Posmatraci na izborima
- LoveIsGone
- It_is_a_Leclerc
#27 Re: Posmatraci na izborima
Nije moguće platiti nekom da broji više, jer postoji više tzv. krugova brojanja, i ako si lopov i kradljivac ti, onaj drugi koji će ih prebrojati, ako ništa u centru za brojanje u Zetri, sigurno nije i vrlo brzo se uđe u trag lopovu i kradljivcu koji podliježe krivičnim sankcijama, kako je neko primjetio.
Prije par godina je bio hit grafitni špic ispod nokta i oštećivanje glasačkih listića, ali sam bio svjedok da su nekog jadnika umalo naštocali jer je to pokušavao raditi, plus, svi su sada educirani o tome, i na takav je način dosta teško krasti. Jedini način za prevaru ne uključuje posmatrače ni članove biračkog odbora, a odnosi se na prevare u samom procesu glasanja.
U najkraćem, okaniti se ćoravog posla. Hajde što ćete sebi naći posla, već će neki jadnik koji zarađuje dnevnicu kao predsjednik b.o. krivično odgovarati zbog vas.
Prije par godina je bio hit grafitni špic ispod nokta i oštećivanje glasačkih listića, ali sam bio svjedok da su nekog jadnika umalo naštocali jer je to pokušavao raditi, plus, svi su sada educirani o tome, i na takav je način dosta teško krasti. Jedini način za prevaru ne uključuje posmatrače ni članove biračkog odbora, a odnosi se na prevare u samom procesu glasanja.
U najkraćem, okaniti se ćoravog posla. Hajde što ćete sebi naći posla, već će neki jadnik koji zarađuje dnevnicu kao predsjednik b.o. krivično odgovarati zbog vas.
-
Iker C
#28 Re: Posmatraci na izborima
Nema potrebre da se kradu glasovi jer u selu jedan čovjek praktički glasa za čitavo selo. Obično svako naselje ima jednog baju koja za sobom povede barem 100 ljudi koji će glasati za određenu stranku.
- seoBIH
#29 Re: Posmatraci na izborima
.
sent by Pussy smoke phone
sent by Pussy smoke phone
-
putokaz1
#30 Re: Posmatraci na izborima
U normalnim okolnosti trebalo bi da posmatrači prati tok glasanja i brojanja ,prijavi nepravilnosti CIku i rezultate stranci,ali kod nas posmatrač uvodi glasače koji neznaju glasat,križa glasove,dopisuje glasove,itd.
Najgore što to rade sve stranke,osim nekih malih,i u to je uključen CIK.
Sve se vide na rezultatima,gdje je kandidatima dopisivano,a gdje ne.
Trebalo bit uvest posebne olovke za glasanje i naknadno skenirat/potvrditi autentičnost olovki a ne ovako obična hemijska olovka,a svako ima sličnu i dodaji kandidatima glasove po uputama.
Da li je neko kažnjen za krađu,zasad ne.
Kome prijavit krađu Ciku,Tužilaštvu,možeš li dokazat?
Sve su rođački ili stranački povezani,Predsjednik suda,Glavni Tužilac,Predsjednik stranke,Direktor Televizije svi u Talu.
Sam tok izbora je ok,poštuju se upute lokalnog Cika,lokalne vladajuće stranke,svi se uglavnom slažu,nema mnogo nepravilnosti,brojanje počinje brojanjem za predsjedništvo,prebroji se,da li ima krišom križanja pravljenja nevažećih,moguće je,ali nema mnogo,upiše se i to je to ,uglavnom nema primjedbi,onda ide za BIH parlament,prebroji se,procedure iste,moguća krađa kao i kod predsjedništva,u manjem obimu,parlamente entiteta isto,kantona isto,te onda dolazi brojanje za parlament BH svakog kandidata pojedinačno,e tu dolazi belaj,prebroji se,i onda neko od iskusnih članova biračkog odbora ili posmatrača uzima stvar u svoje ruke,uglavnom član neke vladajuće opcije,predlaće dopisivanje lokalnim kandidatima maksimum glasova,većina pristaje i svaka stranka upiše svom lokalnom kandidatu još glasova,tad je već pala noć,posmatrači su umorni,pala koncetracija,bude svega,ti dopisivani rezultati se upišu,svi šute,i oni idu dalje na potvrdu,tako isto za entitetske te kantonalne skupštine....A u nekim biračkim odborima se uradi pošteno,postoji i takvi
Najgore što to rade sve stranke,osim nekih malih,i u to je uključen CIK.
