Poslovna ideja...???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Hav0C

#51 Re: Poslovna ideja...???

Post by Hav0C »

Kaćunak wrote:Eh, vidis...
Da napises bar razlog...Jel to na fakultetu ima onaj natjecaj, konkurs za razvijanje poslovne ideje, pa koja ideja bude najbolja, pomognu ti sa 5-10000 KM, da kao realizuješ svoju ideju....Pa ti ne mozes nista da skontas, pa trazis po forumu....A nisi ni obec'o procenat eventualnom predlagaču.. :lol:
Razmišljaj sam, ne možeš u životu nazor neke stvari...
Kad vec pricas o tome to nije konkurs za razvijanje poslovne ideje, vec biznis plana ili strateskog plana i vjeruj nagrada je mnogo veca ako ti je rad kvalitetan, mada neznam nijedan konkurs koji traje.

A i zar nije bez veze pitati "bar razlog" kako si ti to naveo za pokretanje bilo koje vrste poslovanja, razlog je pokriti sve troskove i izaci sa viskom.

A mogu ja da skontam, samo je istina da sam ne iskusan u tome pa je logicno da trazim savjet, dodatnu ideju, tudja iskustva ili mozda kvalitetnu kritiku...
Hav0C

#52 Re: Poslovna ideja...???

Post by Hav0C »

emirbey_7 wrote:Bez uvrede, profesionalna deformacija me tjera da dam par napomena.

Prvo. Student si trece godine i prilicno ti dobro ide. To je mjerilo?

Jeste mjerilo. Zato i kazes da neces otvarati "makro preduzece", a taj termin u 25 godina prvi put cujem.

Drugo. Design, marketing i slicno ("marketing opcenito u punom smislu" :-) ). Kakve 2-3 hiljade KM? To registrujes kao agenciju (dodatna djelatnost) ili obrt, i cijelu stvar zavrsis za 500 KM. Mozes to prijaviti kuci, tako da je fiksni trosak 0.

Trece. I ja prodajem svoju pamet. Javi se ako zelis napraviti nesto.
Ne prodajem pamet, vec samo trazim tudje misljenje, iskustvo, savijet ili ideju.
Stvarno cijenim ovakvu vrstu odgovora, to makro sam mislio da ne planiram nista veliko, samo sam figurativno rekao.
Ovdje su mi vec nesto govorili u prethodnim temama o porezu na dobit i registrovanju firme/djelatnosti cega vec to 2-3000 km. To za merketing, desing i sl nisam znao.

poslao sam pp
Poslao sam pp
poznanik

#53 Re: Poslovna ideja...???

Post by poznanik »

Hav0C wrote:Pocetak je najtezi a planiram da otvorim ili pokrenem nesto, pa mi treba dodatna inspiracija i ideja.. Pisite kako ste vi zapoceli ili planirate da zapocnete svoj biznis..

Ako neko ima neki prijedlog ili ozbiljnu ponudu i ideju posaljite na PP

Ništa tajno, sve javno :D

Evo ti ozbiljna poslovna ideja: NAPLATA POTRAŽIVANJA koju ne može postići poludržavna firma, kao npr. JP "HT Mostar". Tvoja sposobnost bi bila samo da angažuješ određeni broj "kockastih" momaka i obećaš dobru stimulaciju. Kasnije sjediš kući, a država te nagrađuje za reketiranje, legalno reketiranje :D
JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar
Nabava usluga naplate potraživanja
Vrijeme objave:23.08.2011.
Vrijeme isteka:20.09.2011.
JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar objavljuje javni natječaj za nabavu usluga naplate potraživanja. Dokumentaciju za natječaj dostaviti na dolje navedenu adresu najkasnije do 20.09.2011. godine. Kontakt osoba: Mirjana Ćorluka. Adresa: Kneza Branimira bb, 88000 Mostar. Identifikacijski broj: 4227270100006. Telefon: 036/395-270. Fax: 036/395-270. E-mail: [email protected]. (Izvor: Službeni glasnik, 22.08.2011.)

http://www.ht.ba/hr/Vijesti-i-press/Jav ... .d.-Mostar
Master.DKP

#54 Re: Poslovna ideja...???

Post by Master.DKP »

Opet, sve je jednostavno kada se razlozi !

Bosna i Hercegovina godisnje daje vise od 1 000 000 000 KM, slovima: 1 MILIJARDU KM na uvoz hrane i pica. Svih vrsta prehrambenih proizvoda i svih vrsta alkoholnih i bezalkoholnic pica !

