Povratak
- JThomas
#701 Re: Povratak
ovo je ba hvalite me usta moja. čuj ga, nije nijednom požalila
a ne nije nikad požalila...

- ultima_palabra
#702 Re: Povratak
De ba, ne glumi Freuda, nego naleti do jugoistoka danas 
-
razonoda
#703 Re: Povratak
Nisu ameri ostatak 'ogradili' , nikom nije drago o tome pricati ---nove generacije, naravno , osudjuju to , no imaju respekta prema njima. Cak i zakonski --imaju neka prava sto obicni ameri ne.kiki-miki wrote:Dobro da se ne stidis. Jos samo da se prestanes zgrazavati nad zemljon odakle si.
Nigdje nije ni bajno ni sjajno, niti tece med i mlijeko.
Nevezano, a posljedicni tok mojih misli
Da mi je znati kako Amerikanci zive s cinjenicom da su citav jedan narod toliko potamanili i da su ostatak ogradili ( u rezervate stavili ).
...Medjutim, cinjenica je da Bosna nije bas popularna zemlja, npr, zao im je sta se desilo, ali poslijeratna komunikacija je ohladila osjecaje. Vezu je za islam , i to je tesko promjeniti. Cak i imigracija ima ostriji kriterijum prema Bosancima, u odnosu na ostale zemllje iz regije.
-
realna do boli
#704 Re: Povratak
Nailazi tip na ljude..leze na ulici, u satorima, po parku...prilazi i pita...sta vam je
ma, znas, strajkujemo, nema posla, nema para, nema se sta raditi i tako...
cuj, hajd, dizi se, pozovi i jarane , pa da vam ja dam posla kod mene na farmi..
Jb...s gdje bas mene nadje od ovoliko raje .....
ma, znas, strajkujemo, nema posla, nema para, nema se sta raditi i tako...
cuj, hajd, dizi se, pozovi i jarane , pa da vam ja dam posla kod mene na farmi..
Jb...s gdje bas mene nadje od ovoliko raje .....
-
saja_dj
#705 Re: Povratak
biscanka2 wrote:Moj sef (Njemacka) je po bogatstvu treci u regiji. Sirom svjeta zastupnistva i ogranke ima. U centralnom sjedistu prekoBloody wrote:kox wrote: Nema to veze sa devizama koje imaju ili nemaju nego sa navikama i stavovima koje donesu iz inostranstva. Nalijeću i oni vremenom na sve naše probleme, ali se sa njima bolje nose (pogotovo u poslu).
Ne znam zasto mislis da su oni koji su odrasli u "blagostanju Evrope" veci borci od nas koji rastemo u Vucijoj jazbini? Ja mislim upravo suprotno.Neko je vec napisao preveliki je to sok za sve koji se vrate ovdje, a za postavljacicu mislim i jos veci, jer nije uzalud pitanje od zivotnog znacaja postavila na forum.
3000 radnika broji. U Spaniji imaju vilu gdje su ferja provodili.Njegov sin je sa 16 godina prije svakog ferja u produkciji
dzeparac za ferje sebi zaradjivao.Kad je mali gimnaziju zavrsio htjeo je jednu godinu iskustva u inostranstvu napraviti.
Otac mu nadje smjestaj kod jedne porodice u Africi (porodica nije znala da su bogatasi).
Kad se kraj godine priblizio javlja mali ocu da je on postao dio te porodice (prokuzili ciji je), da ga od svoje djece ne razlikuju i da bi kod njih ostao.![]()
U istom casu otac mu je naznacio ukoliko za 48 sati nestigne kuci da ce ga iz svih papira (naravno i nasljedstva
izbrisati).
Kroz dva dana stigao kuci nastavio studirati (uz redovno zaradjivanje dzeparca) danas u Svicarskoj vodi filijalu
koja oko 300-400 ljudi zaposljava.
Stari ga pametno u zivot uvodi jer jednog dana treba se znati sa cijelim iperijumom nositi.
Gledam nasih porodica i tamo i ovamo djete im studira a oni se nad njim tresu,racune mu placaju, omiljena jela serviraju,
da mu sve bude ocisceno, da mu sta zafaliti nece a sami jedva kraj s krajem sastavljaju... . Meni takvih roditelja lijepo zao bude.![]()
Od takvih osoba tesko je neku veliku samostalnost ocekivati.
Kakav razmazen nijemac. Ima da letis iz kuce sa 18, dobivat ces vjerovatno jos malo para al sine/kceri, snalazi se. Sretno i dolazi nam vikendom.
