Poskupila struja...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
motorola01

#76 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

plain vanilla wrote:ma nije, to je prosjek skupe tarife
a ostaje i dalje skupa i jeftina
samo se ukida zimska i ljetna tarifa
Pa vidis sta pise,prosjek cijene u domacinstvu,a ne prosjek kako ti kazes skupe tarife,jer to ne postoji.Skupa(ne znam na koju mislis,da li na zimsku ili visu) je skupa i tu nema prosjeka..
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#77 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

motorola01 wrote:
plain vanilla wrote:ma nije, to je prosjek skupe tarife
a ostaje i dalje skupa i jeftina
samo se ukida zimska i ljetna tarifa
Pa vidis sta pise,prosjek cijene u domacinstvu,a ne prosjek kako ti kazes skupe tarife,jer to ne postoji.Skupa(ne znam na koju mislis,da li na zimsku ili visu) je skupa i tu nema prosjeka..
ufff
mislim na dvije tarife koje imamo dnevno, skupa i jeftina tarifa

eto, ljudi su dali otprike racun za koliko ce poskupiti
pa valjda FERK zna izracunati
motorola01

#78 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

open the pendzer wrote:Zanmima me hoce li onih 200.000 penzionera bojkotovati placanje.

I ako da, ko ce iskljuciti struju 200.000 domacinstava :-)

Stvarno sjajni prvi rezultati Drzave za covjeka, nisu posteno ni zasjeli u fotelje, a vec udar po glavi stanovnika.

Gdje su krivicne prijave protiv onih koji su ovo sve uzrokovali?

Na kraju ce da smire javnost, smanjiti plate uposlenicima EP-a. Jaka stvar, pa nije Senada iz pravne sluzbe opljackala milione, vec zna se ko.

Ali opste poznato je da su te pare iz EP-a isle za predizborne kampanje kako SDA tako i Haretove stranke, a ne moze se na koalicione partnere udarati :-)

Samo jos jedan samar svima onima koji prde "bolje biti na vlasti nego u opoziciji, sta ima veze sto se koalira sa SDA".

Samo cekam novi val poskupljenja, nakon ovoga.
Nece ni to uraditi jer ne smiju upravo iz razloga koji si naveo u boldiranom.Ganjaj lopova koji je ukrao pare(naravno krivicno),a ne Senadu iz pravne sluzbe :D .Ali problem je taj sto ga nece i ne smije ganjati krivicno,jer ce i on to isto raditi u narednim godinama,pa nece ni onaj iza njega ganjati njega i tako sve u krug,mamu im lopovsku.
open the pendzer

#79 Re: Poskupila struja...

Post by open the pendzer »

Ali dobro, opet (gledam po sebi, ljeti placam oko 40 km struje, zimi i po 200 i vise jer grijem se na struju) ce mi godisnji prosjek biti manji?

Ako cu sada placati (u julu) 60 km (ako je povecanje zaista 50%, ako nema prebacivanja na zimsku tarifu u oktobru, onda ce mi sigurno zimski racun struje biti ne veci od 120-130 km, recimo... onako, otprilike racunam da zimi trosim duplo vise kilovata, mozda malo vise od duplo.

ako bude tako, onda je ok, ali sta cemo sa ostalim poskupljenjima :roll:
plain vanilla

#80 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

svi na ulice?
zelenashica

#81 Re: Poskupila struja...

Post by zelenashica »

plain vanilla wrote:svi na ulice?
vala sa 33000postova sumnjam da i vidis ulicu ko i ja :roll:
open the pendzer

#82 Re: Poskupila struja...

motorola01 wrote:
open the pendzer wrote:Zanmima me hoce li onih 200.000 penzionera bojkotovati placanje.

Stvarno sjajni prvi rezultati Drzave za covjeka, nisu posteno ni zasjeli u fotelje, a vec udar po glavi stanovnika.

Na kraju ce da smire javnost, smanjiti plate uposlenicima EP-a. Jaka stvar, pa nije Senada iz pravne sluzbe opljackala milione, vec zna se ko.

Ali opste poznato je da su te pare iz EP-a isle za predizborne kampanje kako SDA tako i Haretove stranke, a ne moze se na koalicione partnere udarati :-)

Samo jos jedan samar svima onima koji prde "bolje biti na vlasti nego u opoziciji, sta ima veze sto se koalira sa SDA".

Nece ni to uraditi jer ne smiju upravo iz razloga koji si naveo u boldiranom.Ganjaj lopova koji je ukrao pare(naravno krivicno),a ne Senadu iz pravne sluzbe :D .Ali problem je taj sto ga nece i ne smije ganjati krivicno,jer ce i on to isto raditi u narednim godinama,pa nece ni onaj iza njega ganjati njega i tako sve u krug,mamu im lopovsku.
Pa jasna stvar da ce SDP na narednim izborima zavrsiti kao Hare na ovima, jer ako nastave ovim ritmom, samo ce najzagrizeniji SDP vojnici glasati za njih.

