Povratak u Bosnu

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
SaraFina

#51 Re: Povratak u Bosnu

Post by SaraFina »

Dobro Amra, shvatili smo da si bila na Tajlandu i da ti se Tajland svidja više nego rodjena zemlja, hoću reći domovina.
Meni lično to je pomalo degutantno, ali što ljudi i sto ćudi.
Uglavnom ja ti zelim lijepe penzionerske dane tamo, a vjerovatno i ostali forumaši.
Tema je povratak u Bosnu a ne " pohvalite egzotične destinacije koje ste posjetili" i uzgred sebe.
Mislim ono osoba si koja boravak na Tajlandu moze si priuštiti :D
Ja volim sarajevske ćevape više nego hiljadu njihovih poluzivih egzotičnih jela.
Čak mi je i klima i onaj sarajevski smog drazi a pogotovo ljudi.
Moja mahala i moja raja.
Šta ja imam zajedničko s nekim Tajlandjanima molim te?
Ni kulturu, ni mentalitet, ni kuhinju.. Apsolutno ništa ..
To ne znači da Tajlandjani nisu fini ljudi nego je skorojevićki uporedjivati zemlju gdje si bila na ljetovanju sa sopstvenom domovinom, zavičajem i ljudima.
I to na štetu zemlje iz koje dolaziš i potječeš odnosno BiH.
Sta misliš da ovo neko pročita na stranom forumu?
Pokondirena bosanska tikva prva epizoda. Kod nas pojedince da pošalješ u Somaliju ili Ruandu našli bi prednost i tim drzavama u odnosu na BiH.
Ovo je moj zadnji post o thajlandu jer je tesko objasniti nesto sto osjecas kad si tamo..a ja znam za taj osjecaj i stvarno je lijep..priroda, klima...mi smo obicni smrtnici gdje uvijek idemo tamo gdje nam je lijepo ili ocekujemo bar da nam bude lijepo..od svih nacija na ovom svijetu malo je kao thajlandjana..iz jednog razloga sto thajlandjaninin NECE da ide iz svoje zemlje ma koliko bilo lose u njoj.jer thajlandjaninu su najpreca porodica i nema tih para za koje bi on se od te porodice odvojio..prije svega otac i mati su na PRVOM mjestu, na drugom dijete ako imas , trece su brat i sestra i na cetvrtom muz ili zena ... Thajlandjanina mozes odvesti i dati mu ne znam koliko para nece NIKAD biti sretan ako nije kod svoje familije..zato farangs kako thajlandani zovu strance ne mogu skoro nikad ozeniti thajlanjanku i odvesti je negdje vani da zivi sa njom jer ona to ne zeli..mozes probati ali garantujem 99% njih ce te napustiti u roku od nekoliko mjeseci i vratiti se kuci..zato svi stranci koji se zene sa thajlandjankama dolaze da zive na thajland jer brak sa thajlandjankom vani thajlanda je ne moguc..zato oni vise vole svoj patos na kojem spavaju u svojoj drzavi nego francuski krevet negdje vani..cudno ali istinio
Na kraju ovo je posebno porazno kad su osobe poput tebe u pitanju.
Izvini na bezobraznoj iskrenosti.
janje_

#52 Re: Povratak u Bosnu

Post by janje_ »

