Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#1 Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Požari širom Federacije BiH

Image

Modularna sijeca suma kao nacin preventivne zastite od velikih pozara i unistavanja cijelih suma
Image

http://klix.com/view.php?pic=r1en1i&s=6
http://oi46.klix.com/r1en1i.jpg
Image

Gledamo u zadnje vrijeme ogromne pozare sirom Bosne i Hercegovine i ogromne prirodno-ekoloske i ekonomske stete od istih. Kako se zastititi od tolikih pozara ili makar smanjiti stetu od istih? bilo bi dobro kada bi svi dali svoje prijedloge i ideje o tome.

Moj prijedlog za ogranicavanje pozara i ogranicavanje stete od istih bi bio prema prilozenoj slici gdje bi se dijelovi danasnjih cjelokupnih suma sjekli u vidu raznih modula a izmedju i oko tih modula bi se potpuno isjekla suma i tu bi bili proplanci mozda sirine od 100 - 200 m obiljezeno na slici bijelom bojom oko svakog modula sume. Tako kada se desi pozar u jednom od modula sume on se nece siriti na drugi modul sume i mnogo ga je lakse lokalizovati i ugasiti a da se pozar nesiri dalje. Mislim da bi se ovim nacinom i sistemom pozari ogranicili i u velikoj vecini smanjile prirodne i ekonomske stete.

Za sjecu ovih modula suma sirom BiH i zbog velikog obima posla mogla bi se zaposliti velika radna snaga u ovoj ekonomskoj krizi i recesiji a drvo koje bi se isjeklo izmedju ovih modula bi se prodalo u drvnoj industriji i novac dobijen od prodaje iskoristio u druge vazne svrhe.

Sta vi mislite o ovom prijedlogu i ako mozete napisite svoje prijedloge, misljenja i moguca najjeftinija, najbrza i najbolja rjesenja za suprostavljanje i sirenju odnosno ogranicavanju pozara.
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:29, edited 11 times in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#2 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Vatrogasci i mještani spasili od požara kuće u naselju Kotezi

Požar je za sada lokalizovan

Autor Srna | Objavljeno 18.08.2012. u 10:41

Foto: Ilustracija

Pripadnici služba za gašenje požara i mještani uspjeli su velikim naporima da odbiju vatru koja je danas gorjela među kućama u naselju Kotezi u Popovom polju, gdje je situacija tokom dana bila alarmantna, potvrdio je večeras Srni Mirko Ćurić, načelnik Civilne zaštite Trebinja.

Prema njegovim riječima, požar je za sada lokalizovan, a ljudstvo je na terenu. Požar je stavljen pod kontrolu i na trebinjskim brdima, a u gašenju su bili uključeni pripadnici vatrogasne jedinice Trebinje, Lastve, radnici Centra za gazdovanje kršom, pripadnici Civilne zaštite, a pridružili su im se i monasi Manastira Tvrdoš.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-h ... otezi.html
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:29, edited 1 time in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#3 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

HRVATSKA

Požar iznad Trogira tokom noći se proširio do stambenih objekata

Gašenje vatre je u toku, ali je otklonjena opasnost za širenje požara na stambene objekte

Autor Srna | Objavljeno 18.08.2012. u 11:23

http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... ekata.html

Foto: Cropix/Jutarnji.hr

Požar koji je buknuo na trogirskom odlagalištu smeća u mjestu Plano proširio se tokom noći na okolna brda, a pred jutro je zaprijetio i kućama u Trogiru.

Gašenje vatre je u toku, ali je otklonjena opasnost za širenje požara na stambene objekte.

"Vatru gase tri kanadera i dva helikopetera, oko 140 vatrogasaca i 35 vatrogasnih vozila. Nijedna kuća nije izgorjela i nijedan stambeni objekat nije ugrožen", rekao je komandir splitskih vatrogasaca Dražen Glavina.

Hrvatski mediji prenose da je zbog požara zatvorena i Jadranska magistrala kroz Trogir.

Ostali požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugašeni su ili lokalizovani.
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:30, edited 1 time in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#4 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Image

Image

Objavljeno 20.08.2012. u 22:27 | Komentari: 3

DOK SE UTVRDILO KO JE NADLEŽAN

Požar iznad Boračkog jezera uzeo maha


Novi šumski požar iz reona Boračka draga spušta se prema hotelu "Borašnica" na Boračkom jezeru. Članovi Profesionalne vatrogasne jedinice požar drže pod kontrolom.

