Povratak u Bosnu

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
dustaban

#76 Re: Povratak u Bosnu

Post by dustaban »

Nema ljepse zemlje za zivit od Bosne... ako si se vani materijalno zbrinuo.

U Bosni je lijepo zivjeti, AKO NE MORAS OD NJE ZIVJETI (ne odnosi se na politicare i mafiju).

Dobrodosli svi koji se vracate i koji ste se materijalno obezbjedili pa niste na teretu ovom jadu od drzave, ali bi ipak dobro bilo da se previshe ne kofrcite* sa ovakvom pricom, koja bas iritira:
Critic_JM wrote: Nisam u penziji (imam jos 22 godina do staracke penzije) ali sam do sad
dosta zaradio da sad malo laganije (sto se tice posla) zivim do te penzije...
Critic_JM

#77 Re: Povratak u Bosnu

Post by Critic_JM »

Nakon godinama raditi po 13 do 16 sati dnevno mislim da imam pravo da se kurcim barem pomalo. :wink:
A sto se tice "U Bosni je lijepo zivjeti, AKO NE MORAS OD NJE ZIVJETI". Bas sam jutros imao razgovor sa
nekim o otvaranjem nakog malog call centra pa ako bog da moci cu uskoro i ja malo pomoci ekonomiju BiH. :)
exliberal-ex

#78 Re: Povratak u Bosnu

Post by exliberal-ex »

Nemislim se vracat...cak I da me sad pogodi penzija nebi se dole vratio
Kad slusam kako se dole zivi, kako se dole familija pazi...mislim kome prodajete sarenu lazu....
Dodjes dole sam malo vise para odmah te gleaju drugacije, imal mene gdje tu...ako ih nema odjebu te ko da si zadnji levat.
Neki dan vidjoh komsinicu jednu, znam da se dole vratila otvorila privatni business...ok odakle ti ?
Ma dosla da uradim taksu, podignem staroj penziju ( a sve nevalja zapad mater joj dobila starosnu penziju bez radnog dana) I da obnovim pasos...ajde ok...kako se zivi sta ima dole...ma nije lose ali eto nemogu da nadjem nikog da mi radi u prodavnici , svi oce platu od 800-1000 maraka a nesmijem ih ostavit pet minuta same pokradose sve...pa radis ti sta ti fali .Ma nefali nista ali nemam dana slobodnog otkad sam se vratila, dosla sam ovdje na 10 dana I evo nemogu sebi da dodjem...idem sad u kupovinu jer je dole bezobranzo skupo ?...I fakat odvukao sam je usput na aerodrom vuce dvije torbe, kaze placam extra za ovo ali vrijedi ...

Kako je ostalo , sta jos ima dole...ma nema nista ali imam osjecaj da sam se malo zajebala ako ovo ovako nastavi ja cu da batalim sve I da se vratim ovamo....ok..
Ajde prijatno sretan put...
ludimilojko

#79 Re: Povratak u Bosnu

Post by ludimilojko »

Neznam za druge ali ja se ne bih vratio za stalno u Bih
Bio sam neki dan, jedva 15 dana, ali nakon 4 dana mi je sve dosadilo,
odem SAMO radi rodbine i oca (kojeg vidim prvi put nakon 2 god). Kad pocnem slusat da ljudi kukaju
na svakom koraku i da svi gledaju da te zaj... pocev od onog policajca koji te
zaustavi cim vidi tvoje reg tablice do onih sto prose daj ciko 10 feninga a obuceni
bolje od mene zgadi mi se momentalno sve.
Zato ko moze da negdje ode neka kupuje karte u jednom pravcu.
Critic_JM

