Postdipl. studij u BiH i inostranstvu
Moderator: Chloe
-
razmazena
Da li neko ima iskustva s nekim od programa koje nudi ovaj postdiplomski studij?
http://www.cps.edu.ba/
-
zlata
Ko god zna engleski (ili francuski)...a jos ima fakultetsku diplomu...najlakse je predati molbu za emigraciju...za Kanadu, Australiju ili SAD. Za tri godine dobijes drzavljastvo...imas pravo na sve stipendije i studije...i mirna Bosna. S'obzirom da ove tri zemlje i dalje primaju imigrante...to mi se cini "najpametniji" izbor!
-
zlata
Pa *ebi ga...meni bi bilo glupo placati skolarinu i ganjati stipendije kao strani student...ako imas priliku studirati kao zitelj te drzave...uz veca prava na stipendije...a jos i 5-6 puta jeftiniju skolarinu ("tuition" za "domace" studente je znatno jeftiniji nego za strance u vecini "drzavnih" univerziteta)! Osim toga...kao neovisan gradjanin...mozes birati postdiplomski "po cejfu".razmazena wrote:Hvala na "pametnim" odgovorima, prijedlozima i sugestijama.![]()
Ako sada mogu konkretni odgovori na postavljena pitanja. Hvala.
Navest'cu ti primjer. Isti trud koji bi ulozila ganjajuci stipendiju bi mogla uloziti ganjajuci pravo na useljenje u jednu od gore navedenih zemalja.
Pri tom bi dobila jos veci izbor stipendija. Kao primjer mogu ti navesti McGill University u Montrealu...koji je super univerzitet za neke oblasti...recimo neurologiju, psihologiju, arkitekturu.
Zitelji Kvibeka (Montreal) placaju najnizu skolarinu u Kanadi...i jednu od najnizi (za malo bolje univerzitete) u Sj.Am. MBA program na McGill Univerzitetu kosta oko 5000-6000 KM. Isti program za strane studente kosta znanto vise...a za zitelje susjednih provincija...oko tri put vise!
Ovo ti je "short cut" za trentuno...najjeftinije kvalitetno skolovanje u Sj. Am. Je'l' treba nesto konkretnije?
- bach
Za Mazu
Austrija i sta se plavca i ko placa. Jedan od rijetkih razloga zasto biti gradjanin BiH :
List of Countries regarding Tuition Fee
The tuition fee depends on the citizenship and on the country that issued your secondary school certificate/academic degree.
If you are a citizen of one of the following countries and have an Austrian school leaving certificate/degree, you pay at the University of Vienna a tuition fee of € 378.72 (incl. Students’ Union fee) per semester.
If you have a non-Austrian school leaving certificate/degree, you pay only the Student Union fee (€ 15.36) at the University of Vienna.
Albania
Algeria
Armenia
Azerbaijan
Belarus
Belize
Bolivia
Bosnia and Herzegovina
Bulgaria
Cameroon
China (Republic of)
Colombia
Congo
Costa Rica
Côte d’Ivoire
Croatia
Cuba
Dominican Republic
Ecuador
Egypt
El Salvador
Fiji
Georgia
Ghana
Guatemala
Guyana
Honduras
India
Indonesia
Iraq
Iran (Islamic Republic of)
Jamaica
Jordan
Kazakhstan
Kenia
Korea (Democratic Peoples Republic of)
Kyrgyzstan
Morocco
Marshall Islands
Macedonia
Micronesia (Federated States of)
Moldova
Mongolia
Namibia
Nicaragua
Nigeria
Niue
Pakistan
Palestine
Papua New Guinea
Paraguay
Peru
Philippines
Romania
Serbia and Montenegro
Sri Lanka
St. Vincent and the Grenadines
South Africa
Suriname
Swaziland
Syria (Arabic Republic of)
Tajikistan
Taiwan
Thailand
Tokelau
Tonga
Tunesia
Turkmenistan
Ukraine
Uzbekistan
Vietnam
Wallis and Futuna
Zimbabwe
If you are a citizen of one of the following countries and have an Austrian school leaving certificate/degree, you pay a tuition fee of € 378.72 per semester at the University of Vienna.
