Povratak u Socijalizam

prol68

#101 Re:

Post by prol68 »

Liberalism wrote:A kad bi znao da se u Marskovo vrijeme 80 % plate radnika odlazilo samo na hranu, za razliku od danasnjih 20 %, onda sigurno ne bi toliko ubjedljivo navodio kao argument, marksove argumente koji su nekada mozda važili u evropi i americi ali danas sigurno ne.
Ijao, strašno. Lik koji se naziva "Liberalism" će nam objašnjavati aktuelnost Marksovih analiza.

Ja kažem neka ljudi sami pročitaju pa se uvjere koliko je ona "zastarjela":

http://marx.org/srpshrva/archive/marks/ ... /index.htm (Html)
http://marx.org/srpshrva/archive/marks/ ... rad/a4.pdf (PDF A4)

:evil:
didierdase

#102 Re: Povratak u Socijalizam

Post by didierdase »

HRPA IDIOTA STE SVI. KAPITALIZAM FOREVER. NEZNATE OSNOVNE PRINCIPE NI POLITIKE NI EKONOMIJE NI SOCIJALNIH UREĐENJA, A OTVARATE TEME. NEPISMENI KRETENI.
Vodenjak

#103 Re: Povratak u Socijalizam

Post by Vodenjak »

didierdase wrote:HRPA IDIOTA STE SVI. KAPITALIZAM FOREVER. NEZNATE OSNOVNE PRINCIPE NI POLITIKE NI EKONOMIJE NI SOCIJALNIH UREĐENJA, A OTVARATE TEME. NEPISMENI KRETENI.
Dva andola i apaurin cuda cine... :oops:
MA DAJ...

#104 Re: Povratak u Socijalizam

Post by MA DAJ... »

prol68 wrote:
zrikavac48 wrote:I oni su ljudi od krvi i mesa. Mozda ne moze biti jednako kao kod njih, ali se moze raditi i teziti da jednog dana bude makar malo nalik na njihovo drustvo.
Ne, ne, ne. Skandinavske zemlje su kapitalističke. Sve što je "socijalno" kod njih izboreno je, ponavljam, dugotrajnim štrajkovima i nagađanjima tokom 200-godišnjeg neprekinutog mira. Ali, opet, već 35 godina taj "socijalni" sistem je u recesiji. Tamo uopšte nije "bajno". Ljudi i dalje moraju da rade otuđujuće poslove da bi imali tek osnovne stvari. Daj oladite više i prestanite uzimati Skandinaviju u usta kao nekakav uzor.

Kapitalizam je globalni sistem. On reprodukuje suštinski iste probleme globalno. Kako u Skandinaviji, tako i ovdje. Odgovori na te probleme moraju biti isti svugdje.

O cemu ti pises,tako ti boga...hajde prevedi???I gdje zivis da znam za daljnu diskusiu,jer vidim da te neko krivo informisao u vezi Skandinavije i zivota u njoj...?

Koja nebuloza,mati moja mila!
rockinfreakapotamus

#105 Re:

Post by rockinfreakapotamus »

gospodar kuglastih munja wrote:
Ja se i ne trudim da naucim Islam jer ne zelim biti i nisam vjernik, ali mogu primjetiti u svakodnevnici kakve porazne posljedice ima na mnoge zajednice. Eno ih milonima bjezi iz islamskih zemalja trazeci utociste u krscanskim zemljama. Da mi je samo znati zasto?
a šta je bilo u srednjem vijeku?!
nisu islamske zemlje nerazvijene jer su islamske, nego zbog idiota koji te zemlje vode... desetljećima
a čini mi se da ljudi bježe i iz latinske amerike a i iz ostalih afričkih i azijskih zemalja koje nisu islamske...
zrikavac48

#106 Re: Re:

Post by zrikavac48 »

rockinfreakapotamus wrote:

nisu islamske zemlje nerazvijene jer su islamske, nego zbog idiota koji te zemlje vode... desetljećima
a čini mi se da ljudi bježe i iz latinske amerike a i iz ostalih afričkih i azijskih zemalja koje nisu islamske...
Vlastodrci obilato koriste religiju da bi ocuvali jacinu postojeceg drustvenog sistema, a u tome im pomazu vjerski lideri i sluzbenici ( zavisno od hijerarhije) upucujuci narod/ "pucinu"/podanike na servilno postivanje gospodara. Ljudi spas od bijede pokusavaju naci u religiji.
prol68

#107 Re: Povratak u Socijalizam

Post by prol68 »

Liberalism wrote:A kad bi znao da se u Marskovo vrijeme 80 % plate radnika odlazilo samo na hranu, za razliku od danasnjih 20 %, onda sigurno ne bi toliko ubjedljivo navodio kao argument, marksove argumente koji su nekada mozda važili u evropi i americi ali danas sigurno ne.
750 KM je osnova za ispunjavanje prehrambenih potreba. Prosječna plata je manja od toga. Osnovna potrošačka korpa porodice, nužna za normalno, skoro skromno funkcionisanje, iznosi 1500 KM. Zarade su daleko ispod toga.