#80 Re: Povratak u Bosnu

Post by Critic_JM »

exliberal-ex wrote:idem sad u kupovinu jer je dole bezobranzo skupo ?...I fakat odvukao sam je usput na aerodrom vuce dvije torbe, kaze placam extra za ovo ali vrijedi ...
Ovo mi je tesko vjerovati, evo mene par mjeseci ovdje i jos nisam video nista sto je ovdje skuplje nego gdje sam zivio.. I vjeruj me, znam cijene jer sam sve morao ponovo kupovati ovdje zato sto sam tamo sve prodao. Mozda polovna auta (auto jos nisam uzeo) ili nake najnovije gadgete ali sto se tice normalne stvari sve je jeftinije nego gdje god na zapadu. :?
jefferson

#81 Re: Povratak u Bosnu

Post by jefferson »

Na pamet mi ne pada!
Bosna jos nije dno dotaknula. Nisu problem finansije. Ja sam otisao odozdo kada su mi ljudi govorili: gdje ces trazit hljeba preko pogace.
Ali, problem je u tom nepotizmu, a ljudi su postali toliko zajezljivi, prevrtljivi itd da je to fakat zabrinjavajuce.
exliberal-ex

#82 Re: Povratak u Bosnu

Post by exliberal-ex »

Critic_JM wrote:
exliberal-ex wrote:idem sad u kupovinu jer je dole bezobranzo skupo ?...I fakat odvukao sam je usput na aerodrom vuce dvije torbe, kaze placam extra za ovo ali vrijedi ...
Ovo mi je tesko vjerovati, evo mene par mjeseci ovdje i jos nisam video nista sto je ovdje skuplje nego gdje sam zivio.. I vjeruj me, znam cijene jer sam sve morao ponovo kupovati ovdje zato sto sam tamo sve prodao. Mozda polovna auta (auto jos nisam uzeo) ili nake najnovije gadgete ali sto se tice normalne stvari sve je jeftinije nego gdje god na zapadu. :?
Vjeruj mi da je tako bilo.
Ja sam to isto primjetio zadnji put kad sam bio dole, usao u neke prodavnice u BBI I nasmijao se kad sam video koliko traze.....
exliberal-ex

#83 Re: Povratak u Bosnu

Post by exliberal-ex »

jefferson wrote:Na pamet mi ne pada!
Bosna jos nije dno dotaknula. Nisu problem finansije. Ja sam otisao odozdo kada su mi ljudi govorili: gdje ces trazit hljeba preko pogace.
Ali, problem je u tom nepotizmu, a ljudi su postali toliko zajezljivi, prevrtljivi itd da je to fakat zabrinjavajuce.
Ma svugdje ima nepotizma evo ja sam u Kanadi pa nemozes da vjerujes, zaposljavaju familiju , dovode rodbinu......ali to se zove drugacije ovdje :)
Problem balkana u cjelini su izgubljene generacije , ljudi koji su imali 20-30 godina kad je rat krenuo, izgubili najbolje godine ratujuci, poslije toga kad su trebali da krenu da rade posla nema ili su uzasno slabo placeni ....mladja generacija nije zapamtila da ljudi idu na posao nego je uvijek bilo daj kako da se snadjem, sta ce mi skola ako imam stelu, vidi kriminalca koji je zasticen jer je clan stranke....I taj odvratni system vrijednosti je postao opste prihvacen.
Ja imam dole familije I kad nesto treba da urade , kad treba da se nesto popravi oko kuce imaju ogromnih problema...ne zato sto nema majstora nego sto kad dodju dole vide starije osobe koje hoce nesto da rade, vidi po kuci da je sve sredjeno, da neoskudjevaju ni u cemu...eh ovi imaju familiju vani sad ima da ih deremo...
To sam licno dozivio kad sam bio prisutan dole I kad jedan izleti u drustvu neznajuci da sam ja dio te familije...ma treba da ih odremo, em nisu nasi em sinovi su im napolju imaju para ko ih jebe duplo ima da im naplatimo...naplatio je da nekazem sta ;-)
A slazem se sto se tice doticanja dna...jos bosna nije dosla do dna, jos uvijek tone u mulj
Kal El

#84 Re: Povratak u Bosnu

Post by Kal El »

exliberal-ex wrote:
Critic_JM wrote:
Vjeruj mi da je tako bilo.
Ja sam to isto primjetio zadnji put kad sam bio dole, usao u neke prodavnice u BBI I nasmijao se kad sam video koliko traze.....
Pa BBI jbt...
exliberal-ex