If you have a non-Austrian school leaving certificate/degree the fee is € 742.08 (incl. Students’ Union Fee).
Anguilla
Antigua and Barbuda
Argentina
Bahrain
Barbados
Botswana
Brazil
Chile
Cook Islands
Dominica
Gabon
Grenada
Lebanon
Malaysia
Mauritius
Mayotte (territory)
Mexico
Montserrat (territory)
Nauru
Oman
Palau
Panama
Saudi Arabia
Seychelles
St. Melena
St. Kitts and Nevis
St. Lucia
Trinidad and Tobago
Turkey
Turks and Caicos Islands
Uruguay
Venezuela
If you are a citizen of one of the following countries, the University of Vienna grants you a remission of the tuition fee. You only have to pay the Students’ Union fee of € 15.36 per semester. (If you are enrolled at another Austrian university the tuition fee may be different!).
Afghanistan
Angola
Bangladesh
Benin
Cambodia
Cape Verde
Central African Republic
Equatorial Guinea
Ethiopia
Benin
Bhutan
Burkina Faso
Burundi
Djibuti
Eritrea
Gambia
Guinea
Guniea Bissau
Haiti
Kiribati
Comore Islands
Congo (Democratic Republic of)
Laos (Democratic Peoples Republic of)
Lesotho
Liberia
Madagascar
Malawi
Maledives
Mali
Mauretania
Mozambique
Myanmar
Nepal
Niger
Rwanda
Solomon Islands
Samoa
Sao Tomé and Principe
Senegal
Sierra Leone
Somalia
Sudan
Tanzania (United Republic of)
Timor –Leste
Togo
Tchad
Tuvalu
Uganda
Vanuatu
Yemen
Zambia
Austrija i sta se plavca i ko placa. Jedan od rijetkih razloga zasto biti gradjanin BiH :
List of Countries regarding Tuition Fee
The tuition fee depends on the citizenship and on the country that issued your secondary school certificate/academic degree.
If you are a citizen of one of the following countries and have an Austrian school leaving certificate/degree, you pay at the University of Vienna a tuition fee of € 378.72 (incl. Students’ Union fee) per semester.
If you have a non-Austrian school leaving certificate/degree, you pay only the Student Union fee (€ 15.36) at the University of Vienna.
Albania
Algeria
Armenia
Azerbaijan
Belarus
Belize
Bolivia
Bosnia and Herzegovina
Bulgaria
Cameroon
China (Republic of)
Colombia
Congo
Costa Rica
Côte d’Ivoire
Croatia
Cuba
Dominican Republic
Ecuador
Egypt
El Salvador
Fiji
Georgia
Ghana
Guatemala
Guyana
Honduras
India
Indonesia
Iraq
Iran (Islamic Republic of)
Jamaica
Jordan
Kazakhstan
Kenia
Korea (Democratic Peoples Republic of)
Kyrgyzstan
Morocco
Marshall Islands
Macedonia
Micronesia (Federated States of)
Moldova
Mongolia
Namibia
Nicaragua
Nigeria
Niue
Pakistan
Palestine
Papua New Guinea
Paraguay
Peru
Philippines
Romania
Serbia and Montenegro
Sri Lanka
St. Vincent and the Grenadines
South Africa
Suriname
Swaziland
Syria (Arabic Republic of)
Tajikistan
Taiwan
Thailand
Tokelau
Tonga
Tunesia
Turkmenistan
Ukraine
Uzbekistan
Vietnam
Wallis and Futuna
Zimbabwe
If you are a citizen of one of the following countries and have an Austrian school leaving certificate/degree, you pay a tuition fee of € 378.72 per semester at the University of Vienna.
If you have a non-Austrian school leaving certificate/degree the fee is € 742.08 (incl. Students’ Union Fee).
