poskupio hljeb
-
Stari
Eh ...mislim da su neki ovdje skloni nekontrolisanom izlijevu emocionalnih naboja. Nece se sredstva prikupljena berbom PDV-a samo tako spickati .... Pravit ce se autocesta (da predsjednicki Audi A8 i ostali ministarski BMW-ejci nebi sjebali amortizere karike i ostale kalabajzne kad krenu na predizborne turneje)....pravit ce se bolnice, skole, zatvori kasarne, studentski campusi...i tako
- manijak1
Misli ti šta hoćešEh ...mislim da su neki ovdje skloni nekontrolisanom izlijevu emocionalnih naboja. Nece se sredstva prikupljena berbom PDV-a samo tako spickati
Neće u Švedskoj ali ovdje .......ne vjerujem dok se ne uvjerim.
-
goofy
ovo ima samo bajka...nas problem je taj sto mi nemamo aparat koji ce nas zastiti od zloupotrebe polozaja citaj novac od poreza, svjedoci smo da se pomilovanja dijele kako se kome cefne, da nije OHR i OSCE-a posljednje pomilovanje bi proslo bez velike pompe...ponavljam ali NEMAMO MI APART KOJI CE NAS ZASTITI OD ZLOUPOTREBAStari wrote: .... Pravit ce se autocesta (__________________ ostali __________)....pravit ce se bolnice, skole, zatvori kasarne, studentski campusi...i tako
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Kako vratiti kusur od 5 pfeninga!?
"Klasova" štruca narodnog kruha od 400 grama, koja je do jučer koštala 60, od danas je 65 pfeninga. Tako je odlučila Uprava ovog sarajevskog poduzeća, navodeći kao razlog poskupljenje ulaznih sirovina.
Očito je, međutim, da su zaboravili jednu "sitnicu". Novčanice, odnosno kovanice od pet pfeninga, nema u opticaju.
Kako su kazali novinarima Dnevnog avaza iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH, najniža moneta KM je 10 pfeninga. Doduše, odobren je dizajn i naručeno kovanje monete od pet pfeninga, ali teško da će se na tržištu pojaviti do kraja godine.
Po svoj prilici, ostaje da se do tada narodni kruh plaća 70 pfeninga, koliko od danas košta štruca od 400 grama polubijelog, koja je, također, dan prije koštala 60 pfeninga. Teško da će ijedan trgovac, zbog kusura, pristati na prvu nižu parnu cifru.
Kusur se, ukratko, ni na koji način neće moći vratiti, ni u žvakaćim gumama, jer najjeftinija košta deset pfeninga. Ostaje da se plati 70 pfeninga ili kupe dvije štruce!
Pet pfeninga po pet pfeninga... Dvadeset štruca marka. Račun nije loš. Na narodnom kruhu do Nove godine moći će se lijepo zaraditi.
A od 1. siječnja 2006. dolazi PDV i nova priča o poskupljenju od najmanje 17 posto, na "okruglo" 75 pfeninga.
-
da pamtis
A od 1. siječnja 2006. dolazi PDV i nova priča o poskupljenju od najmanje 17 posto, na "okruglo" 75 pfeninga.
"okruglo" mi se dopada znaci to "okruglo" moze da bude i 74.9 okruglo a mozda i 75.9 "okruglo"
p/s fabrika za proizvodnju "nista" TLN pa ce i kusub biti nista ili mozba "zvaka"
"okruglo" mi se dopada znaci to "okruglo" moze da bude i 74.9 okruglo a mozda i 75.9 "okruglo"
p/s fabrika za proizvodnju "nista" TLN pa ce i kusub biti nista ili mozba "zvaka"
-
mIRCerka
debela wrote:iko?debela wrote:sta je ta dodana vrijednost na koju se placa porez?
VISEPorez na dodanu vrijednost predstavlja svefazni porez na promet koji se obračunava u svakoj fazi proizvodno-prodajnog ciklusa, ali samo na iznos dodane vrijednosti koja se oblikovala u toj fazi, a ne na cjelokupnu vrijednost proizvodnje.
-
mostarac
prvo nam 1.1.2006 sve poskupi za tih 17%, a to znaci poskupi i benzin, a kad poskupi benzin onda opet sve poskupi sto znaci da cemo mi imati duplo poskupljenje u januaru 2006. godine. prvo ce se desiti 1.1.2006. godine, a drugo nekih desetak dana posle. Nakon toga cemo valjda konacno poceti idiotima skidat glave.
P.S: plate i penzije ce biti nize za 17%, tj. bice oporezovane pa ako si imao penziju 300 KM, sada ces imati 249 KM, a ako si od toga na lijekove trosio 100 KM, bez ovog drugog poskupljenja ces trositi 117 KM. Eto to je PDV u primjenjenom obliku, bar kako su meni objasnili.
P.S: plate i penzije ce biti nize za 17%, tj. bice oporezovane pa ako si imao penziju 300 KM, sada ces imati 249 KM, a ako si od toga na lijekove trosio 100 KM, bez ovog drugog poskupljenja ces trositi 117 KM. Eto to je PDV u primjenjenom obliku, bar kako su meni objasnili.