#85 Re: Povratak u Bosnu

Post by exliberal-ex »

Kal El wrote:
exliberal-ex wrote: Vjeruj mi da je tako bilo.
Pa BBI jbt...
Pa ista marka...jebiga uporedjujem jabuke sa jabukama...neuporedjujem lokaciju
Tako je I bilo sa nekim radnjama po titovoj I strosmajerovoj....
Papirna

#86 Re: Povratak u Bosnu

Post by Papirna »

jefferson wrote:Na pamet mi ne pada!
Pa, sta ces ovdje ako ti na um ne pada :D
Danguba

#87 Re: Povratak u Bosnu

Post by Danguba »

Ako Bog da cim prije. :D
pirmin

#88 Re: Povratak u Bosnu

Post by pirmin »

Keiko

#89 Re: Povratak u Bosnu

Post by Keiko »

Covjek je vise nego fino objasnio, jedini problem je sto nikome ne pada na pamet da ga slusa. Da se nadovezem na ovo sto kaze, sve moze vrlo jednostavno. Na primjer, sta ce meni dolaziti poreska inspekcija? Na internetu svaki mjesec prijavim tri-cetiri razlicita poreza za firmu. Osnovna matematicka formula uporedi ima li moja prijava smisla (PDV na prodaju - PDV na kupovinu - porez na dohodak = porez na dobit; itd.). Sve projekte prijavljujem na Health & Safety web stranici, uvijek mogu provjeriti koliko projekata imam i onda ih uporedit' sa urbanistickim dozvolama (isto na internetu) te provjefit' relativnu vrinednost istih. Imaju ljudi kojima je to posao u kancelariji a ne da se vozikaju u sluzbenim autima, maltretiraju koga mogu i cekaju koverte ispod stola.

Ne pamtim kad sam zadnji put usla u banku (SDK / ZPP ne postoji) da nesto platim ili podignem novac - sve je na internetu. Plate, dobavljaci, porezi,... Uplate prema meni su preko online banking-a. Zivot ne moze biti jednostavniji u svim mogucim sferama - kod mene ovdje ne postoje licne karte, prebivaliste, boraviste,... Sve se vodi pod jednim brojem - porez, zdravstvo, penzije, socijalno osiguranje, kazne, kreditni rejting,... Za bilo kakav dokument nema hodanja po salterima i placanja taksi - formular na internetu, placanje karticom i u najgorem slucaju dvije slike u kovertu sa brojem aplikacije. Pa se ti vrati Zilhi na salter ako nista drugo da ti pred nosom zalijepi onaj znak 'Pauza' bez obzira sto k'o budala cekas da se ona isprica sa pola familije na sluzbeni telefon i posalje 17 sms poruka dok ti mirno i strpljivo stojis tik pred njom.
apsidejzi

#90 Re: Povratak u Bosnu

Post by apsidejzi »

DZONPI wrote:Ja kad sam vidio uslove u bolnici i sta se radi na salterima kad trebas obicnu pisljivu licnu izvadit nedo bog nikom.Stos se vracat kad mozes otic kad hoces.
Ja sam proslog ljeta imao cilj obaviti 6 zadataka dok sam u BiH. Samo je jedan zavrsen onako kako je dogovoreno i to je veoma frustrirajuce jer ne mozes naci covjeka s kojim mozes dogovoriti posao i da sve bude po dogovoru.

Uopste nisu bile bitne pare.
Kal El

#91 Re: Povratak u Bosnu

Post by Kal El »

apsidejzi wrote:
DZONPI wrote:Ja kad sam vidio uslove u bolnici i sta se radi na salterima kad trebas obicnu pisljivu licnu izvadit nedo bog nikom.Stos se vracat kad mozes otic kad hoces.
Ja sam proslog ljeta imao cilj obaviti 6 zadataka dok sam u BiH. Samo je jedan zavrsen onako kako je dogovoreno i to je veoma frustrirajuce jer ne mozes naci covjeka s kojim mozes dogovoriti posao i da sve bude po dogovoru.