Vec su uspjeli razocarati bar polovicu glasaca sa proslih izbora, samom Platformom odnosno izborom koalicionih partnera.

Tako da, ima ti prica mjesta, sto bi oni njih proganjali, kad za tri godine novi izbori, nova vlast, nova nafaka. Ruka ruku mije, a obraz djon.

Mafija i gotovo.
motorola01

#83 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

open the pendzer wrote:Ali dobro, opet (gledam po sebi, ljeti placam oko 40 km struje, zimi i po 200 i vise jer grijem se na struju) ce mi godisnji prosjek biti manji?

Ako cu sada placati (u julu) 60 km (ako je povecanje zaista 50%, ako nema prebacivanja na zimsku tarifu u oktobru, onda ce mi sigurno zimski racun struje biti ne veci od 120-130 km, recimo... onako, otprilike racunam da zimi trosim duplo vise kilovata, mozda malo vise od duplo.

NIje bolan ok,jer su oni poskupili prosjek cijene struje za cijelu godinu..Da ti pojednostavim.Ti ces zimsko grijanje placati na rate tokom proljeca,ljeta i jeseni :D .To ti je isto ono placanje grijanja tokom cijele godine,a griju ti samo zimi.Znaci placas u po ljeta grijanje 80KM.Tako ces placati i struju sa ovom odlukom..
open the pendzer

#84 Re: Poskupila struja...

motorola01 wrote:
open the pendzer wrote:Ali dobro, opet (gledam po sebi, ljeti placam oko 40 km struje, zimi i po 200 i vise jer grijem se na struju) ce mi godisnji prosjek biti manji?

NIje bolan ok,jer su oni poskupili prosjek cijene struje za cijelu godinu..Da ti pojednostavim.Ti ces zimsko grijanje placati na rate tokom proljeca,ljeta i jeseni :D .To ti je isto ono placanje grijanja tokom cijele godine,a griju ti samo zimi.Znaci placas u po ljeta grijanje 80KM.Tako ces placati i struju sa ovom odlukom..
Razumijem ja to, ali opet je lakse sada platiti 60 nego zimi kad bubnu 240 km recimo racun.

Kontas, opet je... hm, manje.
plain vanilla

#85 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

To ti je isto ono placanje grijanja tokom cijele godine,a griju ti samo zimi.Znaci placas u po ljeta grijanje 80KM.
Kod nas se grijanje ne placa tako
motorola01

#86 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

open the pendzer wrote:
motorola01 wrote:

Razumijem ja to, ali opet je lakse sada platiti 60 nego zimi kad bubnu 240 km recimo racun.

Kontas, opet je... hm, manje.
Pa nije bas manje,ali ce ti barem olaksati da placas,da tako kazem na rate :D .Na kraju ce i biti bolje grijati se na struju,jer ovi iz grijanja opasno dizu cijenu grijanja da se stvarno vise ne isplati placati njihove racune.Jedini problem kod grijanja na struju je sto moras imati trofaznu struju i mislim da bi velika vecina gradjana morala i to platiti,ato je mislim ravno ulaganju u kolektore ili kako se vec zovu,mozda cak i vise..
motorola01

#87 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

plain vanilla wrote:
To ti je isto ono placanje grijanja tokom cijele godine,a griju ti samo zimi.Znaci placas u po ljeta grijanje 80KM.
Kko se kod vas placa grijanje(mislim kolika je cijena po kvadratu) i koji je grad?I kod nas se moze placati tokom sezone,ali onda te bas oderu...
plain vanilla

#88 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

motorola01 wrote:
plain vanilla wrote:
Kko se kod vas placa grijanje(mislim kolika je cijena po kvadratu) i koji je grad?I kod nas se moze placati tokom sezone,ali onda te bas oderu...
moze li otprilike da ne ganjam racune?
za stan od oko 50 m2 grejne povrsine se placa oko 80KM, a obracunava se onoliko dana koliko imas grijanje..otprilike 6 mjeseci, a mozes placati po pola racuna, odnosno da izmiris racune do pocetka nove grejne sezone
TZ
poznanik

#89 Re: Poskupila struja...

Post by poznanik »

Pa hoće li se iko u ovoj državi javno pobuniti zbog ovog drskog poskupljenja struje :?
yugi

#90 Re: Poskupila struja...

