Posljedni broj zrtava Tsunamija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vidiovo

Post by vidiovo »

BosnjakOdSanjak wrote:
Dobro sto nisu napisali "NEMA CASTI U MUSLIMANA" , guzu ne peru samo muslimani (male bebe naprimjer itd.) ko zna na koga su mislili
ma nek tebi to Ciciban objasni......
Tornjak

Post by Tornjak »

Molim vas cuvajte se teme!
elviss83

Post by elviss83 »

fakat mi je zao ljudi koji su nastradali....mozda je glupo al cini mi se da mi je zao vise njih nego poginulih u ratovima....oni se nisu poubijali izmedju sebe...
Toozla

Post by Toozla »

Tornjak wrote:
vidiovo wrote:
Tornjak wrote:Molim vas cuvajte se teme!
evo cuvamo tornjak, cuvamo.....
nego jes' ti naucio kako sliku staviti
Ma vidim kako cuvate :D. Ne nikako da mi uspije da stavim neke slike iako sam probao nekoliko puta.
Malo iznad pravouganika u kojem pises svoju poruku nalazi se red dugmica....B ,i ,U ,Quote itd.....jedno od ovih dugmica je (Img)....
kliknes na ovo dugme.....klik na ovo dugme automatski otvara tag za image....onda stavis url adresu image-a i kliknes jos jednom na isto dugme da zatvoris tag....

(img)http://www.sarajevo-x/images/image1.jpg(/img)

ps zagrade na img tagu ce biti malo drugacije....
Tornjak

Post by Tornjak »

Toozla wrote:
Tornjak wrote:
vidiovo wrote: evo cuvamo tornjak, cuvamo.....
nego jes' ti naucio kako sliku staviti
Ma vidim kako cuvate :D. Ne nikako da mi uspije da stavim neke slike iako sam probao nekoliko puta.
Malo iznad pravouganika u kojem pises svoju poruku nalazi se red dugmica....B ,i ,U ,Quote itd.....jedno od ovih dugmica je (Img)....
kliknes na ovo dugme.....klik na ovo dugme automatski otvara tag za image....onda stavis url adresu image-a i kliknes jos jednom na isto dugme da zatvoris tag....

(img)http://www.sarajevo-x/images/image1.jpg(/img)

ps zagrade na img tagu ce biti malo drugacije....

hvala ti na pokusaju :-D

Cuj te ljudi broj zrtava je cak presao 120.000 :shock:
violentjack

#31 Re: Posljedni broj zrtava Tsunamija

Post by violentjack »

Tornjak wrote:Bangladesh: 2
Sjeverna Afrika: 136
India: 13.230
Indonezija: 52.000
Malezija: 64
Maldivi: 67
Maynmeri (Burma): 36
Sri Lanka: 24.297
Thailand: 1.975 najvise turisti

U sve odprilike: 91.807

Ali izgleda da broj poginulih sve vise i vise rastu zato izgleda da ce broj doci odprilike od 100.000 do 1200.000 ako ne i vise. Indija je upozorila da bi jos jedan val mogao sasuti tako da je jos hiljadama ljudi u bijegu.
Interesantno je kako je Banglades tako dobro prosao..racunajuci da ima 130 miliona stanovnika i da je pregusto naseljen
violentjack

Post by violentjack »

Nazalost preci ce cifru od 100 000..a mozda i vise

Cuo sam da je i Phuket Tajland pogoden Tsunamijem..tamo je najvise turista stradalo
violentjack

Post by violentjack »

Vidim Da je Malezija dobro prosla..opet malo zrtava 64 iako tamo vecina stanovnika zivi uz obalu ili na otocima..a ima 24 miliona

Banglades je veoma srecan.
Tornjak

Post by Tornjak »

izgleda da broj sve vise i vise raste evo sada gledam na Danskim vijestima da je broj presao preko 125.000 zrtava a cak je 80.000 poginulo u Indoneziji koja je najvise stradala a poslje nje su Sri Lanka i Thailand. :(
violentjack

Post by violentjack »

Indonezija ima oko 220 miliona stanovnika..i svi ama bas svi zive na ootcima ili uz obalu