-
da pamtis
Ja predlazem da 1.1.2006. sve poskupi za bar 40% i da ne isplate plate i penzije jedno 2-3 mjeseca e to bi bilo rijesenje za BiH......umro je mostar wrote:prvo nam 1.1.2006 sve poskupi za tih 17%, a to znaci poskupi i benzin, a kad poskupi benzin onda opet sve poskupi sto znaci da cemo mi imati duplo poskupljenje u januaru 2006. godine. prvo ce se desiti 1.1.2006. godine, a drugo nekih desetak dana posle. Nakon toga cemo valjda konacno poceti idiotima skidat glave.

-
mIRCerka
ne kontam ga ni ja, znam samo da na racunu od 30KM pise 29.20 KM plus porez 0.80 KMdebela wrote:hvala mirci, procitah ali slagala bih kad bih rekla da kontam. jednostavno, prekomplikovana tema.
kako god, bice skuplje...bljak....
-
mostarac
ja se kladim da im ni to nece pomoc kad nas glad poharaPrenj wrote:Smije li se ko kladiti da ce jedna od vodecih tema sljedecu godinu dana, do izbora, na SDA-HDZ podrucju, biti (ne)izgradnja dzamije u Jesenici, kod Mostara.
Ubilo se za utjerivanje krda u tor!
Koga je jos briga za hljeb
-
kalesijski slavuj
jel to opet hljeb poskupio? sramota!!!!!umro je mostar wrote:ja se kladim da im ni to nece pomoc kad nas glad poharaPrenj wrote:Smije li se ko kladiti da ce jedna od vodecih tema sljedecu godinu dana, do izbora, na SDA-HDZ podrucju, biti (ne)izgradnja dzamije u Jesenici, kod Mostara.
Ubilo se za utjerivanje krda u tor!
Koga je jos briga za hljeb
- morti
Dobro ba više,dokle će to "P" biti u FENINGU???...mIRCerka wrote:Kako vratiti kusur od 5 pfeninga!?
"Klasova" štruca narodnog kruha od 400 grama, koja je do jučer koštala 60, od danas je 65 pfeninga. Tako je odlučila Uprava ovog sarajevskog poduzeća, navodeći kao razlog poskupljenje ulaznih sirovina.
Očito je, međutim, da su zaboravili jednu "sitnicu". Novčanice, odnosno kovanice od pet pfeninga, nema u opticaju.
Kako su kazali novinarima Dnevnog avaza iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH, najniža moneta KM je 10 pfeninga. Doduše, odobren je dizajn i naručeno kovanje monete od pet pfeninga, ali teško da će se na tržištu pojaviti do kraja godine.
Po svoj prilici, ostaje da se do tada narodni kruh plaća 70 pfeninga, koliko od danas košta štruca od 400 grama polubijelog, koja je, također, dan prije koštala 60 pfeninga. Teško da će ijedan trgovac, zbog kusura, pristati na prvu nižu parnu cifru.
Kusur se, ukratko, ni na koji način neće moći vratiti, ni u žvakaćim gumama, jer najjeftinija košta deset pfeninga. Ostaje da se plati 70 pfeninga ili kupe dvije štruce!
Pet pfeninga po pet pfeninga... Dvadeset štruca marka. Račun nije loš. Na narodnom kruhu do Nove godine moći će se lijepo zaraditi.
Nismo u Švabiji...
-
mIRCerka
pa dokle god koristimo posudjenicu PFENING....morti wrote:
Dobro ba više,dokle će to "P" biti u FENINGU???...![]()
Nismo u Švabiji...
kad smo vec kod jezika (gore citirani clanak je pisan na hrvatskom jeziku), dokle cemo PFENING smatrat posudjenicom...
jer, kad nesto posudis, to kad tad vratis...
hocemo li vratiti PFENING Njemackoj? Kad nam dosadi?
tema:
bila u pekari i vidjela iste cijene kao i prije 10 dana... U privatnike se uzdamo
-
kalesijski slavuj
onima koji rade poskupljenje jos i odgovara, manje ce cekati u redu!mIRCerka wrote:pa dokle god koristimo posudjenicu PFENING....morti wrote:
Dobro ba više,dokle će to "P" biti u FENINGU???...![]()
Nismo u Švabiji...
kad smo vec kod jezika (gore citirani clanak je pisan na hrvatskom jeziku), dokle cemo PFENING smatrat posudjenicom...
jer, kad nesto posudis, to kad tad vratis...
hocemo li vratiti PFENING Njemackoj? Kad nam dosadi?
tema:
bila u pekari i vidjela iste cijene kao i prije 10 dana... U privatnike se uzdamo
ali nam anezaposlenima je ovo samarcina!
- morti
Ne piše se PFENING nego FENING...čita li iko tekst sa kovanica...piše FENING...latinično i ćirilično...orbit wrote:pise se PFENNIG
samo izgleda kod nas netko ona 2 N rasporedi kako mu pase pa nastane PFENING
A sad tema...dakle,uzimajmo kod onih mini-pekara...tamo vazda 50 kf...a ne 50 pf...

Kako vratiti kusur od 5 pfeninga!?