Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
ibizza

#26 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by ibizza »

Compact wrote:
latinalover wrote: a aj molim te nabroj koji su drzavni KVAZII???
Pravni - prostitucija, mito, kriminal, plagiranje i slično. Stalno ih prozivaju, čitaj današnje Oslobođenje. Moj prijatelj kojem mati radi kao profesorica na istom, nakon završenog fakulteta kaže da ne zna žalbe napisati!

Fakultet političkih nauka! Sin od sestre tamo studira već nekoliko godina i kaže da je pametniji se upis'o! Ako si gledao film "Teško je biti fin" ona scena kada studentica FPN nema da plati taksi vožnju, pa mora da oralno zadovolji taksistu, govori o njegovom imidžu koji kotira među rajom.

Fakultet islamskih nauka! Prijatelj treba da magistrira, i žali se na plan i program koji je rađen kao i ni sebi ni svom! Kaže studiram da budem magistar islamskih nauka, a svaki drugi predmet (koji traje dva predavanja :-) ) je neka psihologija i pedagogija, metodologija. Najgore što sam to kako kaže do sada pet puta učio.

Znaš i ti sam da naše obrazovanje na državnim fakultetima, osim medicine i elektrotehnike je na samom dnu!
I ja sam na privatnom fakultetu,ali se ne mogu sloziti s tobom...Politicke nauke nisu fakultet, to je kurs,ali uporedi pravnika sa fakulteta u sarajevu i uporedi pravnika sa fakulteta u Kiseljaku(vecina profesora su iz Sa)...
drugo...ni ti, ni ja ne mozemo parirati studentima sa ekonomije(mada, jedna moja frendica je ev upisala trecu godinu,kad sam je pitao nest za konti plan, ona je rekla "sta je to"...cura koja je polozila racunovodstvo ne zna sta je kontni plan :D :D )
hocvu da kazem...ima izuzetaka koji veze nemaju,sa stelama su polozili...al opet,vecina ih mora bas dobro naucviti da bi polozili,dok kod nas na privatnim nije tako...mora se nauciti, ali puno manje materije...
latinalover

#27 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

Compact wrote:
latinalover wrote: a aj molim te nabroj koji su drzavni KVAZII???
Pravni - prostitucija, mito, kriminal, plagiranje i slično. Stalno ih prozivaju, čitaj današnje Oslobođenje. Moj prijatelj kojem mati radi kao profesorica na istom, nakon završenog fakulteta kaže da ne zna žalbe napisati!

Fakultet političkih nauka! Sin od sestre tamo studira već nekoliko godina i kaže da je pametniji se upis'o! Ako si gledao film "Teško je biti fin" ona scena kada studentica FPN nema da plati taksi vožnju, pa mora da oralno zadovolji taksistu, govori o njegovom imidžu koji kotira među rajom.

Fakultet islamskih nauka! Prijatelj treba da magistrira, i žali se na plan i program koji je rađen kao i ni sebi ni svom! Kaže studiram da budem magistar islamskih nauka, a svaki drugi predmet (koji traje dva predavanja :-) ) je neka psihologija i pedagogija, metodologija. Najgore što sam to kako kaže do sada pet puta učio.

Znaš i ti sam da naše obrazovanje na državnim fakultetima, osim medicine i elektrotehnike je na samom dnu!
e pa vidis da nisi bas upucen..na medicini se faksovi bas zavrsavaju placanjem...tu bas ima mita, iako ne bi smjelo da bude...

