postovanje

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

metal_rules_cura

#26 Re: postovanje

Post by metal_rules_cura »

Podilazenje je nesto sto ne postoji ni u jednom odnosu, jer kad toga ima onda za mene ne postoji medju ljudima nikakva relacija. To je samo podilazenje i nista vise. Samo po sebi.

I nije problem u drugacijem misljenju uopce, problem je nacin na koji postupas sa tim razlicitostima prema nekom. Ko ima iskren i otvoren odnos razlicitosti ne predstavljaju problem (naravno ukoliko si ih u tom intenzitetu spreman prihvatiti). Problem nastaje onda kada postoji nesto nejasno i razlicito ali covjek o tome suti i onda se gomila... Kada pukne opet se vratimo na postovanje. Ovaj put tudje emocije, samog odnosa...

Dakle, sve je na postovanju... :)
3xa

#27 Re: postovanje

Post by 3xa »

podilazenje se upravo i desava onda kad veza ne funkcionise nego kad se samo jednom ugadja a ovaj drugi trpi
metal_rules_cura

#28 Re: postovanje

3xa wrote:podilazenje se upravo i desava onda kad veza ne funkcionise nego kad se samo jednom ugadja a ovaj drugi trpi
Treba se pitati, ako je vec doslo do takve situacije, sta je dovelo do toga...
3xa

#29 Re: postovanje

Post by 3xa »

metal_rules_cura wrote:
3xa wrote:podilazenje se upravo i desava onda kad veza ne funkcionise nego kad se samo jednom ugadja a ovaj drugi trpi
Naravno da se treba pitati. Zato se ja dan danas svadjam :-D da si ne bi dozvolila da podilazim jer mi je tad kraj. :)
metal_rules_cura

#30 Re: postovanje

3xa wrote:
metal_rules_cura wrote:
Naravno da se treba pitati. Zato se ja dan danas svadjam :-D da si ne bi dozvolila da podilazim jer mi je tad kraj. :)
To je greska osobe koja je to sebi dozvolila, ali ja opet kazem i vjerujem kako postoji mali broj onih koji takvo ponasanje ne bi iskoristili. Ne mislim da bilo ko treba nekom ljubiti stope vec dovoljno pokazati nekome da mu je stalo nekim lijepim gestama. Ne valja vagati, ali ako bas predje u korist jedne strane nije dobro.
Kjajević Majko

#31 Re: postovanje

Post by Kjajević Majko »

metal_rules_cura wrote:Podilazenje je nesto sto ne postoji ni u jednom odnosu, jer kad toga ima onda za mene ne postoji medju ljudima nikakva relacija. To je samo podilazenje i nista vise. Samo po sebi.
Naravno da postoji, i da ne ulazimo filozofski... :)

Jel možeš reći da nikad nekome nisi podilazila samo zato jer ti se u tom trenutku nije dalo slušati iz nekog razloga, pa si rekla "da tako je" samo da tu osobu skineš s ... :D

To je samo na nekom osnovnom nivou..znaš i onu ne vjeruj laskavcima previše.
metal_rules_cura

#32 Re: postovanje

Kjajević Majko wrote:
metal_rules_cura wrote:Podilazenje je nesto sto ne postoji ni u jednom odnosu, jer kad toga ima onda za mene ne postoji medju ljudima nikakva relacija. To je samo podilazenje i nista vise. Samo po sebi.
Naravno da postoji, i da ne ulazimo filozofski... :)

Jel možeš reći da nikad nekome nisi podilazila samo zato jer ti se u tom trenutku nije dalo slušati iz nekog razloga, pa si rekla "da tako je" samo da tu osobu skineš s ... :D

To je samo na nekom osnovnom nivou..znaš i onu ne vjeruj laskavcima previše.
Desavalo mi se to sa nekim daljim, usputnim ljudima. Sa onima koji su mi blizi bez problema kazem kako mi se o tome ne prica bez ikakve frke. Ili jednostavno kazem kako se ne slazem.
BarbaDue

#33 Re: postovanje

Post by BarbaDue »

Za mene je postovanje ako uvidis necije greske i na njih mu pokusas ukazati. Pokusati mu pomoci da ispraviti gresku. Ne tapsati ga po ramenu i govoriti mu
lijepe rijeci, kao (to ti je uredu samo ti nastavi tako), i to samo iz razloga da mu nebi pokvario hatar i samo zato sto bi mu bilo milo cuti sasvim drugacije rijeci.
Mislim da je to jedan oblik postovanja, prema ljudima koji su oko vas, bez obzira sto to vecina ljudi i zena pogresno protumaci...
metal_rules_cura

#34 Re: postovanje

Ima veze sa tim svakako, jer kad naknadno saznas sa strane sta je osoba o tebi mislila cijelo vrijeme osjetis se svakako samo ne lijepo. Protumace pogresno jer istina boli! A onda slijede izgovori, spustanja na neke niske grane... Ma, svega tu ima! :D
anais_nin

