Poslovna ideja...???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

HAVANA

#26 Re: Poslovna ideja...???

Post by HAVANA »

Cuj sad i uzgoj puzeva :shock: :-) Ima li ista u ovoj drzavi da ima podsticaj umjesto prepreke :roll: Prosto se osjecam ko oni sto trce, pa po vas dan preskacu one prepreke :evil:
heckler

#27 Re: Poslovna ideja...???

Post by heckler »

poznanik wrote:
heckler wrote:Sta bi od uzgajanja puzeva? Jel to bila navlakusa :)
Uzgoj puževa ima vrlo rigoroznu zakonsku prepreku u BiH, iako već postoji nekoliko mini-farmi, čini mi se negdje oko Prijedora.
Nije da mi pada na pamet da ih uzgajam, ali me sad zivo interesuje koja je to zakonska prepreka sto zabranjuje uzgoj puzeva. :D
heckler

#28 Re: Poslovna ideja...???

Post by heckler »

HAVANA wrote:Cuj sad i uzgoj puzeva :shock: :-) Ima li ista u ovoj drzavi da ima podsticaj umjesto prepreke :roll: Prosto se osjecam ko oni sto trce, pa po vas dan preskacu one prepreke :evil:
Vala bas, ko pacman video igrica... gdje god se haman okrenes ceka te smrt.

Image
Duhovni Vođa

#29 Re: Poslovna ideja...???

Post by Duhovni Vođa »

poznanik wrote:
Uzgoj puževa ima vrlo rigoroznu zakonsku prepreku u BiH, iako već postoji nekoliko mini-farmi, čini mi se negdje oko Prijedora.
koja je prepreka? sta je konkretno u pitanju?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#30 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

heckler wrote:
poznanik wrote:
Nije da mi pada na pamet da ih uzgajam, ali me sad zivo interesuje koja je to zakonska prepreka sto zabranjuje uzgoj puzeva. :D
skripe puzevi zubima dok pasu, pa komsiluk ne moze da spava
heckler

#31 Re: Poslovna ideja...???

Post by heckler »

Toto wrote:
heckler wrote:
poznanik wrote:
Mozebiti, moguce da usljed silnog prdjenja metanskih plinova prouzrokuju globalno zagrijavanje, a mi kao dokazana eko-drzava ne mozemo sebi to da dozvolimo.
Toto

#32 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

heckler wrote:
Mozebiti, moguce da usljed silnog prdjenja metanskih plinova prouzrokuju globalno zagrijavanje, a mi kao dokazana eko-drzava ne mozemo sebi to da dozvolimo.
Mos mislit onda kako smrdi francuska azurna obala i spanska Andaluzija; oni su najveci uzgajivaci vinogradarskog puza prdonje. :D :D
HAVANA

#33 Re: Poslovna ideja...???

Post by HAVANA »

Toto wrote:
heckler wrote:
poznanik wrote: Uzgoj puževa ima vrlo rigoroznu zakonsku prepreku u BiH, iako već postoji nekoliko mini-farmi, čini mi se negdje oko Prijedora.

:lol: Sve im zube treba povadit :evil:
heckler

#34 Re: Poslovna ideja...???

Post by heckler »

Toto wrote:
heckler wrote:
Mos mislit onda kako smrdi francuska azurna obala i spanska Andaluzija; oni su najveci uzgajivaci vinogradarskog puza prdonje. :D :D

Ja bolan, ja zbog tog smrada na azurno obalu nikad i ne idem. Ha ja, jos i to trpit :zoka:
karbofix

#35 Re: Poslovna ideja...???

Post by karbofix »

otvori diskoteku. zovi "menadžere" pjevača iz srbije. :thumbup:
heckler

#36 Re: Poslovna ideja...???

Post by heckler »

A sad ozbiljno. Da ne pokvarim covjeku temu.

Ja da pokrecem posao, i da me interesuje bavljanje nekom vrstom uzgajanja bilo cega i svacega. Ja bih Toti poslao PM i pozvao ga na gajbu pive ili kakvog drugog napitka i ispitivao ga par dana zaredom. To cisto iz pracenja diskusija na ovom forum na ovakim i slicnim temama zadnjih par godina.
Toto :thumbup:
Toto

#37 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

heckler wrote:A sad ozbiljno. Da ne pokvarim covjeku temu.