amra67 wrote:Ovo je moj zadnji post o thajlandu jer je tesko objasniti nesto sto osjecas kad si tamo..a ja znam za taj osjecaj i stvarno je lijep..priroda, klima...mi smo obicni smrtnici gdje uvijek idemo tamo gdje nam je lijepo ili ocekujemo bar da nam bude lijepo..od svih nacija na ovom svijetu malo je kao thajlandjana..iz jednog razloga sto thajlandjaninin NECE da ide iz svoje zemlje ma koliko bilo lose u njoj.jer thajlandjaninu su najpreca porodica i nema tih para za koje bi on se od te porodice odvojio..prije svega otac i mati su na PRVOM mjestu, na drugom dijete ako imas , trece su brat i sestra i na cetvrtom muz ili zena ... Thajlandjanina mozes odvesti i dati mu ne znam koliko para nece NIKAD biti sretan ako nije kod svoje familije..zato farangs kako thajlandani zovu strance ne mogu skoro nikad ozeniti thajlanjanku i odvesti je negdje vani da zivi sa njom jer ona to ne zeli..mozes probati ali garantujem 99% njih ce te napustiti u roku od nekoliko mjeseci i vratiti se kuci..zato svi stranci koji se zene sa thajlandjankama dolaze da zive na thajland jer brak sa thajlandjankom vani thajlanda je ne moguc..zato oni vise vole svoj patos na kojem spavaju u svojoj drzavi nego francuski krevet negdje vani..cudno ali istini... blah blah..
mislim, pricamo o povratku u bosnu.. i sad ti dajes primjer tajlandjanina koji ni po koju cijenu ne bi napustio tajland.. a ti, bosanka, nama, bosancima, pricas kako je u tajlandu bas zbog toga lijepo, i kako se ti nikad ne bi vratila u bosnu, blah blah.. malo ti je to sve kontradiktorno..
SaraFina

#53 Re: Povratak u Bosnu

Post by SaraFina »

Smjehotresno.

Da piše o Neumu a iz Bugojna je bilo bi mnogo u uvodu o ljepotama Tajlanda.
I dozivljaju :D

A ostatak posta već sam komentirala.

"Djesi bona Fema, šta ima"
amra67

#54 Re: Povratak u Bosnu

Post by amra67 »

SaraFina wrote:Dobro Amra, shvatili smo da si bila na Tajlandu i da ti se Tajland svidja više nego rodjena zemlja, hoću reći domovina.
Meni lično to je pomalo degutantno, ali što ljudi i sto ćudi.
Uglavnom ja ti zelim lijepe penzionerske dane tamo, a vjerovatno i ostali forumaši.
Tema je povratak u Bosnu a ne " pohvalite egzotične destinacije koje ste posjetili" i uzgred sebe.
Mislim ono osoba si koja boravak na Tajlandu moze si priuštiti :D
Ja volim sarajevske ćevape više nego hiljadu njihovih poluzivih egzotičnih jela.
Čak mi je i klima i onaj sarajevski smog drazi a pogotovo ljudi.
Moja mahala i moja raja.
Šta ja imam zajedničko s nekim Tajlandjanima molim te?
Ni kulturu, ni mentalitet, ni kuhinju.. Apsolutno ništa ..
To ne znači da Tajlandjani nisu fini ljudi nego je skorojevićki uporedjivati zemlju gdje si bila na ljetovanju sa sopstvenom domovinom, zavičajem i ljudima.
I to na štetu zemlje iz koje dolaziš i potječeš odnosno BiH.
Sta misliš da ovo neko pročita na stranom forumu?
Pokondirena bosanska tikva prva epizoda. Kod nas pojedince da pošalješ u Somaliju ili Ruandu našli bi prednost i tim drzavama u odnosu na BiH.
nidje veze !!!

mesa selimovic je jednom rekao:
život nije odlaženje i vraćanje- nego lutanje..a najmanje tapkanje u mjestu ..

I'ma peel out from this topic.. :run:
Last edited by amra67 on 30/04/2014 17:43, edited 1 time in total.
SaraFina

#55 Re: Povratak u Bosnu

Post by SaraFina »

Ako već citiraš Mešu ..
Citat IDE ovako

"Bez te tačke za koju si vezan, život nije odlaženje i vraćanje - nego lutanje."

Upravo suprotna znači poruka od one koju si ti samoincijativno preradila :D

:D

Što je Meša htio reći bilo bi previše od tebe zahtijevati. I nemoj dalje molim te " okrenuću prema sebi na rafalno" :D
A nije ni tema.

Lijep pozdrav!
amra67

#56 Re: Povratak u Bosnu

Post by amra67 »

SaraFina wrote:Ako već citiraš Mešu ..
Citat IDE ovako

"Bez te tačke za koju si vezan, život nije odlaženje i vraćanje - nego lutanje."

Što je Meša htio reći bilo bi previše od tebe zahtijevati. I nemoj dalje molim te " okrenuću prema sebi na rafalno" :D
A nije ni tema.

