povratak u srebrenicu..

prleitihi

Post by prleitihi »

tražiš od mene da ti tumačim presudu?.. :roll:

(ovo nešto kao ono "ko su sarajlije?")
nokia6170

Post by nokia6170 »

Ne zanimaju me sarajlije, vec govorimo o genocidu koji je potvrdjen presudom najviseg sudskog tijela u svijetu. Za Sarajevo je receno tom istom presudom da se nije desio genocid. Sarajevo ionako nije tema ovog posta, vec Srebrenica.

Odgovori mi na pitanje da li su samo Srebrenicani zrtve genocida?
prleitihi

Post by prleitihi »

eeeee..ne možemo tako..nisu bitne sarajlije..bitan je princip.. :wink: ..ako ti tražiš da se pojedinačno navedu mjesta rođenja ljudi koji su ubijeni u potočarima..želeći pritom da pokažeš kako u genocidu nisu ubijeni samo srebreničani..zašto onda to isto ne želiš uraditi i na primjeru opsade sarajeva?..jer..pazi..nije fer govoriti da je u opsadi sarajeva izginulo dosta sarajlija..a svi znamo da je među tim ljudima poginulo i onih koji nisu iz sarajeva.. :? ..pa da napravimo jednu analizu?.. :oops: ..na brzinu.. :wink:

pa da lupim kontrapitanje:

da li su samo sarajlije žrtve opsade?

a onda ide ono što sam već spomenuo..ko su sarajlije..tj. ko su srebreničani..je li srebreničanin onaj koji je u srebrenicu došao 1958. jer se tu oženio..ili nije?

bezze mi je diskutovati na ovu temu..nema baš posebnog smisla.. :roll:
nokia6170

Post by nokia6170 »

Imas svoje misljenje.

Ja ti kazem kakav problem moze nastati. Iscitaj malo bolje moj puni text, a sebi pokusaj odgovoriti kako ces pomoci zrtvi genocida koja je porijeklom iz bratunca, zepe il nekog drugog mjesta? sta za te ljude znaci milionsko ulaganje u Opstinu Srebrenica?

Sustina je da se ne treba teritorijalno vezati iskljucivo za Srebrenicu kao grad kada je pomaganje zrtvama genocida u pitanju. Zrtve nisu samo Srebrenicani i na ovaj nacin cinimo diskriminaciju prema ljudima koji su zrtve genocida, a koji ne zive u Srebrenici.

Sta cemo sa zrtvama genocida koji ne zive u Srebrenici, koji su recimo jesu Srebrenicani (porijelom iz Srebrenice), ali su rasuti sirom svijeta ili sa onima koji nisu porijeklom iz Srebrenice, ali jesu zrtve genocida u Srebrenici?

Jednostavno pitanje je: Kako pomoci svim zrtvama genocida, a pritom ne favorizirati samo jedne?
prleitihi

Post by prleitihi »

naravno da imam svoje mišljenje..i mislim da je nemoguće staviti na vagu ubijene ljude..silovane žene..žrtve torture..itd..i onda izvagati odakle su..i koliko para treba dati njima..ili opštinama u kojim su rođeni..pa se postavlja pitanje..ako se pare daju njihovim opštinama..opet bi se o' tu lovu ogrebali i oni koji nisu žrtve genocida.. :oops:

moje mišljenje je da su njima pare manje bitne..nek' oni nađu svoju najbliže..nek' ih pokopaju..nek' se svi zločinci pohvataju..osude..nek' se donese zakon o zabrani negiranja genocida.itd..to bi bila na neki način satisfakcija svim žrtvama genocida..a ovo oko para je nemoguće podijeliti a da svi budu zadovoljni..to znamo iz primjera arapskih donacija.. :oops:
edinbug

#31 Re: povratak u srebrenicu..