Ja da pokrecem posao, i da me interesuje bavljanje nekom vrstom uzgajanja bilo cega i svacega. Ja bih Toti poslao PM i pozvao ga na gajbu pive ili kakvog drugog napitka i ispitivao ga par dana zaredom. To cisto iz pracenja diskusija na ovom forum na ovakim i slicnim temama zadnjih par godina.
haj ti vamo
u poluprecniku od 50 km imam 200 vinarija
dok svaku obadjemo ima da napisamo knjigu od 200 poslovnih ideja
heckler

#38 Re: Poslovna ideja...???

Post by heckler »

Toto wrote:
heckler wrote:A sad ozbiljno. Da ne pokvarim covjeku temu.

haj ti vamo
u poluprecniku od 50 km imam 200 vinarija
dok svaku obadjemo ima da napisamo knjigu od 200 poslovnih ideja
Da znas da sam vec par puta pomisljao da te trznem. Jos nije vrijeme doslo za to ali ako/kad dodje vakat eto me u posjetu ako me primis :)

A vinogradi i vinska industrija, milion nekih opcija. Od proizvodnje bacvi (hrastovina?) do proizvodnje cepova (cujem da je portugalski pluto najbolji na svijetu) i dalje oko nekih patenata za zadrzavanje vode u zemlji koji dizu efikasnost sijanja biljki u suhim klimama.

ehhh...
Hav0C

#39 Re: Poslovna ideja...???

Post by Hav0C »

hurmasica wrote:ako zivis u kakvoj mahali gdje ima puno djecurlije za te pare mozes otvoriti playstation klub. Pet -sest plazmi (naravno nadjes kakve polovne) isto toliko plejki, kakve udobne fotelje, uzmes sokova, chipsa i ostalih grickalica i mislim da ce ti se jako brzo vratiti pare.
to mi je prvo palo na pamet ali ovdje u Travniku toga vec ima dosta...
žuta

#40 Re: Poslovna ideja...???

Post by žuta »

:-) najbolje se iseli iz travnika jer u travniku ima sve meščini
zonna

#41 Re: Poslovna ideja...???

Post by zonna »

žuta wrote::-) najbolje se iseli iz travnika jer u travniku ima sve meščini
:thumbup: :lol:
Toto

#42 Re: Poslovna ideja...???

Post by Toto »

kakve su sanse za posao sa otkupom i preprodajom vune
zonna

#43 Re: Poslovna ideja...???

Post by zonna »

time se sada koliko znam bave samo zadruge. kilo vune kosta 1-2 KM a za kilu ti treba citava vreca. ne isplati se seljaku ni dobaciti je za te pare a ne mogu je ni zapaliti (navodno ne gori...) tako da svako seosko imanje ima negdje vune po supama sa kojom ne zna sta ce...
jako je niska cijena otkupa pa pretpostavljam da je niska inace a kolicincki je ima jako puno za malu tezinu.
iz tog razloga pretpostavljam da bi troskovi transporta bili skupi.
gdje bi se uostalom moglo plasirati?
skyhs0168

#44 Re: Poslovna ideja...???

Post by skyhs0168 »

zonna wrote:time se sada koliko znam bave samo zadruge. kilo vune kosta 1-2 KM a za kilu ti treba citava vreca. ne isplati se seljaku ni dobaciti je za te pare a ne mogu je ni zapaliti (navodno ne gori...) tako da svako seosko imanje ima negdje vune po supama sa kojom ne zna sta ce...
jako je niska cijena otkupa pa pretpostavljam da je niska inace a kolicincki je ima jako puno za malu tezinu.
iz tog razloga pretpostavljam da bi troskovi transporta bili skupi.
gdje bi se uostalom moglo plasirati?
Koliko se vune moze nabaviti u Bosni? imam neke kontakte u svijetu, mozda uspijemo nesto realizovati../
emirbey_7

#45 Re: Poslovna ideja...???

Post by emirbey_7 »

Bez uvrede, profesionalna deformacija me tjera da dam par napomena.