Foto: Arhiv/Anadolija
Upućen je zahtjev Oružanim snaga BiH za uključivanje helikopetera u gašenje, jer je teren nepristupačan a nagib zemljišta je oko 80 stepeni.

"Drugi požar izbio je kod sela Gakići u reonu Sibike, gdje je teren jako miniran", rekao je za Fenu Zdravko Knežević, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic.

Na regionalni put Konjic – Borci – Nevesinje, u poslijepodnevnim satima pale su tri ogromne stijene i prolaz je onemogućen svim vozilima, izvijestio je Knežević.

Prema saznanjima portala Klix.ba, građani su prije tri dana obavijestili i policiju i vatrogasce o požaru iznad Boračkog jezera, ali niko ništa nije poduzimao. "Mi smo ih zvali kad je gorio kvadratni metar, a sad gori pola brda. Dok su oni utvrdili šta je čija nadležnost, vatra se proširila i uništila ljepotu koja je krasila područje oko Boračkog jezera", rekao je za Klix.ba Elmir Prevljak, jedan od građana koji su prijavili požar prije tri dana, te dodao kako ljudi u hotelu Borašnica večeras neće smjeti zaspati.

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /120820124
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:30, edited 4 times in total.
User avatar
stetoskop
Posts: 1356
Joined: 21/06/2010 18:12
Location: Pokraj Sarajeva
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Wartburg 353 karavan

#5 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by stetoskop »

Imaš od ranije otvorenu temu u o požarima u BiH:
http://www.klix.ba/forum/gasenje-veliki ... 7.html-f=1
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#6 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Požari širom Federacije BiH, većina ih je ipak pod kontrolom

U Mostaru u protekla 24 sata vatrogasci su imali nekoliko intervencija

Autor Fena | Objavljeno 18.08.2012. u 12:18

Image

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu u općini Konjic u petak u poslijepodnevnim satima vjetar je nanovo aktivirao požare kod naselja Ljuta te je u 16 sati iz Civilne zaštite općine Konjic upućen zahtjev za pomoć u gašenju vatre helikopterom Oružanih snaga BiH.

Požar je brzo zahvatio krošnje drveća i prešao u visoki požar te ga nije bilo moguće gasiti sa zemlje, dok se u večernjim satima stanje na požarištu sela Ljuta stabiliziralo, a vatra je od sinoć pod kontrolom, stoji u današnjem izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Radnici šumarskog preduzeća Prenj iz Konjica (njih 15) tokom dana držali su pod kontrolom požar na brdima iznad sela Račica u MZ Glavatičevo (lokalitet Krstac) s jednom cisternom, gdje od 16. augusta gori borova šuma.

U podnevnim satima pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjic s još jednom cisternom (12 tona) izvršili su dopunu vode cisterni šumarstva i pomogli u gašenju vatre, a u 17.30 prema riječima direktora Šumarstva "Prenj" Konjic Samira Alikadića požar je ugašen.

Vatrogasci su od 16 do 17 sati intervenirali iza tunela prema Spiljanima gdje je ponovno krenuo požar kao i od prije nekoliko dana. Brzom intervencijom spriječeno je njegovo širenje (lijeva obala Neretve u podnožju Bukovih glava). U večernjim satima prijavljen je novi požar u "Boračkoj dragi" na padinama Prenja.

U općini Ravno, požar na području sela Belenići i Gorogaše i dalje je aktivan na brdima. Teren je nepristupačan, pa se vatra uglavnom samo nadzire dijelom, što ne ugrožava naseljena mjesta i materijalna dobra, a dijelom što je područje zagađeno minama.

U Mostaru u protekla 24 sata vatrogasci su imali nekoliko intervencija. U Ruištu je gorjela šuma, u Đikovini otpad, dok su u Bišće polju, Buni, Sutini i Livaču gorjela trava i nisko raslinje. Svi požari su ugašeni i trenutno nema aktivnih požara.

Vatrogasci Stoca su uspješno ugasili požar na Dubravama, mjesto Pjana brda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

U općini Čapljina vatrogasci u protekla 24 sata intervenirali pet puta, ali su svi požari ugašeni.

U petak je u općini Livno prijavljen je požar kod sela Bila u kom je gorjela trava, a koji je ugašen u 21 sat.

