Posuđivanje novca
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#51 Re: Posuđivanje novca
e ovako
probaj se ponasati kao on..kad dobijes platu plati rezije, daj roditeljima za kredit, a ostatak spiskaj
pa ga neces moci (ni da hoces) ni hraniti ni finansirati
i tako par mjeseci, pa ces vidjeti kako se ponasa kad nema novca, hoce li smanjiti izdatke, hoce li on pomoci tebi i sl...
probaj se ponasati kao on..kad dobijes platu plati rezije, daj roditeljima za kredit, a ostatak spiskaj
i tako par mjeseci, pa ces vidjeti kako se ponasa kad nema novca, hoce li smanjiti izdatke, hoce li on pomoci tebi i sl...
- respo
#52 Re: Posuđivanje novca
i ona radi njega da ispasta tih par mjeseci
to moze jedino budala uraditi posebno posto na to nije naucila
to moze jedino budala uraditi posebno posto na to nije naucila
- graue_maus
#53 Re: Posuđivanje novca
Matijevic_Vlado wrote:da nadje bolji posao il da nauci bolje kuhati !Edin H. wrote:Moras naci bolji posao, tako da mozes momku dati vise novaca, posto on ociglednu voli monete![]()
Svako ima neku slabost
Fatin radni dan:
Probudla sam se, brzo se umila, pomuzla krave, nahranla kokoši i
zečeve, potjerala koze i krave napašu, probudla djecu, napravla im
doručak, spakirala ih za školu, odvezla ih u školu, sklepala kosu, pokosila travu, otšla na posao, posvađala se sa šefom, izbacla ga iz kancelarje, zarađivala novce, zaradila novce, došla kući, iscjepala metar drva, skuhala ručak, pokupla djecu iz škole,
nahranla ih, prijavila porez na dobit, otišla u polje okopati zelje i
krumpir do mraka, otišla kod frizera, vratla se kući, utjerala krave i koze u štalu, spremla večeru, obnovila osiguranje za auto, nahranila djecu, okupala ih, stavila ih u krevet, oprala mašinu veša, platla račune putem e-bankinga, pregledala poštu,
prostrla veš, pojela koru kruha s maslacom i medom i kad sam se
konačno spremila za spavanje, padne mi na pamet:
''SUNCE TI j....m!
Moj Haso!!! Cjeli dan leži na kauču bez seksa!!!
- alucarda
#54 Re: Posuđivanje novca
izvini ali ovo su igrice. nema nista goreplain vanilla wrote:e ovako
zasto neka kalkulisanja i kvazi reverse psychology
jel bolje sjesti ko normalan covjek/zena i pricat sa osobom s kojom si naumio djete da imas?
Ako se ne moze dogovoriti sa njim, sta treba? Citav zivot da se igra ovih igrica?
- plain vanilla
#55 Re: Posuđivanje novca
nisu to igrice, nego jedini nacin da dozna kako ce se momak ponasati kad novca nemaalucarda wrote:izvini ali ovo su igrice. nema nista goreplain vanilla wrote:e ovako
i tako par mjeseci, pa ces vidjeti kako se ponasa kad nema novca, hoce li smanjiti izdatke, hoce li on pomoci tebi i sl...![]()
zasto neka kalkulisanja i kvazi reverse psychology
jel bolje sjesti ko normalan covjek/zena i pricat sa osobom s kojom si naumio djete da imas?
Ako se ne moze dogovoriti sa njim, sta treba? Citav zivot da se igra ovih igrica?
vec su oni sjedili i razgovarali, ali nista rijesili nisu
a i moze on obecati svasta nesto
bolje se sad igrati "nemamo para", nego da se kasnije igraju razvoda braka, djece koja trpe zbog razvoda i sl
- Armadilo
#56 Re: Posuđivanje novca
Nije bitno koliko zaradjujes nego koliko ostavis i ustedis za neke ciljeve tj raspodijelis novac. Uvijek je bilo tako i bice. Ako nema granice sad, tesko da ce je imati poslije.Saray_li wrote:Pozdrav. Nisam uspjela naći sličnu temu ali me zanima kako regulišete posuđivanje novca u vezi i generalno partnera koji nema kočnicu kada troši novac?
Moj momak zarađuje odlično ali nema ušteđevinu, platu potroš u roku 10 dana, kupuje orginalnu odjeću, ruča po restoranima i ostane švorc. Kada ga pitam gdje je potrošio novac, uglavnom samo mahne rukom.
Tada od mene posuđuje novac koji isplati uglavnom trećinski i nastavlja po starom.
Planiramo živjeti skupa i meni je problem njegovo rasipništvo jer pomažem starcima da isplate kredit ali mislim da bukvalno baca pare.
Nedavno sam probala pričati sa njim otvoreno - priznaje da ne zna da se kontroliše kada ima novac ali da mu nikako nije žao i da će se 'nekako snaći' kada ga nema.