Java..Sumatra..Borneo..Sulawesi..Komodo..Bali Maluku otoci..itd
violentjack

Post by violentjack »

Tajland je dobro prosao kako je moglo biti..a cujem da su tamo turisti najvise nastradali jer je Tsunami odario na Phuket

Ako je neko gledao Man with the golden gun od Bonda oni otoci su Phuket sa filma

:)
elviss83

Post by elviss83 »

violentjack wrote:Vidim Da je Malezija dobro prosla..opet malo zrtava 64 iako tamo vecina stanovnika zivi uz obalu ili na otocima..a ima 24 miliona

Banglades je veoma srecan.
nije banglades sretan, grad je na takvom polozaju na more izlaze preko zaliva jednog koji i nije veliki uslovno receno
violentjack

Post by violentjack »

Tsunami je u Kini 1976 ubio preko 255 000 ljudi :shock: :shock: :shock:
Qwert

Post by Qwert »

Prema zadnjim vijestima je oko 130000 mrtvih. :( U Indoneziji 80000, Sri Lanci 28000, Indiji 13000, Tajlandu 2400...ne racunajuci da je oko 5 miliona ostalo bez krova i pojave epidemija.

Ko ono rece da je film 'The Day After Tomorow' bezveze. :-?
violentjack

Post by violentjack »

Banglades je drzava :)

ima preko 400 km morske obale

:P
Tornjak

Post by Tornjak »

Cuo sam bas da nazalost ocekuju da ce broj svedskih zrtava popeti se na 1500.
violentjack

Post by violentjack »

Slovenija ima 46 km morske obale

Mozda vise ako su uzeli nesto Piranskog zaljeva sada
violentjack

Post by violentjack »

Tornjak wrote:Cuo sam bas da nazalost ocekuju da ce broj svedskih zrtava popeti se na 1500.
Stvarno preko 1500 Svedana :shock:
Tornjak

Post by Tornjak »

Qwert wrote:Prema zadnjim vijestima je oko 130000 mrtvih. :( U Indoneziji 80000, Sri Lanci 28000, Indiji 13000, Tajlandu 2400...ne racunajuci da je oko 5 miliona ostalo bez krova i pojave epidemija.

Ko ono rece da je film 'The Day After Tomorow' bezveze. :-?

Kazu da ce broj zrtava biti duplo bas radi ove epedemije koja se stvara.
Tornjak

Post by Tornjak »

violentjack wrote:
Tornjak wrote:Cuo sam bas da nazalost ocekuju da ce broj svedskih zrtava popeti se na 1500.
Stvarno preko 1500 Svedana :shock:

Jeste stvarno bas sam skoro to cuo na danskim vijestima.
Abdurrahman

Post by Abdurrahman »

U Aziji više od 120 hiljada poginulih i 5 miliona raseljenih
30.12.2004.

Više od 120.000 osoba je umrlo od posljedica cunamija od nedjelje, a četiri dana kasnije zabrinutost se usmjerava ka oko pet miliona raseljenih osoba koje su ostale bez skloništa, hrane i pitke vode a izloženi su raznim zaraznim bolestima, saopćila je Svjetska organizacija zdravstva (OMS) .

Zbog veličine katastrofe, međunarodna mobilizacije je bez presedana. Više od 250 miliona eura je već deblokirano, vlade namjeravaju da otpišu dugove opustošenim zemljama a nevladine organizacije nastavljaju u četvrtak da dopremaju materijal u region.

Međutim, svi ti napori ostaju ispod stvarnih potreba, a Ujedinjeni narodi su zatražili pomoć veću od 1,6 milijardi dolara.

Spasilačke ekipe, podijeljene između potrage za nastradalima, identificiranja i kopanja tijela s jedne strane te podrške preživjelima s druge strane ne stižu uvijek da stignu u udaljene regione.

Situacija je posebno dramatična na sjeveru indonezijskog otoka Sumatre. Region Aceha je izgubio skoro 80.000 stanovnika a 80 posto zapadne obale provincije je uništeno, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (OIM).

Raseljenih ima na stotine hiljada u zoni. Većina njih nisu mogli dobiti međunarodnu pomoć, zbog prekida puteva i opće nestašice benzina. Izgladnjeli kopaju po blatu tražeći kokosove orahe ili rižu.