Anguilla
Antigua and Barbuda
Argentina
Bahrain
Barbados
Botswana
Brazil
Chile
Cook Islands
Dominica
Gabon
Grenada
Lebanon
Malaysia
Mauritius
Mayotte (territory)
Mexico
Montserrat (territory)
Nauru
Oman
Palau
Panama
Saudi Arabia
Seychelles
St. Melena
St. Kitts and Nevis
St. Lucia
Trinidad and Tobago
Turkey
Turks and Caicos Islands
Uruguay
Venezuela
If you are a citizen of one of the following countries, the University of Vienna grants you a remission of the tuition fee. You only have to pay the Students’ Union fee of € 15.36 per semester. (If you are enrolled at another Austrian university the tuition fee may be different!).
Afghanistan
Angola
Bangladesh
Benin
Cambodia
Cape Verde
Central African Republic
Equatorial Guinea
Ethiopia
Benin
Bhutan
Burkina Faso
Burundi
Djibuti
Eritrea
Gambia
Guinea
Guniea Bissau
Haiti
Kiribati
Comore Islands
Congo (Democratic Republic of)
Laos (Democratic Peoples Republic of)
Lesotho
Liberia
Madagascar
Malawi
Maledives
Mali
Mauretania
Mozambique
Myanmar
Nepal
Niger
Rwanda
Solomon Islands
Samoa
Sao Tomé and Principe
Senegal
Sierra Leone
Somalia
Sudan
Tanzania (United Republic of)
Timor –Leste
Togo
Tchad
Tuvalu
Uganda
Vanuatu
Yemen
Zambia
- anais_nin
ja upravo zavrsavam program State Management and Humanitarian Affairs na CIPSu...odmah da ti kazem program je *ebeno zahtjevan, i ako imas stalan normalan posao i kontas upisati neki od programa planiraj da jedno godinu i po dana neces imati ni vikenda ni zivota....trenutno je u toku upis na magistarski program Evropskih studija (takodje CIPSov program), koji je po ovome sto sam ja vidjela super....razmazena wrote:Da li neko ima iskustva s nekim od programa koje nudi ovaj postdiplomski studij?
-
zlata
-
razmazena
anais_nin wrote:ja upravo zavrsavam program State Management and Humanitarian Affairs na CIPSu...odmah da ti kazem program je *ebeno zahtjevan, i ako imas stalan normalan posao i kontas upisati neki od programa planiraj da jedno godinu i po dana neces imati ni vikenda ni zivota....trenutno je u toku upis na magistarski program Evropskih studija (takodje CIPSov program), koji je po ovome sto sam ja vidjela super....razmazena wrote:Da li neko ima iskustva s nekim od programa koje nudi ovaj postdiplomski studij?
Hvala, cujemo se za detaljcice koji me budu zanimali.
- karanana
http://www.sgsb.edu.ba
University of Delaware MBA program u Sarajevu, u suradnji sa Fakultetom u Sarajevu i uz velikodusnu pomoc USAID-a (doduse mislim da nema vise stipendija, zato budite spremni da iz vase kasice izvadite 23,000 evra
University of Delaware MBA program u Sarajevu, u suradnji sa Fakultetom u Sarajevu i uz velikodusnu pomoc USAID-a (doduse mislim da nema vise stipendija, zato budite spremni da iz vase kasice izvadite 23,000 evra
- Kurt_Kombajn
Paznja, paznja... friske vijesti iz Austrije:
Zakon za strane studente se promijenio, stupio je na snagu 1. 1. 2006., i kaze 'vako:
Svi strani studenti koji zele produziti vizu za jednu godinu moraju obratiti paznju na slijedece:
*8 SWS (Semesterwochenstunden) - sati po jednom semestru moraju biti uspjesno apsolvirana, to mu dodje na 16 sati godisnje...
*8280 € se moraju nalaziti na kontu ili stednoj knjizici (do sada je bilo 5000 €), ILI dokaz da 690 € mjesecno stoji na raspolaganje...
*Odgovorna ustanova vise nije policija za strance (Fremdenpolizei), nego magistrat odnosno Bezirkshauptmannschaft
Zakon za strane studente se promijenio, stupio je na snagu 1. 1. 2006., i kaze 'vako:
Svi strani studenti koji zele produziti vizu za jednu godinu moraju obratiti paznju na slijedece:
*8 SWS (Semesterwochenstunden) - sati po jednom semestru moraju biti uspjesno apsolvirana, to mu dodje na 16 sati godisnje...