Sve se vide na rezultatima,gdje je kandidatima dopisivano,a gdje ne.
Trebalo bit uvest posebne olovke za glasanje i naknadno skenirat/potvrditi autentičnost olovki a ne ovako obična hemijska olovka,a svako ima sličnu i dodaji kandidatima glasove po uputama.
Da li je neko kažnjen za krađu,zasad ne.
Kome prijavit krađu Ciku,Tužilaštvu,možeš li dokazat?
Sve su rođački ili stranački povezani,Predsjednik suda,Glavni Tužilac,Predsjednik stranke,Direktor Televizije svi u Talu.
Sam tok izbora je ok,poštuju se upute lokalnog Cika,lokalne vladajuće stranke,svi se uglavnom slažu,nema mnogo nepravilnosti,brojanje počinje brojanjem za predsjedništvo,prebroji se,da li ima krišom križanja pravljenja nevažećih,moguće je,ali nema mnogo,upiše se i to je to ,uglavnom nema primjedbi,onda ide za BIH parlament,prebroji se,procedure iste,moguća krađa kao i kod predsjedništva,u manjem obimu,parlamente entiteta isto,kantona isto,te onda dolazi brojanje za parlament BH svakog kandidata pojedinačno,e tu dolazi belaj,prebroji se,i onda neko od iskusnih članova biračkog odbora ili posmatrača uzima stvar u svoje ruke,uglavnom član neke vladajuće opcije,predlaće dopisivanje lokalnim kandidatima maksimum glasova,većina pristaje i svaka stranka upiše svom lokalnom kandidatu još glasova,tad je već pala noć,posmatrači su umorni,pala koncetracija,bude svega,ti dopisivani rezultati se upišu,svi šute,i oni idu dalje na potvrdu,tako isto za entitetske te kantonalne skupštine....A u nekim biračkim odborima se uradi pošteno,postoji i takvi
- gnjev
#31 Re: Posmatraci na izborima
Predsjednik izborne komisije moze skladištiti kutije sa listicima kod sebe kući ili bilo gdje drugo gdje on odredi pa skontajte moguće malverzacije
-
Iker C
#32 Re: Posmatraci na izborima
Nakon što se prebroje glasovi dolazi auto koje u pratnji policije vozi izborne kutije na centralno mjesto.gnjev wrote:Predsjednik izborne komisije moze skladištiti kutije sa listicima kod sebe kući ili bilo gdje drugo gdje on odredi pa skontajte moguće malverzacije
-
mistek
#33 Re: Posmatraci na izborima
Pa ne skladišti predsjednik glasove nakon izbora. Nakon što se prebroje, odmah ih predaje dalje. Nemoguće je manipulisti ciframa jer 10 ljudi broji glasove. Sve i da su oni svi potkupljeni, tu je još i nekoliko posmatrača (često opet haman 10) koji su iz različitih stranaka i nadgledaju proces.
Na ranijim izborima je vrhunac krađe bio da neko od posmatrača bude preblizu stolu za brojanje i olovkom prošara listić malo i pošalje ga u nevažeće.
Malverzacije nakon što glasovi odu sa biračkih mjesta ne znam i koliko su realne i moguće.
Na ranijim izborima je vrhunac krađe bio da neko od posmatrača bude preblizu stolu za brojanje i olovkom prošara listić malo i pošalje ga u nevažeće.
Malverzacije nakon što glasovi odu sa biračkih mjesta ne znam i koliko su realne i moguće.