Ostali pogođeni regioni su Šri Lanka sa 25.000 mrtvih, Indija sa više od 11.000 i Tajland sa 2.500 koji također imaju slične probleme.

S manje ubitačnim posljedicama od cunamija pogođeni su također Mianmar sa 90 mrtvih, Maldivi sa 75, Malezija sa 66, te neke zemlje Afrike, Somalija sa 132, Tanzanija sa deset i Kenija jednim mrtvim.

Na Tajlandu je premijer Thaksin Shinawatra izjavio da bi konačna brojka mrtvih u njegovoj zemlji mogla dostići 7.000 jer prema njegovim riječima, 80 posto od 6.000 nestalih osoba se smatraju bez sumnje mrtvima.

Na jugu Tajlanda, veliki broj su turisti koji su došli da provedu praznike na suncu.

Oko 7.000 stranaca se smatra nestalima i nema nikakvih vijesti o njima. Među posljednjim podacima, zemlje koje su platile najveći danak su Švedska sa 44 mrtvih, Njemačka 33, Velika Britanija 28, Francuska 21, Norveška 20, Austrija 20, Italija 14, SAD 14. Ovo su sve potvrđene smrti.

http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/in ... &pid=18922
Abdurrahman

Post by Abdurrahman »

BROJ ŽRTAVA POTRESA I CUNAMIJA U
JUŽNOJ AZIJI PREMAŠIO 120 HILJADA

Više od 120 hiljada osoba
poginulo u naletu cunamija u Aziji
Jakarta, 30.12.2004. - Broj žrtava potresa i cunamija u južnoj Aziji, prema najnovijim podacima, premašio je 120 hiljada. Među stradalima je i na stotine stranih državljana. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je zbog cunamija koji je poharao obale Indijskog okeana raseljeno pet miliona ljudi. U Indoneziji se nalazi između jednog i tri miliona raseljenih lica, a milion u Šri Lanki.

New Delhi, 30.12.2004. - Indijske vlasti upozorile su danas na opasnost od novih plimnih talasa cunamija zbog zemljotresa koji i dalje potresaju ostrvske dijelove zemlje. Indijska policija pozvala je stanovništvo priobalnih dijelova zemlje da se skloni u bezbjednija područja. Agencije prenose da se u priobalju države Tamil Nadu čuju policijske sirene i da lokalno stanovništvo bježi od obala.

Ženeva, 30.12.2004. - Sprečavanje širenja zaraznih bolesti u Aziji, pogođenoj razornim cunamijem, trka je sa vremenom, ali hiljade raspadajućih leševa nisu glavna prijetnja, već izlivena kanalizacija, kazali su danas zdravstveni zvaničnici. Voda zatrovana fekalijama i drugim otpadnim materijama iz kanalizacije glavni je rizik za širenje smrtonosnih zaraza, kao što su kolera, malarija i denga groznica, pa humanitarne organizacije pokušavaju da u oblasti pogođene cunamijem donesu čistu pitku vodu. Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je da bi u pogođenim oblastima broj umrlih od zaraznih bolesti mogao biti jednak broju žrtava cunamija.

Ženeva, 30.12.2004. - Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja Jan Egeland rekao je da su do sada zemlje donatori potvrdile da će izdvojiti ukupno 220 miliona dolara za zemlje pogodjene cunamijem u jugoistočnoj Aziji. Međutim, samo dio te svote moći se upotrijebiti za prvu pomoć od 130 miliona dolara, na koju su apelovali Ujedinjeni narodi, pošto će veći dio sume biti upućen Crvenom križu i nevladinim organizacijama, a ne direktno Ujedinjenim narodima.

Paris, 30.12.2004. - Francuski predsjednik Jacques Chirac zatražio je danas od Vlade da u okviru Pariskog kluba podrži princip moratorija na dug zemalja koje su pogođene cunamijem u južnoj Aziji. Njemačka i Sjedinjene Države već su razmatrale moratorij ili smanjivanje duga nekim od tih zemalja. Pariski klub, neformalni organ koji okuplja 19 glavnih kreditora, uglavnom velikih industrijskih sila, održat će sjednicu 12. januara, a na dnevnom redu bit će ovo pitanje.