Post by edinbug »

Baby Blue wrote:[quote="prleitihi
daj mi 2 pametna čovjeka koja su napustila sdp.. :oops:
Evo ti jedan koji vrijedi za trojicu, a mislim da ces se sloziti - Nijaz Durakovic. Ako si ga ikad slusao na predavanjima, onda znas da je gigant bez premca!
I da ne zacatavam, sto se tice srebrenicana, nadam se da ce i dalje imati strpljenja i da ce naci put da ostvare ono sto zele, makar za svoju djecu, koja su se ni kriva ni duzna nasla u cijeloj ovoj tragediji...
P.S. sto se tice politickog 'opredjeljenja', u tom smislu sam prilicno apoliticna, pa da me prle ne shvati pogresno :D[/quote]

Evo jedna od gigantovih ponajboljih i to usred Mostara: "DRAGE MOJE DOBOJLIJE". :lol: :x
ili za Lepog Hareta: "Izvana Delon, iznutra demon" , pa skupa sa njim na listu, pa gigant rece da ce se odreci svih primanja u Parlamentu BiH, pa naravno slaga.
Treba li jos.
seljancica

Post by seljancica »

Nokia, komplikujes bez potrebe. Uz duzno postovanje, ne vidim nikakvu lugiku u tome sto zelis da istaknes. U svakom gradu su boravile nekakve izbjeglice i samim tim su i bile zrtve u mjestu gdje su se zatekle. Ne vidim nikakvog smisla u isticanju odakle je ko dosao. Dovoljno je je reci gdje i kada i sto je najbitnije, zbog cega se zlocin desio.
Mislim da je Meholjic jedina osoba koja istinski zeli dobro Srebrenici. Koristi logiku zdravog razuma, jer stanje zrtava Srebrenice se jedino moze poboljsati postavljajuci temelje za suzivot. Znaci i Srbima tamo mora biti dobro da bi i zrtvama genocida bilo dobro. Naravno prije toga treba pocistiti one koljace koji se slobodno setaju gradom.
mukki

Post by mukki »

Kamp seli, srebrenicani ostaju...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

mukki wrote:Kamp seli, srebrenicani ostaju...
Ostaju oni, koji su i prije postavljanja kampa, živjeli u Sarajevu.....
nokia6170

Post by nokia6170 »

za seljancicu:

nema veze, hajd skontace se za par godina sta sam htio reci. moja teza je da se sa ovim pristupom rjesavanja nakon donosenja presude vrsi diskiminacija zrtava genocida, a da to vlasti u rs-u vjesto i mudro koriste da financijski ustvari pomazu najmanje zrtvama samog genocida u srebrenici.

naravno, svako ima pravo na svoje misljenje.
Pearl

Post by Pearl »

zar je dotle doslo da se cak ne moze reci ni ih da su prodali... :( izmanipulisali i odbacili...

a za par dana ce im srebrenice i zrtava i pomoci onima koji su preyivjeli biti puna usta dok se budu slikali i snimali... :( :(
uhljupce

Post by uhljupce »

nokia apsolutno ima pravo.. U Srebrenici 95 najmanje je bilo Srebrenicana...Ja sam prezivio tu 95 tamo i bas kao sto nokia rece kao Bratuncaninu nista mi nebi znacio poseban status Srebrenice. Cak sto vise mislim da je dobro sto se ovako zavrsilo. U dogledno vrijeme Srebrenica ce izdvojiti CITAVU RS iz RS-a, bolje to nego da se izdvaja sama ...
uhljupce

Post by uhljupce »

seljancica wrote:Mislim da je Meholjic jedina osoba koja istinski zeli dobro Srebrenici. Koristi logiku zdravog razuma, jer stanje zrtava Srebrenice se jedino moze poboljsati postavljajuci temelje za suzivot.
Ako je zdravog razuma covjek koji je na pocetku rata u Srebrenici osnovao HV i na hotel Domavija okacio šahovnicu, ja nisam razuman i ne zelim to biti ...
seljancica

Post by seljancica »

nokia6170 wrote:za seljancicu:

nema veze, hajd skontace se za par godina sta sam htio reci. moja teza je da se sa ovim pristupom rjesavanja nakon donosenja presude vrsi diskiminacija zrtava genocida, a da to vlasti u rs-u vjesto i mudro koriste da financijski ustvari pomazu najmanje zrtvama samog genocida u srebrenici.