- gnjev
#34 Re: Posmatraci na izborima
E onda nas je zajebo onaj predavač. Jer je reko da se mogu ostaviti do jutra ili u biralištu ako je osigurano ili gdje predsjednik odluči
- kurty
#35 Re: Posmatraci na izborima
Da se desi kradja bukvalno, bar 15 ljudi mora biti potkupljeno...
Znaci cijela komisija i svi posmatraci...
Tako da... Jbg... Tesko, skoro pa nemoguce...
Isto tako za bugarski voz i slicne gospe iz medjugorja
Znaci cijela komisija i svi posmatraci...
Tako da... Jbg... Tesko, skoro pa nemoguce...
Isto tako za bugarski voz i slicne gospe iz medjugorja
- gnjev
#36 Re: Posmatraci na izborima
Al mee ne možete ubjedit da nema malverzacija . Kao da bi vladajuće lopine prepustile sve slučaju. Da baš.
- kurty
#37 Re: Posmatraci na izborima
gnjev wrote:Al mee ne možete ubjedit da nema malverzacija . Kao da bi vladajuće lopine prepustile sve slučaju. Da baš.
ja ti kazem ono sto sam vidjao do sada sto kao clan komisije, sto kao predsjednik komisije sto kao posmatrac...
za bugarski voz... svi moraju biti potkupljeni... oni sto su tu oko sedam i oni sto su tu oko 19... a oko 19 je najveca guzva... izmjene posmatraca, dolaze brojaci i tako dalje...znaci x2 vise ociju
za dopisivanje iksica ili cega vec...isto tako... tesko tesko...
mislim, sve je ovo moguce i lakoizvodljivo kad je "kupljen" cijeli lanac ljudii svi posmatraci i cijela komisija... a sad skontaj koji je to rizik pokusati kupiti sve te ljude...
-
RLewis
#38 Re: Posmatraci na izborima
Tesko da moze doci do malverzacija na samom birackom mjestu, tu su ljudi iz razlicitih politickih opcija. Sto se tice zamjena clanova ili posmatraca, to je moguce ali se mjenjaju npr hdz i sda, na birackom mjestu gdje hdz nema sto traziti odnosno nece imati glasova, ali opet na tom glasackom mjesto postoje predstavnici sbb ili sdp koje su na tom glasackom mjestu rivali, nerjetko i oni imaju vise od jednog predstavnika dobijenog konpenzacijom sa npr sds om koji takodje nema tu sto traziti. Tako da mozes naici na antu ispred sda ili adnana ispred hdz isl. To se najvise desava po ruralnim glasackim mjestima sa homogenom nacionalnom sredinom, gdje se koplja lome oko glasova istog naroda i tu stranke drugih naroda nemaju sta nadgledati a imaju drugdje.
-
Azrail
#39 Re: Posmatraci na izborima
U jako ruralnim MZ se uglavnom zna da 90% ljudi glasa za istu stranku. Tako da tu čitav odbor bude iz iste stranke, a od 7-8 posmatrača 1 ili 2 budu iz neke druge (jer valja platiti posmatrače, a što bi ih plaćali ako nema glasova na tom mjestu). Onda se na takvim mjestima dešavaju interesantne stvari.
Onom jednom stranka kaže da ode tamo pred kraj glasanja da bi mogao pratiti brojanje i da ne pravi belaj jer će biti sam protiv ostatka ekipe. Jedino treba da se potrudi da ne ponište eventualnih 5-6 glasova za njegovu stranku, što mu onda ovi udovolje jer ne pravi probleme oko ostalih dešavanja. Tu se onda dešavaju svakakve malverzacije, od toga da tokom cijelog procesa budu prisutne lokalne kabadahije koje nemaju veze sa izborima, do toga da pola sela "ne vidi dobro" pa treba pomoć prilikom glasanja.
P.S. I naravno da bude hemijskih olovaka na stolu tokom brojanja jer valja nekako bilježiti kome je koliko otišlo. Brojanje listića nije tako jednostavno kako se čini.