sto se tice prava u pravu si :D
fpn- meni receno kako je to faks buducnosti..ono sociologija ,politologija :D

eh sad sto se tice ekonomije, jedan od najbolje organizovanih faksova...nije sto ja studiram ,vec sto je tako...
al kako god okrenes ne moze se porediti privatluk sa drzavnim, pa cak i da najbolje profesore dovedu...opet privatni kod nas ne moze biti na rangu drzavnog...ni po tezini ni po cemu....nemam nista protiv privatnog..ali nije u redu tako pricati..kad vec nisi upoznat...
jest da je taj pokupio dobrih profesora..ali to su vecinom profesori sa ekonomije...sto ti govori o kvalitetu :D
I ja sam na privatnom fakultetu,ali se ne mogu sloziti s tobom...Politicke nauke nisu fakultet, to je kurs,ali uporedi pravnika sa fakulteta u sarajevu i uporedi pravnika sa fakulteta u Kiseljaku(vecina profesora su iz Sa)...
drugo...ni ti, ni ja ne mozemo parirati studentima sa ekonomije(mada, jedna moja frendica je ev upisala trecu godinu,kad sam je pitao nest za konti plan, ona je rekla "sta je to"...cura koja je polozila racunovodstvo ne zna sta je kontni plan :D :D )
hocvu da kazem...ima izuzetaka koji veze nemaju,sa stelama su polozili...al opet,vecina ih mora bas dobro naucviti da bi polozili,dok kod nas na privatnim nije tako...mora se nauciti, ali puno manje materije...

tebi svaka cast sto si realan..
ima i tih slucajeva na ekonomiji ..ev ja sam u aprilu sad polozio obicno racunovodstvo i ovako:"kontni plan je pisani dokument u kojem se sifrom i nazivom oznacava konto(racun) za prikaz sredstvaa,obaveza,kapitala, rashoda i prihoda."

mozda je zaboravila cura...a ima i slucajeva da ne znaju nista..jedna polozila i pocela radit ,i zove frendicu na telefon :" sta je storno?" :D
nema ona veze da je to metoda ispravljanja gresaka u racunovodstvu.ima takvih slucajeva

@compact

kad ste radili ispit iz racunovodstva ,koliko je trajao?
gaius

#28 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by gaius »

šta ste navalili na pravo.. zbog par likova mi svi moramo ispaštati... kao da je ekonomija, medicina i ostalo izuzeta od tih i takvih pojava..

drugo.. što se tiče pravnika kojem mati radi na fakultetu a ne zna žalbu napisati.. khm.. pa naravno da ne zna.. zna li osoba koja je završila medicinski fakultet operisati rak dojke? iako je nažalost politikom obrazovanja (jeftini fakulteti, neograničen broj izlazaka na ispit itd) pravo izgubilo nivo koji ima u evropi (u njemačkoj student ima pravo JEDNOM da ponovo državni ispit koji polaže na kraju studija.. kod nas - može polagati 520 puta) - to ne znači da bolje stojimo sa ekonomijom (ma da.. ekonomija nam je sjajna - valjda zahvaljujući kvalitetu rada ek. fak), medicinom (neću ni komentirati)... saobraćajem (premijer nam je saobraćajac - imamo autoputa taman ono za 1,2,3,4,5,6 - naplatna kućica)..

prema tome sjašite s tom pričom.. 90% profesora na pravnom fakultetu su sasvim ok.. a to što raja ne uči i glumi kretene to je priča za sebe kao i na ostalim fakultetima.. na fakultetu tek možeš naučiti osnove a kroz praksu stičeš dodatna znanja.. kao da dipl. ecc. odmah s faksa zna napraviti završni, ili napraviti reviziju, ili obaviti finansijski due diligence.. kako da ne.. 95% ekonomista to nikada ne nauči uraditi...

tema je postdiplomski.. i ako ćemo o tome onda pričajmo o tome...
latinalover

#29 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

gaius wrote:šta ste navalili na pravo.. zbog par likova mi svi moramo ispaštati... kao da je ekonomija, medicina i ostalo izuzeta od tih i takvih pojava..