Bojim se da se ne trudi da se kontroliše jer zna da sam ja tu da ga poguram. Pokušavam da izbjegnem svađe ali i neki način da se on trzne.
- alucarda
#57 Re: Posuđivanje novca
Nije jedini. Gospodin bez kravate dao je mnogo bolji, manje destruktivan savjet za nju.plain vanilla wrote:nisu to igrice, nego jedini nacin da dozna kako ce se momak ponasati kad novca nema
vec su oni sjedili i razgovarali, ali nista rijesili nisu
a i moze on obecati svasta nesto
bolje se sad igrati "nemamo para", nego da se kasnije igraju razvoda braka, djece koja trpe zbog razvoda i sl
Pa neka obeca. Ako slaze, onda ce barem znati i da je lazov. Dodatni razlog da kaze bye bye.
Igrice nisu nikad dobra stvar. I pretjerano je zakljuciti da ako ona ne kalkulise sa njim, da ce zavrsiti udata/razvedena.
Cura se cini razumnom, ipak je svjesna problema. Samo je malo zaljubljena pa ne vidi bas objektivnije.
- vjesticanametli
#58 Re: Posuđivanje novca
radi sta hoces (ja bi ga nabila nogom u guzicu
) ali ne pomisljaj da prestanes raditi i da tim dovedes sebe u uzasnu situaciju u kojoj ces ovisiti od tom tvom ĐŽabojedu.........dok imas svoj novac libo te neka stvar
s kim hoda po restoranima
s kim hoda po restoranima
- Edin H.
#59 Re: Posuđivanje novca
Ljubav na usta ulaziMatijevic_Vlado wrote:da nadje bolji posao il da nauci bolje kuhatiEdin H. wrote:Moras naci bolji posao, tako da mozes momku dati vise novaca, posto on ociglednu voli monete![]()
Svako ima neku slabost!
- plain vanilla
#60 Re: Posuđivanje novca
a 'dje izlazi?Edin H. wrote:Ljubav na usta ulaziMatijevic_Vlado wrote:da nadje bolji posao il da nauci bolje kuhatiEdin H. wrote:Moras naci bolji posao, tako da mozes momku dati vise novaca, posto on ociglednu voli monete![]()
Svako ima neku slabost!
- respo
#61 Re: Posuđivanje novca
zavisi od stanjaplain vanilla wrote:
a 'dje izlazi?
ponekad i na usta izadje
- Edin H.
#62 Re: Posuđivanje novca
Isuvise lascivni komentari za moja suptilna (probavna) osjecanja 
- plain vanilla
#63 Re: Posuđivanje novca
zato sto imas pokvarenu mastuEdin H. wrote:Isuvise lascivni komentari za moja suptilna (probavna) osjecanja
ja sam aludirala na onu poslovicu-kad glad udje na vrata, ljubav izadje kroz prozor
- Edin H.
#64 Re: Posuđivanje novca
plain vanilla wrote:zato sto imas pokvarenu mastuEdin H. wrote:Isuvise lascivni komentari za moja suptilna (probavna) osjecanja![]()
ja sam aludirala na onu poslovicu-kad glad udje na vrata, ljubav izadje kroz prozor
Nije do mene - respo je kriv
- alchak.ba
#65 Re: Posuđivanje novca
Moj ti je savjet da ne plabiras zivot sa takvim, to za pocetak.
Za kulminaciju mu nemoj vise posudjivati novac.
Za kraj raskini sa takvom osobom ako mu ovo prvo dvoje ne bude odgovaralo
Za kulminaciju mu nemoj vise posudjivati novac.
Za kraj raskini sa takvom osobom ako mu ovo prvo dvoje ne bude odgovaralo
-
Sid the sloth
#66 Re: Posuđivanje novca
.
Last edited by Sid the sloth on 12/04/2017 10:23, edited 1 time in total.
- Saray_li
#67 Re: Posuđivanje novca
Ovo je varijata za sada - jer dobijam platu 15-tog a on prvog u mjesecu.plain vanilla wrote:e ovako
- Saray_li
#68 Re: Posuđivanje novca
Ovo je zapravo razlog postiranja ovih privatnih stvari na forumu jer u mojoj kuci, lova je na stolu, stari daje mami novac i ona pravi kalkulaciju budzeta. Potreban mi je feedback kako se ljudi koji žive zajedno odriču luksuza, rasipništva i sl.plain vanilla wrote:zato sto imas pokvarenu mastuEdin H. wrote:Isuvise lascivni komentari za moja suptilna (probavna) osjecanja![]()
Daleko od toga da želim nekoga na grbači ali stvari među nama odlično funkcionišu - nemamo trzavica, ljubomornih budalaština i odlično pratimo jedno drugo- osim u ovome.
- Not My Idea
#69 Re: Posuđivanje novca
Ne kontam kako ljudi predju tu granicu slobode i kad postane normalno trosit partnerove pare kao vlastite. Jos posebno jer se trose na gluposti.
