Ali da se vratimo na poslovanje banaka u BiH, nije mi ni malo krivo sto kukaju, neka malo... Naravno da im suzama ne vjerujem, jer su krokodilske, ali ipak mali crv u meni se osmjehnuo pokoji put...
Poslovanje banka u BiH
Moderator: anex
- drndalo
#26 Re: Poslovanje banka u BiH
Ma to sve znam, bio sam tamo i nisam naletio... Nije mi jasno kako ljudi ne znaju da nema dzabe ni u stare babe...? Tj. ono sto je prelijepo da bi bilo istinito, obicno nije... Zove se bajka...
Ali da se vratimo na poslovanje banaka u BiH, nije mi ni malo krivo sto kukaju, neka malo... Naravno da im suzama ne vjerujem, jer su krokodilske, ali ipak mali crv u meni se osmjehnuo pokoji put...
- zmaj56
#27 Re: Poslovanje banka u BiH
Ovo je objavljeno 11.2.2009
Smije li se ista orocavati i ako da, gdje?
U slucaju gubitka stedne knjizice gubi li se i samo pravo raspolagati sa stednim racunom?
Koji su uslovi za otvaranje tekuceg?
Sta je ziro racun?
Mnogo pitanja, jel' da?
Hvala
Kakva je situacija u 2010?GUBITNICI:
hypo alpe adria -19,2 mil KM gubitka
Pro Credit -14 mil KM gubitka
Sparkasse - 6,5 mil KM gubitka
BBI banka -160 hilj KM gubitka
DOBITNICI:
Unicredit 29 mil KM dobit
Raiffeise 8,3 mil KM dobit
Intesa 3,5 mil KM dobit
Volkbank 3,3 mil KM dobit
NLB 1,9 mil KM dobit
U slucaju gubitka stedne knjizice gubi li se i samo pravo raspolagati sa stednim racunom?
Sta je ziro racun?
Mnogo pitanja, jel' da?
Hvala
-
zonbirile
#28 Re: Poslovanje banka u BiH
--------------------------------------------------------------zmaj56 wrote:Ovo je objavljeno 11.2.2009
DOBITNICI:
Intesa 3,5 mil KM dobit
NLB 1,9 mil KM dobit
Sta je ziro racun?
Mnogo pitanja, jel' da?
Hvala
-oročavanje gubi smisao,jer daju ispod 2% kamate.Samo Intesa i Bor banka,ali u akciji do nekog datuma daju 3,8 na 13 mjeseci,naravno u eurima.Po viđenju,smiješno,ispod pola procenta.Smije,zavisi od iznosa i srca ulagaća.
- ne prijaviš i izvadiš novu
- odeš na šalter,čini mi se 10KM i ispuniš formular
- služi za žiralno plačanje uglavnom pravnih lica,poreznih obveznika
- zmaj56
#29 Re: Poslovanje banka u BiH
Hvala Zonbirile...
Kod tekuceg....Ako imas na deviznom ili domacoj valuti stednom racunu... Dali mozes dizati sa tekuceg a da je to pokriveno stednim racunima? Ili se takav ugovor moze sklopiti? Da li kostaju transakcije preko tekuceg ( isplate). Vidio sam da kod PBS-a uzimaju 1%.
Hvala
Kod tekuceg....Ako imas na deviznom ili domacoj valuti stednom racunu... Dali mozes dizati sa tekuceg a da je to pokriveno stednim racunima? Ili se takav ugovor moze sklopiti? Da li kostaju transakcije preko tekuceg ( isplate). Vidio sam da kod PBS-a uzimaju 1%.