drugo.. što se tiče pravnika kojem mati radi na fakultetu a ne zna žalbu napisati.. khm.. pa naravno da ne zna.. zna li osoba koja je završila medicinski fakultet operisati rak dojke? iako je nažalost politikom obrazovanja (jeftini fakulteti, neograničen broj izlazaka na ispit itd) pravo izgubilo nivo koji ima u evropi (u njemačkoj student ima pravo JEDNOM da ponovo državni ispit koji polaže na kraju studija.. kod nas - može polagati 520 puta) - to ne znači da bolje stojimo sa ekonomijom (ma da.. ekonomija nam je sjajna - valjda zahvaljujući kvalitetu rada ek. fak), medicinom (neću ni komentirati)... saobraćajem (premijer nam je saobraćajac - imamo autoputa taman ono za 1,2,3,4,5,6 - naplatna kućica)..

prema tome sjašite s tom pričom.. 90% profesora na pravnom fakultetu su sasvim ok.. a to što raja ne uči i glumi kretene to je priča za sebe kao i na ostalim fakultetima.. na fakultetu tek možeš naučiti osnove a kroz praksu stičeš dodatna znanja.. kao da dipl. ecc. odmah s faksa zna napraviti završni, ili napraviti reviziju, ili obaviti finansijski due diligence.. kako da ne.. 95% ekonomista to nikada ne nauči uraditi...

ma i na ekonomiji ima korupcije..naravno svugdje..

al haj pravo i ekonomija bar imaju neki nivo ,da ne moze zavrsiti svako ko se nikako ne trudi (uz izuzetke sto zive na stelu)..za razliku od FPN,na kojem ko god uci koliko toliko ,prosjek mu je iznad 7...... :D
sto se tice Postdipl. ko god moze nek vani ide, nema ovdje koristi od toga
Compact

#30 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Compact »

gaius wrote:šta ste navalili na pravo.. zbog par likova mi svi moramo ispaštati... kao da je ekonomija, medicina i ostalo izuzeta od tih i takvih pojava..

:thumbup: aferim!

Meni je ipak malo tuturutu da dipl. pravnik ne zna napisati žalbu, ali eto...

@latinalover ispit na pds "korporativne finansije" je trajao skoro četiri sata, (bilo nas je 9). A predmet podrazumijeva sve mrtve i žive finansije i računovodstva koja smo do sada učili! Naravno, dj je bio Backović!
gaius

#31 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by gaius »

kao da ja kažem da je meni malo čudno da npr. dipl. ecc. ne zna izračunati preračunatu stopu PDV-a.. ne zna napraviti završni račun.. itd.. itd..

a žalbu napisati je vrlo jednostavno.. samo ime govori šta trebaš napisati.. dovoljno je da napišeš 1. na šta se žališ i 2. zbog čega se žališ... prema tome ne moraš biti ni pravnik dovoljno je da si - inteligentan.. koeficjent inteligencije nažalost nije eliminiacioni kriterij prilikom upisa na naše fakultete..

pravljenje žalbe u pravu je zanat (u formalnom smislu).. kao npr. kod stomatologa šta ja znam.. brušenje zuba... problem je ako pravnik nema predstavu o suštini onog što bi imao napisati u žalbi.. no to nije rezultat nerada profesora nego nerada studenta.. ako ćemo o sarajevskom pravu.. niko mi ne može reći da nije mogao naučiti nešto od profesora kao što su m. povlakić, duvnjak, misita, bikić, sijerčić, gradaščević, trivun, muminović.. ljudi NE ŽELE da uče nego da dobiju diplomu.. to je između ostalog i razlog što 75% ljudi upisuje postdiplomski.. da glumataju magistre...
latinalover

#32 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

sastaviti izvjestaj ne zna dobar dio diplomiranih eknomista.osim onih na smjeru racunovodstvo , i kod njih neki ne znaju...to nije samo upisati pra brojeva ,mors voditi racuna o svemu sto se desavalo u prethodnom periodu..tako da se to ne moze porediti sa pisanjem molbe..a cuio sam i ja za pravnika kji ne zna napisati molbu za posao..
gaius