Također, i u Zapadnohercegovačkom kantonu u općini Ljubuški vatrogasci su ugasili tri požara, a kod požara u blizini Crnog Grma intervenirali su vatrogasci iz Vrgorca i Metkovića. Pomoć im je pružena i kanaderom pošto se vatra proširila u Republiku Hrvatsku. U opasnosti su bile kuće, koje su odbranjene, a kod sva tri požara zajedno izgorjelo je nešto više od jednog hektara trave, niskog rastinja i šume.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, u općini Tuzla ugašena su tri šumska požara, dok su u općinama Živinice, Lukavac te Kalesija i Gradačac ugašeni požari niskog rastinja.

U općini Bihać registrirana su dva požara, i to na hipodromu, gdje je zapaljena trava, te u reonu Turija, gdje je gorjela šuma na površini od oko 0,1 hektara, dok je u općini Bosanski Petrovac ugašen požar na vozilu prilikom čega je pričinjena šteta oko 500 KM.

U općini Žepče danas je izbio požar borove šume na lokalitetu Matinski Vis - od strane Karaule, angažirane su dodatne snage vatrogasne jedinice Žepče i radnici šumarije, a trenutno se vrši gašenje požara.

Tokom petka u Zenici su zabilježena dva požara, i to u grdu požar otpadnog materijala i u naselju Donja Gračanica manji požar niskog rastinja i suhe trave, dok je u Maglaju, pored regionalnog puta Maglaj - Doboj, gorjela divlja deponija smeća, a požar je ugašen.

Tešanjski vatrogasci su na području općine Usora uspješno ugasili požar niskog rastinja i suhe trave pored napuštenih objekata, dok je u Kaknju ugašen požar otpadnog materijala, stoji u današnjem izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... rolom.html

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
stetoskop wrote:Imaš od ranije otvorenu temu u o požarima u BiH:
http://www.klix.ba/forum/gasenje-veliki ... 7.html-f=1
Hvala ti na linku slicne teme, promakla mi je, nisam je vidjeo ranije!
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:31, edited 2 times in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#7 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Objavljeno 22.08.2012. u 10:47 | Komentari: 21

VATRA SE NE SMIRUJE VEĆ DANIMA

Helikopter EUFOR-a stigao u Konjic na gašenje požara


U Konjicu i dalje bjesne požari, ali se lokalni vatrogasci nadaju da će ih od danas biti manje. Nešto prije 10 sati u Konjic je stigao helikopter EUFOR-a koji će pomoći u gašenju požara kod Boračkog jezera.

Image
Požar kod Boračkog jezera bjesni i danas (Foto: Haris Begić)

Šumsko područje kod Boračkog jezera gori već nekoliko dana, a u nekoliko navrata su bili ugoroženi stambeni i ugostiteljski objekti. Kako je za Klix.ba rekao pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic Husein Hodžić, u Konjicu se nadaju da će uz pomoć EUFOR-a danas napokon uspjeti ugasiti požar kod Boračkog jezera.

Osim ovog, u Konjicu bjesne još tri požara i to u područjima Glavatičeva, u mjestu Jažve i u selu Ljuta, gdje se vatra približila stambenim objektima.

Kako i prethodnih dana i danas je angažovan veliki broj ljudi na gašenju vatre, a vatrogascima pomažu i radnici Šumskog gazdinstva Prenj.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/helikopt ... /120822034
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:31, edited 3 times in total.
User avatar
taxi_driver
Posts: 3118
Joined: 26/09/2005 08:23
Location: taxi stand

#8 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by taxi_driver »

znam ja nas ebo ti nas. tema kako je frajer ostavio svijecu pored kreveta ima vise pregleda i komentara nego ovi pozari sto bukte bosnom i hercegovinom. sramota.
User avatar
MickeyMouse
Posts: 86
Joined: 03/08/2012 10:34

#9 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by MickeyMouse »

Pa osim sto pozari bukte, i sjeca sume je na visokom nivou.....ne kontam zasto kao prije nema GORANA i drugih sekcija po skolama, pa bi se djeca druzila, sadila nova stabla, manje bavila igricama, forumima, drogom i alkoholom....
matematicar_teski
Posts: 1199
Joined: 12/03/2012 18:59
Location: Jusuf Nurkic aka Sabonis