Štokholm, 30.12.2004. - Švedska, koja bi mogla biti jedna od zapadnih zemalja s največim brojem žrtava nakon cunamija u Indijskom okeanu, odredila je subotu za dan žalosti. Nestalo je između hiljadu i 4 hiljade i 500 švedskih turista, a do sada je zvanično identificirano šest žrtava. Članovi vlade, kao i kralj Gustaf i kraljica Silvia, prisustvovat će danas molitvi u čast žrtava u štokholmskoj katedrali.

Beč, 30.12.2004. - Austrijska vlada odlučila je da današnji dan proglasi danom žalosti zbog žrtava razornog cunamija koji je pogodio više zemalja jugoistočne Azije. Austrijski kancelar Volfgang Shisel rekao je da će zastava Austrije na državnim institucijama danas biti spuštena na pola koplja i da Beč time želi iskazati saučešće porodicama žrtvama. On je pozvao građane da ove godine ne kupuju pirohetnička sredstva za proslavu Nove godine i taj novac usmjere za pomoć žrtvama, naglasivši kako treba da dođe do vatrometa humanosti.

Prag, 30.12.2004. - Sudbina više od 200 čeških turista koji su boravili na jugu Azije, u zemljama pogođenim razornim cunamijem, i dalje je neizvjesna, a za najmanje sedam se strahuje da nisu preživjeli. Dok ne budu potvrđene eventualne žrtve, Češka ne namjerava da, kao susjedna Austrija, proglasi dan žalosti, potvrdio je medijima potpredsjednik Češke vlade Pavel Njemec.

http://www.pbsbih.ba/vijesti/2004/decembar/30/v01.html
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Podvodni potres koji je pokrenuo razorne valove u jugoistocnoj i juznoj
Aziji zauvijek je ubrzao rotaciju Zemlje i skratio dan za oko tri
mikrosekunde, rekli su znanstvenici iz americke svemirske agencije.
Goefizicar Richard Gross iz NASA-e rekao je da je vremenska razlika
vjerojatno premalena da bi se mogla izmjeriti. Potres od 9 stupnjeva prema
Richterovoj ljestvici u nedjelju pomaknuo je Zemljinu os za 2,5 centimetra,
prema Grossovoj procjeni. Zemlja je postala kompaktnija i pocela se brze
kretati kada su se sudarile dvije tektonske ploce, sto je pokrenulo potres.
Pomicanje Zemljine osi nije bilo veliko jer je do potresa doslo u blizini
ekvatora. Mnogo bi gore posljedice imao potres iznad 45. stupnja.
Geofizicari su ocijenili da je potres vjerojatno pomaknuo najmanje otoke
regije za oko 20 metara.
verbal

Post by verbal »

NAkon ove katastrofe zainteresovao me malo vise taj fenomen tsunamija, pa sam potrazio malo vise informacija. Podaci koje sam nasao zaista su nevjerovatni i lede krv u zilama.

Tsunami koji je 1958. pogodio Lituya Bay (Alaska) bio je visok preko 550 m (1700 fts).
http://www.alaskacruise.com/LtBy.htm

Strucnjaci predvidjaju da ce slican tsunami pogoditi istocnu obalu USA, s tim da ce na tom terenu prodrijeti do 12 km u kontinent.
Panasonic

Post by Panasonic »

verbal wrote:NAkon ove katastrofe zainteresovao me malo vise taj fenomen tsunamija, pa sam potrazio malo vise informacija. Podaci koje sam nasao zaista su nevjerovatni i lede krv u zilama.

Tsunami koji je 1958. pogodio Lituya Bay (Alaska) bio je visok preko 550 m (1700 fts).
http://www.alaskacruise.com/LtBy.htm

Strucnjaci predvidjaju da ce slican tsunami pogoditi istocnu obalu USA, s tim da ce na tom terenu prodrijeti do 12 km u kontinent.
Cuj 550 m. Koliko ja znam moze biti max. 50 m.

Koliko je ono New York udaljen od mora?
Post Reply