#33 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by gaius »

molba nije nikako pravna kategorija.. molba je stvar opšte kulture.. žalba je pravna kategorija i naravno da to mogu porediti sa bilansom stanja..

zašto da ne? čak bih mogao biti bezobrazan i reći da je daleko lakše prepisati pozicije iz bruto bilansa nego sastaviti šta ja znam.. reviziju u komplikovanom sporu vrijednom 10ak miliona..

ali to nije poenta.. ne treba banalizirati stvari i posao jedne struke samo zato što zapravo nemamo pojma koliko to traži znanja, zalaganja i snalaženja.. također ne treba na izolovanim primjerima rekla-kazala ismijavati i ponižavati jednu struku ili fakultet.. svugdje ima debila i sjajnih ljudi.. zato mi se ne sviđa stigmatiziranje prava zbog jednog sociologa, ekonomiste i historičara..
drvetmed

#34 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by drvetmed »

latinalover wrote:@drvetmed

odakle ti ideja da su nasi postdiplomski priznati u svijetu???
Lično iskustvo, i to bez štele i nepotizma
modesti

#35 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by modesti »

latinalover wrote:jucer bas pitam jednu na ekonomiji, sto je na magistarskom..kaze laksi joj magistarski, jer vec zna kako treba uciti..samo se prosiruje literatura..teorija, teorija,i opet teorija..to je sustina nasih magistarskih..jbg, kad industrijski sektor ne ulaze ,pa ne rade studenti nikakve projekte za industriju i ostale ulagace...
Postdiplomski je naučni stepen, nemoj ga miješati sa specijalizacijom. Dakle, za titulu magistra uglavnom i imaš teoriju a ako hoćeš nešto da specijaliziraš, onda se baviš praksom. Tu nema puno razlike između naših i stranih fakulteta.

Što se tiče pitanja iz početnog posta, meni je postdiplomski bio mnogo lakši od dodiplomskog jer je drugačiji odnos (nažalost) profesora prema tebi tvom trudu. Ti si im već kolega, pa se ponašaju onako kako su se trebali ponašati od prijemnog ispita za dodiplomski. Ako si svakako čitala stručnu literaturu i nakon diplomiranja, mislim da je lakše na većini fakulteta.
Lesli Eldridž

#36 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Lesli Eldridž »

modesti wrote:
latinalover wrote:jucer bas pitam jednu na ekonomiji, sto je na magistarskom..kaze laksi joj magistarski, jer vec zna kako treba uciti..samo se prosiruje literatura..teorija, teorija,i opet teorija..to je sustina nasih magistarskih..jbg, kad industrijski sektor ne ulaze ,pa ne rade studenti nikakve projekte za industriju i ostale ulagace...
Postdiplomski je naučni stepen, nemoj ga miješati sa specijalizacijom. Dakle, za titulu magistra uglavnom i imaš teoriju a ako hoćeš nešto da specijaliziraš, onda se baviš praksom. Tu nema puno razlike između naših i stranih fakulteta.

Što se tiče pitanja iz početnog posta, meni je postdiplomski bio mnogo lakši od dodiplomskog jer je drugačiji odnos (nažalost) profesora prema tebi tvom trudu. Ti si im već kolega, pa se ponašaju onako kako su se trebali ponašati od prijemnog ispita za dodiplomski. Ako si svakako čitala stručnu literaturu i nakon diplomiranja, mislim da je lakše na većini fakulteta.
Tačno :thumbup:
addy_sa

#37 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by addy_sa »

neko kad pročita sa strane sve ove komentare pomislio bi da nema faxa u BiH da valja a da su nam postdipl. neka zezancija.
e pa nije bas tako, ne valja generalizovati, a vidim, vecina je tome sklona..

ne treba stvarati sliku o faxu i neku predrasudu na osnovu pojedinacnih iskustava (ili ispada, ili skandala itd)

svako od nas zna i extra pametne raje i sposobne raje i sa prava i sa fpn-a itd..
a znamo i masu debila, takodje.

