Potkradate li vlastitu državu ?
- musicman80
#126 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Zato nam je drzava ovakva, jer niko ne placa nista drzavi ako bas ne mora i gleda gdje ce zavrnuti drzavu kada je god moguce. Gledam juce na Nova TV, u Hrvatskoj svi moraju imati fiskalne kase, obucari, prodavaci na pijacama, bravari, ma svi, i normalno je da drzava od toga ima koristi. Kod nas, svi rade na crno, pijacari misle placa najam za mjesto i tezgu i oni zavrsili, ovi sto se bave krojackim uslugama, prepravkama, niko nista ne daje drzavi, fiskalni se racuni daju samo na zahtjev, a o drugim oblicima varanja drzave bi se mogao roman napisati, i onda se pitamo zasto nam je ekonomija u ovakvom stanju. Svako bi da nesto zaradi, a bez da drzavi da njen dio.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#127 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Vidi se da si im'o svoj obrt/firmu 
- victom
#128 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
država uzme to na drugi način.musicman80 wrote:Zato nam je drzava ovakva, jer niko ne placa nista drzavi ako bas ne mora i gleda gdje ce zavrnuti drzavu kada je god moguce. Gledam juce na Nova TV, u Hrvatskoj svi moraju imati fiskalne kase, obucari, prodavaci na pijacama, bravari, ma svi, i normalno je da drzava od toga ima koristi. Kod nas, svi rade na crno, pijacari misle placa najam za mjesto i tezgu i oni zavrsili, ovi sto se bave krojackim uslugama, prepravkama, niko nista ne daje drzavi, fiskalni se racuni daju samo na zahtjev, a o drugim oblicima varanja drzave bi se mogao roman napisati, i onda se pitamo zasto nam je ekonomija u ovakvom stanju. Svako bi da nesto zaradi, a bez da drzavi da njen dio.
akcize, poreze, takse, itd itd.
Last edited by victom on 01/03/2021 06:00, edited 2 times in total.
- victom
#129 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Velkoski wrote:Vidi se da si im'o svoj obrt/firmu
Last edited by victom on 01/03/2021 05:59, edited 2 times in total.
- victom
#130 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
to je tačno, ali to je u svijetu svugdje tako.
Ja sam bio u njemačkoj i ti poslovi, krečenje, prekrajanja i slično, niko ne plaća porez.
Jer to je toliko sitno, i teško za kontrolisati, da se to svugdje toleriše.
Ja sam bio u njemačkoj i ti poslovi, krečenje, prekrajanja i slično, niko ne plaća porez.
Jer to je toliko sitno, i teško za kontrolisati, da se to svugdje toleriše.
- victom
#131 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
A kod nas ima još jedan bitan momenat, a to je nepotizam.
Pričao sam sa dosta ljudi, koji su izvisili na raznim konkursima za radno mjesto u državnoj instituciji ili školi, iako su imali najviše bodova ili bili bolje kvalifikovani. Umjesto njih je primljen neki rođak od političkog vođe.
Ti ljudi su mi rekli: "Ja da plaćam porez, da bi to tog novca zaposlili nečijeg rođaka. Taj film nećeš gledati."
Ja mislim da im ne možemo zamjeriti na tom stavu.
Problem je mnogo dublji. A država je korumpirana da srži.
Čak i da svi plaćaju što treba, suštinski problemi bi ostali isti, jer te pare bi opet otišle u ličnu korist izabranih stranaka.
Prvi korak bi transparentno trošenje već postojećih sredstava, pa tek onda ciljano povećanje budžeta.
Svi bi rado plaćali porez, kada bi znala da taj novac ode u ultra zvučni aparat u domu zdravalja, a ne u sanaciju trotoara, na kojem loklana građevinska firma u talu sa načelnikom profitira, a na kraju trotoar gori nego što je bio. Klasično pranje budžetskog novca.
Pričao sam sa dosta ljudi, koji su izvisili na raznim konkursima za radno mjesto u državnoj instituciji ili školi, iako su imali najviše bodova ili bili bolje kvalifikovani. Umjesto njih je primljen neki rođak od političkog vođe.
Ti ljudi su mi rekli: "Ja da plaćam porez, da bi to tog novca zaposlili nečijeg rođaka. Taj film nećeš gledati."
Ja mislim da im ne možemo zamjeriti na tom stavu.
Problem je mnogo dublji. A država je korumpirana da srži.
Čak i da svi plaćaju što treba, suštinski problemi bi ostali isti, jer te pare bi opet otišle u ličnu korist izabranih stranaka.
Prvi korak bi transparentno trošenje već postojećih sredstava, pa tek onda ciljano povećanje budžeta.
Svi bi rado plaćali porez, kada bi znala da taj novac ode u ultra zvučni aparat u domu zdravalja, a ne u sanaciju trotoara, na kojem loklana građevinska firma u talu sa načelnikom profitira, a na kraju trotoar gori nego što je bio. Klasično pranje budžetskog novca.
- mayab
#132 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Da , to je nesto kao ono pitanje sta je starije kokos ili jaje: uglavnom, ja mislim da je starija drzava, ili u prevodu, drzava , a tu mislim na izabrane ljude da vode drzavu tzv. vlast, prva treba da pokaze poštenje i odlucnost, snagu i pravednost, a onda i onaj najjadniji čovjek, stanovnik, gradjanin neće imati nista protiv da pošteno radi i pošteno plaća poreze!
A ovde toga nema, pa svako pokušava na svoj način da prebrodi mjesec po mjesec!
Važno je, da će Bake i ekipa i iduće godine pred izbore moci da se slikaju na ponovnom, jubilarnom trećem
otvorenju radova na izgradnji jedne omanje HE! he he he he hehehehe
Važno je, da će Bake i ekipa i iduće godine pred izbore moci da se slikaju na ponovnom, jubilarnom trećem
-
Novak20
#133 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Još u ratu narodu je dopušteno da krade, tako da svi postanu lopovi koji danas - sutra neće postavljati puno pitanja kad neko ukrade ili protrati državne milione.mayab wrote:Da , to je nesto kao ono pitanje sta je starije kokos ili jaje: uglavnom, ja mislim da je starija drzava, ili u prevodu, drzava , a tu mislim na izabrane ljude da vode drzavu tzv. vlast, prva treba da pokaze poštenje i odlucnost, snagu i pravednost, a onda i onaj najjadniji čovjek, stanovnik, gradjanin neće imati nista protiv da pošteno radi i pošteno plaća poreze!
Važno je, da će Bake i ekipa i iduće godine pred izbore moci da se slikaju na ponovnom, jubilarnom trećemotvorenju radova na izgradnji jedne omanje HE! he he he he hehehehe
Zato kleptomanska vlast opstaje jer ruka ruku mije ili lopov krade od lopova. Narod jednostavno ne može prepoznati poštena čovjeka da mu da vlast, odnosno draže mu je glasati za lopova. Među lopovima, poštenje nije vrlina nego mana.
-
Novak20
#134 Re: Potkradate li vlastitu državu ?
Naletih na ovaj citat. Uglavnom, svejedno nam je.
Davno je Meša Selimović rekao: “Kada nam nije svejedno, onda smo pošteni. Kada smo pošteni, onda svaka nam čast našoj ludosti”.
Davno je Meša Selimović rekao: “Kada nam nije svejedno, onda smo pošteni. Kada smo pošteni, onda svaka nam čast našoj ludosti”.