Hvala
- Tarantaca
#30 Re: Poslovanje banka u BiH
Ja se ovdje svega načitah (većinom interesantnog i poucnog)
kako sta treba i kako ne treba , a ulaganja su mi posebno zanimljiva tema, samo stvarno ne znam da li ce kod nas ikad procvjetati tržište novca i ovih izvedenica (kratkoročno tržište) i kako ide ta procedura mislim da se još ljudi uglavnom fokusiraju na konzervativne načine kako da barataju sa svojim novcem (štednja, oročavanje itd.) malo ko se usuđuje recimo staviti 100KM u investicione fondove da postoji i 1% rizika. koliko je to kod nas stabilno pokazuje ogromna kolicina pesimizma po tom pitanju da ne govorim o osiguranju, tržištu osiguranja, jer evo i ja iskreno ni u jednu metodu ne vjerujem, kako i sta da radim sa svojim novcem, kojoj metodi da se okrenem, a ovako da drzim pod jastukom il jos gore potrosim i ne uradim nista od njega cini da se osjecam jos gore. Sta ciniti?
-
zonbirile
#31 Re: Poslovanje banka u BiH
----------------------------------------------------------------------Tarantaca wrote:Ja se ovdje svega načitah (većinom interesantnog i poucnog)kako sta treba i kako ne treba , a ulaganja su mi posebno zanimljiva tema, samo stvarno ne znam da li ce kod nas ikad procvjetati tržište novca i ovih izvedenica (kratkoročno tržište) i kako ide ta procedura mislim da se još ljudi uglavnom fokusiraju na konzervativne načine kako da barataju sa svojim novcem (štednja, oročavanje itd.) malo ko se usuđuje recimo staviti 100KM u investicione fondove da postoji i 1% rizika. koliko je to kod nas stabilno pokazuje ogromna kolicina pesimizma po tom pitanju da ne govorim o osiguranju, tržištu osiguranja, jer evo i ja iskreno ni u jednu metodu ne vjerujem, kako i sta da radim sa svojim novcem, kojoj metodi da se okrenem, a ovako da drzim pod jastukom il jos gore potrosim i ne uradim nista od njega cini da se osjecam jos gore. Sta ciniti?
bilo je ovde pokušaja,SASE naprimjer,ali raju izradiše hoštapleri,kao uvijek u dosluhu sa domaćim i ojadiše raju.Još malo pa mandal mati,ali kad može država bez željeznice,može i bez SASE.Osiguranje može,ali direktno vani,sada se to može obaviti preko banke,ali to je socijalni program slaba vajda od toga.Kupiti nekretninu pa rentati? Sada isplatnije pri štednoj kamati na oročeni ulog od 1,8%,za vrijeme kada je kamata bila 4,25%,haman isplatnije štediti i rahatnije,ali uvijek onaj,ali...
-
HORN1
#32 Re: Poslovanje banka u BiH
Nisu banke stvarno izgubile taj novac već su to knjigovodstveno preknjižena potraživanja koja se uglavnom skoro sto posto naplate u tom iznosu.nonca wrote:Pozdrav,
evo liste banaka u BiH koja pokazuje poslovanje istih protekle godine:
GUBITNICI:
DOBITNICI:
Intesa 3,5 mil KM dobit
NLB 1,9 mil KM dobit
pa eto,otvaram ovu temu, pozivam one koji su strucni da ovo stanje prokomentarisemo, i dodjemo do nekih konstruktivnih zakljucaka.
kako objasniti cinjenicu da neke banke prave uzasne gubitke, dok druge za isti taj iznos posluju pozitivno? sta prvi rade pogresno, a u cemu je tajna uspjeha dobitnika?
Kod nas banke uopšte ne mogu biti u gubitku ako to namjerno neće da izvedu, previše velike imaju razlike na kamatama i paprene cijene usluga tako da im mje skoro nemoguće poslovati sa gubitkom.