Sir, mljeko, mlijecni proizvodi sa Vlasica i tog plodnog kraja BiH proizvoditi u BiH i prodavati po gradovima i selima BiH !
Mr.Penguin

#55 Re: Poslovna ideja...???

Post by Mr.Penguin »

.
Last edited by Mr.Penguin on 23/03/2013 16:03, edited 1 time in total.
daxon

#56 Re: Poslovna ideja...???

Post by daxon »

Mr.Penguin wrote:Uvijek nedostaje ideja a ne novac, tako da ti je ideja sve.
Evo ja sad imam bar pet ideja, nažalost fali mi nekih 50 000 KM, tako da džaba ti ideje ako nemaš novac. :sad:
Mr.Penguin

#57 Re: Poslovna ideja...???

Post by Mr.Penguin »

.
Last edited by Mr.Penguin on 23/03/2013 16:03, edited 1 time in total.
žuti

#58 Re: Poslovna ideja...???

Post by žuti »

@ Hav0C

jesi ziv ?? :D u koja si doba s biznisom
daxon

#59 Re: Poslovna ideja...???

Post by daxon »

Mr.Penguin wrote:
daxon wrote:
Evo ja sad imam bar pet ideja, nažalost fali mi nekih 50 000 KM, tako da džaba ti ideje ako nemaš novac. :sad:
Uzmes kredit u banci, koliko ih je sad ostalo (ideja) ? :D
Uđem u banku i zatražim 50 000 Km kredita, ljudi u banci puknu od smijeha,
u kojoj državi živiš, pa za 50 milja tražili bi mi 3 žiranta i da sam zaposlen u državnoj firmi sa platom od 2000 km, a kamata na 10 godina bi bila 12%, koji crni kredit u BiH :-)
Mr.Penguin

#60 Re: Poslovna ideja...???

Post by Mr.Penguin »

.
Last edited by Mr.Penguin on 23/03/2013 16:02, edited 1 time in total.
Comrad

#61 Re: Poslovna ideja...???

Post by Comrad »

daxon wrote:
Nije dzaba. Napiso ti je covjek. Napravi biznis plan, zaredaj po bankama, fondovima, pa imas biznismena kojima je 50k nista. Ovo vazi, ako su te ideje prave ideje, a ne nesto tipa otvoris kafic, pekaru i sl. Zasto ti banka ne bi dala 50k, ak ces ti njoj vratiti kamatu.
daxon

#62 Re: Poslovna ideja...???

Post by daxon »

Comrad wrote: pa imas biznismena kojima je 50k nista
Ovo mi je palo na pamet, međutim, lik mi klepi ideju i ja mu više ne trebam, sam završi sve...
žuti

#63 Re: Poslovna ideja...???

Post by žuti »

daxon wrote:
Ovo mi je palo na pamet, međutim, lik mi klepi ideju i ja mu više ne trebam, sam završi sve...
upravo.
poznanik

#64 Re: Poslovna ideja...???

Post by poznanik »

daxon wrote:

Rijetko ko u nas osnuje novu firmu koja u svojoj osnivačkoj vrijednosti ima unesenu finansijsku vrijednost s jedne strane (novac, oprema), i intelektualnu (ideja), s druge strane. Nekad poslovna ideja ima vrlo visoku vrijednost, ali je ona u našoj poslovnoj tradiciji potpuno zanemarena, a još više - ignorisana :(

Razlog je u lošem ili gotovo nikakvom mehanizmu zaštite od drugog, od prevare ili zloupotrebe, posebno u naplati. Najbolji primjer sam pokazao u svom postu iznad, u kojem veliko državno preduzeće raspisuje ponudu za naplatu potraživanja. Sudovima više niko ne vjeruje i neće da pokreće dugotrajne parnice, sudovi ne rade ažurno, pa rijetko koja presuda može biti naplaćena na vrijeme, itd. Zbog takvog odnosa sudova mnoge firme su bankrotirale.

Opća je nesigurnost u ostvarenju dobiti nakon bilo kakvog ulaganja i poslovanja, a da je ono po pravilima i propisima. Rijetko koja firma uspijeva ostvariti sve uslove poslovanja, to može postići jedino veća koja ima zagarantirane državne poslove ili slične.

Najveći "kamen spoticaja" u pozitivnom i urednom poslovanju firmi predstavlja BiH pravosuđe.
talić

#65 Re: Poslovna ideja...???