sto se tice postdipl. za nekoga ko radi, to je dobra investicija, napredovanje u poslu i veca plata (zakon o platama i naknadama u institucijama bih, npr)
za one koji zele nastaviti karijeru na faxu kao saradnici, asistenti, takodje je to neophodno..

ja sam zavrsio fax u Sa i sada sam na privatnom faxu na postdiplomskom...izuzetno je dobro organizovano, profesori su "imena" i trude se a studenata jako malo (10) tako da je rad i predavanje ugodno kao i ispiti..
nije isto pohadjati postdiplomski sa 120 ljudi (fpn) i 10..
sta ce biti sa tih 120 magistara DIPLOMATIJE bas me zanima??
da nece mozda u ambasade? ili Mvp ? ahaaaaaaa :-) (nazalost, tako je )
latinalover

#38 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

addy_sa wrote:neko kad pročita sa strane sve ove komentare pomislio bi da nema faxa u BiH da valja a da su nam postdipl. neka zezancija.
e pa nije bas tako, ne valja generalizovati, a vidim, vecina je tome sklona..

ne treba stvarati sliku o faxu i neku predrasudu na osnovu pojedinacnih iskustava (ili ispada, ili skandala itd)

svako od nas zna i extra pametne raje i sposobne raje i sa prava i sa fpn-a itd..
a znamo i masu debila, takodje.

sto se tice postdipl. za nekoga ko radi, to je dobra investicija, napredovanje u poslu i veca plata (zakon o platama i naknadama u institucijama bih, npr)
za one koji zele nastaviti karijeru na faxu kao saradnici, asistenti, takodje je to neophodno..

ja sam zavrsio fax u Sa i sada sam na privatnom faxu na postdiplomskom...izuzetno je dobro organizovano, profesori su "imena" i trude se a studenata jako malo (10) tako da je rad i predavanje ugodno kao i ispiti..
nije isto pohadjati postdiplomski sa 120 ljudi (fpn) i 10..
sta ce biti sa tih 120 magistara DIPLOMATIJE bas me zanima??
da nece mozda u ambasade? ili Mvp ? ahaaaaaaa :-)
(nazalost, tako je )
ja..ima ih 50 na jednom smjeru...
a prije ce u mvp barati ekonomiste i pravnike..zakoni i trgovina...na to se sve svodi
:D
davidigolijat

#39 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by davidigolijat »

Eh, latinalovere, ide proces europskih integracija...valja BH institucijama dati 50-100 ljudi za Bruxelles, a da budu koliko toliko sposobni i ekspeditivni... :)
latinalover

#40 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

davidigolijat wrote:Eh, latinalovere, ide proces europskih integracija...valja BH institucijama dati 50-100 ljudi za Bruxelles, a da budu koliko toliko sposobni i ekspeditivni... :)
jes..a sta je sa pravnicima ekonomistima....medjunarodna ekonomija je glavna u tome cini mi se...integracije su moguc kad se ispune svi uslovi, vecinom eknomski i zakonski...onda je prikljucenje formalnost :D
a kakvi ce to biti masteri sa tog faksa..gdje ko god malo vise uci ,zavrsava s lakocom...tesko nama :D nije ni na drugim dobro ,ali daleko od fpn
zimomor

#41 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by zimomor »

To negativno misljenje za FPN vrijedi ali za kretene od studenata koji su tu dosli samo da dobiju sesticu i uzmu papir (diplomu) i koje uopste ne zanima ono sto studiraju.