Uopste nisu bile bitne pare.
Da ti vidiš kako se ljudi iz istog mjesta pomažu ,pogotovo moje Višegradlije :mrgreen:

Šta god da ti treba gotovo je za minut :mrgreen:
U-zap

#92 Re: Povratak u Bosnu

Post by U-zap »

Ja smatram da svako ko zeli da se vrati u Bosnu je totalna budala i osoba bez mozga. Otisao sam iz nje prije 2 god.i nikad mi nije bilo bolje. Ljudi u bosni crpe jednostavno energiju iz covjeka i to sam primjetio kad sam dolazio u posjetu. Nakon toga sam rekao da mene u Bosni vise nema. Zivot je jedan i ako vec imam priliku da odem negdje bolje mi je otici da vidim svijeta a ne bosnu gdje svi kukaju 8)
prometheus

#93 Re: Povratak u Bosnu

Post by prometheus »

Keiko wrote:Necu se ni mrtva vratit'....

Milijardu redova i saltera, korumpiranih sluzbenika, doktora, nacionalizam, potenciranje religije i kulturnih razlika na svakom koraku, lijenost, lopovluk, primitivizam, teorije zavjere,.... Treba l' dalje da nabrajam?
De bogati reci gdje zivis a da nema nista od ovog sto nabroja.

Utopija ne postoji, niti drzava po mjeri svakog pojedinca. Tamo gdje nema primitivizma imas korupciju, nepotizam, ili u krajnjem slucaju truhli bipartidizam koji naizmjenicno odrzavaju narod u nekom transu dok se posao obavlja iza zavjese. Blagostanje je prividno i labavo, zivi se na kredit, itd.

A ksenofobija prema dosljacima u porastu, bez obzira na boju koze i vjeru.

Da mi je znati gdje je ta obecana zemlja kojom vlada pravedan drustveni poredak...
Keiko

#94 Re: Povratak u Bosnu

Post by Keiko »

prometheus wrote:

Milijardu redova i saltera, korumpiranih sluzbenika, doktora, nacionalizam, potenciranje religije i kulturnih razlika na svakom koraku, lijenost, lopovluk, primitivizam, teorije zavjere,.... Treba l' dalje da nabrajam?

Utopija ne postoji, niti drzava po mjeri svakog pojedinca. Tamo gdje nema primitivizma imas korupciju, nepotizam, ili u krajnjem slucaju truhli bipartidizam koji naizmjenicno odrzavaju narod u nekom transu dok se posao obavlja iza zavjese. Blagostanje je prividno i labavo, zivi se na kredit, itd.

Da mi je znati gdje je ta obecana zemlja kojom vlada pravedan drustveni poredak...
U pravu si, nema nigdje. Najbolje je u Bosni gdje je sve divno, krasno i savrseno normalno.

Da je meni samo znat' kako se vi, zrtve ksenofobije, ponasate gdje god da ste. Ovdje me nikad niko nije krivo pogledao bez razloga, od 1992 sam dozivjela vise diskriminacije u BiH nego bilo gdje drugo.
Danguba

#95 Re: Povratak u Bosnu

Post by Danguba »

prometheus wrote:

:thumbup:
situacija11

#96 Re: Povratak u Bosnu

Post by situacija11 »

Ja ne znam dal je iko normalan se vracat u Bosnu.Trenutno zivim u Bosni,al sam pronasao posao u inostranstvu i u Oktobru abd idem odavdje.Jednostavno ne zelim da svoje zivce trosim i da pobudalim do 25-te god. radi onih 20-30 KM sto cu zaradit,da mi 'gazda' bogara kad mu se prohtije itd.itd.
prometheus

#97 Re: Povratak u Bosnu

Post by prometheus »

Keiko wrote: U pravu si, nema nigdje. Najbolje je u Bosni gdje je sve divno, krasno i savrseno normalno.