-
laks
#33 Re: Poslovanje banka u BiH
Stvarni gubici sigurno nisu ovoliki. Fol je u tome što se svi krediti koji se ne vraćaju na vrijeme, odnosno koji su u E kategoriji, moraju iskazati u bilansu uspjeha kao rezervacija, odnosno rashod. One banke koje imaju više sumnjivo plasiranih kredita ostvarile su manju dobit, odnosno gubitak. Ali to ne znači da oni te kredite neće naplatiti, jer su se banke sigurno osigurale hipotekom.HORN1 wrote:Nisu banke stvarno izgubile taj novac već su to knjigovodstveno preknjižena potraživanja koja se uglavnom skoro sto posto naplate u tom iznosu.nonca wrote:Pozdrav,
evo liste banaka u BiH koja pokazuje poslovanje istih protekle godine:
GUBITNICI:
DOBITNICI:
Intesa 3,5 mil KM dobit
NLB 1,9 mil KM dobit
pa eto,otvaram ovu temu, pozivam one koji su strucni da ovo stanje prokomentarisemo, i dodjemo do nekih konstruktivnih zakljucaka.
kako objasniti cinjenicu da neke banke prave uzasne gubitke, dok druge za isti taj iznos posluju pozitivno? sta prvi rade pogresno, a u cemu je tajna uspjeha dobitnika?
Kod nas banke uopšte ne mogu biti u gubitku ako to namjerno neće da izvedu, previše velike imaju razlike na kamatama i paprene cijene usluga tako da im mje skoro nemoguće poslovati sa gubitkom.
-
baby24
#34 Re: Poslovanje banka u BiH
svasta vala lupate ovdje.... cuj ziro racun ziralni, nidje veze....(mozda samo lice po nazivu) i otvaranje tekuceg 10KM, samo ne znam gdje to??? a i kamate na orocenje nisu vise 3 i 3,5%... eno Nova banka 5%... tako da nemojte ziriti definformacije ako ne znate cinjenice.... drugo ima zakon o osiguranju depozita, tako da ko se boji ima i tu vrstu zastite...
-
HORN1
#35 Re: Poslovanje banka u BiH
Koja vrsta zaštite bolan u ovoj državi. Jedina ti je zaštita to što znaju ako ti ugroze opstanak tebi ili tvojoj porodici ode im glava i zatvor ilineke druge sankcije su ti tu nevažne. Kad ti ugroze ušteđevinu znaju da nema problema i još mnoge druge stvari zato u ovoj državi nema zaštite već dosta dugo godina od pre rata, meni je država konstantno bila dužna desetak puta nego ja njoj, međutim ona je od mene naplatila raznih kamata tridesetak puta više nego ja od nje i nikad nisu prihvatili prebijanje dugova. Uvijek je bilo plati ti nama a svoje traži pa ćeš valjda dobiti.baby24 wrote:svasta vala lupate ovdje.... cuj ziro racun ziralni, nidje veze....(mozda samo lice po nazivu) i otvaranje tekuceg 10KM, samo ne znam gdje to??? a i kamate na orocenje nisu vise 3 i 3,5%... eno Nova banka 5%... tako da nemojte ziriti definformacije ako ne znate cinjenice.... drugo ima zakon o osiguranju depozita, tako da ko se boji ima i tu vrstu zastite...
Netreba vjerovati ovdje nukom ali nešto moraš raditi jer sistem nasilu nemožeš promjeniti sam.
Pa dobro je ulagati na berzu ako ne na Sase ima i drugih berzi, evo naprimjer HT Hrvatske imaju konstantno dobit i iplaćuju dividendu a dionica nije skupa oko 250 kuna što gleedajući na 34 kune dividende dođe kao odlična investicija.
Uložiš u banku i dobiješ nekoliko procenata ako oročiš, uložiš u HT i dobiješ oko 14% bez oročenja i to neračunajući kapitalnu dobit koja bi mogla biti i ogromna na ulaganja. Ima berza i mimo Sase.
-
Inversor
#36 Re: Poslovanje banka u BiH
Pročitah članak da je polugodišnji profit unicredita ogroman za razliku od raiffesen, što mislite da je posljedica ovog jaza?zmaj56 wrote:Ovo je objavljeno 11.2.2009
DOBITNICI:
Intesa 3,5 mil KM dobit
NLB 1,9 mil KM dobit
Sta je ziro racun?
Mnogo pitanja, jel' da?
Hvala
http://www.manager.ba/clanak/?i=656