Poslovna ideja...???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

kemalba

#76 Re: Poslovna ideja...???

Post by kemalba »

Travnik i Vlašić su turističke destinacije. Ti se razumiješ u forografiju i photoshop, treba ti još malo znanja oko kreiranja web-a i možeš napraviti turistički portal Travnika i Vlašića. Naravno na Engleskom i Bosanskom jeziku, po mogućnosti i drugim jezicima koje eventualno poznaješ/možeš platiti prevod. Zaradu možeš ostvarivati kroz objavu opisa turističkog smještaja, posebice u privatnom smještaju, i eventualno u posredovanju pri rezervacijama. Ako bi web sajt postao populaan, koja marka i od reklama bi bila moguća.

Imaš sasvim dovoljno novca za ovakav projekat.
burekodsira

#77 Re: Poslovna ideja...???

Post by burekodsira »

kemalba wrote:Travnik i Vlašić su turističke destinacije. Ti se razumiješ u forografiju i photoshop, treba ti još malo znanja oko kreiranja web-a i možeš napraviti turistički portal Travnika i Vlašića. Naravno na Engleskom i Bosanskom jeziku, po mogućnosti i drugim jezicima koje eventualno poznaješ/možeš platiti prevod. Zaradu možeš ostvarivati kroz objavu opisa turističkog smještaja, posebice u privatnom smještaju, i eventualno u posredovanju pri rezervacijama. Ako bi web sajt postao populaan, koja marka i od reklama bi bila moguća.

te stvari u bih su pisi propalo, bilo bi haj me jaro turi na internet dodjem ti dok me krene poso i tako to. uostalom takvih propalih primjera je kod nas na milion u svim strukama, ne samo turizmu.
burekodsira

#78 Re: Poslovna ideja...???

Post by burekodsira »

figaroUno wrote: Najbolje uzmi neki ugovor sa KP domom u Zenici ili nekom drugom zatvorom. Oni nek se bave nekim rucnim radom (recimo strikovane tashne za mobitel). Ti njima samo plati cigare a oni rade za to hahahah
evo da se na tvoju ideju nadovezem :D besplatan prijedlog od mene za dobrobit drustva 8-)

negdje u svicarskoj ja mislim je neko skonto biznis da postavi internet shop za pletenu robu (pape, kape, dzemperi i sl) i postavio je par baka/nena koje musterija moze odabrati da mu ona zeljeni artikal isplete.

domaca varijanta bi mogla biti da izaberes zatvorenika koji da ti npr. ishekla tasnicu za mobitel :mrgreen:
ovo bi imalo veoma jak odjek u svijetu jer dosad tako nesta ne postoji sto bi napravilo veliki publicitet i automatski lansiralo biznis na svjetski nivo. uz malo suplje bi se to moglo vrhunski srediti
daxon

#79 Re: Poslovna ideja...???

Post by daxon »

Evo brzinski jedna ideja za individualnu zaradu, po mojoj procjeni bez problema se može zaraditi 1500+ km sve i da ih petorica rade istu stvar, evo slika o čemu se radi:

Image

Dakle, fin i uredan student ili srednjoškolac u staroj gradskoj sarajevskoj nošnji (pusti i male stilske brčiće), nasmijan, vedar sa poznavanjem engleskog na ovaj način može odlično zaraditi, a ulaganja nisu velika, ljeti boza, zimi vruć salep ili neki čaj i to je to :D
Sretno ko se god odluči.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#80 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

agroforestry
žuta

#81 Re: Poslovna ideja...???

Post by žuta »

za pokretanje bilo kakvog privatnog biznisa najbitnije ti je da se učlaniš u neku stranku al pazi tvoja vrsta djelatnosti koju izabereš treba biti u skladu sa strankom koja drži tu oblast
karanana

#82 Re: Poslovna ideja...???

Post by karanana »

daxon wrote:Evo brzinski jedna ideja za individualnu zaradu, po mojoj procjeni bez problema se može zaraditi 1500+ km sve i da ih petorica rade istu stvar, evo slika o čemu se radi:

Image

Dakle, fin i uredan student ili srednjoškolac u staroj gradskoj sarajevskoj nošnji (pusti i male stilske brčiće), nasmijan, vedar sa poznavanjem engleskog na ovaj način može odlično zaraditi, a ulaganja nisu velika, ljeti boza, zimi vruć salep ili neki čaj i to je to :D
Sretno ko se god odluči.
gdje bi ovo prodavo? kuda bi hodo sa ovim?
detroit-mercy

#83 Re: Poslovna ideja...???

Post by detroit-mercy »

Upises se u vehabije, nista ne radis a lova kapa :mrgreen: .
Toto

#84 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

daxon wrote:Evo brzinski jedna ideja za individualnu zaradu, po mojoj procjeni bez problema se može zaraditi 1500+ km sve i da ih petorica rade istu stvar, evo slika o čemu se radi:

Image

Sretno ko se god odluči.
bogme ti je ova ideja za desetke.. ne samo da "studenti" zarade od himbera vec i da se para jamije od reklame firme koje prodaju himber, vodu kiseljake
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#85 Re: Poslovna ideja...???

Post by KatarinaKosaca »

Traži subvenciju za plastenik i uzgajaj začinsko bilje ili nešto drugo specijalizirano bilje.
detroit-mercy

#86 Re: Poslovna ideja...???

Post by detroit-mercy »

Upisi se u SBB (Fahrovu stranku) dok jos ima vremena, posto ce oni pobijediti na sljedecim izobrima :mrgreen: .
ljuspica

#87 Re: Poslovna ideja...???

Post by ljuspica »

KatarinaKosaca wrote:Traži subvenciju za plastenik i uzgajaj začinsko bilje ili nešto drugo specijalizirano bilje.
Od koga se ovo trazi? Da li se dobije kakva lova?
4m3l

#88 Re: Poslovna ideja...???