Da je meni samo znat' kako se vi, zrtve ksenofobije, ponasate gdje god da ste. Ovdje me nikad niko nije krivo pogledao bez razloga, od 1992 sam dozivjela vise diskriminacije u BiH nego bilo gdje drugo.
Uoci da nigdje nisam spomenuo Bosnu u "krasnom" kontekstu. Mogao bih lajati do sutra, dosadio bih najvecim antipaticima nase BiH. Da je krasna ne bih zivio vani zbog nuzde vec iz kaprica, kulturnog bogacenja i sl., te bih se naravno vratio.

Svako vaga na svoj nacin, ima vlastitu ljestvicu prioriteta. Neko trazi mir i tisinu, neko bi da se ubije radeci da bi nesto stekao, nekom je drustvena sredina jako bitna, ili pak perspektiva na dugorocno, nekom je smisao zivota zivjeti na svom i pored svojih... Svaki izbor ima svoje sopstvene dobrote i mane, ali po tvom komentaru izgleda da postoji ta idilicna zemlja koju svi sanjamo.

Nisam zrtva ksenofobije vec malogradjanstva, kratkovidnosti, pokvarenosti, egoizma i drugih drustvenih mana. Ne moram biti direktno pogodjen, dovoljno je da se nepravda dogodi bilo gdje i bilo kome, odnosno da pravda postaje fakticki izuzetak.

Mislio sam da je Skandinavija taj raj koji treba dostici. Ali kleptokratsko drustvo je bolesno uvijek, bilo da se radi o razvijenoj ili siromasnoj sredini, a razlika u tome izmedju BiH i bilo koje druge drzave su nijanse. Razlika je sto se kod nas krade otvoreno i bez srama, dok na zapadu zauzvrat imamo/ju infrastrukture i druge faktore blagostanja koje, zbog vanjskog duga, postaju proslost. Gle cuda, zemlje pravde i humanosti tjeraju svoj narod u golu egzistenciju zbog pogresnog dugogodisnjeg izdajnickog vodstva.

Ni to tvoje nije toliko dobro, ni to njihovo nije uzas i jad.
El malagueño

#98 Re: Povratak u Bosnu

Post by El malagueño »

amra67 wrote:
stakasa wrote:
svensson wrote:Mogu se jedino vratit na godisnji, ali i to izvuce dosta energije, tako da ove godine cak razmisljam o max 2 sedmice u Bosni... :run:
Bolje ti je na Tajlandu. Da nista ocisti se covjek od ove mesine ovolike :D
Moli Boga da ti prava thai girl nikad ne "legne na ledja" :-D slabo vi znate o thajlandjankama osim onih povrsnih stvari a ko se malo duboko u te povrsne stvari zadubi skontat ce da upravo te thajandjanke su perfektne man killers..samo sto kad saznas kasno bude :D vjeruj znam sve o tome ! The thrut ! :-D hajmo sad please back to a issue about getting back to bosnia :mrgreen:
Ako mi ista ide na zivce, to je kad polupismeni ljudi ubacuju rijeci iz Engleskog (ili bilo kog stranog jezika) dok pricaju bosanski, a ne poznaju taj jezik ni u toj mjeri da ih bez problema mozes poslati u granap po litru mlijeka...

Nije thrut, nego truth
nije a issue nego the issue
returning umjesto getting back to.

Fakticki sve sto si napisala je 'wrong' :P - Drz' se ti bosanskog, i nemoj mastat' o dalekim zemljama, nisi ti za to :)
amra67

#99 Re: Povratak u Bosnu

Post by amra67 »

grijesim u pisanju bosanskog ( vidi cuda niko se ne nervira ) a kamo li engleskog. zato ne moj se nervirati nemas potrebe a kamo li da se brines o meni :)
ขอบคุณ
prometheus

#100 Re: Povratak u Bosnu

Post by prometheus »

amra67 wrote: ขอบคุณ
Prevod: papcino jedna :lol: :mrgreen:
Post Reply