*8280 € se moraju nalaziti na kontu ili stednoj knjizici (do sada je bilo 5000 €), ILI dokaz da 690 € mjesecno stoji na raspolaganje...
*Odgovorna ustanova vise nije policija za strance (Fremdenpolizei), nego magistrat odnosno Bezirkshauptmannschaft
-
Svemirski_Jebach
slobodno batali...razmazena wrote:Da li neko ima iskustva s nekim od programa koje nudi ovaj postdiplomski studij?
ne vrijedi ni marke dati za ovo...još jedna ubleha na čelu sa našim "uvaženim" doktorom za sve...
mislim...ako već hoćeš da daješ lovu, onda daj za nešto što vrijedi.
-
Svemirski_Jebach
Chevening je super...sve ti je pokriveno.vedderedi wrote:Da li je neko od vas dobio Chevening stipendiju koju nudi British Council, da li je ona dovoljna i da li fakat pokriva troskove za godinu dana, ili je potrebno imati i nesto love sa strane?!?
- anais_nin
izvini, ali ne slazem se....sto se organizacije tice, state management programu treba jos promjena, ali european studies i democratization programi su uhodani i fakat su dobri. sve zavisi sta je ciji interes...za ljude ciji je interes, mislim akademski, sirokog raspona, ovo je super program....sto se profesora i obradjene materije tice, ja licno sam pravo zadovoljna...jedino sto kaska je organizacija jer je previse materijala i zahtjeva nakrcano u 18 mjeseci...i mix studenata je stvarno stvarno interesantan...koliko sam naucila od profesora jednako toliko sam naucila i od kolega tokom godineSvemirski_Jebach wrote:slobodno batali...razmazena wrote:Da li neko ima iskustva s nekim od programa koje nudi ovaj postdiplomski studij?
ne vrijedi ni marke dati za ovo...još jedna ubleha na čelu sa našim "uvaženim" doktorom za sve...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
i meni ovo izgleda pametnozlata wrote:Ko god zna engleski (ili francuski)...a jos ima fakultetsku diplomu...najlakse je predati molbu za emigraciju...za Kanadu, Australiju ili SAD. Za tri godine dobijes drzavljastvo...imas pravo na sve stipendije i studije...i mirna Bosna. S'obzirom da ove tri zemlje i dalje primaju imigrante...to mi se cini "najpametniji" izbor!
je li neko poznat tebi ovako uradio
je li zadovoljan?
- anais_nin
Kanada je extrakomi wrote:i meni ovo izgleda pametnozlata wrote:Ko god zna engleski (ili francuski)...a jos ima fakultetsku diplomu...najlakse je predati molbu za emigraciju...za Kanadu, Australiju ili SAD. Za tri godine dobijes drzavljastvo...imas pravo na sve stipendije i studije...i mirna Bosna. S'obzirom da ove tri zemlje i dalje primaju imigrante...to mi se cini "najpametniji" izbor!
je li zadovoljan?
- karanana
sumnjam da je ovo ovako lahko i bajno. niti jedan dio ovoga ne vidim da bi mogao biti tacan. prvo useljenicke vize se ne daju kao na pijaci, a ni stipendije za postdiplomske studije ne dolaze bas tako lahko ako i ikako. pa da je ovako, bosna bi bila prazna danas.komi wrote:i meni ovo izgleda pametnozlata wrote:Ko god zna engleski (ili francuski)...a jos ima fakultetsku diplomu...najlakse je predati molbu za emigraciju...za Kanadu, Australiju ili SAD. Za tri godine dobijes drzavljastvo...imas pravo na sve stipendije i studije...i mirna Bosna. S'obzirom da ove tri zemlje i dalje primaju imigrante...to mi se cini "najpametniji" izbor!
