postdiplomski u svedskoj

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Gray

#326 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

manki wrote:Kolege, ima li vas zivih? :D

Sad vidjeh da ste se raspricali prije mjesec dana. I ja skratih svoj dvogodisnji program na jednogodisnji (zbog placanja), pa upravo pisem magistarski (moram ga predati do kraja maja). Posao trazim takodjer, ali nisam nesto optimistican..

A Grey, sta si spominjao za internship? Je li se i preko internshipa moze ostati jedan odredjen period?

nije internship u svedskoj, ne nadam se previse nalazenju posla ovdje.
manki

#327 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by manki »

Ja sam aplicirao na 7-8 mjesta za posao, sve odbijenca za odbijenicom. :-) :(

(jos je u tvojoj struci garant laganije naci)
maxuz_svratila

#328 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by maxuz_svratila »

Koliko sam mogla primijetiti, mada moram priznati da nisam citala bas sve postove jer ih ima mnogo, da su aplicirali ljudi uglavnom sa ekonomije i prava ako sam dobro skontala .
Mene zanima magistarski studij iz farmacije.
Ono sto mene buni je to sto nikako ne mogu da povezem nasa zvanja tj. zvanja koja dobijamo zavrsetkom Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu sa zvanjima farmaceuta u Swe i EU i u SAD-u.
Ja zavrsavam po starom planu i programu koji je vazio prije uvodjenja Bolonje, znaci imacu zvanje magistra farmacije, nakon zavrsenog postdiplomskog postajem magistar farmaceutskih nauka a odbranom doktorske disertacije doktor farmacutskih nauka.
Zanima me da li je itko od vas zavrsio po starom programu ? :)
Da li znate kome mogu da se obratim povodom ovih pitanja u vezi zvanja jer mi zaista nije jasno znate kako je to na farmaciji komplikovano sve, pa ako imate neku informaciju slobodno napisite :)

ako moze malo pojasnjenje za PhD titulu da li je to u rangu sa nasom titulom maigstar farmacije ili to ipak master :-)

sorry ako sam bila pomalo konfuzna

Hvala unaprijed :)
mgogic

#329 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by mgogic »

Gray wrote:
manki wrote:Kolege, ima li vas zivih? :D

Sad vidjeh da ste se raspricali prije mjesec dana. I ja skratih svoj dvogodisnji program na jednogodisnji (zbog placanja), pa upravo pisem magistarski (moram ga predati do kraja maja). Posao trazim takodjer, ali nisam nesto optimistican..

A Grey, sta si spominjao za internship? Je li se i preko internshipa moze ostati jedan odredjen period?

nije internship u svedskoj, ne nadam se previse nalazenju posla ovdje.
Zivi i zdravi Bogu hvala! :D

Sretno sa magistarskim, puno srece u trazenju posla!!!
casanova123

#330 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by casanova123 »

kako se ne nadas tu poslu? pa zar nije svedska ono kao raj na zemlji gdje ima posla i para?
nOrMaLaC

#331 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by nOrMaLaC »

casanova123 wrote:kako se ne nadas tu poslu? pa zar nije svedska ono kao raj na zemlji gdje ima posla i para?
Pazi ovo sada.... :-D
Ja živioo u Švedskoj pa se vratio u Bosnu :-) :-)
Gray

#332 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

casanova123 wrote:kako se ne nadas tu poslu? pa zar nije svedska ono kao raj na zemlji gdje ima posla i para?

Jeste, ali ja hocu da radim u svojoj profesiji, nije mi cilj da radim bilo sta.
casanova123

#333 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by casanova123 »

pa zar nema tu posla za tebe u tvojoj profesiji? zar mislis da ce ga biti vise ovdje u BiH?

a ti iznad.. sto si se vratio u BiH? privatni razlozi ili si bio "nostalgican" nekako :D
Gray

#334 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Gray »

casanova123 wrote:pa zar nema tu posla za tebe u tvojoj profesiji? zar mislis da ce ga biti vise ovdje u BiH?

a ti iznad.. sto si se vratio u BiH? privatni razlozi ili si bio "nostalgican" nekako :D

Bilo bi posla da imam svedsku diplomu, ali sa pravom je uvijek tesko van drzave gdje si stekao diplomu.
casanova123

#335 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by casanova123 »

aha.. pa jesi li sada na postdiiplomskom ili sta? to jeste sto se tice prava.. nije pravo isto u svakoj drzavi :D
nOrMaLaC

#336 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by nOrMaLaC »

casanova123 wrote:pa zar nema tu posla za tebe u tvojoj profesiji? zar mislis da ce ga biti vise ovdje u BiH?