Post by talić »

daxon wrote:
prošla su vremena ideja. Sad su za biznis potrebne insider informacije, know how ili jake političke, nacionalne i familijarne veze. Nije nikakav problem doći do 50.000 ali u BiH nema biznisa sa 50.000 sa kojim možeš uspjeti (pošteno). Svakom ko me uvjeri da će posao biti profitabilan dajem 49% vlasništva firme koja će imati osnivački kapital 50.000 maraka. ;-)
Mr.Penguin

#66 Re: Poslovna ideja...???

Post by Mr.Penguin »

.
Last edited by Mr.Penguin on 23/03/2013 16:02, edited 1 time in total.
talić

#67 Re: Poslovna ideja...???

Post by talić »

ideja.... znači "rješiti neki problem", npr. čovjek koji je noseći kofer skontao da bi lakše bilo voziti ga nego nositi je "dobio ideju". To o čemo daxon (čovjek sa pet ideja) govori su možda poslovni koncepti ali ideje sigurno nisu jer pretpostavljam da se ne radi o novim proizvodima i uslugama.
daxon

#68 Re: Poslovna ideja...???

Post by daxon »

talić wrote:ali ideje sigurno nisu jer pretpostavljam da se ne radi o novim proizvodima i uslugama.
Dobro si to definisao, međuitim, radi se upravo o novim proizvodima i uslugama, dakle, riječ je o ideji.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#69 Re: Poslovna ideja...???

Post by bordo gandalf »

Zaposli se u BHTelecom :D
Zvek

#70 Re: Poslovna ideja...???

Post by Zvek »

Trenutno teško. Meni su za pripravnički tražili 15000 KM i da cekam do kraja ove godine da me pozovu.
Nisam imao :sad:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#71 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

jsu li gotovi godisnji
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#72 Re: Poslovna ideja...???

Post by KatarinaKosaca »

Zvek wrote:Trenutno teško. Meni su za pripravnički tražili 15000 KM i da cekam do kraja ove godine da me pozovu.
Što nisi prijavio? Moramo takve stvari prijavljivati, ako ne , dešavaće se narednih 1000 godina.
poznanik

#73 Re: Poslovna ideja...???

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:
Zvek wrote:Trenutno teško. Meni su za pripravnički tražili 15000 KM i da cekam do kraja ove godine da me pozovu.
Što nisi prijavio? Moramo takve stvari prijavljivati, ako ne , dešavaće se narednih 1000 godina.
Obraćaš mu se pitanjem na koje ne može dati očekivani odgovor. Njemu ni na pamet nije pala mogućnost da prijavi temo nekog zbog korupcije i ucjene, momak je jasno napisao da nije imao...Da jeste, i on bi dao novac :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#74 Re: Poslovna ideja...???

Post by KatarinaKosaca »

poznanik wrote:Obraćaš mu se pitanjem na koje ne može dati očekivani odgovor. Njemu ni na pamet nije pala mogućnost da prijavi temo nekog zbog korupcije i ucjene, momak je jasno napisao da nije imao...Da jeste, i on bi dao novac :-)
Zato nam i ide sve kako nam ide. Ja znam da čovjeku koji traži posao nije ni do pisanja jednog papira, jer te gola egzistencija i preživljavanje toliko zaokupi, ali moramo jednom krenuti reakcijama na ove stvari. Ako sa dokazima (nije teško snimiti) prijavi traženje mita na primjer 50 ljudi u jednom mjesecu uz izjave medijima, netko će morati nešto napraviti. Pa kad jedan izgubi posao od tih koji traže mito, sigurno ćemo procentualno smanjiti taj omiljeni društveni sport.
figaroUno

#75 Re: Poslovna ideja...???

Post by figaroUno »

Hav0C wrote:Ehhh ovak...

Zamislite da imate pocetni kapital od 10000 km (otprilike) i na vama je da otvorite nesto ili pokrenete vlastiti biznis i povratite ulozeni novac u sto manjem vremenskom roku.

Pocetak je najtezi a planiram da otvorim ili pokrenem nesto, pa mi treba dodatna inspiracija i ideja.. Pisite kako ste vi zapoceli ili planirate da zapocnete svoj biznis..

(Pise vam skoro sve detaljnije sta sam zamislio vec dole..)

EDIT:
Ako neko ima neki prijedlog ili ozbiljnu ponudu i ideju posaljite na PP
Najbolje uzmi neki ugovor sa KP domom u Zenici ili nekom drugom zatvorom. Oni nek se bave nekim rucnim radom (recimo strikovane tashne za mobitel). Ti njima samo plati cigare a oni rade za to hahahah
Post Reply