A ne razumijem ni tebe. Planiras dijete i brak s osobom koju ne mozes posjest ispred sebe i rec- "Dosta, nema vise!"
Ako mislite uspjet, neko u toj vezi mora postat razuman. Sad to nije ni jedno od vas, al bar ti probaj bit.
A ne razumijem ni tebe. Planiras dijete i brak s osobom koju ne mozes posjest ispred sebe i rec- "Dosta, nema vise!"
Ako mislite uspjet, neko u toj vezi mora postat razuman. Sad to nije ni jedno od vas, al bar ti probaj bit.
- respo
#70 Re: Posuđivanje novca
nemoj mene mjesatiEdin H. wrote:plain vanilla wrote:zato sto imas pokvarenu mastuEdin H. wrote:Isuvise lascivni komentari za moja suptilna (probavna) osjecanja![]()
ja sam aludirala na onu poslovicu-kad glad udje na vrata, ljubav izadje kroz prozor![]()
![]()
![]()
![]()
Nije do mene - respo je kriv
- respo
#71 Re: Posuđivanje novca
samo sto je to u cemu ne funkcionisete najvazniji dioSaray_li wrote:
Ovo je zapravo razlog postiranja ovih privatnih stvari na forumu jer u mojoj kuci, lova je na stolu, stari daje mami novac i ona pravi kalkulaciju budzeta. Potreban mi je feedback kako se ljudi koji žive zajedno odriču luksuza, rasipništva i sl.
Daleko od toga da želim nekoga na grbači ali stvari među nama odlično funkcionišu - nemamo trzavica, ljubomornih budalaština i odlično pratimo jedno drugo- osim u ovome.
na stranu ljubav paznja i te stvari al trosenje novca je najbitnija stvar u braku
jebo njegove tene od 150 maraka ako cete gladovati zadnjih 5 dana u mjesecu
odricu se lukzusa ljudi tako sto misle i na druge ne samo na sebe ako im je imalo stalo do toga
ovome ocito nije stalo do tebe jer te ocigledno iskoristava
a ti slijepa i glupa zbog zaljubljenosti popustas mu
ako mislis da ti zelim zlo i ako hoces samo da cujes ono sto zelis onda samo daj
daji mu novce posudjuj mu nek se oblaci a ti gledaj kud sunce hoda i svi ce biti sretni
- alucarda
#72 Re: Posuđivanje novca
Ma njemu je bitan njegov stil zivota, i sudeci po prvom postu on niti se osjeca krivim niti vidi to kao problem.
Ljudi prave budzet zajedno i zajedno se dogovaraju kad imaju zajednicku perspektivu i ciljeve.
To sto sve funkcionise izmedu vas ima veze sa tim sto njemu sve funksionise. Tipu ne moze biti bolje. Niti ga ti nesto posebno konfrontiras, jos mu potpomazes njegovo ponasanje time sto ga vadis iz dugova.
Klasicno ovisnicko ponasanje.
Ljudi prave budzet zajedno i zajedno se dogovaraju kad imaju zajednicku perspektivu i ciljeve.
To sto sve funkcionise izmedu vas ima veze sa tim sto njemu sve funksionise. Tipu ne moze biti bolje. Niti ga ti nesto posebno konfrontiras, jos mu potpomazes njegovo ponasanje time sto ga vadis iz dugova.
Klasicno ovisnicko ponasanje.
- Saray_li
#73 Re: Posuđivanje novca
znaci zaljubljena i gluparespo wrote:samo sto je to u cemu ne funkcionisete najvazniji dioSaray_li wrote:
Ovo je zapravo razlog postiranja ovih privatnih stvari na forumu jer u mojoj kuci, lova je na stolu, stari daje mami novac i ona pravi kalkulaciju budzeta. Potreban mi je feedback kako se ljudi koji žive zajedno odriču luksuza, rasipništva i sl.
na stranu ljubav paznja i te stvari al trosenje novca je najbitnija stvar u braku
jebo njegove tene od 150 maraka ako cete gladovati zadnjih 5 dana u mjesecu
odricu se lukzusa ljudi tako sto misle i na druge ne samo na sebe ako im je imalo stalo do toga
ovome ocito nije stalo do tebe jer te ocigledno iskoristava
a ti slijepa i glupa zbog zaljubljenosti popustas mu
ako mislis da ti zelim zlo i ako hoces samo da cujes ono sto zelis onda samo daj
daji mu novce posudjuj mu nek se oblaci a ti gledaj kud sunce hoda i svi ce biti sretni
Od ovog mjeseca nema vise love od mene pa cemo testirati - ili je ovisnost ili zajebancija.
- Saray_li
#74 Re: Posuđivanje novca
31m@m@ wrote:koliko doticni ima godina?
- alchak.ba
#75 Re: Posuđivanje novca
sad iskreno i bez zezancije, ti stvarno nakon svega planiras brak s njim?