#10 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by matematicar_teski »

nevjerovatno,da niko ne gasi poazre :S Avione nemamo,helikoptere imamo,goriva nemamo,ljudima ne pada napamet(kupaju se u jezeru :shock: )
User avatar
jazzer
Posts: 7152
Joined: 20/12/2004 14:44

#11 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by jazzer »

matematicar_teski wrote:nevjerovatno,da niko ne gasi poazre :S Avione nemamo,helikoptere imamo,goriva nemamo,ljudima ne pada napamet(kupaju se u jezeru :shock: )
''Jaka'' je ona scena od juce. Na borackom raja se kupa dok nekoliko stotina metara dalje gori suma, i to pravo
gori, nije logorska vatra :shock: . Mislim, ne mogu je gasiti u kupacem ali nije bas ni da im je ceif pokvarila.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#12 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Požari širom Federacije BiH

Image

Modularna sijeca suma kao nacin preventivne zastite od velikih pozara i unistavanja cijelih suma
Image

http://klix.com/view.php?pic=r1en1i&s=6
http://oi46.klix.com/r1en1i.jpg
Image

Gledamo u zadnje vrijeme ogromne pozare sirom Bosne i Hercegovine i ogromne prirodno-ekoloske i ekonomske stete od istih. Kako se zastititi od tolikih pozara ili makar smanjiti stetu od istih? bilo bi dobro kada bi svi dali svoje prijedloge i ideje o tome.

Moj prijedlog za ogranicavanje pozara i ogranicavanje stete od istih bi bio prema prilozenoj slici gdje bi se dijelovi danasnjih cjelokupnih suma sjekli u vidu raznih modula a izmedju i oko tih modula bi se potpuno isjekla suma i tu bi bili proplanci mozda sirine od 100 - 200 m obiljezeno na slici bijelom bojom oko svakog modula sume. Tako kada se desi pozar u jednom od modula sume on se nece siriti na drugi modul sume i mnogo ga je lakse lokalizovati i ugasiti a da se pozar nesiri dalje. Mislim da bi se ovim nacinom i sistemom pozari ogranicili i u velikoj vecini smanjile prirodne i ekonomske stete.

Za sjecu ovih modula suma sirom BiH i zbog velikog obima posla mogla bi se zaposliti velika radna snaga u ovoj ekonomskoj krizi i recesiji a drvo koje bi se isjeklo izmedju ovih modula bi se prodalo u drvnoj industriji i novac dobijen od prodaje iskoristio u druge vazne svrhe.

Sta vi mislite o ovom prijedlogu i ako mozete napisite svoje prijedloge, misljenja i moguca najjeftinija, najbrza i najbolja rjesenja za suprostavljanje i sirenju odnosno ogranicavanju pozara.
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:31, edited 2 times in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#13 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Hajmo sa davanjem prijedloga koja su to najbrza, najefektivnija, najjeftinija rjesenja i zastita od pozara ili gasenje i ogranicavanje istih ako do njih dodje.
User avatar
Pasiflora
Posts: 3838
Joined: 30/03/2007 20:41
Location: Bolje bi bilo da je malo dalje

#14 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Pasiflora »

Bumerang wrote:Hajmo sa davanjem prijedloga koja su to najbrza, najefektivnija, najjeftinija rjesenja i zastita od pozara ili gasenje i ogranicavanje istih ako do njih dodje.
Ponovo uspostavljanje DVD-a. Plansko ciscenje suma, uspostavljanje pozarnih koridora - zona razgranicenja. Pa evo covjek gore sve napisao.
Ma samo treba prepisati iz bivse YU - sve smo imali - razvijena politika upravljanja sumama.
Zna li neko da li je nocas palo sta kise u ovim opozarenim podrucjima?
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#15 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Objavljeno 28.08.2012. u 13:31 | Komentari: 54

KOMENTAR

IZGORI 2012.

Političari, učinite nešto, zapal' ćemo se!

Čelnici vladajuće stranačke šestorke na hitnom sastanku su se usaglasili da, dok traju požari koji uništavaju hektare šume u BiH, prevaziđu politička neslaganja i ulože sve napore u što boljem organizovanju gašenja požara i iznalaženju mjera za sanaciju šteta, koje će se utvrditi nakon što požari budu ugašeni. Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri, koji će sutra održati vanredne sjednice vlada kako bi donijeli potrebne mjere.