Dok kod nas ja mislim prosjek godina raste i blizimo se 30 godina, a da se jos kod roditelja zivi, a vala i od roditelja.
- Bloody
#706 Re: Povratak
Razlucimo rodjene zapadnjake od naturalizovanih prvo.Razlika u mentalitetu drsticna i tu diskusija gubi smisao.
-
razonoda
#707 Re: Povratak
U tome prednjace roditelji sa svojom teorijom----ja nisam imao u tim godinama--sada nek moje dijete -ima.
i sta napravi od nje --zavisnika.
i sta napravi od nje --zavisnika.
- Bloody
#708 Re: Povratak
the_stick wrote: koja te birokratija, nepotizam i korupcija sprijecavaju da trazis posao u privatnom sektoru? kada prekrizis drzavni sektor kao potencijalnog poslodavca, ove stvari vrlo brzo nestaju... nakon 10 godina vani, vratio sam se u BiH prije 8 godina... radim u privatnom sektoru i nemam puno razloga da se zalim... ne tvrdim da je situacija u drzavi bajna, jer je daleko od bajne... ali negativnoj situaciji najvise doprinose sami ljudi... za sve postoji izgovor, uvijek je kriv neko ili nesto drugu... stotine hektara neobradjene zemlje... ko nece da kopa, citav svijet je danas otvoren preko interneta... besplatan online kurs, malo snalazljivosti, malo ukljucis mozak i recimo razvijas mobilne aplikacije... ili web stranice... al' jok... lakse se 4 godine razvlaciti studirajuci politicke nauke ili socijalni rad, a onda kukati kako nema posla... iako znam i ljude koji su zavrsili bas socijalni rad, pa nije bilo posla, pa radi ovo, pa radi ono, pa skupi reference i danas rade u nekim stranim nevladinim organizacijama i imaju sasvim pristojna primanja... sta je njihova tajna? umjesto da sjede kod kuce, kukaju i ispijaju kafe za par maraka sto im mati moze dati, izasli su iz kuce, trazili da rade sta se moze raditi, upoznavali se s ljudima......
O kome pricas?
- Bambi_na_kofeinu
#709 Re: Povratak
Cijeli dan pokušavam naći nekoga sa kombijem da mi nešto prebaci, dvojica koje su mi preporučili su prodali kombi, trećeg sam zvala u 11h reče mi njegova mati da spava. Zvala u 12h, reče mati da još spava i neće ustati prije dva, pa neka on mene nazove. Još nije.
E sad, možda serem i možda je dečko radio negdje 3. smjenu, ali trenutno sam vrlo skeptična prema priči da se raja lomi da zaradi koji dinar.
E sad, možda serem i možda je dečko radio negdje 3. smjenu, ali trenutno sam vrlo skeptična prema priči da se raja lomi da zaradi koji dinar.
- hrastov žižak
#710 Re: Povratak
ja vidio juče frajera koji ima jednu ruku i posto sam skeptičan prema priči da ljudi imaju dvije ruke.Bambi_na_kofeinu wrote:Cijeli dan pokušavam naći nekoga sa kombijem da mi nešto prebaci, dvojica koje su mi preporučili su prodali kombi, trećeg sam zvala u 11h reče mi njegova mati da spava. Zvala u 12h, reče mati da još spava i neće ustati prije dva, pa neka on mene nazove. Još nije.
- hrastov žižak
#712 Re: Povratak
a tek kakva je socijološka studija na primjeru vozača kombija
- MedenoSrce
#713 Re: Povratak
Ono sto ja znam ljudi da su pokusali preseliti u BiH niko nije ostao duze od par godina bez obzira na zasnivanje porodice, naravno da ovo nije nikakav parametar ali jednostavno znam sta je njima i koliko smetalo ovdje.
Tim ljudima se promijenio mentalitet da ne pripadaju ovdje a opet su stranci i u zemlji u kojoj zive. Vole oni bosnu ali kada treba ovdje radjati i odgajati djecu lampice se pocnu paliti.
ejs sad ultima
... al' dobro ovo kako si zabradio
Tim ljudima se promijenio mentalitet da ne pripadaju ovdje a opet su stranci i u zemlji u kojoj zive. Vole oni bosnu ali kada treba ovdje radjati i odgajati djecu lampice se pocnu paliti.