je li zadovoljan?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
evo ja baš gledao na stranicama američke ambasade
ima nešto za useljeničke lutrije
kofa 50 000 useljenika primaju ali te moraju izvući
inače opet desetine uvjeta imaju
pa gdje vi to nalazite 
ima nešto za useljeničke lutrije
kofa 50 000 useljenika primaju ali te moraju izvući
inače opet desetine uvjeta imaju
-
Longplay
Vozdra. E ovako:
ovdje u Njemackoj su nasi studenti napravili globalni network sa data bejsom i adresarom od preko 2000 bh. studenata sirom svijeta. Postoji i rubrika za pitanja vezana za upis koja se redovno odgovaraju. Portal je profesionalan i ekipa koja ga vodi su studenti i apsolventi i to sto rade je bez podrske drzave ili nekih donacija. Stranica je:
http://www.studenti.de
ovdje u Njemackoj su nasi studenti napravili globalni network sa data bejsom i adresarom od preko 2000 bh. studenata sirom svijeta. Postoji i rubrika za pitanja vezana za upis koja se redovno odgovaraju. Portal je profesionalan i ekipa koja ga vodi su studenti i apsolventi i to sto rade je bez podrske drzave ili nekih donacija. Stranica je:
http://www.studenti.de
-
zlata
Ne radi se samo o stipendijama...nego o redovnim zajmovima na koje imaju pravo svi zitelji, i gradjani i imigranti, u Kanadi u SAD-u. Prednost Kvibeka..u odnosu na sva druga podrucja u Sj.Am. jeste....da im je skolarina VRLO jeftina. McGill University je medju 12 najboljih univerziteta u Sj.Am. a godina skolarine kosta oko $2700 kanadskih dolara (sa svim mogucim dodatnim troskovima i studentskim clanarinama).karanana wrote:sumnjam da je ovo ovako lahko i bajno. niti jedan dio ovoga ne vidim da bi mogao biti tacan. prvo useljenicke vize se ne daju kao na pijaci, a ni stipendije za postdiplomske studije ne dolaze bas tako lahko ako i ikako. pa da je ovako, bosna bi bila prazna danas.komi wrote:i meni ovo izgleda pametnozlata wrote:Ko god zna engleski (ili francuski)...a jos ima fakultetsku diplomu...najlakse je predati molbu za emigraciju...za Kanadu, Australiju ili SAD. Za tri godine dobijes drzavljastvo...imas pravo na sve stipendije i studije...i mirna Bosna. S'obzirom da ove tri zemlje i dalje primaju imigrante...to mi se cini "najpametniji" izbor!
je li zadovoljan?
Sto se tice imigracije...kanadska vlada trenutno ima cilj...naseliti do preko 300 000 novih imigranata svake godine. Zalili su se...i hvata ih panika...jer su lani uspjeli privuc samo 200 000 imigranta...a treba im preko 300 000 godisnje...jer natalitet naglo pada. Australija i Novi Zeland imaju identicnu imigracionu politiku...a SAD slicnu. Svima je frka i panika za odredjene struke...i za mlade, skolovane imigrante. Koga god zanima...nek se obrati ambasadama SAD-a, Kanade, Australije, Novog Zelanda....pa cak i Juzne Afrike.
- daduli_sa
Svemirski, malo si pretjerao a ocigledno da nisi upucen u tematiku.anais_nin wrote:izvini, ali ne slazem se....sto se organizacije tice, state management programu treba jos promjena, ali european studies i democratization programi su uhodani i fakat su dobri. sve zavisi sta je ciji interes...za ljude ciji je interes, mislim akademski, sirokog raspona, ovo je super program....sto se profesora i obradjene materije tice, ja licno sam pravo zadovoljna...jedino sto kaska je organizacija jer je previse materijala i zahtjeva nakrcano u 18 mjeseci...i mix studenata je stvarno stvarno interesantan...koliko sam naucila od profesora jednako toliko sam naucila i od kolega tokom godineSvemirski_Jebach wrote:slobodno batali...razmazena wrote:Da li neko ima iskustva s nekim od programa koje nudi ovaj postdiplomski studij?
Anais je rekla sve!