Piše: Almir Panjeta

Image
Izgori 2012.: Hoće li političari imati obraza pogledati birače u oči?

Vjerujem da ste i prije dolaska do ove rečenice shvatili da je uvod u ovaj tekst potpuno nemoguća misija u zemlji kakva je BiH, u kojoj, dok gori sve što može gorjeti, a stanovnici požarima zahvaćenih područja se samoorganizuju kako bi spasili imovinu i gole živote, političarima glavnu brigu predstavljaju njihove funkcije, imenovanja i međusobna prepucavanja.

Situacija nije nimalo dobra. Od kiše koju su svi očekivali za sada nema ništa, a i da ima, prije nekoliko večeri na dnevniku HTV-a pilot hrvatskog kanadera, koji se upravo vratio s misije gašenja požara u BiH, ustvrdio je kako su se požari toliko rasplamsali da ih čak ni nekoliko pljuskova ne može tako lako ugasiti. Kanader je, "bajdvej" poslan nakon hitne telefonske sjednice Vlade RH, na kojoj je odlučeno da se pošalje Canadair CL-415, s jednom posadom od ukupno tri pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svojih kanadera nemamo (dok Vođa kuka kako mu nedostaje luksuzni avion), kao ni bilo kakvu ozbiljnu opremu, veliki dio područja je miniran pa se tamo ne smije ni pješice, tako da nam za sada ostaje samo užurbana priprema mjera za saniranje posljedica požara i čekanje da se sami ugase. Ko radi na tim mjerama? Čini se, niko.

Dok u Hrvatskoj traje sveobuhvatna akcija na gašenju, usred koje nam još pošalju pomoć na kojoj im niko nije službeno zahvalio, u Srbiji Vlada organizuje vanrednu sjednicu, predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić o posljedicama požara govori s obilaska požarišta na Tari, poljoprivrednicima Srbije najavljuje se pomoć od 150 miliona eura za saniranje posljedica suše, naši političari presjecaju vrpce na 10 kilometara novoizgrađenog autoputa, koji će se, ovim tempom, graditi još najmanje 100 do 150 godina, i uglavnom brinu za svoje funkcije.

Tako naprimjer federalni premijer, nakon važnog sastanka sa bivšim nogometašem Predragom Mijatovićem, za utorak najavljuje prisustvovanje svečanosti potpisivanja ugovora za još nekoliko kilometara autoputa, koje će nam graditi turske kompanije, premijer RS-a Aleksandar Džombić posjećuje Dačića u Beogradu, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić je na godišnjem odmoru, a jedino pozitivno je što Jerka Ivankovića Lijanovića, komandanta Federalnog Štaba civilne zaštite, ne moramo gledati u plavoj uniformi CZ, Jerko je, kažu, službeno odsutan.

Da, tu se pojavila i vijest s nadnaslovom "Pudarić u Konjicu", ali u njoj ne piše kako je potpredsjednik FBiH, bar greškom, obišao požarište i unesrećeno stanovništvo, već da se sastao s predstavnicima udruženja penzionera pa nastavlja putešestvije prema Mostaru i Grudama! Ne kažemo da je loše što se bavi problemima penzionera, ali valjda se, između sastanka s njima i obilnog ručka, mogla negdje utrpati i posjeta požarištima...

Ali, taj film nećemo gledati. Političari koji su obećavali države za čovjeka, 100 posto BiH i gađali nas sličnim parolama, ne smiju se izgleda ni pojaviti među svojim narodom, a jedino se možemo pouzdati da "narod zna" gasiti požare. Realno, situacija jeste teška, sada kad je već sve planulo ne može se učiniti mnogo, ali bilo bi ljudski da oni kojima su građani dali povjerenje bar na simboličkom nivou pokažu da im je stalo.

A nije! Nije im stalo ni do naroda, ni do najljepše prirode u Evropi, koja nestaje u jednoj od najvećih ekoloških katastrofa i koja se neće do kraja obnoviti za naših života. Oni to ne žele vidjeti i vjerovatno će, ako svojim očima ne vide svu tragediju (novinarima ionako ne vjeruju, kažu "govorimo istim jezikom, ali se ne razumijemo"), lakše moći da nas ponovo pogledaju u oči u predizbornoj kampanji i zaspu nas novim lažima i floskulama. Do tada: Izgori 2012.!

http://www.klix.ba/vijesti/bih/politica ... /120828064
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:32, edited 1 time in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#16 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Objavljeno 28.08.2012. u 15:16 | Komentari: 18

KAKO VLAST REAGUJE NA POŽARE

"Vatrogasac" Nermin Nikšić: Ugasio sam 150 m šume kod Boračkog


Federalni premijer Nermin Nikšić tvrdi da je u subotu gasio i ugasio dio požara kod Boračkog jezera.