naravno, svako ima pravo na svoje misljenje.
Ne bih to nazvala diskriminacijom. Vjeruj mi da razumijem tvoje frustracije i razocarenje, ali to sto ti zelis jednostavno nije moguce. Nije mi jasno na sto konktretno mislis sa tom "diskriminacijom". Ako mislis na novac, ni ovi u Srebrenici nikad nista nisu dobili. Nisu dobili jer NASE vlasti vjesto i mudro koriste srebrenicku tragediju i same zrtve, a ne vlada Republike Sumske! Nisu vise Srbi, nego mi! SDA se igra sa nama 14 godina. Izdali su nas prvi put kada su zrtvovali tolike ljude, ne samo teritoriju, da bi dobili vojnu intervenciju. Sada se bogate na racun nase tragedije i koriste Srebrenicu na svaki moguci nacin. I te zene iz udruzenja, koje predstavljaju zrtve genocida, dopustaju da ih vodi neko poput Tihica, Malkica itd, a znaju vrlo dobro da su bas oni ti koji su odgovorni za sve ono sto ih je snaslo. E to je ono sto ja nikako ne mogu da svarim! Vladu treba rusit, to nam je jedini spas!
seljancica

Post by seljancica »

uhljupce wrote:nokia apsolutno ima pravo.. U Srebrenici 95 najmanje je bilo Srebrenicana...Ja sam prezivio tu 95 tamo i bas kao sto nokia rece kao Bratuncaninu nista mi nebi znacio poseban status Srebrenice. Cak sto vise mislim da je dobro sto se ovako zavrsilo. U dogledno vrijeme Srebrenica ce izdvojiti CITAVU RS iz RS-a, bolje to nego da se izdvaja sama ...
Ja sam iz Srebrenice i meni apsolutno nista ne znaci poseban status Srebrenice. To (sada) nije realna mogucnost i dovoljno je da se tu zaustavim. Ja, za razliku od vecine ljudi tamo, ne dozvoljavam da me vise iko laze!
seljancica

Post by seljancica »

uhljupce wrote:
seljancica wrote:Mislim da je Meholjic jedina osoba koja istinski zeli dobro Srebrenici. Koristi logiku zdravog razuma, jer stanje zrtava Srebrenice se jedino moze poboljsati postavljajuci temelje za suzivot.
Ako je zdravog razuma covjek koji je na pocetku rata u Srebrenici osnovao HV i na hotel Domavija okacio šahovnicu, ja nisam razuman i ne zelim to biti ...
O cemu ti pricas uopste? Kakva HV??? :-)
Pa Meholjic te nije izdao, ostao je uz narod kada je najgore bilo. Nije se ispario kao Naser, tj. nije dozvolio da ga kupe! U cemu je fazon (fakat ne kontam)? :shock:
uhljupce

Post by uhljupce »

seljancica wrote:
uhljupce wrote:
Pa Meholjic te nije izdao, ostao je uz narod kada je najgore bilo. Nije se ispario kao Naser, tj. nije dozvolio da ga kupe! U cemu je fazon (fakat ne kontam)? :shock:
pa vjerovatno kao Srebrenicanka nisi bila u svom gradu za vrijeme rata pa i ne znas :) :) :) pitaj nekog ko je bio '92 u Srebrenici ... Pa ce ti reci ...
nokia6170

Post by nokia6170 »

Ljudi nema potrebe da se svadjate i prepucavate...ja samo mislim ono sto sam rekao u svom prvom velikom postu na ovu temu.

Dakle, sa ovim pristupom rjesavanja stvari (ulaganjem velikih novcanih sredstvava u jednu opstinu koja se zove Srebrenica) se vrsi diskriminacija prema zrtvama genocida i zrtve genocida se lokalizuju samo na Srebrenicu, odnosno Srebrenicane...mada me ne bi iznenadilo da se lokalizuje jos vise pa se kaze nije Srebrenica, vec Potocari itd. Pored toga, korist od ovog pristupa nesumnjivo imaju i pojedine zrtve genocida, odnosno srodnici ubijenih, ali samo oni koji su se vratili u Srebrenicu, ali korist nemaju i ostale zrtve genocida, koje ne zive u Srebrenici. Plus treba naglasiti da ovakvim ulaganjem novca korist stvarnu ima opstina (pravno lice) kojoj niko nece moci zabraniti da ulaze taj novac i prema onima koji nisu zrtve genocida.

Pristup je pogresan jer se genocid posmatra kao teritorijalni problem i sva ova rjesenja idu ka teritorijalnom "rjesavanju-saniranju" problema posljedica genocida.