Lijep pozdrav!
oni sto sam napisala je bio MOJ mash up od mese selimovica prilagodjen ovom vremenu i uslovima..ne stoji tamo nigdje tapkanje u mjestu..bla bla...najlakse copy and paste .... :run: lijep zivot u sarajevu, bosni gdje god da se odlucite...od srca..
SaraFina

#57 Re: Povratak u Bosnu

Post by SaraFina »

Nije u pitanju copy paste niti dokazivanje tačnosti citata.
Mada ruku na srce citati se uvijek doslovno prenose.

U pitanju je što ti nisi razumjela što je Meša htio poručiti.

Kapiraš?

Mešina poruka je upravo suprotna od tvoje interpretacije :D

Onaj početak koji si izostavila je srz poruke.

Probaj još jednom skontati.

Sorry još jednom ti mi po godinama mozeš biti skoro majka ( ako Ti je to godište u nicku ). Nije lijepo da Ti ovako pametujem.
No zbilja si promašila.
Last edited by SaraFina on 30/04/2014 18:06, edited 2 times in total.
Dead Man Walking

#58 Re: Povratak u Bosnu

Post by Dead Man Walking »

Yebo Thailand bez theletine.
janje_

#59 Re: Povratak u Bosnu

Post by janje_ »

amra67 wrote:
Citat IDE ovako

A nije ni tema.

Lijep pozdrav!
oni sto sam napisala je bio MOJ mash up od mese selimovica prilagodjen ovom vremenu i uslovima..ne stoji tamo nigdje tapkanje u mjestu..bla bla...najlakse copy and paste .... :run: lijep zivot u sarajevu, bosni gdje god da se odlucite...od srca..
kaze stara narodna: ne kune majka muju sto se kocko nego sto se vadio..
almir90

#60 Re: Povratak u Bosnu

Post by almir90 »

Neki dan gledam emisiju kako ima i u Thailandu oni koji na sve načine pokušavaju da pobjegnu. Al' nije to tema.

Sreća pa ima nas patriota koji volimo ovu Zemlju, bez obzira na sve. Bio mjesec dana vani prije par godina, jedva čekao da se vratim.
Last edited by almir90 on 01/05/2014 23:30, edited 1 time in total.
Kal El

#61 Re: Povratak u Bosnu

Post by Kal El »

almir90 wrote:Neki dan gledam emisiju kako ima i u Thailandu oni koji na sve načine pokušavaju da pobjegnu. Al' nije to tema.

Sreća pa ima nas patriota koji volimo ovu Zemlju, bez obzira na sve. Bio mjesec dana prije par godina, jedva čekao da se vratim.
Bio mjesec dana ovdje(u BiH) ili?
Ako da,jebo takvog patriota koji jedva čeka da se vrati u tu svoju zemlju,a naziva se patriotom koji voli ovu zemlju
Zoya

#62 Re: Povratak u Bosnu

Post by Zoya »

Ovo je jedini datum u godini kada bi htjela biti u BIH :lol:
jefferson

#63 Re: Povratak u Bosnu

Post by jefferson »

Amra prvi put izasla iz BiH i odmah na THajland :D
jefferson

#64 Re: Povratak u Bosnu

Post by jefferson »

amra67 wrote:
Citat IDE ovako

A nije ni tema.

Lijep pozdrav!
Ti kao neko ko se divi narodu koji drzi do tradicije i kulture, mozes li nama objasniti ove dvije rijeci u bosanskom, jer ja fakat nikad ne procita te rijeci u lektiri, bukvaru, orlovima rano lete, Mesi i slicno.
almir90

#65 Re: Povratak u Bosnu

Post by almir90 »

Kal El wrote: Bio mjesec dana ovdje(u BiH) ili?
Ako da,jebo takvog patriota koji jedva čeka da se vrati u tu svoju zemlju,a naziva se patriotom koji voli ovu zemlju
Mjesec dana izvan BiH.
Kal El

#66 Re: Povratak u Bosnu

Post by Kal El »

Aha :mrgreen:
Straza

#67 Re: Povratak u Bosnu

Post by Straza »

Jebo vas vise Tajland. To nije tema!
Straza

#68 Re: Povratak u Bosnu

Post by Straza »

Mnogo je posla, ali ne bih se mijenjao za Njemačku

Dva puta je ranjavan u ratu, četiri godine proveo je na liječenju u Švedskoj, ali se na život bez Bosne i Drine nije želio navići.