Piše: N. Jamaković

Image
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Nikšić je u izjavi za portal Klix.ba, upitan planira li posjetiti neka od požarišta koja danima uz indolentan odnos visokih zvaničnika bukte na teritoriji Federacije BiH, kazao kako je u subotu bio na području Boračkog jezera. "Gasio sam požar i ugasio 150 metara koliko je bilo u mom domašaju", rekao je federalni premijer za naš portal. Na pitanje je li još negdje bio, odgovorio je: "Pa, gori čitav Konjic".

Niko od premijera Nikšića nije očekivao da lično gasi požar, ali svakako jeste da osigura sva sredstva i sve što može kako bi se barem jednim dijelom spriječila katastrofa s požarima koja je na sceni. Također, sasvim je normalno očekivati da visoki zvaničnici, u najmanju ruku, posjete ugrožena područja u ovakvim situacijama i tako pruže podršku stanovništvu, koje je prinuđeno i da se samostalno organizuje i bori protiv vatrene stihije.

Spomenimo da je proteklog vikenda predsjednik RS-a Milorad Dodik došao u posjetu Trebinju nakon što na području te općine također danima bukte požari. Dodik se, makar i danima poslije, sjetio posjetiti Trebinje, pritom najavivši i da će manji bh. entitet nabaviti dva helikoptera za gašenje požara, doduše dogodine.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/vatrogas ... /120828109
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:32, edited 1 time in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#17 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

A evo i o pozarima sa jedne druge teme, GASENJE VELIKIH POZARA U BIH: http://www.klix.ba/forum/gasenje-veliki ... 02337.html
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#18 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

NASLOVNICA » VIJESTI » IZ MINUTE U MINUTU | OBJAVLJENO: 14.09.2012. 12:32 | AUTOR: FENA NAKON

VIŠESEDMIČNE BORBE S VATROM

Ugašeni svi požari, slijedi procjena nastale štete


Image
FOTO:

Svi požari koji su u proteklim danima bili u Bosni i Hercegovini su ugašeni.

- Jedinice Oružanih snaga, naši prijatelji iz Turske, Hrvatske i Rusije, uz pomoć i kolega iz EUFOR-a, uradili su izuzetno težak, naporan posao. Vatrogasci na terenu su, zajedno s radnicima šumskih gazdinstava i ostalih institucija dali maksimum napora, kazao je Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić, dodajući da su uz pomoć prirode i kiše, svi požari ugašeni.

Ministarstvo sigurnosti BiH je povuklo sve zahtjeve koje je imalo prema međunarodnim institucijama za pomoć u slučaju prirodne nesreće u obliku požara.

Agić kaže da se trenutno rade završne aktivnosti na statističkoj obradi kompletnih podataka vezanih za požare kako bi bili proslijeđeni nadležnim institucijama i javnosti.

- Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati i ukupne procjene vrijednosti koje su uništne tokom ovih požara. Razgovarao sam s kolegom Huseinom Hodžićem iz Civilne zaštite Općine Konjic. Prve procjene, prvi pokazatelji su da je na području Konjica izgorilo oko 6.000 hektara zemljišta. Većinom se radi o kvalitetnim šumama tako da samo na području Konjica se procjenjuje da će biti milionske štete, kazao je Agić.

Dodao je da će Ministarstvo sigurnosti, u saradnji s kolegama iz entitetskih uprava civilne zaštite i lokalnim zajednicama, sačiniti jedan dokument i uputiti ga Vijeću ministara BiH na razmatranje s određenim prijedlozima i zaključcima.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... tale-stete

--------------------------------------------------------------
A sada pod hitno na transparentnu procjenu stete i hitno posumljavanje bjelogoricnom, crnogoricnom i drugih vrsta suma koje su u ovim pozarima unistene!
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:32, edited 1 time in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#20 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

BiH traži međunarodnu pomoć u gašenju požara kod Jablanice

Jednoglasno je odlučeno da će za gašenje požara u blizini Jablanice biti zatražena međunarodna pomoć.