Post by 4m3l »

Evo ja na selu imam njiva i sumadije, sta mi preporucujete...pocetni kapital 20-30 hiljada KM :)
Toto

#89 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

4m3l wrote:Evo ja na selu imam njiva i sumadije, sta mi preporucujete...pocetni kapital 20-30 hiljada KM :)
koja nadmorska visina i koji areal
casanova123

#90 Re: Poslovna ideja...???

Post by casanova123 »

Zvek wrote:Trenutno teško. Meni su za pripravnički tražili 15000 KM i da cekam do kraja ove godine da me pozovu.
Nisam imao :sad:

sto nisi digao kredit??
4m3l

#91 Re: Poslovna ideja...???

Post by 4m3l »

Toto wrote:
4m3l wrote:Evo ja na selu imam njiva i sumadije, sta mi preporucujete...pocetni kapital 20-30 hiljada KM :)
Pa oko 1300m na Bjelasnici..
žulijan asanž

#92 Re: Poslovna ideja...???

Post by žulijan asanž »

4m3l wrote:
Toto wrote:
ovce brate, šta ćeš drugo bogu pod bradom
hodža

#93 Re: Poslovna ideja...???

Post by hodža »

otvori sokerhanu :-) ;-)
Toto

#94 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

4m3l wrote:
Toto wrote:
hos zivit gore ili bi preko wireless-a ekonomiso
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#95 Re: Poslovna ideja...???

Post by KatarinaKosaca »

ljuspica wrote:
KatarinaKosaca wrote:Traži subvenciju za plastenik i uzgajaj začinsko bilje ili nešto drugo specijalizirano bilje.
Od koga se ovo trazi? Da li se dobije kakva lova?
Neke lokalne zajednice su subvencionirale plastenike u iznosu od 75%, preko nekih stranih nevladinih. To treba prokopati, za poljoprivredu se može naći još uvijek..
4m3l

#96 Re: Poslovna ideja...???

Post by 4m3l »

Toto wrote:hos zivit gore ili bi preko wireless-a ekonomiso
Mogu i jedno i drugo :) Mada mi se vise svidja wifi ekonomisanje i sto se tice zivljenja gore, ne bih zivio, vec bi redovno isao tako da dodje na isto..
dinoo1898

#97 Re: Poslovna ideja...???

Post by dinoo1898 »

pa kao student ekonomije bi trebao znati da se tako ne krece u biznis... :D
žuti

#98 Re: Poslovna ideja...???

Post by žuti »

burekodsira wrote:
kemalba wrote:Travnik i Vlašić su turističke destinacije. Ti se razumiješ u forografiju i photoshop, treba ti još malo znanja oko kreiranja web-a i možeš napraviti turistički portal Travnika i Vlašića. Naravno na Engleskom i Bosanskom jeziku, po mogućnosti i drugim jezicima koje eventualno poznaješ/možeš platiti prevod. Zaradu možeš ostvarivati kroz objavu opisa turističkog smještaja, posebice u privatnom smještaju, i eventualno u posredovanju pri rezervacijama. Ako bi web sajt postao populaan, koja marka i od reklama bi bila moguća.

te stvari u bih su pisi propalo, bilo bi haj me jaro turi na internet dodjem ti dok me krene poso i tako to. uostalom takvih propalih primjera je kod nas na milion u svim strukama, ne samo turizmu.
slažem se. tesko bi ovo donijelo neku zaradu.
ljuspica

#99 Re: Poslovna ideja...???

Post by ljuspica »

Ja sam vec ranije pisala svoju poslovnu ideju: kamp.., ne mora to biti na moru, moze i pored neke rijeke u BiH ili negdje gdje masovno dolaze turisti. Recimo sad je aktuelno Visoko, gdje dolaze puno stranaca.Svi oni traze prenociste za 2-3 eura. Ja i kad bih otvarala kamp otvorila bih jeftino, jer bi tada bila navala. Uostalom, sta kamp moze da ponudi, ne moze nikakav smjestaj A kategorije, vec onaj robinzonski, prema tome, ne moze ni cijena nocenja biti kao u sobama. Po meni je recimo pogresno sto u Hr. imaju visoke cijene nocenja kampova. Kampovi su skupi kao i sobe i apartmani, a nikako se ne moze porediti ljetovanje u satoru i u sobu. No, neko voli vise kamp od sobe, kao ja recimo,i bez obzira sto vise volim kamp, smatram da je on ponekad pravi luksuz.
vela-havle

#100 Re: Poslovna ideja...???

Post by vela-havle »

Najvažnije je da uz pomoć nekih ljudi(koji to znaju) pristupiš izradi biznis plana koji će ti biti orjentacija kako djelovati u budućnosti,čime se baviti ,ako je to proizvodni sektor da odrediš i za početak limitiraš kapacitet proizvodnje.I da,ne misli na rodbinu,ako rodbinu budeš odmah zapošljavao nema od toga ništa i ode sve uvraga.
Ako ispuniš sve ove zacrtane ciljeve i dođeš do potrebne dokumentacije i same registracije poslovnog subjekta moraš uspostaviti minimum proizvodnje sa minimalnim brojem radnika na početku kako bi kroz par mjeseci vidio na čemu si i kako će ići dalje
Dalje,konkretno da sam na tvom mjestu ,potražio bi u napuštenim prostorijama nekog prijašnjeg poslovnog subjekta od nadležnih neki prostor za iznajmljivanje,jer naravno nećeš biznis praviti na livadi .Ugalvnom ovo nabrojano se odnosi na Poizvodni sektor
podržavam te i sretno :)
Post Reply