#35 Re: postovanje

Post by anais_nin »

interesantno kako ljudi imaju potpuno razlicita vidjenja jednog termina :) s moje tacke gledista vecina pomenutih stvari ne spada u kategoriju postovanja ali je dotice :) za mene te opisane stvari prije spadaju u sferu uvazavanja, razumjevanja, spremnost na kompromis...ali za mene je postovanje ipak najvise vezano sa iskrenoscu :) ako postujes mene i postujes sebe onda me ne lazes i ne varas...nema niskih udaraca, nema vrijedjanja, nema namjernog povrijedjivanja (kad smo s nekim i kad poznajemo tu osobu obicno znamo i sta boli)...

ovo ko vise odmara (ili nam se cini da vise odmara), ko koga ubjedjuje u ispravnost svog misljenja, ko koga kritikuje i zbog cega - tu rijetko da ima konstanta, takve stvari variraju zavisno od zivotnih okolnosti, raspolozenja...ako ja nisam u pravu ili ako neko moje ponasanje nema smisla, zasto to ne bi bilo iskazano ili zasto bi to bio nedostatak postovanja ukoliko mi neko (pa cak i voljena osoba) ukaze na to....sve dok je ispostovana forma, znaci nema vrijedjanja i ponizavanja i kritikovanje i ubjedjivanje i iskrivljene percepcije mogu se utrpati pod okrilje postovanja :) barem kod mene :)
metal_rules_cura

#36 Re: postovanje

U sustini svega je NACIN... Tu se slazem. A nacin sam spomenula u nekom od prethodnih postova u vidu neke razine, nivoa naseg obracanja i postupanja prema nekom...
BarbaDue

#37 Re: postovanje

Post by BarbaDue »

Naveo sam samo jedan od oblika postovanja, za koji mislim da je veoma bitan. Drugi je npr. zainteresovanost za ono cime ti se partner bavi ili
sta on voli, bez obzira dali se to tebi sviđa, jer ako ti nesto nije u redu, pomozi, daj prijedlog, savjet.
Slazem se sa vama, a jedna od najvecih vrijednosti na kojoj moze da se uzgaja svaka vrsta postovanja jeste: iskrenost i to ona bezuvjetna.
Gdje nema lazi, sve je lahko, sve je moguce i za sve ima nade.
Benighted

#38 Re: postovanje

Post by Benighted »

Neko je spomenuo personal space...sada je pitanje da li je to uvazavanje ili postovanje? Uvazavanje je svakako dio postovanja... Sta treba za postovanje u vezi?
Treba krenuti sa premisom da su drugi ljudi kakvi jesu i ne pokusavati ih mjenjati ... Treba prije svega rascistit sam sa sobom sta se zapravo hoce od te osobe (neka moja verzija iskrenosti) ... Osoba sa kojom si u vezi je zaseban entitet :D ,iako je posesiva jedan od osnovnih sastojaka "ljubavi" treba ipak shvatit da kad ste skupa - ona nije "tvoja" vec samo tu pored tebe iz nekog njoj znanog razloga ... Treba imati razumjevanja za nesigurnosti,strahove te osobe (kazem imati razumjevanje ,a ne pristupati u stilu "i m a licneced superhero,let me fix you!" ) Treba razumjeti svoje nesigurnosti i strahove i ne vezat ih za tu osobu (npr. ljubomora) Neki su spominjali uspostavljanje ravnoteze davanja /dobijanja ... Iako je tesko sad definisat i secirat sta se zapravo daje (taj je pojam jaako individualan) ,mnogo je lakse vidjet sta se dobiva,uglavnom treba imati postovanje i pokusati odrzati neki reciprocitet - ali odrzavanje "uravnotezenosti" postane nekima opsesija i tjera ih cesto na neke epizode pasivno agresivnog bullshita i nedostupnosti koja proizvodi obostrane frustracije ... u vezi u kojoj je jedna osoba emocionalno,fizicki,intelektualno nedostupna druga osoba jako pati,pa tako i to bi ubrojao u (ne)postovanje u vezi... u tom slucaju veza i ne postoji i iako se racuna kao par u stvari je situacija u kojoj je jedna strana voli,a druga jednostavno ne...
Eto ukratko,mozda mi naumpadne jos nesto ,siroko je to.
sapati srca

#39 Re: postovanje

Post by sapati srca »

Ne mozes je voljeti ako je neces postovati...Ako neces uvazavati njene osjecaje, potrebe, zelje, strahove, nemire, dileme, ako joj neces biti i saputnik i sapatnik u svemu onom sto ona osjeca, cini i promislja...Ako joj neces biti oslonac , podrska i potpora u svemu onom sto ce nju ciniti sretnijom...Postovanje znaci osjecaj za njena stanja u kojima treba razumjeti i njen umor i melankoniju, njeno nezadovoljstvo, njene zebnje i zajednicki ih prevalizilaziti i otklanjati...Postovanje znaci djeljenje svih svojih stanja, osjecaja, snova i misli s njom, iskrenost i otvorenost u dobru i zlu, ne stavljajuci svoje zelje, potrebe, navike i htjenja iznad njenih...
River_isle