1581
POVEZANO
Dramatična situacija oko Jablanice: Vatra guta šumu i prijeti kućama

Agić: Nadamo se da će u toku dana najveći dio požarišta biti ugašen
Jablanica: Vatra zaustavljena pred kućama, helikopteri u akciji
Širi se požar iznad Jablanice, mještane nekoliko sela čeka neizvjesna noć
Jablanica: Požar se oteo kontroli, vatra se spušta prema kućama

BiH traži međunarodnu pomoć u gašenju požara kod Jablanice Foto: Arhiv Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, po zahtjevu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, održao je večeras u 18 sati telefonsku sjednicu na kojoj je donesena ova odluka.

Pomoć u gašenju požara na planini Prenj bit će zatražena putem Monitoring centra Evropske unije u Brisela, a najvjerovatnije će biti upućena iz Republike Hrvatske, navedeno je iz Bevandinog kabineta.

Podsjetimo, na Prenju vatrena stihija već danima ugrožava mještane okolnih sela, a helikopter Oružanih snaga BiH ne može sam ugasiti ovaj požar kojem pogoduje i nepristupačan teren i nedostatak ljudstva.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-traz ... /130805118


______________________________________________________________
BH politicari nisu izvukli nikakve pouke iz proslogodisnjih pozara pa tako nisu pripremili nikavu zastitu ni za ovu godinu :shock: ?
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:33, edited 1 time in total.
User avatar
Bumerang
Posts: 1604
Joined: 27/06/2003 00:00

#21 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Bumerang »

Hoće li BiH ikada kupiti avione za gašenje požara?

Dva kanadera Republike Hrvatske danas su ponovo gasila požare u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ni godinu dana nakon velikih požara koji su zahvatili južne dijelove naše zemlje, BiH ne posjeduje nijednu letjelicu specijaliziranu za gašenje velikih požara.

Image

Hoće li BiH ikada kupiti avione za gašenje požara? Kanaderi iz Hrvatske danas su gasili požar u Jablanici (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
2222

Piše: J. H.

POVEZANO
Vatrogasci i helikopter OS BiH gase požar u Jablanici, stižu i kanaderi iz Hrvatske
Zaustavljeno širenje požara ka Jablanici: Obavili smo strašan posao
Kanaderi gase požare iznad Jablanice
Požar na Velikoj Vinici kod Tomislavgrada stavljen pod kontrolu
Dva kanadera krenula iz Hrvatske, uskoro stižu u BiH
Pogledajte kako helikopter OSBiH gasi požar iznad Jablanice
Zahvaljujući bezrezervnoj pomoći Hrvatske, u proteklim godinama ugašena su mnogobrojna požarišta širom Hercegovine. Vrijednost šume i endemskih vrsta biljaka koje je do sada odnijela vatrena stihija ne može se novčano ni mjeriti. Jedan Airtractor košta više od tri miliona dolara, a vjeruje se da bi pet ovih letjelica bilo sasvim dovoljno za potrebe Bosne i Hercegovine.

No, kako sada stvari stoje, Airtractori ili kanaderi sa zastavom BiH još zadugo neće letjeti iznad Jablanice, Konjica, Mostara, Livna ili Trebinja kako bi gasili požare. Na najvišem državnom nivou još uvijek se "sređuje papirologija" kako bi se kupovina ovih letjelica uopće našla na dnevnom redu neke od sjednica Vijeća ministara.

Kako kaže federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i komandir Federalnog štaba Civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović, u ovom entitetu već odavno imaju namjeru kupiti Airtractore. Ali...

"Mi smo osigurali 16,5 miliona maraka za kupovinu tri Airtractora. Republika Srpska treba osigurati sredstva za kupovinu dva i Vijeće ministara BiH za jednog Airtractora, koje bi Ministarstvo odbrane imalo na raspolaganju u svakom trenutku i za svaki požar u BiH", kazao je Lijanović za Klix.ba.

Na upit ko je kriv što u ovom trenutku požare u Jablanici gase hrvatski, a ne bh. kanaderi, Lijanović kaže da krivca možemo tražiti u Vijeću ministara BiH.