– Bio sam dobio papire da ostanem, ali nije to moj život. Bez roditelja, raje, mnogo toga ti nedostaje tamo. Vratio sam se i nisam znao šta da radim. Uz majku sam pomalo počeo i onda te ovaj posao veže da ideš dalje – kaže Forto.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/mnogo-j ... a-njemacku
Keiko

#69 Re: Povratak u Bosnu

Post by Keiko »

Necu se ni mrtva vratit'....

Milijardu redova i saltera, korumpiranih sluzbenika, doktora, nacionalizam, potenciranje religije i kulturnih razlika na svakom koraku, lijenost, lopovluk, primitivizam, teorije zavjere,.... Treba l' dalje da nabrajam?
newlevel

#70 Re: Povratak u Bosnu

Post by newlevel »

Upravo si opisao trenutnu situaciju, koja, kako mi se cini ostat ce do daljnjeg.

Sent from my Nokia 3310
Critic_JM

#71 Re: Povratak u Bosnu

Post by Critic_JM »

Ja sam se nedavno vratio posle (haman) 40 godina vani (holandija). Tamo sam iskreno imao sve sto mi je licno
bilo potrebno u zivotu. Fin posao u multi-billion internacionalnoj firmi, dva dobra auta (privatno i poslovno) i
extra motor, putovao (poslovno) po cijelom svijetu, i imao dosta ljepu kucu. Kao sto rekao prije, sve sam imao.

Ali rahat nisam bio.

Ljudi bez osecaja, hladni i neprijatni. jednostavno receno; Dopizdili mi holandjanini. :-?

Ja fino tamo uzmem odkaz, prodam sve i kupim ticket za SA u jednom pravcu.
Evo me sad u SA. Fino se snasao, ljep stancic od haman 100m2, medju svoga naroda
i uzivam svaki dan sto sam ovdje. Idem na kurs bosanskog jezika (bruka je sto ga nikad
nisam ucio prije, ali sta ces) i nasao sam odmah posao gdje radim samo 4 sata dnevno,
cisto da nebi bio cijeli po dan u kuci. Sad mi je samo zao sto ovo nisam prije 10 godina uradio. :thumbup:
andalib

#72 Re: Povratak u Bosnu

Post by andalib »

moj uslov za povratak nisu toliko posao i stan. znam da je nezaposlenost velika i da treba biti realan, ali smatram se kvalifikovanom...pa ono, valjda bi se nesto naslo, i o tome ne razmisljam toliko. cak ni o visini plate. mislim da bih se uklopila u nju, ako ne bi bila mizerno mala.

kao i vecinu najvise me boli i koci i pri samoj pomisli na povratak nacin na koje je drustvo (ne)organizovano: stele, korupcija, nekolicina bogatih porodica: sto politicara, sto mafije, sto lafo biznismena... srednji stalez sve tanji. ne znam ni koliko bi me tjesilo u svemu tome da je moja porodica zbrinuta, i da dijete moze na ekskurziju, i mi na odmor, dok moram gledati masu druge djece, ciji su ocevi ili djedovi bili mozda i borci, a koja zive na minimalcu. mislim, sta da bezveze nabrajam... imam dojam da je rijec o velikoj nepravdi, i to je to.