#40 Re: postovanje

Post by River_isle »

postovanje nema nijansi; il nekoga postujes il ne. to nema veze sa ljubavlju nego onim ko si ti i sta si - koliko koga postujes mnogo vise govori o tome kakav si ti covjek.
metal_rules_cura

#41 Re: postovanje

sapati srca wrote:Ne mozes je voljeti ako je neces postovati...Ako neces uvazavati njene osjecaje, potrebe, zelje, strahove, nemire, dileme, ako joj neces biti i saputnik i sapatnik u svemu onom sto ona osjeca, cini i promislja...Ako joj neces biti oslonac , podrska i potpora u svemu onom sto ce nju ciniti sretnijom...Postovanje znaci osjecaj za njena stanja u kojima treba razumjeti i njen umor i melankoniju, njeno nezadovoljstvo, njene zebnje i zajednicki ih prevalizilaziti i otklanjati...Postovanje znaci djeljenje svih svojih stanja, osjecaja, snova i misli s njom, iskrenost i otvorenost u dobru i zlu, ne stavljajuci svoje zelje, potrebe, navike i htjenja iznad njenih...
Ovo je jako lijepo receno! Ali, treba znati staviti nekad nesto tudje ispred svog... To JAKO MALO ljudi zna i zeli!
madner

#42 Re: postovanje

Post by madner »

Zabranite ovom sapatu da izlazi sa svoje teme, kvari nam prolaz! :D
brecko

#43 Re: postovanje

Post by brecko »

vitamini wrote:Poštovanje prema nekome koga smo odabrali za životnog partnera, saputnika i sl...je nakon što prođe zaljubljenost a počne neka druga "faza" , ne pokušavati promjeniti tu osobu, njegove stavove, navike, mišljenja...prihvatiti ga sa svim vrlinama i manama koje ima, ma koliko nam smetale neke njegove "bubice". Mislim da se poštovanje gubi kada jedan od partnera pokušava promjeniti, "preodgojiti" onog drugog...pogotovo kad se koriste riječi "ti uvijek...." ili "ti nikad...." što dovodi do toga da se čovjek osjeća kao na optuženičkoj klupi....Sve treba rješavati razgovorom, analiziranjem situacije, bez međusobnog optuživanja i sl.... a posebno bez ružnih riječi, psovki, ignorisanja..... (joj jesam idealista............) Ali mislim da je formula u vezi, kao i u svakom drugom odnosu "poštuj prvo sebe, pa će te i drugi poštovati" 8)
potpisujem i te kako :thumbup:
sapati srca

#44 Re: postovanje

Post by sapati srca »

madner wrote:Zabranite ovom sapatu da izlazi sa svoje teme, kvari nam prolaz! :D
Joj ako je do mene da kvarim prolaz odmah odlazim :D I necu vise obecajem :-D
Last edited by sapati srca on 06/07/2008 11:46, edited 1 time in total.
madner

#45 Re: postovanje

Post by madner »

sapati srca wrote:
madner wrote:Zabranite ovom sapatu da izlazi sa svoje teme, kvari nam prolaz! :D
Joj ako je do mene da kvarim prolaz odmah odlazim :D
Hvala hvala :D
maccarona

#46 Re: postovanje

Post by maccarona »

sapat srca :D koji si ti romanticar :D mislim :D ono :D bas si hrabar neki tip :D
totalna predaja ovo ono :D svaka cast, svaka cast :D
otherside

#47 Re: postovanje

Post by otherside »

maccarona wrote:sapat srca :D koji si ti romanticar :D mislim :D ono :D bas si hrabar neki tip :D
totalna predaja ovo ono :D svaka cast, svaka cast :D
teoreticar, demagog :D
madner

#48 Re: postovanje

Post by madner »

Eno njega gore recituje.

Eh sad mogu ispast emancipovan kad kazem da je za mene postovanje da je pitam gdje hoce da je udarim, prije nego sto to uradim. :D
Last edited by madner on 06/07/2008 11:54, edited 1 time in total.
SsTtEeLlAa

#49 Re: postovanje

Post by SsTtEeLlAa »

sapati srca wrote:Ne mozes je voljeti ako je neces postovati...Ako neces uvazavati njene osjecaje, potrebe, zelje, strahove, nemire, dileme, ako joj neces biti i saputnik i sapatnik u svemu onom sto ona osjeca, cini i promislja...Ako joj neces biti oslonac , podrska i potpora u svemu onom sto ce nju ciniti sretnijom...Postovanje znaci osjecaj za njena stanja u kojima treba razumjeti i njen umor i melankoniju, njeno nezadovoljstvo, njene zebnje i zajednicki ih prevalizilaziti i otklanjati...Postovanje znaci djeljenje svih svojih stanja, osjecaja, snova i misli s njom, iskrenost i otvorenost u dobru i zlu, ne stavljajuci svoje zelje, potrebe, navike i htjenja iznad njenih...

gdje se ti i takvi kao ti krijete ? :D
otherside

#50 Re: postovanje

Post by otherside »

moja ti, to ti je samo shuplja....takvi su najgori :D
Post Reply