Prvo. Student si trece godine i prilicno ti dobro ide. To je mjerilo?

Jeste mjerilo. Zato i kazes da neces otvarati "makro preduzece", a taj termin u 25 godina prvi put cujem.

Drugo. Design, marketing i slicno ("marketing opcenito u punom smislu" :-) ). Kakve 2-3 hiljade KM? To registrujes kao agenciju (dodatna djelatnost) ili obrt, i cijelu stvar zavrsis za 500 KM. Mozes to prijaviti kuci, tako da je fiksni trosak 0.

Trece. I ja prodajem svoju pamet. Javi se ako zelis napraviti nesto.
skyhs0168

#46 Re: Poslovna ideja...???

Post by skyhs0168 »

Prilicno sam ozbiljan oko izvoza vune... Da li ima nekoga tko zna nesto o vunama? cijena, kvalitet...

I da li ima jos nesto u BiH da ga ima u velikim kolicinama ali se trenutno neuspijevaju prodavati?

p.s. imam vrlo ozbiljne kontakte u aziji i africi
molim vas javite mi se sa idejama o izvozu!!
HZArnel

#47 Re: Poslovna ideja...???

Post by HZArnel »

Pokretaču teme:
Lijepo , kažeš student si ekonomije, onda te ne trebam ja učiti :mrgreen:
Napraviš popis ideja,onda analizu, raspitaš se šta je profitabilno, kakav je podsticaj države, kakva je zainteresiranost potrošača,procijeniš rizik, napraviš analizu poslovanja firmi iz branše u koju ti spada tvoje poduzeće(u tvom kraju) itd.,ima tu svega i pokreneš biznis.

Što se mene tiče, ne vidim se da bih pokretao bilo kakav biznis u BiH, i ja sam student ekonomije(nije da se Falim idem za mas. :mrgreen: ), al' ja gledam kako Italije se dokopat (podsticaj države orelativno dobar),Albanije ili Indonezije, to su moji prioriteti(ne sada, al' u budućnosti,ako bog da), e sad, Albanija i Indonezija-turizam, poznam par ljudi odozda,dobrih prijatelja,Italija(radi blizine, živim u Ljubljani) ,ako bude, onda neki uvoz-izvoz automobila,vjerovatno.

Pa eto, ne znam šta da ti predložim, al' u svakom slučaju Fataj se sofisticiranijeg biznisa, jer jedino tako možeš 10k maraka pretvoriti u nešto više, sa kafanama i birtijama ćeš propasti u Travniku.
Kaćunak

#48 Re: Poslovna ideja...???

Post by Kaćunak »

Eh, vidis...
Da napises bar razlog...Jel to na fakultetu ima onaj natjecaj, konkurs za razvijanje poslovne ideje, pa koja ideja bude najbolja, pomognu ti sa 5-10000 KM, da kao realizuješ svoju ideju....Pa ti ne mozes nista da skontas, pa trazis po forumu....A nisi ni obec'o procenat eventualnom predlagaču.. :lol:
Razmišljaj sam, ne možeš u životu nazor neke stvari...
HZArnel

#49 Re: Poslovna ideja...???

Post by HZArnel »

Kaćunak wrote:Eh, vidis...
Da napises bar razlog...Jel to na fakultetu ima onaj natjecaj, konkurs za razvijanje poslovne ideje, pa koja ideja bude najbolja, pomognu ti sa 5-10000 KM, da kao realizuješ svoju ideju....Pa ti ne mozes nista da skontas, pa trazis po forumu....A nisi ni obec'o procenat eventualnom predlagaču.. :lol:
Razmišljaj sam, ne možeš u životu nazor neke stvari...
:lol: :thumbup:
Hav0C

#50 Re: Poslovna ideja...???

Post by Hav0C »

Svako se moze praviti pametan, ali nije to bit onoga sto sam pitao, teoretski znam u sta se upustam, zelim samo da cujem vase ideje. a 10 000 km je prilicno velika svota za posjedovati ima ljudi koji su krenuli sa mnogo manje, ako vec planirate iznijeti sem svojih ideja i dozivljaja i svoje kritike onda bar pratite kompletnu temu a ne samo prvi i zadnji post.
Post Reply