S druge strane, ne mogu da vjerujem da i ti profesori stvarno misle imati ozbiljan postdiplomski a da u jednoj generaciji imaju 120 magistara diplomatije. :roll:
Lesli Eldridž

#42 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Lesli Eldridž »

Bez namjere da začatavam i da uvrijedim koga imam jedno pitanje. Ako imamo toliko magistara diplomatije, da li nam je ukinuta ijedna viza i imamo li bolji diplomatski imidž u svijetu? Tek da vidimo koliko je to primjenjivo. 8-)
latinalover

#43 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by latinalover »

zimomor wrote:To negativno misljenje za FPN vrijedi ali za kretene od studenata koji su tu dosli samo da dobiju sesticu i uzmu papir (diplomu) i koje uopste ne zanima ono sto studiraju.

S druge strane, ne mogu da vjerujem da i ti profesori stvarno misle imati ozbiljan postdiplomski a da u jednoj generaciji imaju 120 magistara diplomatije. :roll:

jesi li ti siguran da ih ima toliko?

sad u septembru ih je na medjunarodne odnose master ,upisalo ko 50....opet i to je puno..al da ih ima 120 ne vjerujem

a i diplomatija mi je vise kao kurs..ode neki diplomata da rjesava ekonomske ili zakonske probleme..bolje onda da se diplomatija uvela kao kurs na ekonomiji i pravu..
kerinjo......123

#44 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by kerinjo......123 »

Razumljivo je da se svaki postdiplomski studij artikulira na naucnoj osnovi tako da ga ne mijesate sa specijalizacijom...Na F.P.N se prolazi sa skriptama ali ti ljudi dodju da studiraju cisto radi parlamentaraca koji su njihovi ocevi i ti ljudi cesto diplomiraju ali ne idu daleko...Takvi ljudi nazalost kreiraju misljenje o f.p.n sto je i slucaj "ASISTENATA" koji znamo kako dolaze na svoja mjesta..........

Ako su međ.odnosi i diplomatija oblast koja vas zanima i ako ste spremni citav zivot biti aktivni i raditi treba to upisati.

Na tom odsjeku trenutno ima 37 studenata posto vidim da ste lose informisani...

Ne kreira se drusto na osnovu diplome višeg ranga niti oblasti vec nazalost sistemo koji smo sami sebi kreirali i to

JA SAM DIREKTOR I MOJ CE SIN BITI........nazalost
Alhemicarkaa

#45 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Alhemicarkaa »

ćiro wrote:Postdiplomski na PMF-u služi samo da se malo popravi finansijska situacija (primaju se studenti koji su studirali i do deset godina, sa prosjekom manjim i od 7), na Hemiji konkretno nemaju kvalifikovan nastavni kadar za postdiplomski (osim jednog profesora), a kvalitet je nikakav, predavanja bolje bi bilo da ih nema uopšte, ispiti smiješni (rijetkost je da neko ima prosjek ispod 9,5). Od nauke nije ostalo apsolutno ništa. To je ono što znam iz vlastitog iskustva, a iz priča znam da je slično i na ostalim fakultetima u Sarajevu. Tako da FPN nije nikakav izuzetak, već samo možda jedan od fakulteta gdje je taj postdiplomski obezvijeđen totalno, kao što je slučaj s Hemijom nažalost.
Izvini, kojeg to profesora?
A koliko ces nauciti, zavisi od tebe, neko se i na dodiplomskom izvuce da nista ne zna, pa na cetvrtoj te u cudu pita odakle ti formula za maseni udio :shock: , ili na predavanjima na cetvrtoj godini mrtav ozbiljan pita, izvinite profesorice je li to na kraju (u produktima reakcije) P ili B, a reaktant je bio fosfor, bora s glave nema :-) i sve to pita na predmetu sa katedre za organsku hemiju, da je bar na radiohemiji, ali i tad bi bilo :-) ovo nije rekla kazala, prisutvovala sam kad su ova pitanja postavljena :cry:
iceman ze

#46 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by iceman ze »