"Njihova odgovornost po ovom pitanju je na veoma niskom nivou i ovo treba biti dodatna opomena da se ovo pitanje riješi najkasnije do kraja godine. Oni ne trebaju uopće osiguravati sredstva za te namjene, već samo napraviti pravni okvir o upravljanju Airtractorima", kategoričan je naš sagovornik.

Razmatrana je mogućnost kupovine ovih letjelica i na nivou Federacije, međutim, ni od toga ništa neće biti.

"MUP-u smo poslali zahtejv sa upitom da li su oni u stanju upravljati i održavati Airtractore. Dobili smo negativan odgovor. Znači, nema institucije na nivou Federacije BiH koja bi nakon nabavke upravljala njima. Prisiljeni smo čekati Vijeće ministara", kaže Lijanović.

Direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske, Milimir Doder, kaže da se na nivou BiH radi studija pod nazivom "Gašenje šumskih požara u BiH" koja bi trebala obuhvatiti i pitanje kupovine Airtractora. On kao član radne grupe angažovane na ovom pitanju kaže da studija nije ni približno završena.

"Ima različitih mišljenja, ne treba ništa prejudicirat. Mora se uspostaviti monitoring nad požarima u šumama. Međutim, dok radna grupa ne predloži Vijeću ministara određena rješenja po ovom pitanju, vidjet ćemo šta će biti", kaže Doder za naš portal.

"Za nas bi najbolja bila kupovina helikoptera koji osim vode mogu nositi i ljudstvo", dodaje Doder.

Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje te koordinator radne grupe za izradu studije kaže da se BiH nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i ima poprilično neuređen sistem vatrogastva.

"U svakodnevnim izvještajima iz Jablanice stoji da se na terenu nalazi pet do osam vatrogasaca i pedesetak građana. S druge strane, u dokumentima stoji da su iskorišteni svi kapaciteti kantona i Federacije, onda moramo biti svjesni da tu nešto ne funkcioniše", kaže Agić.

On se nada da će radni tekst dokumenta o gašenju požara u našoj zemlji Vijeće ministara BiH imati priliku razmatrati za dvadesetak dana.

"On će obuhvatiti sve segmente, od broja vatrogasaca, sistema kvaliteta, opreme i drugog, kao i pitanje gašenja požara letjelicama. Prema svemu onome o čemu smo do sada razgovarali, opcija kupovine kanadera je neprikladna iz više razloga, prvenstvo zbog visoke cijene. Dvije su opcije u ovom slučaju, ulaganje dodatnih sredstava u opremanje i opravku postojećih helikoptera ili nabavka Airtractora", dodaje Agić.

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske kazali su nam da se ulaskom ove zemlje u EU neće ništa promijeniti kada je riječ o pomaganju u gašenju požara.

"I prethodnih godina Bosna i Hercegovina je upućivala zahtjev putem Centra za intervencije u izvanrednim situacijama Evropske komisije, temeljem kojih je Republika Hrvatska pružila pomoć, odnosno poslala kanadere u BiH. Treba imati na umu da za požare koji se nalaze do 10 kilometara na teritoriji BiH vrijede postupci koji su određeni bilateralnim Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa", kazali su za Klix.ba u ovoj instituciji.

Image

O stvarnoj pomoći Hrvatske u ovakvim situcijama govori i podatak da jedan kanader dnevno košta više od 20.000 eura. A oni u našu zemlju obično šalju dva, koji požare gase nekoliko dana.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/hoce-li- ... /130807040
Last edited by Bumerang on 30/06/2017 22:33, edited 1 time in total.
HrvatMusliman
Posts: 91
Joined: 10/10/2013 21:47

#22 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by HrvatMusliman »

Priroda je priroda i treba je čuvati. Ali da , Hrvatskoj treba biti zahvalan.
User avatar
Kal El
Posts: 6247
Joined: 07/04/2013 21:49

#23 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Kal El »

Je li ono gori Sokolje? :shock:

Image
Nemam aparat pa da se bolje vidi,s moba slikano

Sent from my LT26i using Tapatalk
User avatar
Truba
Posts: 81195
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#25 Re: Pozari. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Truba »

danas sam malo palio oko kuće
i podsjetio se kako sam prije dvije godine umal spalio grad :lol: :lol: :lol:
:cry: :cry: :cry: :(

biće ovo dugo ljeto mislim... već danas 7 instervencija a sunce je bilo samo 5 dana
Post Reply