Drugim riječima, baš kako ti ime sugeriše, nemaš pojma o čemu govoriš. :skoljka:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 18:56, edited 2 times in total.
Tribun

#109 Re: Povratak u Socijalizam

Post by Tribun »

test01 wrote:Kako izvuci covjecanstvo iz ralja neoliberalnog kapitalizma?
Kako omoguciti radniku da bude placen za svoj rad?
Kako smanjiti razliku izmedju bogatih i siromasnih koja je sve veca?
Kako spasiti prirodu i zemlju od globalnog zatopljenja i unistenja?
Kako omoguciti svima pristup barem osnovnoj zdravstvenoj zastiti?
Na kraju,kako spasiti covjecanstvo od 3.svjetskog rata?
Odgovor je u naslovu.

Ne komunizam al nesto izmedju slicno vizijama lenina manje stalinove.
prol68

#110 Re: Povratak u Socijalizam

Post by prol68 »

Tribun wrote:Ne komunizam al nesto izmedju slicno vizijama lenina manje stalinove.
Prije da nema veze ni sa jednim ni sa drugim. "Komunizam" nisu ničije vizije, nego pokret koji se stavlja "u proces postajanja".

“Komunizam za nas nije stanje stvari koje treba uspostaviti, ideal prema
kome bi se stvarnost trebala povinovati. Mi zovemo komunizmom stvarni
pokret koji ukida sadašnje stanje stvari. Uslovi koji stvaraju ovaj pokret
rezultat su sada postojećih premisa.” - Karl Marx
katarina_kosaca

#111 Re: Povratak u Socijalizam

Post by katarina_kosaca »

Tribun wrote:
Odgovor je u naslovu.

Ne komunizam al nesto izmedju slicno vizijama lenina manje stalinove.
Posve je smijesno vjerovati da se covjecanstvo moze izvuci iz ralja neokapitalizma! Socijalizam je bio opcija da nije zazivjeo u Staljinovoj Rusiji. Razvoj tehnologije ce smanjivati radna mjesta. Valja reci da nove clanice EU predstavljaju plodno tlo za jeftinu radnu snagu sto ce rezultirati nezadovoljstvom radnicke klase u vioskorazvijenim zapadnoevropskim zemljama ( slucaj NOKIE u Njemackoj). Spas od globalnog zagrijavanja nema, jer ono je rezultat sjece tropske sume i isparavanja plinova koji nagrizaju oznoski omotac - spasiti prirodu znacilo bi odreci se profita. Covjek nije vjecan i nema svijest da iza sebe treba ostaviti zemlju na kojoj ce i poslije njega teci zivot. Pristup zdrastvenoj zastiti - eh, svakako je tjesno na planeti Zemlji. Ne ide u prilog da broj njenih stanovnika raste. Crni se narod u Africi sistemski ubija gladju i sidom. Uostalom, Treci svjetski rat je vec u toku, samo ga tako ne imenujemo.

Ja nisam utopsita. Ovo je apokalipticno vrijeme i nadam se, samo za sebe, da cu svoj vijek na zemlji provesti bez vecih muka, a sta ce biti poslije - hocu li ista znati kada odem na psoljednju veceru sa crvima ili ce cestice moje duse lebdjeti kosmickim predjalima ostaje mi da vidim ili pak (ne)vidim kada, kako bi to moj narod rekao, Azrail dodje po svoje!
DJ_Bungi

#112 Re: Povratak u Socijalizam

Post by DJ_Bungi »

Odgovor je u naslovu.
Socijalna demokratija, po sandinavijskom modelu.
gospodar kuglastih munja

#113 Re: Re:

Post by gospodar kuglastih munja »

zrikavac48 wrote:
rockinfreakapotamus wrote:

Vlastodrci obilato koriste religiju da bi ocuvali jacinu postojeceg drustvenog sistema, a u tome im pomazu vjerski lideri i sluzbenici ( zavisno od hijerarhije) upucujuci narod/ "pucinu"/podanike na servilno postivanje gospodara. Ljudi spas od bijede pokusavaju naci u religiji.
Ovdje si pogresno upotrebio citat. To nisam ja izjavio ve neko drugi. ... samo da se zna :evil:
Post Reply