ejs sad ultima
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#714 Re: Povratak
u posljednjih 10 dana recimo 3-4 hardcore ljudi za ostanak bosna do tokija i ta spika ( 2 nisu nikad ni odlazili ni za rata a dvoje povratnika)
definitivno govore da je vrijeme za kupljenje prnja
1 se već kupi rezervirane karte
dojadilo ba ljudima da čekaju da postanu dio sive statistike nije to više ni pitanje para neko bježi da sačuva psihu neko da ima više a nekom dojadilo
što ne znači da nema suprotnih primjera
medicinska sestra u omer masliću se vratila zbog udaje u bosnu iz njemačke
kaže sve skupo ne zna kako ljudi ovdje žive... u bih jeftiije samo piće i cigare te luksuz
sve ostalo isto
ili je jeftinije u njemaćkoj
definitivno govore da je vrijeme za kupljenje prnja
1 se već kupi rezervirane karte
dojadilo ba ljudima da čekaju da postanu dio sive statistike nije to više ni pitanje para neko bježi da sačuva psihu neko da ima više a nekom dojadilo
što ne znači da nema suprotnih primjera
medicinska sestra u omer masliću se vratila zbog udaje u bosnu iz njemačke
kaže sve skupo ne zna kako ljudi ovdje žive... u bih jeftiije samo piće i cigare te luksuz
sve ostalo isto
- Banksy
#715 Re: Povratak
bambi i žižak
O temi, idite ljudi odavde, šta vam je ...
- Bambi_na_kofeinu
#716 Re: Povratak
Mozemo malo i o onima koji su dobili motokultivatore i slicne poljoprivrede masine pa ih prodali u roku odmah i kupili golf dvojku, jer djes' ba nemat auto, jebo poljoprivredu dok mozes psovat drzavu.hrastov žižak wrote:a tek kakva je socijološka studija na primjeru vozača kombija
A mozemo i o onima koji su dobili poticaj za plastenicku proizvodnju pa im prvi snijeg od 30 cm sve skrsi...jebi ga, meni da egzistencija zavisi od tog plastenika ne bih spavala vec bih skidala snijeg s njega. Ali hajde ba, ionako je dzabni.
Mozemo i o tome da cim iskoracis iz zemlje vidis da su svuda zasijana nepregledna polja sem kod nas.
Mozemo o tome da je Srbija najveci izvoznik ljesnjaka a kod nas imamo cca 3 proizvodjaca.
Koliko se radi odlicno se zivi.
Mali s kombijem jos ne zove, pretpostavljam dok odjutri uz dorucak i kafu.
- hrastov žižak
#717 Re: Povratak
ma ja ba, ljudi uživaju u bivanju sirotinjom. slažem se da je opća društvena klima letargična, ali jedno pitanjce, jesi li se ikada bavila nekim poljoprivrednim poslom?Bambi_na_kofeinu wrote:Mozemo malo i o onima koji su dobili motokultivatore i slicne poljoprivrede masine pa ih prodali u roku odmah i kupili golf dvojku, jer djes' ba nemat auto, jebo poljoprivredu dok mozes psovat drzavu.hrastov žižak wrote:a tek kakva je socijološka studija na primjeru vozača kombija
A mozemo i o onima koji su dobili poticaj za plastenicku proizvodnju pa im prvi snijeg od 30 cm sve skrsi...jebi ga, meni da egzistencija zavisi od tog plastenika ne bih spavala vec bih skidala snijeg s njega. Ali hajde ba, ionako je dzabni.
Mozemo i o tome da cim iskoracis iz zemlje vidis da su svuda zasijana nepregledna polja sem kod nas.
Mozemo o tome da je Srbija najveci izvoznik ljesnjaka a kod nas imamo cca 3 proizvodjaca.
Koliko se radi odlicno se zivi.
Mali s kombijem jos ne zove, pretpostavljam dok odjutri uz dorucak i kafu.
- Bambi_na_kofeinu
#718 Re: Povratak
Da. U jednoj fazi iz puke potrebe u drugoj fazi iz cistog hobija u trecoj fazi jer mi zao da stoji pusto.
Smatram neumjesnim imati u vlasnistvu komad obradivog zemljista i ne uciniti ga plodnim.
Smatram neumjesnim imati u vlasnistvu komad obradivog zemljista i ne uciniti ga plodnim.