Moja teza je da genocid treba vezati za zrtve genocida, a ne za mjesto gdje je ucinjen genocid. Mjesto izvrsenja genocida je vise manje nebitno, puno je bitnije ko prema kome je taj genocid ucinjen. To je ogromna razlika, barem u mojoj glavi.

p.s. samo mala napomena da i dan danas njemacka isplacuje prezivjelim jevrejima sirom svijeta, zrtvama holokausta iz ausvica i ostalih logora iz drugog svjetskog rata pod kontrolom tadasnje njemacke, novcanu naknadu. Dakle naknada je vezana za osobu-zrtvu genocida (holokausta) a ne za mjesto prebavalista zrtve. Smatram d aje to puno pravedniji princip nego ovaj sto su nase vlasti izabrale kada je u ptanju Srebrenica. RS vlada treba da novcano pomaze zrtve genocida ma gdje god se oni nalazili (Australija, Srebrenica, Bratunac, Zepa, Kanada, Svedska itd.), a ne da iskljucivo pomaze samo opstinu Srebrenica.
nokia6170

Post by nokia6170 »

Evo potvrde kako preko ledja zrtava genocida u Srebrenici, pod parolom "Za Srebrenicu" na jedan perfidan nacin Vlada RS usmjerava novac tamo gdje ona hoce.

Kome god nije bilo jasno ono sto sam pisao o konceptu novcanog pomaganja zrtvama genocida kroz iskjucivo ulaganje u jednu opstinu koja se zove Srebrenica, neka izvoli procitati slijedeci text.

Nadam se da ce sada biti malo jasnije, kada sam govorio ne samo o diskriminaciji zrtava genocida, vec i o zloupotrebljavanju zrtava genocida u neke druge svrhe, odnosno svrhe nezrtava genocida.

Još devet miliona KM za Srebrenicu
Violeta RADIĆ 01.07.2007 18:40

BANJALUKA - Milorad Dodik, premijer RS, najavio je juče da će Vlada RS izdvojiti za Srebrenicu devet miliona KM više nego što je planirano, ali i da će prekinuti kontakte s lokalnim vlastima u Srebrenici ukoliko rezolucija o posebnom statusu ove opštine ne bude stavljena van snage.

Dodik je prilikom posjete Toplicama kod Skelana u opštini Srebrenica rekao da je rezolucija o posebnom statusu Srebrenice, koju su 24. marta preglasavanjem usvojili bošnjački odbornici, u suprotnosti s ustavima RS i BiH i stavovima međunarodne zajednice.

"Predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici krše Ustav i s njima ne možemo da razgovaramo i sarađujemo dok se tako budu ponašali", kazao je Dodik.

Istakao je da je Srebrenica u sastavu Republike Srpske i da će tako i ostati.

"Ovdje se dogodio nepotreban zločin koji je ocijenjen kao genocid, zbog čega sam više puta izražavao žaljenje. U BiH je praksa da bošnjački političari pričaju samo o stradanju jednog naroda", rekao je Dodik.

On je naglasio da je na području Srebrenice poginulo oko 3.000 Srba i da se niko iz Sarajeva za to nije izvinio srpskom narodu.

Dodik je kazao da će iz Fonda za razvoj istočnog dijela RS biti izdvojena sredstva za područje Srebrenice i da će Vlada RS pomoći da stanje u ovoj opštini bude poboljšano. Najavio je da će Vlada RS ove godine izdvojiti 25 miliona KM, umjesto odobrenih 16 miliona KM za pomoć Srebrenici.

"Etnička nejednakost na štetu Srba najizraženija je u Srebrenici i tu ćemo nepravdu ispraviti dodatnim ulaganjem u obnovu kuća i infrastrukturu u srpskim selima", rekao je Dodik nakon sastanka sa srpskim odbornicima iz Srebrenice i privrednicima ovog kraja.

Istakao je da će Vlada RS finansirati asfaltiranje 10 kilometara lokalnih puteva i izgradnju 10 kilometara makadamskih puteva do srpskih sela na području Skelana, koja nemaju nikakvu putnu komunikaciju.

Dodik je naglasio da lokalne vlasti i međunarodni donatori nisu pomogli obnovu srpskih sela na području Srebrenice stradalih tokom rata i obećao da će Vlada RS u narednom periodu ispraviti tu nepravdu.

"Obnovljene su stotine bošnjačkih kuća koje su neuseljene, a Srbi još žive u kolektivnim centrima i bez struje. To potvrđuju i primjeri iz sela Jezero", rekao je Dodik.

Dodao je da će Vlada RS, osim ulaganja u infrastrukturu i poljoprivredu na područje opštine Srebrenica, nastojati da obezbijedi i sredstva za izgradnju proizvodnog pogona za zapošljavanje mladih.