Onom jednom stranka kaže da ode tamo pred kraj glasanja da bi mogao pratiti brojanje i da ne pravi belaj jer će biti sam protiv ostatka ekipe. Jedino treba da se potrudi da ne ponište eventualnih 5-6 glasova za njegovu stranku, što mu onda ovi udovolje jer ne pravi probleme oko ostalih dešavanja. Tu se onda dešavaju svakakve malverzacije, od toga da tokom cijelog procesa budu prisutne lokalne kabadahije koje nemaju veze sa izborima, do toga da pola sela "ne vidi dobro" pa treba pomoć prilikom glasanja.
P.S. I naravno da bude hemijskih olovaka na stolu tokom brojanja jer valja nekako bilježiti kome je koliko otišlo. Brojanje listića nije tako jednostavno kako se čini.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#40 Re: Posmatraci na izborima
joj jesam rahat ove godine totalnos ve mimo mene prolazi
nema gnjavljenja poziva noćnih ljepljenja postera, predavanja sastanaka šuplje ovo ono
prije sam sudjelovao ili u kampanjama ili u brojanju glasova ili kao promatrač...
uglavnom mislim da je nemoguće ukrasti veliki broj glasova...
jednom sam čak s promatračima čini mi se zabih spasio 5 glasova SDA koje su njihovi "predstavnici" na brojanju srstali u one sa greškom nevažeće
dakle ako je više od 3 promatrača nemoguće je prevariti individualno jer se sve provjerava više puta
osim toga treba biti potplaćen predsjednik i zamjenik izborne komisije tu...
onda se sve treba po knjigama slagati i potpisima... i tek se to u vrećema pregleda u izbornom štabu u središtu
prije sam sudjelovao ili u kampanjama ili u brojanju glasova ili kao promatrač...
uglavnom mislim da je nemoguće ukrasti veliki broj glasova...
jednom sam čak s promatračima čini mi se zabih spasio 5 glasova SDA koje su njihovi "predstavnici" na brojanju srstali u one sa greškom nevažeće
dakle ako je više od 3 promatrača nemoguće je prevariti individualno jer se sve provjerava više puta
osim toga treba biti potplaćen predsjednik i zamjenik izborne komisije tu...
onda se sve treba po knjigama slagati i potpisima... i tek se to u vrećema pregleda u izbornom štabu u središtu
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#41 Re: Posmatraci na izborima
Prosle izbore u Doboju na jednom "bosnjackom" glasackom mjestu djevojka je opomenula ove sto su krenuli da popunjavaju prazne listice, a onda su je svi napali : Halo jesi li normalna, vidis da nase popunjavamoa !
Ove godine se momak se javio da bude posmatrac a onda ga frajer iz SDP-a prijateljski opomene, Kud ces ba? Sta ti to treba u Szivotu? Hoces da ti neko auto bezveze zapali...
Ove godine se momak se javio da bude posmatrac a onda ga frajer iz SDP-a prijateljski opomene, Kud ces ba? Sta ti to treba u Szivotu? Hoces da ti neko auto bezveze zapali...
- ilkbahar
#42 Re: Posmatraci na izborima
Nije te zajebo nego ti nisi pazljivo slusao! U pitanju su paketi sa osjetljivim materijalom,tj praznim glasackim listicima koje komisija dobije na dan prije izbora. listici se broje na dan prije ali i na dan izbora ujutro. Predsjednik ne moze to nositi kuci, nego se to ostavlja u prostoriji gdje ce biti izbori koje do dana izbora osigurava policija.gnjev wrote:E onda nas je zajebo onaj predavač. Jer je reko da se mogu ostaviti do jutra ili u biralištu ako je osigurano ili gdje predsjednik odluči
trebali bi uvesti i polaganje ttesta inteligencije za clanove komisije.
-
Ana Maria
#43 Re: Posmatraci na izborima
Koliko placa DF?putokaz1 wrote:U sda je 30 KM,većini drugih jačih stranaka 50 KM,u slabijim 20 KM.LoveIsGone wrote:Je li naknade za posmatrače ispred stranaka određuju same stranke ili ima neka jedinstvena naknada?