Post by yugi »

poznanik wrote:Pa hoće li se iko u ovoj državi javno pobuniti zbog ovog drskog poskupljenja struje :?
Misliš da bi to nasikiralo ove na vlasti :oops:
open the pendzer

#91 Re: Poskupila struja...

poznanik wrote:Pa hoće li se iko u ovoj državi javno pobuniti zbog ovog drskog poskupljenja struje :?
Hoce, sutra ce cijela Strosa biti zabrinuta i tiha, samo prodji oko podne, vidjeces zabrinuta lica :D
motorola01

#92 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

plain vanilla wrote:
motorola01 wrote:quote]To ti je isto ono placanje grijanja tokom cijele godine,a griju ti samo zimi.Znaci placas u po ljeta grijanje 80KM.

moze li otprilike da ne ganjam racune?
za stan od oko 50 m2 grejne povrsine se placa oko 80KM, a obracunava se onoliko dana koliko imas grijanje..otprilike 6 mjeseci, a mozes placati po pola racuna, odnosno da izmiris racune do pocetka nove grejne sezone
TZ[/quote]

Kako se vi grijete?Termoelektrana?KOd nas u Zenici JP Grijanje uzima toplotnu energiju od MITTALA i nama je prosljedjuje po cijeni od 1,10-12 KM/m2 TOKOM CIJELE GODINE :shock: ,a sad su je poskupili za 25 posto i konacna cijena po kvadratnom metru ce biti 1,4KM tokom CIJELE GODINE :( ..Ja da se pitam,samo bi ih lagano izveo na streljanje..A ako bi htio da placam grijanje samo tokom sezone,onda naravno ide cijena od 2,80KM po metru kvadratnom :run:

Znaci kad bih tu cijenu primjenio na tvoj slucaj,ti bi u toku sezone placao grijanje u TZ 50m2*2,8=140KM svaki mjesec..Sad ja tebe pitam je li to normalno i to jos uraditi u Zenici???
Last edited by motorola01 on 27/06/2011 23:34, edited 1 time in total.
poznanik

#93 Re: Poskupila struja...

Post by poznanik »

yugi wrote:
Misliš da bi to nasikiralo ove na vlasti :oops:
Možda bi i nagovještaj ili pokušaj makar nešto značio... :(
open the pendzer

#94 Re: Poskupila struja...

motorola01 wrote: Pa nije bas manje,ali ce ti barem olaksati da placas,da tako kazem na rate :D .Na kraju ce i biti bolje grijati se na struju,jer ovi iz grijanja opasno dizu cijenu grijanja da se stvarno vise ne isplati placati njihove racune.Jedini problem kod grijanja na struju je sto moras imati trofaznu struju i mislim da bi velika vecina gradjana morala i to platiti,ato je mislim ravno ulaganju u kolektore ili kako se vec zovu,mozda cak i vise..
Vratit ce nas na kraju sve na kreku i metar drva :D

Prije par godina sam po kucama u naselju prekoputa mogao prebrojati dimnjake iz kojih se dimi jer se lozi vatra, na prste jedne ruke. Sada bar 2/3 kuca lozi vatru, plin sve manje i manje ljudi moze platiti.

Moji (familija) koriste plin, centralno, u kuci sa novom fasadom, placena oko 15 milja kaemova ako se dobro sjecam, Besic spektar, izolacija prva liga, stolarija prvoklasna, ali bas prvoklasna, i opet ih zimi dodje plina preko 200 km.

A po cijeli dan je na minimalnom trosenju jer su svi na poslu do 4-5 poslijepodne.

E pa ako to nije pljacka.. ali narod suti.
plain vanilla

#95 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

da, termoelektrana
poznanik

#96 Re: Poskupila struja...

Post by poznanik »

open the pendzer wrote:...Vratit ce nas na kraju sve na kreku i metar drva...

Možda na "metar drva" ako ih ostane, ali da će nas vratiti na "kreku" sumnjam, obzirom da Rudnik Banovići započinje sa gradnjom termoelektrane u svom dvorištu. Radije će oni sav ugalj izgarati radi struje, nego ga prodavati narodu, ne bi im bilo isplativo :oops:
motorola01

#97 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

plain vanilla wrote:da, termoelektrana
Eto gore u editovanom mom postu imas proracun za recimo vas u TZ po zenickim cijenama :roll:

Nama fol obecavaju jeftino grijanje kad naprave termoelektranu :lol: ,a "pravi" je onaj silajdzicev crnogorac..Opstina im dala dzabe zemlju,a ovi ce .arinu napraviti i izgubit ce zemlju itd..Jbt koji smo mi klenovi..Sta nam sve rade ovi na vlasti,a mi smao sutimo :(
plain vanilla

#98 Re: Poskupila struja...

Post by plain vanilla »

motorola01 wrote:
plain vanilla wrote:da, termoelektrana
Eto gore u editovanom mom postu imas proracun za recimo vas u TZ po zenickim cijenama :roll:

Nama fol obecavaju jeftino grijanje kad naprave termoelektranu :lol: ,a "pravi" je onaj silajdzicev crnogorac..Opstina im dala dzabe zemlju,a ovi ce .arinu napraviti i izgubit ce zemlju itd..Jbt koji smo mi klenovi..Sta nam sve rade ovi na vlasti,a mi smao sutimo :(
ne znam sta bih ti rekla
dosad je bilo ovako..a sta nam spremaju, ne znam

uglavnom, samo moze biti gore i skuplje
ssmmiilleeyy

#99 Re: Poskupila struja...

Post by ssmmiilleeyy »

Izdrzao je Mujo i gore ........
damirdamic

#100 Re: Poskupila struja...

Post by damirdamic »

podrzavam 100 posto
Post Reply