Povodom razvojne konferencije zakazane za 3. jul, Dodik je istakao da će Vlada RS biti prisutna na nekom nivou iako je, nakon nametnutog zakona Kristijana Švarc-Šilinga, njen koordinator Miladin Dragičević podnio ostavku.
SNSD neće glasati za budžet

Milorad Dodik, premijer RS, rekao je juče da poslanici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH neće glasati za budžet BiH za narednu godinu.

"Tokom rasprave o budžetu BiH za narednu godinu i stavci za Memorijalni centar u Potočarima, tražićemo da na adekvatan način bude riješeno pitanje imovine bivše fabrike akumulatora", rekao je Dodik u Toplicama kod Skelana.

Dodao je da ima dokaz da je Vlada RS prethodnih godina izdvajala sredstva za Memorijalni centar u Potočarima, ali da Bošnjaci to nisu valorizovali.
seljancica

Post by seljancica »

uhljupce wrote:
seljancica wrote:
uhljupce wrote: Ako je zdravog razuma covjek koji je na pocetku rata u Srebrenici osnovao HV i na hotel Domavija okacio šahovnicu, ja nisam razuman i ne zelim to biti ...
pa vjerovatno kao Srebrenicanka nisi bila u svom gradu za vrijeme rata pa i ne znas :) :) :) pitaj nekog ko je bio '92 u Srebrenici ... Pa ce ti reci ...

Ne, nisam bila u Srebrenici za vrijeme rata, ali sam pitala mamu koja je bila, da mi objasni o cemu ti pricas. Pitala bih i ostale clanove porodice, ali na Komarcevom me niko ne cuje. Pa izvoli, glumu meni zrtvu.
Meholjic ima svojih fazona, mozda glupih, ali to je samo jedan dio njegove licnosti. I ona njegova brada i duga kosa za vrijeme rata su mozda isto jedna od niza njegovih gluposti. Pa sad, ne mogu da se odlucim, je li ustasa ili je cetnik...
Tebi smeta to sto on pomaze Srbima i te ljude kojima on izlazi u susret i posmatras samo sa te tacke gledista. Dovoljno ti je da znas da su Srbi i samim tim oni ne valjaju. Da li ti znas da i u toj Srebrenici postoje Srbi koji su spasavali nase zivote?? Da li znas koje su probleme ti ljudi imali i jos uvijek imaju, samo iz razloga jer im ruke nisu krvave??? Takvim ljudima Meholjic daje donacije i da imas i trunku razuma, podrzao bi ga i ti!
seljancica

Post by seljancica »

nokia6170 wrote:Ljudi nema potrebe da se svadjate i prepucavate...ja samo mislim ono sto sam rekao u svom prvom velikom postu na ovu temu.

Dakle, sa ovim pristupom rjesavanja stvari (ulaganjem velikih novcanih sredstvava u jednu opstinu koja se zove Srebrenica) se vrsi diskriminacija prema zrtvama genocida i zrtve genocida se lokalizuju samo na Srebrenicu, odnosno Srebrenicane...mada me ne bi iznenadilo da se lokalizuje jos vise pa se kaze nije Srebrenica, vec Potocari itd. Pored toga, korist od ovog pristupa nesumnjivo imaju i pojedine zrtve genocida, odnosno srodnici ubijenih, ali samo oni koji su se vratili u Srebrenicu, ali korist nemaju i ostale zrtve genocida, koje ne zive u Srebrenici. Plus treba naglasiti da ovakvim ulaganjem novca korist stvarnu ima opstina (pravno lice) kojoj niko nece moci zabraniti da ulaze taj novac i prema onima koji nisu zrtve genocida.

Pristup je pogresan jer se genocid posmatra kao teritorijalni problem i sva ova rjesenja idu ka teritorijalnom "rjesavanju-saniranju" problema posljedica genocida.