Tema je sasvim ok, jedino sto malo zachatavamo..... :-) licno sam na pds i to na drzavnom fax-u, zao mi je ali stvarno jos nevjerujem privatnim, znam da je u svijetu obratno, ali mi smo ipak jos posebni. Stigao sam do kraja za 2 sk. godine ostao mi je jos rad koji je i najvazniji po meni. Predmeti su varirali po tezini, nisu svi ni teski ali nisu svi ni lagani. Tacno je da neki prof. imaju odnos drugaciji nego na dodiplomskom. Mislim da ipak ako budem ganjao dalje, da cu to ipak vani uraditi, ipak ova problematika u vezi studija, kod nas je jos na niskom nivou, bez jasne buducnosti. Licno zelio sam pokazati znanje na svojim ispitima, a ne da dobijem samo diplomu i titulu. Neko rece da je to samo VSS mislim da nisi skroz u pravu, ovo je neki nivo iznad VII mislim da je 7.1, i upisuje se u radnicku knjizicu. Uvijek mi je pred glavom bila vizija, da cu sutra u praksi, morati braniti svoje zvanje, jer licno imam vec dosta podmetanja u svom zivotu. Neznam pravi razlog, da li je to sto moje okruzenje misli da je pametnije i sl. ili su njima prilike u zivotu davno prosle ja to neznam. Ja samo nezelim sutra da pognem glavu zbog svog neznanja, mislim da cu citav zivot morati uciti, ne samo da odzim postojece nego i da nesto novo naucim.
Alhemicarkaa

#47 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Alhemicarkaa »

ćiro wrote:
Mislio sam na Sofića, jer bi on nekako mogao i proći makar po referencama koje ima, mada ja lično nisam baš oduševljen njegovim radom, iako je vjerovatno jedini od kojeg se može nešto naučiti. Ostali da ih ne nabrajam su manje više neozbiljni i nedorasli totalno, računajući tu sa Radiohemije koja po znanju iz Hemije nebi mogla predavati u sedmom razredu osnovne škole, a sada je na postdiplomskom. Vjerovatno je situacija i na dodiplomskom sada slična, jer koliko znam sve što je vrijedilo je otišlo u penziju, a i ta bolonja je napravila cirkus. To što kažeš, koliko ćeš naučiti zavisi od tebe, a zar nebi trebao biti neki minimum ispod koga se nebi smjelo ići dalje?
A profesor Kalcher? Kahrovic? Ja se ne slazem sa tobom, mislim da je nastavni plan dosta dobar, i naravno, na pd studiju nije poenta na ispitima, poenta je u magistarskom radu, da naucis istrazivati, napisati rad, objaviti svoje istrazivanje. Ja sam i na diplomskom naucila najvise hemije kao primjenjene nauke, a ne kroz ispite. To je kao i vozacki ispit, ucis voziti dok polazes, naucis tek kad sam sjednes za auto i prodjes odredjen broj kilometara.
Alhemicarkaa

#48 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by Alhemicarkaa »

