdje ima,pa Dodikovci moji dragi pitajte pogane cetnike odkud tolika dijaspora?
Jos nesto,ja imam pasos svoje zemlje i imam pravo i da glasam i to mi niko nit moze nit smije zabraniti,a sto smo mi u dijaspori nacionalisti,pa da ponovim pitajte ona cetnicka govna sto su nas protjerali. Ovdje neki balave kako mi sa BIH nemamo nikakve veze sa BIH,vela havle,i da neplacamo poreze,ja placam gotovo sve isto sto i ljudi koji dole zive,grijanje,struju telefon i ostale rezije. Kupujemo domace,a ne ko ljudi u Bosni koji pocjenjuju svoje proizvode kao fol teze zapadu,a nikad zapad nisu ni vidili.
ovdje je jedan napiso sta je akademik izjavio,cuj emigranti ,jasta mi smo sami pobjegli,bilo nam tako lijepo i bajno,a ne da nam je neko drzo noz pod vratom ,zapalio nam sve sto imamo.I PORUCUJEMO VAM DODIKOVCI IMA DA GLASAMO SVE DOK SE CETNICKA TVOREVINA NE UKINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
friman

#110 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by friman »

ZlatanB wrote:Ljudi nisam znao da su ovi forumi toliko zanimljivi...sto tupite tolikoo k.....

U Bosni je omoguceno glasanje svakom pod uslovom registracija u opstinama,dijasporasima u ambasadama ..........

iiiiiiiii sta sad .......ko ce glasat glasat ce ..obje strane imaju mogucnost,samo je u pitanju dobre volje.......KRAJ!!!
Apsolutno podrzavam.
Nit treba ikom braniti da glasa nit ga tjerati.
Svi imaju pravo glasa pa ko hoce i zeli neka izvoli.
Nema tu puno filozofije.

Kraj price
pitt

#111 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by pitt »

davor1969 wrote:Mislim da samo gradjani BiH koji ŽIVE NA TERITORIJU BiH mogu i smiju glasovati na svim izborima vezanim za bilo kakvo uredjenje države, entiteta, općinskoga vijeća, itd.
Dijaspora NIKAKO !!!

Razlog 1. U dijaspori živi ili je rodjeno jedan dio naših gradjana koji nisu emotivno vezani za ove prostore pa bi bilo krajnje neozbiljno da oni odlučuju o našoj sudbini za nas koji ovdje živimo i plaćamo porez.

Razlog 2. Kako je to već netko prije mene postirao najveći dio dijasporaca su nacionalno opredjeljeni i daju svoj glas po tom uvjerenju a ne od srca ili zdravoga razuma te ne mogu nikako odlučivati o našoj sudbini ili uredjenju.

Razlog 3. Dijasporci pravoslavne ili katoličke vjereispovjesti imaju " rezervnu domovinu " a da oni odlučuju koji će se dio naše zemlje pripojiti njihovim " rezervnim domovinama " je krajnje glupo i banalno.

Razlog 4. Neka se dijasporci vrate ovdje u svoju matičnu zemlju i pokušaju živjeti ( preživljavati ) sa 600 KM mjesečno pa neka mi onda sole pamet koja bi nacionalistička stranka trebala vladati na nekome području a sve ostale gradjane tretirati kao gradjane drugoga reda. Neka se odreknu Švedskih i Norveških i danskih kruna, zapadnoeuropskih eura i Američkog dolara pa neka onda glasuju po razumu a ne kako im to netko, tobože, napuni glavu nacionalističkim glupostima i sličnim budalaštinama.
:bih: dijaspora :run:
koje nebuloze :D:D sreca pa se ti nista ne pitas :D
Vodenjak

#112 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by Vodenjak »

xyz2007 wrote:
Vodenjak wrote: Stare mi ne kontam, kako mozemo racunati one koji su 1991. zivjeli u BiH a danas ´lade medjunozje po svijetu, kao neke koji su dio BiH!
Ovo zvuci tako anti-bosanski. A da li vi racunate cetnike koji su vas drzali u logoru i ne priznaju Bosnu kao svoju domovinu - kao nekoga ko je dio Bih - sa punim pravom da odlucuje recimo o sudbini Bosanca koji je bio u logoru ( osoba iz dijaspore ) ?

Bas me zanima vas odgovor!
Prati malo bolje...
Bi to ironicni odgovor na ovo:
ninili wrote:Dijaspora ne bi trebala imati pravo da glasa. To ne kontam nikako stare mi...ne zive vise u BiH a htjeli bi da glasaju...i da, u dijaspori ima najvise nacionalista. Kako bih ja to fino ukinula...

;-)
pitt

#113 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by pitt »

Minnela wrote:
Nego pitt,za koga ces glasati? Opet nasi ili :? :D :D
za Obamu i Nasu Stranku :D :D :D :D
protestant

#114 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by protestant »

Stvarno neznam sta vama znaci ko ce ovdje da pobijedi na izborima.Kad dodjete samo gledate gdje cete pojesti cevape,pecenje i koja fotografija i standardna prica....kako vam je ovo ovako,kakve su vam ceste,kako vam je prljavo,a nama sve OK....
protestant

#115 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by protestant »

Ma ja tako mi sa vasim glasovima pobjedjujemo na evroviziji......
pitt

#116 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by pitt »

protestant wrote:Ma ja tako mi sa vasim glasovima pobjedjujemo na evroviziji......
eh to je najvaznije za zemlju izobilja.......gdje penzioneri prevrcu kontejnere za koricom hljeba i gdje je nezaposlenost preko 40% :?
protestant

#117 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by protestant »

Ma dodjite vi da jedemo cevape....ipak ste vi nasi pecalbari
kamen

#118 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by kamen »