Moja teza je da genocid treba vezati za zrtve genocida, a ne za mjesto gdje je ucinjen genocid. Mjesto izvrsenja genocida je vise manje nebitno, puno je bitnije ko prema kome je taj genocid ucinjen. To je ogromna razlika, barem u mojoj glavi.

p.s. samo mala napomena da i dan danas njemacka isplacuje prezivjelim jevrejima sirom svijeta, zrtvama holokausta iz ausvica i ostalih logora iz drugog svjetskog rata pod kontrolom tadasnje njemacke, novcanu naknadu. Dakle naknada je vezana za osobu-zrtvu genocida (holokausta) a ne za mjesto prebavalista zrtve. Smatram d aje to puno pravedniji princip nego ovaj sto su nase vlasti izabrale kada je u ptanju Srebrenica. RS vlada treba da novcano pomaze zrtve genocida ma gdje god se oni nalazili (Australija, Srebrenica, Bratunac, Zepa, Kanada, Svedska itd.), a ne da iskljucivo pomaze samo opstinu Srebrenica.
Potpuno si u pravu, ali molim te razmisli, da li je to sto zelis realno? Presuda MSP-a nikoga ne obavezuje da placa novcanu nadoknadu zrtvama. Nepravedno, znam... ali je ipak tako.
Zasto se ti toliko kacis za vladu RS-a? NIje vlada RS-a dobila ogromnu lovu za Srebrenicu, nego nasa! Iz Sarajeva te pare nikad nisu ni stigle tamo gdje su bile namjenjene. Dobro, dali su nesto i Malkicu na raspolaganje, koji sada gradi kuce ljudima koji niti su zrtve, niti su bili tamo za vrijeme rata i sto je jos najtuznije ti ljudi imaju vile po Sarajevu. I to sve dok neke jadnice, koje su ostale same na svijetu i danas zive po izbjeglickim kampovima u Tuzli i drugim mjestima. S.R.A.M.O.T.A
Malkic je zaposlio svu svoju familiju u Srebrenici, stavio ih na mjesta za koja apsolutno nisu kompetentni. Od donacija otvorio kojekakve radnje bratu i da ne davim dalje... valjda i sam znas kako stoje stvari.
Da li smatras da nasa vlada, zajedno sa vladom RS-a, po toj tvojoj teoriji isto treba da placa novcanu nadoknadu zrtvama genocida? Jer na kraju krajeva, oni su zrtvovali narod Srebrenice i samim tim su zajedno sa Srbima odgovorni za genocid!!!
uhljupce

Post by uhljupce »

seljancica wrote:
uhljupce wrote:
seljancica wrote: O cemu ti pricas uopste? Kakva HV??? :-)

Ne, nisam bila u Srebrenici za vrijeme rata, ali sam pitala mamu koja je bila, da mi objasni o cemu ti pricas. Pitala bih i ostale clanove porodice, ali na Komarcevom me niko ne cuje. Pa izvoli, glumu meni zrtvu.
Meholjic ima svojih fazona, mozda glupih, ali to je samo jedan dio njegove licnosti. I ona njegova brada i duga kosa za vrijeme rata su mozda isto jedna od niza njegovih gluposti. Pa sad, ne mogu da se odlucim, je li ustasa ili je cetnik...
Tebi smeta to sto on pomaze Srbima i te ljude kojima on izlazi u susret i posmatras samo sa te tacke gledista. Dovoljno ti je da znas da su Srbi i samim tim oni ne valjaju. Da li ti znas da i u toj Srebrenici postoje Srbi koji su spasavali nase zivote?? Da li znas koje su probleme ti ljudi imali i jos uvijek imaju, samo iz razloga jer im ruke nisu krvave??? Takvim ljudima Meholjic daje donacije i da imas i trunku razuma, podrzao bi ga i ti!
Izvini ako si me pogresno razumila. Nemam namjeru da se svadjam sa tobom. Iako sam 95 izasao iz Srebrenice, nikada se nisam osjecao zrtvom, niti sam to danas. Poginuli u mojoj porodicu to jesu, al' ja nisam.
Nisam nigdje napisao da mi Hakija Meholjic smeta. Samo mislim da je on na tom lokalnom nivou jedna od losijih opcija u nizu losih opcija. Dakle ima boljih od njega koji su takodjer losi . Mene zaista novci ne interesuju. Poslije onoga sto sam prezivio tamo mjerila materijalnih vrijednosti su se pomjerila...Nadam se da razumijes. Individualno sam tuzio one koje sam trebao tuziti, ne zbog novca nego et da uradim sada nesto, kada nisam mogao 95 (bio sam dijete). .. Da me te donacije i novci interesuju mozda bih spomenuo Meholjica kao covjeka koji u Srebrenici ima svasta :D :D ... video nadzor recimo ... Gdje je tu pravda i postenje ...
Nemoj mi se naci uvrijedjena, iste smo gore list. Misljenja su nam razlicita, al' to nije razlog da se svadjamo ...
Pozzz
seljancica

Post by seljancica »

uhljupce wrote:
seljancica wrote:
uhljupce wrote: pa vjerovatno kao Srebrenicanka nisi bila u svom gradu za vrijeme rata pa i ne znas :) :) :) pitaj nekog ko je bio '92 u Srebrenici ... Pa ce ti reci ...

