Povelja za ljudska prava, Srđanu Aleksiću

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Locked
User avatar
Dori
Posts: 3318
Joined: 07/03/2007 09:36
Location: Rajvosa-X.com

Povelja za ljudska prava, Srđanu Aleksiću

Post by Dori » 20/06/2007 18:53

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH dodijelio je danas posthumno svoje najveće priznanje, Povelju za ljudska prava, Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je u 27 godini izgubio život braneći svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je stradao nakon što se suprotstavio četvorici vojnika koji su Glavovića tukli i prijetili da će ga zaklati. Nasrnuli su na Aleksića i kundacima ga pretukli na smrt. Alen Glavović je uspio pobjeći.

Sve se dešavalo u blizini pijace i lokalne policijske stanice i tom prilikom niko nije reagovao, čak ni policija. Od teških povreda koje je zadobio 21. januara 1993. godine preminuo je u bolnici 27. januara.

Srđanov otac Rade Aleksić napisao je tada čitulju u kojoj je naveo "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Primajući danas Povelju za ljudska prava od predsjednika HKBiH Srđana Dizdarevića, Srđanov otac nije krio emocije. Zahvalio je na priznanju HK-a koji je prepoznao ljudskost i veličinu njegovog sina.

"Srđan je svojim djelom pokazao da se čovjek može biti i ostati i u najtežim vremenima. On je branio čovjeka i ponosan sam na njega", riječi su njegovog oca.

Srđan Aleksić je rođen 1966. godine. Bio je amaterski glumac i juniorski rekorder u plivanju. U Trebinju se danas svake godine održava plivački turnir koji nosi njegovo ime.

Ubice Srđana Aleksića osuđeni su na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Trojica od njih su odslužili zatvorsku kaznu, dok je jedan poginuo na ratištu.

Alen Glavović kojem je spasio život danas živi u Švedskoj sa svojom porodicom. Svaki put kada dođe u Trebinje obiđe Srđanov grob, gdje položi cvijeće.

Članovi HKBiH izrazili su podršku inicijativi o podizanju spomenika Srđanu Aleksiću. Njegov hrabri gest je potvrdio vjeru u čovjeka, te predstavlja pozitivan primjer za buduće generacije.

Dodjeli ove povelje HK prethodilo je prikazivanje 30-minutnog filma "Srđa" autorice Sanje Dragičević, u kojem su o Srđanu i njegovom životu pričali njegovi prijatelji i roditelji.

Iako je bilo planirano da se nakon dodjele ovog prizanja održi Izborna skupština HK-a ona je otkazana i datum njenog održavanja bit će naknadno određen.

FENA


User avatar
rajvosa^
Posts: 1788
Joined: 18/05/2006 19:38

Post by rajvosa^ » 20/06/2007 20:17


Locked