ćiro wrote:Kalcher, slušao sam njegova predavanja, još kao student III godine i koliko sam bio fasciniran, na postdiplomskom sam ga lagano zaobišao. Smiješan lik. Emira predaje moderne metode hemijske analize, ma daj. Pusti mi se tih ubleha o naučnom istrazivanju. Pa zar se upisuju debili, da ih oni uče kako se piše rad? Ako sam upisao postdiplomski iz Analitičke Hemije omogući mi rad sa ljudima koji su u tome, i od kojih bi trebalo da nešto korisno čujem, vidim, na kraju krajeva i naučim. O ozbiljnosti postdiplomskog na Hemiji evo ti jedan primjer iz ličnog iskustva, moj mag.rad nije pročitao mentor ni do 10%, a članovi komisije nisu otišli dalje od prve strane, za jednog člana sam ja pisao pitanja za odbranu, a drugi član me pitao stvari koje nemaju veze s radom, već sa onim što je u tom trenutku bilo aktuelno na njenim predavanjima. Toliko o tome.
Hemija je egzaktna priridna nauka, a da bi se mogla baviti njenom primjenom trebaš prvo savladati njen fundament, a poređenje sa polaganjem vozačkog možda je dobar primjer za neki zanat, ali ne i za Hemiju kao jednu ozbiljnu i vrlo kompleksnu nauku.
Da li ti cijenis tezinu svog istrazivackog rada i magistarskog po tome kakva su ti pitanja postavili? Odbrana magistarskog, kao i diplomskog je predstava za gledateljstvo. O tvom magistarskom niko ne moze znati vise od tebe i eventualno mentora, naravno, pod pretpostavkom da si se bavio necim sto je zaista neobjavljeno i neistrazeno. E sad, pogresan izbor mentora, ne znaci automatski i da je citav postdiplomski studij sasa. Sve je do tebe, da li ces da ides linijom manjeg otpora, i izaberes nesto lagano, samo da odradis ili zelis nesto da naucis. Ja sam se na svom diplomskom dobro namucila, i svi su se cudili zasto se mucim, kad sam mogla, kao i vecina, odraditi nesto tipa Odredjivanje sadrzaja Ca u mlijeku, i diplomski zavrsiti za dan, a po laboratoriji se povlaciti jednu sedmicu da bi eto rekla da sam nesto radila. Ja sam cetri mjeseca radila diplomski, i tu sam tek shvatila neke stvari. I otud poredjenje sa vozackim. Naravno, tokom studija dobijes fundament, medjutim, kad stanes za aparat vidis da to nije onako kako ti se cinilo dok si ucio, sto se meni bas desilo. Ucila sam iz instrumentalnih, iz biohem analitike o IR spektrima i IR spektrofotometrima, tek kad sam radila na aparatu vidjela sam da to nije tacno onako kako su me ucili, vec je puno vise, a nesto i cak totalno drugacije.
I bas iz navedenih razloga mislim da su moderne metode hemijske analize jako dobar predmet, koji otvara jednu novu sliku spektrofotometrije (u odnosu na dodiplomski studij).
A da treba uciti kako se pise rad, kako se objavljuje, vjeruj mi da treba. Pa cak ako si metodoloski i pravopisno potkovan. Strasno je tesko objaviti rad, upravo zbog metodologije i nacina pisanja, jer ako si na pocetku odabrao pravu temu, sadrzaj ce sam po sebi biti dobar.
Da ne pominjem ljude koji metodoloski, izrazajno i pravopisno nisu potkovani, pa seminarski pocinju ovako: Mlijeko je mlijecni produkt sise sisara i luci se nedugo nakon parentusa zenke i muzjaka :-) , no to je neka druga tema.
harač

#49 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by harač »

latinalover wrote:govore mi ljudi kako im dobro ide na magistarskom ,na FPN,na ekononmiji...pa se upitah kako je na ostalim faksovima....da li su magistarski u principu tezi od diplomskih , i da li se isplati upisati POstdiplomski ,ili je to samo gubljenje vremena ?
kazu ad kod nas dosta zatrpavaju teorijom...uz minimum prakse...
na ekonomiji je master koncipiran da je vecina predmeta istakao i na dipl. ,samo malo prosirena?

govore mi neki da dobivaju 9-ke ma master studiju na FPN....polazu ispite u roku ....

je li uopste isplativo upisivati kod nas ili je bolje vani?
FPN je uvijek bio kurs i na dodiplomskom i na postdiplomskom... možeš pasti samo niz stepenice
hepek071

#50 Re: Postdiplomski ,tezi ili ne od diplomskog?

Post by hepek071 »

završio sam dodiplomski ovdje, sada sam na postiplomskom isto ovdje. Ja bih ipak svakome ko može preporučio da za postdiplomski ide vani. Manje više ako si na istom fakultetu slušaš iste ljude i istu priču, samo te ovaj put dobro oderu po džepu. Razlika ti je jednina da na postiplomskom ipak ima malo veći naglasak na istraživačkom radu, mada po mome mišljenju još nedovoljno
Post Reply