Keiko wrote:
U pravu si, nema nigdje. Najbolje je u Bosni gdje je sve divno, krasno i savrseno normalno.
Da je meni samo znat' kako se vi, zrtve ksenofobije, ponasate gdje god da ste. Ovdje me nikad niko nije krivo pogledao bez razloga, od 1992 sam dozivjela vise diskriminacije u BiH nego bilo gdje drugo.
Uoci da nigdje nisam spomenuo Bosnu u "krasnom" kontekstu. Mogao bih lajati do sutra, dosadio bih najvecim antipaticima nase BiH. Da je krasna ne bih zivio vani zbog nuzde vec iz kaprica, kulturnog bogacenja i sl., te bih se naravno vratio.
Svako vaga na svoj nacin, ima vlastitu ljestvicu prioriteta. Neko trazi mir i tisinu, neko bi da se ubije radeci da bi nesto stekao, nekom je drustvena sredina jako bitna, ili pak perspektiva na dugorocno, nekom je smisao zivota zivjeti na svom i pored svojih... Svaki izbor ima svoje sopstvene dobrote i mane, ali po tvom komentaru izgleda da postoji ta idilicna zemlja koju svi sanjamo.
Nisam zrtva ksenofobije vec malogradjanstva, kratkovidnosti, pokvarenosti, egoizma i drugih drustvenih mana. Ne moram biti direktno pogodjen, dovoljno je da se nepravda dogodi bilo gdje i bilo kome, odnosno da pravda postaje fakticki izuzetak.
Mislio sam da je Skandinavija taj raj koji treba dostici. Ali kleptokratsko drustvo je bolesno uvijek, bilo da se radi o razvijenoj ili siromasnoj sredini, a razlika u tome izmedju BiH i bilo koje druge drzave su nijanse. Razlika je sto se kod nas krade otvoreno i bez srama, dok na zapadu zauzvrat imamo/ju infrastrukture i druge faktore blagostanja koje, zbog vanjskog duga, postaju proslost. Gle cuda, zemlje pravde i humanosti tjeraju svoj narod u golu egzistenciju zbog pogresnog dugogodisnjeg izdajnickog vodstva.
Ni to tvoje nije toliko dobro, ni to njihovo nije uzas i jad.