nije istina da na zapadu ocevi djecu vidjaju samo nedeljom popodne. ja stvarno ne znam odakle poticu te price. na osnovu vlastitog iskustva? ali to je anegdotalni dokaz. znam i ja lika koji drzi consulting firmu, pod njim radi 25 ljudi i koji tek stigne doci kuci na vrijeme da on uspava dijete i na taj nacin provede s njim neko vrijeme. doduse, ima otplacenog novog mercedesa i novog bmw-a za zenu, i otplacenu kucu od pola miliona. s druge strane, gledam svog supruga i svoje prijatelje, i pola komsiluka, kad odlaze na posao, kad dolaze. sjede na verandi kuce, piju pive, kose travu, izvedu djecu da provozaju biciklo, dzogiraju. postoji i zivot nakon pet sati poslijepodne. nije sve u pijenju kafe u centru grada u 1 popodne. sigurno da se radi puno, i sigurno da se ne ispijaju te famozne kafe od jutra do mraka, ali sa zapada ne bih nikada odlazila zbog kolicine posla (koja je u relaciji s kolicinom love), vec jer mi fali uza i sira rodbina, druzenja sa njima, kad se slave praznici i rodjendani, i njihova podrska kad covjek mora u bolnicu ili kad se porodi.

cesto vagamo prednosti i mane zivota u bosni, i nazalost ocigledno uvijek prevagne ono sto u bolnici moras platiti doktora privatno da te on lijeci drzavnim sredstvima o trosku drzave i zajednice, i to javno i bez srama i skrivanja, nad rodbinskom blizinom. pojma nemam jel to tako dobro.
Papirna

#73 Re: Povratak u Bosnu

Post by Papirna »

Critic_JM wrote:Ja sam se nedavno vratio posle (haman) 40 godina vani (holandija). Tamo sam iskreno imao sve sto mi je licno
bilo potrebno u zivotu. Fin posao u multi-billion internacionalnoj firmi, dva dobra auta (privatno i poslovno) i
extra motor, putovao (poslovno) po cijelom svijetu, i imao dosta ljepu kucu. Kao sto rekao prije, sve sam imao.

Ali rahat nisam bio.

Ljudi bez osecaja, hladni i neprijatni. jednostavno receno; Dopizdili mi holandjanini. :-?

Ja fino tamo uzmem odkaz, prodam sve i kupim ticket za SA u jednom pravcu.
Evo me sad u SA. Fino se snasao, ljep stancic od haman 100m2, medju svoga naroda
i uzivam svaki dan sto sam ovdje. Idem na kurs bosanskog jezika (bruka je sto ga nikad
nisam ucio prije, ali sta ces) i nasao sam odmah posao gdje radim samo 4 sata dnevno,
cisto da nebi bio cijeli po dan u kuci. Sad mi je samo zao sto ovo nisam prije 10 godina uradio. :thumbup:
Pa, fino pisete bosanski, bolje nego neki koji zive u domovini.
A, Vi ste to sada u penziji pa ste se odlucili za povratak ili..?!
Zanima me kako ide ste rijesili zdravstveno, mislim jeste li ostali prijavljeni u Holandiji dok trenutno zivite u BiH?
Critic_JM

#74 Re: Povratak u Bosnu

Post by Critic_JM »

Papirna wrote:
Pa, fino pisete bosanski, bolje nego neki koji zive u domovini.
A, Vi ste to sada u penziji pa ste se odlucili za povratak ili..?!
Zanima me kako ide ste rijesili zdravstveno, mislim jeste li ostali prijavljeni u Holandiji dok trenutno zivite u BiH?
Hvala na kompliment, trudim se. :thumbup:

Nisam u penziji (imam jos 22 godina do staracke penzije) ali sam do sad
dosta zaradio da sad malo laganije (sto se tice posla) zivim do te penzije..

Zdravstveno sam osiguran u BiH, nisam vise prijavljen u Holandiji. :bih:
Papirna

#75 Re: Povratak u Bosnu

Post by Papirna »

@Crtic_JM
Hvala na odgovoru :)
Ja se uvijek plasim kako bih se snasla te neke nesigunosti u slucaju neke bolesti ili nesrece. Svi mi znamo kako to kod nas funkcionise, nazalost.
Drago mi je da ste se odlucili na taj korak, a posebno da se osjecate lijepo.

Ja imam slicne planove za narednu godinu.
Razlog mog povratka je ustvari taj sto sam otisla za vrijeme rata. Imam osjecaj da nisam imala priliku da zivim u zemlji Bosni dok je slobodna. Doduse, duzih odmora je bilo. Godisnje se zavracam tri do cetiri puta "kuci".
Vrijeme je valjda da se i vratim, bar da pokusam, da ne ostane zal. :D
Post Reply