-iako je ideja zamisljena u najboljoj namjeri, njena realizacija je vise nego smijesna
-svako, bez obzira bio vani (dijaspori-inostranstvu) ili u domovini bih, ima(o) (je) priliku da bude u registracijskom spisku za izbore u bih - njihova je stvar (ili sramota i bruka) ako to do sada nisu uradili
-neozbiljno je da se na jednu e-mail adresu, koja nije sluzbena, niti ima bilo kakve veze sa oficijelnim organima zaduzenim za provodjenje izbora trazi (uz ime i prezime) dostava jedinstvenog maticnog broja, sadasnja i bivsa adresa
-eu i propisi normalnih drzava izvan eu-podrucja ne poznaju takve stvari - razlog lezi u zastiti licnih podataka
-mogucnost manipulacije je time otvorena
-primjer: gospoda koja su bila u samom vrhu bivseg saziva svjetskog saveza dijaspore bih vec su zloupotrijebili i dalje zloupotrebljavaju e-mail adrese koje su im (bile) dostupne i do kojih su se dokopali na ne legalan nacin, bez dozvole vlasnika tih adresa
-nemojte se iznenaditi kada na vase e-mail adrese, sa e-mail adrese "[email protected]" (BHDINFODESK), pocnu stizati reklamni e-mailovi u kojima se promovisu privatni turisticki objekti na jadranu i nude smjestajni kapaciteti, prodaja stanova, i slicne gluposti
-sadasnja predsjednica ssd bih bi se trebala pozabaviti tom problematikom malverzacije svojih bliskih saradnika, prije nego krene u buduce slicne akcije
-takodje, javna je tajna da su na proslim izborima na drzavnom nivou pojedinci iz vrha ssd bih bili angazovani na silajdzicevoj i promociji njegove stranke u dijaspori, racunajuci da ce "omastiti brkove " u novoj vlasti - kada ssd bih bude apoliticna u svom djelovanju i ne bude sluga pojedinim partijama tad ce tek moci racunati na poboljsanje ugleda koji je sada jednak nuli
ovo_malo_duse

#119 Re: POZIV DIJASPORI!!!!!!

Post by ovo_malo_duse »

Poziv bh. dijaspori da se registruje i glasa na izborima
Svjetski savez dijaspore BiH (SSD) pozvao je građane BiH u dijaspori da se registruju i glasaju na izborima, kazala je danas na pres-konferenciji u Sarajevu Senada Softić-Telalović, predsjednica SSD-a.

Prema njenim riječima, uspostavljena je e-mail adresa na koju se građani pozivaju da dostave ime i prezime, sadašnju adresu, adresu prije napuštanja BiH i matični broj, a svi podaci bit će dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH da bi na naznačenu adresu bili dostavljeni formulari za registraciju.

Softić-Telalović je kazala da se više od 16.000 ljudi već prijavilo, ističući da je to ogroman uspjeh za kampanju koju je pokrenuo SSDBiH.

"Sigurna sam da će se ovih 16.000 uduplati do 15. aprila, do kada je rok, te da će biti dodate 32.000 građana koji će primiti formulare za registraciju“, kazala je Softić-Telalović.

Poručila je bh. državljanima u dijaspori da se registruju i da glasaju na sljedećim izborima, jer oni mogu odlučiti o sudbini ove zemlje, mogu doprinijeti promjeni političke strukture u zemlji.

“Ali ako ne glasamo, kako mi u dijaspori, tako i u BiH, nemamo pravo kritike. Ko ne glasa i ne sudjeluje ne može da kritikuje što vlada radi ili ne radi. Odazovite se, glasajte za one koji će unaprijediti ovu državu i koji će doprinijeti prosperitetu“, kazala je Softić-Telalović.

Na kritike pojedinih političara da je dijaspora nevažna jer ne glasa, odgovorila je da je istina da je broj glasova iz dijaspore drastično opao u zadnjih 10 godina, ali da je opao zato što nema povezanosti s dijasporom na nivou na kojem bi trebao da bude.

Ona smatra da bi bh. ambasade trebale da budu pokretači dijaspore o pitanju registracije, o pitanju izbora.

Softić-Telalović je najavila da će se i ove godine raditi na projektu CIPS kartice koji je prošle godine bio izuzetno uspješan.

"Danas je CIPS kartica jedinstven način da ostanemo dio ove zemlje dok se ne izmijeni famozni član. 17. Zakona o državljanstvu BiH“, kazala je ona.

Prema njenim riječima, od ministra civilnih poslova je tražila podatak koliko je CIPS kartica izdato od 1. marta do 30. oktobra prošle godine, ali nije dobila taj podatak.

"To ministarstvo ne želi da nam da taj podatak, a nedavno je objavilo podatak da se do sada 41.000 građana BiH odrekla državljanstva BiH jer su primili državljanstvo drugih zemalja koje ne priznaju dvojno državljanstvo. 50.000 građana je izvadilo CIPS karticu i od tih 50.000 građana prihod je bio 550.000 KM u to ministarstvo. Pozivam ministra Novića da potvrdi ili da dokaže da je taj broj bio manji jer barem bismo tako saznali koliko je CIPS kartica izdato prošle godine“, kazala je Softić-Telalović.

Iako predstavnici bh. dijaspore nisu konsultovani prilikom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kazala je da su zadovoljni predloženim izmjenama koje se tiču bh. dijaspore te da su svjesni da se ništa neće desiti preko noći, da treba raditi korak po korak.

Istakla je da bi bilo dobro da svaki građanin koji dobija pasoš u inostranstvu, u dijaspori automatski bude registrovan za izbore.

Softić-Telalović je najavila održavanje kongresa SSDBiH u Sarajevu 30. maja i 1. juna.
Post Reply