- ilkbahar
#44 Re: Posmatraci na izborima
nema sta ona koga opominjat, ima zapisnik u koji moze napisati prigovor ili nazvati cik direktno. mislim da je vecina ljudi koji rade na izborima tu zbog dnevnice i niko nece poradi necijeg interesa riskirati da ode u zatvor.Slo Burner wrote:Prosle izbore u Doboju na jednom "bosnjackom" glasackom mjestu djevojka je opomenula ove sto su krenuli da popunjavaju prazne listice, a onda su je svi napali : Halo jesi li normalna, vidis da nase popunjavamoa !
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#45 Re: Posmatraci na izborima
ilkbahar wrote:nema sta ona koga opominjat, ima zapisnik u koji moze napisati prigovor ili nazvati cik direktno. mislim da je vecina ljudi koji rade na izborima tu zbog dnevnice i niko nece poradi necijeg interesa riskirati da ode u zatvor.Slo Burner wrote:Prosle izbore u Doboju na jednom "bosnjackom" glasackom mjestu djevojka je opomenula ove sto su krenuli da popunjavaju prazne listice, a onda su je svi napali : Halo jesi li normalna, vidis da nase popunjavamoa !
Pun zatvor ovih prevaranata
Govorim ti kako funkcionisu stvari na terenu.
- gnjev
#46 Re: Posmatraci na izborima
Ma nisi ni ti nesto posebno inteligentan ako nepaznju usko vezes uz koeficijent inteligencijeilkbahar wrote:Nije te zajebo nego ti nisi pazljivo slusao! U pitanju su paketi sa osjetljivim materijalom,tj praznim glasackim listicima koje komisija dobije na dan prije izbora. listici se broje na dan prije ali i na dan izbora ujutro. Predsjednik ne moze to nositi kuci, nego se to ostavlja u prostoriji gdje ce biti izbori koje do dana izbora osigurava policija.gnjev wrote:E onda nas je zajebo onaj predavač. Jer je reko da se mogu ostaviti do jutra ili u biralištu ako je osigurano ili gdje predsjednik odluči
trebali bi uvesti i polaganje ttesta inteligencije za clanove komisije.
-
GoodTaste
#47 Re: Posmatraci na izborima
Ko kod je iz stranke i zeli "pomoc" oko glasova, ako je moguce, nek zna da me moze kupiti i moze me slobodno kontaktirati ... Isto tako kao i za glasove da navucem raju da glasaju.
Glas minimum 50km, zavisi za koga
Ostale malverzacije minimum cetverocifreni broj, o tacnoj cifri nakon dogovora
I naravno ... placanje unaprijed u kešu

Glas minimum 50km, zavisi za koga
Ostale malverzacije minimum cetverocifreni broj, o tacnoj cifri nakon dogovora
I naravno ... placanje unaprijed u kešu
- It_is_a_Leclerc
#48 Re: Posmatraci na izborima
Čuj - da ti neko auto zapali ?!
Pa onda bi, sudeći po činjenici da se CIK-u prijave stotine nepravilnosti, pola članova biračkih odbora pješice hodalo.
Malverzacije na izborima u BiH su moguće samo u promilima. Jer, glasački listić prolazi kroz ogroman broj ruku koje bi trebalo potplatiti, i jer svaka stranka ima svoje ljude koji za dnevnicu paze da im stranka ne bude oštećena.
Pa onda bi, sudeći po činjenici da se CIK-u prijave stotine nepravilnosti, pola članova biračkih odbora pješice hodalo.
Malverzacije na izborima u BiH su moguće samo u promilima. Jer, glasački listić prolazi kroz ogroman broj ruku koje bi trebalo potplatiti, i jer svaka stranka ima svoje ljude koji za dnevnicu paze da im stranka ne bude oštećena.
-
4ZR4IL
#49 Re: Posmatraci na izborima
I ja sam ove godine posmatrač, pa me zanima kako to ide sve sa posmatračima.
PS. prvi mi je put
PS. prvi mi je put
-
Monika1234
#50 Re: Posmatraci na izborima
Posmatrač po prvi put 
Da li neko zna koliko plaćaju dnevnice za posmatrače stranka SBB i SDP ?
Da li neko zna koliko plaćaju dnevnice za posmatrače stranka SBB i SDP ?