Last edited by Bambi_na_kofeinu on 13/05/2015 15:31, edited 1 time in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#719 Re: Povratak
ja sam jedne godine sadio malo nešto
uložena 100
izvučeno pola marke možda... krompir ko kliker
reko sam nikad više dokle god može
težak je to poso i kruv
i treba imati sreće
uložena 100
izvučeno pola marke možda... krompir ko kliker
reko sam nikad više dokle god može
težak je to poso i kruv
i treba imati sreće
- Banksy
#720 Re: Povratak
Zvala na dnevnicu, radio, pa u neke kaže 'ne mogu ja više, umorio sam se, plati me ovo do podne što sam radio'hrastov žižak wrote:
ma ja ba, ljudi uživaju u bivanju sirotinjom. slažem se da je opća društvena klima letargična, ali jedno pitanjce, jesi li se ikada bavila nekim poljoprivrednim poslom?
Bambi je u pravu.
- Bambi_na_kofeinu
#721 Re: Povratak
Da ne spominjem da smo zemlja u kojoj je svako socijalni slucaj ali nekom magijom za cigare i duhan se ima pa taman da imas nastancano 7 djece. O curicama sa geliranim noktima i smartfonima uz koktelcic svaki vikend, da ne pocinjem.
Nemojte me ljudi.
Nemojte me ljudi.
-
biscanka2
#722 Re: Povratak
Ma nemoj nas bolan nebio pa ima ovdje dosta poucnog materijala - naravno kome se da uciti.Banksy wrote:bambi i žižak![]()
-
the_stick
#723 Re: Povratak
o bilo kome za koga tvrdis ili ko tvrdi da je prepreka njegovom uspjehu i normalnom zivotu birokratija, nepotizam i korupcija... ako si ti jedan od njih, onda i o tebi...Bloody wrote:the_stick wrote: koja te birokratija, nepotizam i korupcija sprijecavaju da trazis posao u privatnom sektoru? kada prekrizis drzavni sektor kao potencijalnog poslodavca, ove stvari vrlo brzo nestaju... nakon 10 godina vani, vratio sam se u BiH prije 8 godina... radim u privatnom sektoru i nemam puno razloga da se zalim... ne tvrdim da je situacija u drzavi bajna, jer je daleko od bajne... ali negativnoj situaciji najvise doprinose sami ljudi... za sve postoji izgovor, uvijek je kriv neko ili nesto drugu... stotine hektara neobradjene zemlje... ko nece da kopa, citav svijet je danas otvoren preko interneta... besplatan online kurs, malo snalazljivosti, malo ukljucis mozak i recimo razvijas mobilne aplikacije... ili web stranice... al' jok... lakse se 4 godine razvlaciti studirajuci politicke nauke ili socijalni rad, a onda kukati kako nema posla... iako znam i ljude koji su zavrsili bas socijalni rad, pa nije bilo posla, pa radi ovo, pa radi ono, pa skupi reference i danas rade u nekim stranim nevladinim organizacijama i imaju sasvim pristojna primanja... sta je njihova tajna? umjesto da sjede kod kuce, kukaju i ispijaju kafe za par maraka sto im mati moze dati, izasli su iz kuce, trazili da rade sta se moze raditi, upoznavali se s ljudima......
O kome pricas?
-
razonoda
#724 Re: Povratak
Bambi_na_kofeinu wrote:Da ne spominjem da smo zemlja u kojoj je svako socijalni slucaj ali nekom magijom za cigare i duhan se ima pa taman da imas nastancano 7 djece. O curicama sa geliranim noktima i smartfonima uz koktelcic svaki vikend, da ne pocinjem.
Nemojte me ljudi.
Pomazem samo koga znam i dajem licno.
- hrastov žižak
#725 Re: Povratak
smatram i ja, ali valjda ti je jasno koliko faktora moraš ubost da bi zaradio od poljoprivrede. ljudi koji nemaju zemlju ili sredstva da počnu s poljoprivrednom proizvodnjom mogu krcu svirat. Da ne govorimo o varijablama kao što su poplave, suše, bolesti itd. A tek zaštićenost domaćih proizvoda koji su šaka jada na domaćem tržištu. Ta zemlja koja propada je uglavnom u vlasništvu bogatijih i njih nije briga za to. Ja slabo znam sirotinje da ima zemlju, a da je ne obrađuje. Ideja o voću koje je visokotraženo na tržištu je odlična ali i tu moraš imat uslove i vrijeme, to rijetki mogu priuštit, ili da se sklopi ugovor sa stranim otkupljivačem, pa imaš skoro siguran ishod. Nije to baš tako, evo uzeću zemlje, posijat, obradit i tu sam. Treba mnogo stvari da se poklopi kako bi izvuko paru od poljoprivrede, a nisi npr. iz tradiocionalne poljoprivredne porodice u kojoj se znaju sve šeme i pravila igre.Bambi_na_kofeinu wrote:Da.