Izvini ako si me pogresno razumila. Nemam namjeru da se svadjam sa tobom. Iako sam 95 izasao iz Srebrenice, nikada se nisam osjecao zrtvom, niti sam to danas. Poginuli u mojoj porodicu to jesu, al' ja nisam.
Nisam nigdje napisao da mi Hakija Meholjic smeta. Samo mislim da je on na tom lokalnom nivou jedna od losijih opcija u nizu losih opcija. Dakle ima boljih od njega koji su takodjer losi . Mene zaista novci ne interesuju. Poslije onoga sto sam prezivio tamo mjerila materijalnih vrijednosti su se pomjerila...Nadam se da razumijes. Individualno sam tuzio one koje sam trebao tuziti, ne zbog novca nego et da uradim sada nesto, kada nisam mogao 95 (bio sam dijete). .. Da me te donacije i novci interesuju mozda bih spomenuo Meholjica kao covjeka koji u Srebrenici ima svasta :D :D ... video nadzor recimo ... Gdje je tu pravda i postenje ...
Nemoj mi se naci uvrijedjena, iste smo gore list. Misljenja su nam razlicita, al' to nije razlog da se svadjamo ...
Pozzz
Eto, u necemu se i slazemo. Nije ni meni do svadje, ali molim te, bez ironije. U Srebrenici ne postoji niko ko nije nekog izgubio. Sretan je onaj kod koga je bar porodica kompletna. Znaci, svi smo mi na neki nacin zrtve.
Na ovom forumu vecina ljudi zna bolje od nas samih sta nama treba. Neki od njih pokusavaju cak i da dokazu kako je njima vise stalo do Srebrenice nego nama (cast izuzecima naravno). I to me i ne iznenadjuje toliko. Ali sam iznenadjena sto vi, koji ste prosli kroz to svo zlo, razmisljate na nacin na koji razmisljate.
Sto se tice Meholjica, ja ne tvrdim da je savrsen i to sam vec i ranije rekla. Svi oni, koji su na nekim pozicijama, imaju mnogo vise od obicnih smrtnika. Pa i ove zene, koje su glavne u udruzenjima, imaju vise od ostalih. To jednostavno tako ide. Cinjenica je da je Meholjic jedan od prvih povratnika u Srebrenicu. Cinjenica je da on tamo i zivi, dok recimo Malkic, koji je nacelnik opstine samo radi tamo. Njegov dom je u Sarajevu! Njegova zena je otvoreno izjavila da se u Srebrenicu nikad vratiti nece. Pa kazi mi, ko je to bolji od Meholjica i ko to Srebrenici zeli bolje od njega!
uhljupce

Post by uhljupce »

Nije ironija kada kazem da nisam zrtva..To je moj nacin zivota, moja pobjeda...Helenejse ...
Trenutno rijetki zele Srebrenici dobro .. Malo mi je glupo sto pravis poredjenje izmedju Malkica i Meholjica u smislu gdje koji zivi .. To uopce nije bitno .. Ako ce (u ovom slucaju) Malkic biti dobar nacelnik Srebrenice, raditi u interesu naroda nek zivi i na Marsu (iako to sa druge strane nije lijepo, bas kao sto nije lijepo da se Meholjic ne pojavljuje na dzenazama 11 jula iz nekog protesta ...). Nek su oni obojica zivi i zdravi. Malkic nek bude dobar nacelnik a Meholjic nek bude kvalitetna opozicija koja ce korigovati rad ovog prvog ...Svi oni gledaju svoje interese i svi su isti ... Cak i ovaj "novajlija" medju njima mladi Durakovic je isti kao on ... Bio sam se obradovao kada se vratio i poceo raditi ... Svi su isti ...... Mozda nekada dodju NEKI NOVI KLINCI, pa bude bolje ..
Ahmmed

Post by Ahmmed »

seljancica i uhljupce, veeeeliki pozdrav! :)
Post Reply