Ma radi Gimnazije se vratio.. :D
Impavidus

#337 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Impavidus »

Da osvježim temu malo, nadam se da vas ima živih još uvijek :)
Koliko upratih većinom su sa ekonomije i prava bili studenti na ovoj temi. Zanima me kakvo je stanje sa stipendijama u Švedskoj za tehničke fakultete, jsu li traženi, veći broj stipendija možda i slično. :-D
Pozz
littlejedi

#338 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by littlejedi »

Silent Shout wrote:Hm..ja sam zavrsio gore i dodiplomski i postdiplomski..mislim zivio sam gore pa se vratio.
Gore su uvjeti studiranja fenomenalni. Tako ljudski i odgovorno, sve je posveceno studentu. Kad cujem kako se ovdje profesori znaju izivljavati ne znam da li bi iko od tih profesora osta na poslu od disciplinske komisije. Ma na sve se misli. Toplo preporucujem.
Eh da, ja sam dosuse studirao na svedskom, dobar dio smo imali na i na engleskom ali je ipak vecina preavanja na svedskom dok je literatura u 75% slucajeva na eng. To je najveci preduslov studiranja bilo na swe ili eng kursu, tecni engleski je mandatoran.
Vidim da ste svi ciljali na Uppsalu ili Lund, sto i jesu dav najstarija u dva najjaca univerziteta u Swe. Uppsala je prva ili druga najstarija visokoskolska ustanova u Evropi. I tesko je uci pravo...(sa mnom je studirao lik iz Uppsale kojem je fax preko puta kuce pa je opet morao 1000 km sjevernije da upise (Ja sam zavrsio u Umeu)
Ali evo vam prijedloga drugih ali vrlo jakih fakulteta i univerziteta u Swe:
Chalmers u Getborgu za tehnicke nauke
Kungliga Tkeniska Hogskola u Stockholmu isto za tehnicke nauke
Lulea Tekniska Univeristet na samoim sjeveru ali je posato najjaci u thenici i tehnologiji, skroz fokus na to.
Lidkoping, ima sve i super je kao studentski grad.
Handels Hogskola u Stockholmu, jedna od najjacih evropskih ekonomskih i business faxova, "malo" snobovska ali zato Kjell Nordegren i A.Stalnacke (ona dvojica celavih bussiness gurua tu predaju)
i nakraju Umea - treci najveci univerzite Svedske sa izuzetno dobrom reputacojom, samo hladno zimi..
Ako imate pitanja tu sam.
Pozdrav! :) Ja sam završila pravo,a prija 3 mjeseca sam aplicirala za sambo vizu za Švedsku,jer mi momak živi tamo(Goteborg tačnije).Vidim da ste upućeni u tu,pa bi me zanimalo da li mogu upisati postdiplomski u Švedskoj ako dobijem vizu na 2 godine i postoji li mogućnost da upišem(apliciram) za isti ukoliko ne dobijem tu vizu.Engleski pišem,čitam,govorim savršeno,njemački nešto lošije,a švedski sam počela učiti.Hvala vam unaprijed na informacijama :)
stakasa

#339 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by stakasa »

E kad je perfektno, haj kako se na engleskom kaze brakorazvodna parnica a na svedskom svada oko mede na njivi
Kralj12

#340 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by Kralj12 »

Da li je moguće studirati u Švedskoj i drugim stranim zemljana dodiplomski (bečler) mislim upisati se odmah iz srednje škole pošto vidim da većina studira ili Master ili postdiplomski? Kakve su šanse za ostanak tamo u Švedskoj?
chengaba

#341 Re: postdiplomski u svedskoj

Post by chengaba »

Šta je reći, ova tema zamrla, nije valjda da niko nije aplicirao za master studij.

Prije koju godinu sam češljao ovu temu (i druge slične teme), i dumao kako-šta, a evo sad imam sreću da sam među četiri osobe iz BiH koje su dobile SI stipendiju (a za EM stipendiju kako mi je javio koordinator programa treba još samo da potvrdi Evropska komisija, tako da bi moglo doći do toga da ću morati odbiti jednu)... :izet:

Jeste vi priveli kraju/zaposlili se, kakvi su utisci na kraju? Je li neko drugi u međuvremenu Haplicirao u ŠveCku?
Post Reply